Проєкт "Пташина їдальня"

Про матеріал
Мета проєкту: сприяти усвідомленню учнями потреби допомагати «братам меншим»; формувати бережливе ставлення до птахів, спонукати до надання їм допомоги взимку; виховувати турботливе ставлення до пернатих друзів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПТАШИНА ЇДАЛЬНЯ

Номер слайду 2

Вступ. Уявлення про зимуючих птахів. Види корму. Виготовлення годівниць. Висновок. Список використаних джерел. Додатки Зміст

Номер слайду 3

Мета проекту: сприяти усвідомленню учнями потреби допомагати «братам меншим»;формувати бережливе ставлення до птахів, спонукати до надання їм допомоги взимку;виховувати турботливе ставлення до пернатих друзів. Проблема: зимуючі птахи потребують допомоги людей у холодний період часу, потрібно дізнатися, чим їх можна погодувати

Номер слайду 4

Вступ     Взимку голодно та холодно пташкам. Вони прилітають ближче до людських осель.    Люди підгодовують пернатих друзів. Заздалегідь дбайливо майструють годівнички. Насипають крихти та крупи. Їдальнями вони стають для пташок. Галасливими купками прилітають пернаті. Синички, снігурі, горобчики ласують наїдками.  Веселий щебет стає подякою людям за їхнє старання. 

Номер слайду 5

Уявлення про зимуючих птахів. Ми знаєм, що маленьким пташкам, які залишилися зимувати разом з нами, живеться важко. Як дістатися до корму, вкритого кригою і снігом? А тим часом саме взимку, коли дуже холодно, пташці потрібно більше їжі, ніж влітку. Взимку птахи гинуть не від холоду, а з голоду. Бо сита пташка не замерзне навіть в найлютіший мороз. Тож якщо ви повісите годівничку, то не лише зможете спостерігати за життям птахів, а й зробите добру і потрібну справу.

Номер слайду 6

Види корму. Чим же пригостити пташок? Кращі ласощі – соняшникове і гарбузове насіння. Годяться і пшоно, просо, гречка, крихти черствого білого хліба, суха дрібненька вермішель. Таке пригощення сподобається усім птахам. Снігурі люблять ягоди горобини і бузини.

Номер слайду 7

Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте, воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, що мають маленький дзьоб, важкувати добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння. Крім того, годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном. До речі, якщо у вас немає годівниці, сміливо насипайте корм на сніг. До такої імпровізованої «їдальні» теж злітатимуться птахи, хоча дятлів і повзиків за ним не побачиш. Ці люблять годуватися на підвішених годівничках. До корму можна підмішувати насіння маку в невеликій кількості. Ним люблять ласувати чижі й зеленяки. Для зимової підгодівлі дроздів (чорного, чикотня тощо), викладайте на сніг шматочки яблук і грушок. Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди.

Номер слайду 8

Виготовлення годівниць. Найпростішу годівничку можна зробити з пластикової пляшки, коробки, пакету з-під соку тощо. Головні правила такі:  Годівничка повинна мати дах, щоб корм не намокав від снігу, дощу.  Отвір в годівничці має бути достатньо широким, щоби пташка могла легко залізти в годівничку і покинути її.

Номер слайду 9

І найголовніше: корм треба класти щодня, в однакову годину – до самої весни, коли розтане сніг. Пташки, що звикли до вашої годівнички, не полетять шукати собі їжу – чекатимуть вас! І якщо ви не покладете корм – вони лишаться голодними. Підтримуйте свою стаціонарну годівницю в охайному вигляді, адже це впливає на здоров’я птахів. Хоча б раз на місяць очищуйте її від сміття й мийте легким мильним розчином.

Номер слайду 10

Годівничка із сіточки від фруктів Годівничка із пластикових пляшок. Годівничка зі скляної банки

Номер слайду 11

Годівничка з дерева чи картону. Годівничка для синички

Номер слайду 12

висновок. Придивись навколо. Поруч вирує життя. Допоможи вижити пташині. Пам'ятай, що кожна людина прийшла на світ, щоб робити добро. То ж давай разом творити його. Просять птахи допомоги І у тебе, і у мене. Знають ми з тобою друзі, Добрі, виховані ми. Годівнички вже майструєм. Птахів взимку підгодуєм.

Номер слайду 13

Список використаних джерел Пташина їдальня //Ангелятко. – 2010.- № 2. – С.3-4 Буду я природі другом / упоряд. О. Д. Чередниченко ; худож. К. В. Самойлов. – Х. : Белкар-книга, 2007. – 175 с. : ілюстр. – (Скарбничка школяра). Рорькова Л. Г., Кочергіна О. В., Обухова Л. А. Сценарії занять по екологічному вихованню дошкільнят (середня, старша, підготовча групи). - М.: ВАКО, 2005. - 240 с.

Номер слайду 14

Додатки Додаток 1 Рекомендації по виготовленню годівницьІснує багато різних видів годівничок для птахів. Вона може бути у вигляді столика із краями, щоб не висипався корм, над ним може бути підвішена пляшка догори дном або без неї. Можна зробити годівнички у вигляді «хатки» з дахом і невеликим вхідним отвором для птахів. Звісно, дах над годівничкою – захист від видування, заносів снігу, але зробити його складніше. Годівнички для птахів повинні бути не яскравими, а найкраще – не фарбувати їх зовсім, щоб не відлякувати птахів і не приваблювати ворогів. Та можуть бути і звичайні прості годівнички з порожніх пакетів з-під молока, соків, непотрібної поліетиленової пляшки з ручкою. Частину такої пляшки треба вирізати, а саму пляшку прикріпити за ручку до дерева або рами вікна. Корм насипають на дно пляшки. Можна підвісити ниточки зі шматочками несоленого сала для синичок, прикріпити жмутки рослин із насінням, плодами, ягодами.

Номер слайду 15

Додаток 2 Правила підгодовування птахів. Під час підгодовування птахів біля школи, у парку чи саду, не залишайте там після себе сміття, порожні пакети банки донесіть до смітника. Корму в годівничках повинно бути небагато і потрібного птахам (не треба приносити фрукти, цукерки). Адже головна мета – підтримати птахів у скрутний час, а не нагодовувати доволі! В іншому разі птахи перетворяться на справжніх ледацюг. Підсипайте корм регулярно. Птахам потрібна ваша надійна підтримка!Спостерігайте за птахами! Як тільки ви принесете корм (краще в один і той же час), у пташиних їдальнях почнеться метушня. Біля такої веселої годівнички можна із задоволенням спостерігати за птахами, за їх зовнішнім виглядом, поведінкою, що вони їдять. Якщо поводитись тихо, не галасувати, можна відкрити для себе багато пташиних таємниць!

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку