Проєкт "Що означають наші імена..."

Про матеріал
Ви коли-небудь замислювалися над тим, що означає ваше ім'я? Ось і ми зацікавилися цією темою. Шукаючи відповідь на поставлене питання, ми приступили до вивчення даної області пізнання. Представляємо вашій увазі результати нашої діяльності. Сподіваємося, що наша презентація викличе у вас інтерес, і ви теж задумаєтеся: а чому вас так назвали?
Перегляд файлу

ЩО ОЗНАЧАЮТЬ НАШІ ІМЕНА…

Мета:-розширити кругозір учнів про походження імен, їхнє значення у різних народів; дати пояснення про силу звучання імені;
-поглибити знання про значення імені в житті людини;
-виховувати повагу до свого імені, гордості за своїх батьків.
Наочне оформлення.
плакат класу з іменами, презентація.

Нема нагороди більшої, ніж ім'я, Нема скарбу дорожчого над
життя.Бережи це.
(Расул Гамзатов)

Яке глибоке щастя – жить,
Буть гідним імені людини...
М. Рильський

 

  •            Ви коли-небудь замислювалися над тим, що означає ваше ім'я? Ось і ми  зацікавилися цією темою. Адже, правда, чому нас так назвали? Шукаючи відповідь на поставлене питання, ми приступили до вивчення даної області пізнання.Спочатку кожен з нас дізнався все про своє ім'я, потім почався творчий процес по дослідженню історії походження імен, вивченню  літературних творів, пов'язаних з поняттям «ім'я», складанню різних робіт в області усної народної творчості, міні-вигадувань, кластерів, таблиць. Сьогодні ми представляємо вашій увазі результати нашої діяльності. Сподіваємося, що наша презентація викличе у вас інтерес, і ви теж задумаєтеся: а чому вас так назвали?

 

  •            Ім'я – це не просто слово. За кожним іменемстоїть певна особа, людина, яка відмінна від всіх інших, єдина і неповторна. Наше ім'я пов'язує нас з нашою сім'єю, з нашими друзями і знайомими. Наше ім'я пов'язує нас з нашою малою і великою батьківщиною.

Багато є на світі слів – хороших і поганих, але для кожної людини є лише одне слово, яке більше за всіх інших викликає різні емоційні переживання, слово, яке найриємніше його душі, – його власне ім'я.

З самого раннього дитинства і впродовж всього життя жодне слово не чує людина так часто, як своє ім'я.

Звернемося до тлумачного словника С.І. Ожегова:  “Ім'я – особиста назва людини, що дається при народженні”. Наука про власні імена називається ономастика. Термін цей пов'язаний з грецьким словом онома (грец. “ім'я”). Власні імена людей досліджує антропоніміка (від гр. anthropos – «людина», onuma – «імя»).

 

  •                 Серед найперших слів, в яких виникла життєва потреба, мабуть, були й людські імена. У нас, людей XXI століття, ці давні імена ви­кликають посмішку і здивування. Вони вражають нас оригінальною простотою, у них простежується якнайпростіший зв’язок із навко­лишньою природою, відчувається безпосередність і щирість люд­ських стосунків, якась первозданна незіпсованість майбутньою циві­лізацією. Наші предки вірили вмагічну силу слова, тому й іменам приписувалася магічна сила, здатна позитивно чи негативно вплива­ти на долю людини. Фактично імена, які, до речі, давалися дітям як одразу при народженні, так і трохи пізніше, коли дитина вже прояв­ляла якісь риси характеру, виконували роль талісманів-оберегів. Так, наприклад, вважали, що імена Ведмідь, Вовк, Лев допоможуть дити­ні вирости сильною, сміливою людиною, оскільки сила й характер названих звірів обов’язково передадуться їй через ім’я. Щоб відвести від дитини злих духів, «погані» очі, а то й смерть, навмисне давали імена некрасиві, відразливі, наприклад, Погана, Поганка, Павук, Ко­биляча Голова, Горе та інші.

                 На вибір імені впливали різні чинники, зокрема бажаною чи небажаною була дитина — звідси й Жадан, Бажан, Нечай, Милкж або Небажан. Дитину тиху, лагідну відповідно до її вдачі могли назвати Добринею, Л юбимом або ж, навпаки, — Шумилом, Крикуном. Дні тижня, пори року, порядок народжуваності у сім’ї теж знайшли відображення в давніх слов’янських іменах: Літо, Зима, Вівторок, Середа, П’ятниця, Первуночка, Первунець, Втору- ночка, Вторунець, Третячок, П’ятушок та ін. Були й імена на позна­чення кольору волосся, очей малюків, місця, часу народження, соці­ального стану, виду занять батьків та ін: Біляна, Політко, Селюк та ін.

                 За родоплемінного ладу імена кожно­го роду були його власністю і не могли використовуватися в інших ро­дах того самого племені. В одному роду не було людей з однаковими іменами. Тільки коли людина помирала, її  іменем називали новона­роджену дитину. Якщо ж імен не вистачало, їх позичали в іншого роду, але після смерті людини, яка мала позичене ім’я, його повертали.

                 З плином віків майже всі імена періоду глибокого язичництва за­губилися, зникли. Як пам’ять про ті незбагненно далекі часи зали­шилися всього кілька імен: ім’я Бажан (до речі, поширене й улюбле­не болгарами),  ім’я Лев — досить популярне в українців. На зміну тим прадавнім іменам прийшли давні слов’янські імена з подвійним коренем, які спочатку поширилися у середовищі князів і тогочасної знаті: Родослав, Мечеслав, Мстислав, Ярослав, Рости­слав, Ярополк, Володимир, Мирослава, Мирослав, Людмила та ін. і лише набагато пізніше стали доступними народним масам. У цей же час з’являються такі красиві слов’янські жіночі імена, як Любава, Злата, Милуша, Роксолана, Златослава, Зореслава, Дзвенислава, Ві­ра, Надія.

                 У всі віки, у всіх народів цінувалася людська доброта, ро­зум, уміння красиво говорити, тому не випадково наші предки в на­дії на добрі справи і добрі помисли дітей, їх великий розум і красно­мовність давали їм імена з таким глибоким змістом: Добромисл, Добриня, Творимир, Златоуст. Жаль, що вони не дійшли до нас, за­губилися в сивому тумані віків .

                 З приходом християнства на Русі закріпився звичай при охрещенні давати дитині два імені: одне — церковне, друге — світське, при­чому церковне ім’я тримали в таємниці, щоб ніхто не зурочив дити­ну, бо в замовляннях на щось погане (як і на хороше) обов’язково на­зивається ім’я людини. Ународі вірили, що, не знаючи імені люди­ни, не можна їй нашкодити. Це вірування збереглося і до наших днів.

                 Разом з християнством на територію Київської Русі прийшли давні єврейські імена. Давні євреї, будучи дуже набожними, давали своїм дітям імена відповідно до церковного календаря, тобто давали дити­ні ім’я того святого чи святої, в день якого чи якої вона народилася. Тому й значення давніх єврейських імен переважно релігійне: Ісус — спаситель, Абрам — великий батько народів, Захар — пам’ять Божа, Михайло — рівний Богові, Ганна — благодать, Ілля — сила Божа, Єлизавета — клятва Божа, Самуїл — почутий Богом, Соломон — мирний, Ісай— спасіння Боже, Матвій—дарЯхве, Осія— спасіння, Назар — присвячений Богові, Рахіль — овечка, Нора — світло і т.ін.

                 Революція 1917 року принесла масу кардинальних змін у життя українського суспільства, що якоюсь мірою позначилось і на виборі дитячих імен. Оскільки реєстрацію новонароджених почали прово­дити через РАГСи, а не через церкву, батьки самі надавали ім’я дити­ні (раніше це робив батюшка, користуючись „святцями» — своєрід­ним календарем імен святих). Поряд з усталеними з’являються „но­вотвори»: Революція, Ідея, Епоха, Воля, Свобода, Слава, Сталіна, Октябрина, Демаркація, Муза, Полюс, Геній, Ідеал, Новела, Іскра.Безмежна любов до вождя жовтневого перевороту Володимира Ілліча Леніна надихнула деяких батьків на відтворення нових імен на йогочесть: Леніна, Нінель, Вілен(а), Владлен(а), Ліна.

                 Поява у сільському господарстві нових машин настільки підняла творчий дух і ентузіазм окремих батьків, що в результаті з’явилися імена Трактор та Комбайн. Маємо надію, що ще й зараз живі ці люди з такими незвичними іме­нами, а їхні діти не змінили імена по батькові, які дісталися їм у спа­док: Трактор Іванович, Петро Тракторович, Іван Комбайнович.

                 Як колись, так і тепер широко вживані українцями й латинські імена: Віктор — переможець, Валентин — здоровий, Валерій — силь­ний, міцний, Максим — найбільший, Клим — милостивий, Кін­драт — широкоплечий, Юлія — із роду Юліїв, Регіна — цариця, Гнат — вогняний, Віталій — життєвий та ін.,

                 Але найбільшою попу­лярністю в нашого народу користуються імена грецького походжен­ня, які впродовж багатьох століть приходили в нашу мову і міцно в ній закріпилися: Ірина — мирна, Катерина — морально чиста, Ва­силь — царський, Кузьма — космічний порядок, Никонор — той, що бачить перемогу, Микола — переможець, Орест — гірський, Остап — урівноважений, Анастасія — воскресла, Лідія — із Лідії, Оксана — гостинна та ін.

                 Звичайно, крім названих, трапляються імена і з інших мов, але їхній відсоток у нашій мові незначний. Так, наприклад, з ні­мецької мови до нас потрапили такі імена: Аліна — благородна, Ро­берт — блиск і слава; з арабської — Руслан, що означає — лев; тюрк­ське Тимур — залізо, єгипетське Нонна — присвячена Богові та інші.

     Міністерство юстиції оприлюднило перелік імен, якими у … році в Україні найчастіше та найрідше називали новонароджених. (Список імен поданий на сторінці Мін'юсту у Фейсбуці.).

     Ми вивчити ступінь поширеності імен у нашій школі.

 Всього чоловічих імен у школі – 27.  Найбільш поширені ІМЕНА ХЛОПЧИКІВ: Дмитро, Владислав, Олександр, Юрій, Данило, Денис. Також кілька разів зустрічаються Сергій, Богдан, Віталій, Максим, Олексій, Андрій, Ілля, В’ячеслав.

                 Імена хлопчиків, що зустрічаються по одному разу: Антон, Артем, Валентин, Євгеній, Єгор, Ігор, Кирило, Назарій, Рауль, Роман, Ромео, Станіслав, Тимофій.

                 Найбільш поширені ІМЕНА ДІВЧАТОК: Юлія, Аліна, Анна, Дар’я або Дарина, Анастасія, Марина. Також кілька разів зустрічаються Віта, Карина, Катерина, ПАУЗА  Аміна, Альона, Ангеліна, Єлизавета, Марія, Богдана, Ксенія, Маргарита, Наталія, Оксана, Ольга.

                 Імена дівчаток, що зустрічаються по одному разу:Валерія, Варвара, Віра, Віталіна, Владислава, Діана, Ельвіра, Зіна, Інна, Ірина, Каміла, Олександра, Олена, Поліна, Сандра, Сніжана, Тетяна, Яна.

  • Чи знають наші однокласники історію свого імені?

До цих пір була теорія. А що на практиці? Що означають наші імена? Ми запропонували однокласникам відповісти на наступні запитання:

-Чи знаєш ти, що означає твоє ім’я?

-Чи правда, що в твоєму характері знайшло відображення значення імені?

-Чи знаєш ти, чому батьки вибрали для тебе саме це ім’я?

-Чи знаєш ти, коли твої іменини?

-Чи задоволений ти своїм ім’ям?

Цікаво було опрацьовувати результати опитування:

___  учнів розповіли захоплюючі історії про своє ім’я.

_____  чоловік знають, чому їх назвали саме так.

Значення свого імені знайоме не всім.

______  учнів згодні з тим, що в їх характері відображене значення імені.

_  знають, коли в них іменини

_  однокласників задоволені своїм іменем

Учитель. Діти, як ви думаєте, скільки всього в світі імен? (припущення дітей).   4 мільярди. І це не так вже дивно. Людина почала використовувати імена близько 7 тисяч років назад.  Багато імен прийшли до нас з інших мов. Між ім'ям, характером і долею існує певний зв'язок, про який здогадувались ще древні люди. Вони вважали, що, знаючи ім'я, на людину можна впливати, і тому новонародженим давали два імені, із яких головне тримали в секреті. Якщо так, то змінивши ім'я, можна змінити долю? І люди намагались робити це різними способами. Римляни, наприклад, писали ім'я перевернутими буквами, щоб викликати переворот долі в житті людини.


  • Що ж означають ваші імена і які долі вони несуть? Хтось з вас вже знає значення свого імені, а для когось це буде сюрприз і маленьке відкриття.

У нашому класі 15 чоловік: 6 дівчаток (2дівчинки мають однакові імена)  і 9 хлопчиків (однакові імена мають 2 хлопця)

  • Підсумувавши  значення імен нашего класу, можна намалювати такий портрет

У нашому класі нвчаються: 

той, належить Деметрі, Богині родючості,  двоє Життєвих, Захисник людей, Вельмишановний, Мужній, Благородна, двоє таких,  що володіють  славою, Денний, Світла, дві Пухнасті, Кучеряві,  Хлібороб, і навіть Всеправдива жителька країни Ельфів.

  -Чому батьки вибрали для тебе саме це ім'я, чим вони керувалися? (Ім'я сподобалося своїм звучанням, назвали на честь кого-небудь з родичів або відомих людей, назвали по святцях на честь якого-небудь святого, інші причини). 

- На питання  анкети, хто назвав и на честь кого назвали, наші однокласники відповіли таким чином:

Хто назвав?

На чию честь  назвали?

Батько – 5

На честь бабусі – 5

Мама – 9

На честь прадідуся – 6

Бабуся і дідусь – 6

На честь близьких знайомих – 12

Усі разом – 4

На честь батька – 1

 

     Нам стало цікаво: яке ж походження наших імен?  Наші учні провели невелике соціологічне дослідження. Вони з'ясували історичне «коріння»   походження імен дітей нашого класу. з якої мови воно прийшло?

Надаємо вашій увазі статистичні дані: грецького походження – 6 імен: Олена, Дмитро, Андрій, Денис, Олександр, Юрій, латинського – 4: Віталіна, Юлія, Сергій, Віталій, германського – 2: Аліна, Ельвіра, слов’янського – 1: Владислав.

     До вашої уваги творчі роботи наших учнів.

     Кластери «Моє ім’я»:  *** Аліни,  *** Олени


     Акуратна

     Люб’язна

     Ініціативна

     Наполеглива

     Артистична

     Охайна

     Лагідна

     Енергійна

       Наполеглива

       Акуратна


  • Кросворд «Образ імені» ***Андрія
  • Прізвище Андрія.
  • Планета Андрія.
  • В якому місяці День Андрія?
  • Камінь Андрія.
  • Рослина Андрія.
  • Колір.

*

*

*

*

*

А

 

 

 

 

С

О

Н

Ц

Е

 

Г

Р

У

Д

Е

Н

Ь

Я

Н

Т

А

Р

 

Л

І

Л

І

Я

Б

І

Л

И

Й

 

  • Загадки:
  1. Моє ім’я належить давньогрецькій богині землеробства (Дмитро).
  2. «ЗАХИСНИК» перекладіть,

Що за ім’я? – мені ви підкажіть! (Олександр).

  • Ребус  *** Віталія:

Вірність’’’’’     ‘’стіна’’     ‘калина’’’     ‘’’синій – Віталій

‘’кадет’ - Денис

  • Шаради *** Владислава, *** Аліни:

Володіти (слов.) + слава (слов.) – Владислав

У перекладі з латинської  означає „інша”, „чужа”; у перекладі з давньогерманської – „благородна” (Аліна).

Вірші *** Ельвіри, *** Анни:


Моє ім’я не просте,

Ось послухайте яке.

А зовуть мене Ельвіра-

Добра в домі господиня:

Завжди їсти приготую,

Все роблю я до ладу,

Наварю і напечу.

Ще люблю я малювати,

Вірші, казочки складать,

І співати полюбляю,

Та дорослих поважаю.


 

     До вашої уваги вікторина «Назви ім’я»

Але спочатку відгадайте загадку: що

“У воді не тоне, у полум’ї не горить, у землі не гниє»? (Ім’я)

  • Як звуть президента нашої країни?
  • Як звуть  голову нашого району?
  • Як звуть директора нашої школи?
  • Як звуть учителя англійської мови?
  • Як називають людей з однаковими іменами?
  • Які імена читаються однаково зліва направо і справа наліво?
  • Які ви знаєте спільнокореневі жіночі та чоловічі імена?
  • Назвати почуття, пов'язані з іменами. (Віра, надія, любов)
     
  • У кожному прислів'ї – своє приховане значення, своя правда життя, у ній -  мудрість народу, його спостережливість. Людина проносить ім'я через все своє життя. Її можна позбавити усіх багатств, звань, усіх прав, але не можна позбавити імені.

  • Наймення, поширені в різних народів, 
    До нашого люду дійшли крізь віки, 
    І носимо їх ми тепер залюбки. 
    В них сила і віра, і щастя, і врода, 
    Хоробрість і мужність, життя нагорода. 
    Аглая — прекрасна, Валерія — сильна, 
    Віталій — життєвий, а Ганна — граційна, 
    Кирило — господар, а Клара — ясна, 
    Галина — спокійна, Аза — міцна. 
    Найбільший Максим, і маленький Павло, 
    Наталія — рідна, і камінь — Петро. 
    Красиве ім'я Маргарита — перлина. 
    Оксана й Варвара — чужі, а Ірина... 
    Ірина — це мир, благородний — Євген, 
    А Костя — постійний, все чує Семен. 
    Олена — це світло, Лариса — це чайка, 
    Тамара — це пальма, а Марфа — хазяйка.

Висновок. Багато є на світі слів – хороших і поганих, але для кожної людини є лише одне слово, яке більше за всіх інших викликає різні емоційні переживання, слово, яке найсприятливіше його душі, – його власне ім'я.

Лишень запам’ятайте ім’я і звертайтеся до людини, вимовляйте його невимушено, і ось ви уже зробили їй приємний комплімент, прихилили до себе. Та варто вам забути його, помилитися, або переплутати і от ви уже ні в сих, ні в тих. Погодьтесь, що коли вам хтось пише листа і, звертаючись, робить помилку у вашому імені, це дуже неприємно, хай навіть ви розумієте, що, можливо, адресант не хотів завдати вам прикрощів.

  •            Ми думаємо, що кожен з нас хотів би, щоб його ім'я асоціювалося у людей з чимось хорошим, добрим, світлим. Щоб завжди на землі були люди, які нас люблять, пам'ятають, яким ми дорогі.
  • Зберігаєте, діти, своє ім'я, честь, людську гідність. Зберігаєте пам'ять про своїх предків. Здійснюйте благородні вчинки в ім'я людей, в ім'я добра, щоб зберегти назавжди своє добре, чесне ім'я.  Хай ваші імена приносять вам в житті лише успіх і щастя!

 


 

docx
Додано
19 лютого
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку