Проєкт " Сім чудес Закарпаття"

Про матеріал
Проєкт " Сім чудес Закарпаття".Закарпаття – самобутній край, перлина України. Своєю красою милує тутешніх жителів, приваблює туристів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім чудес Закарпаття. Проєкт

Номер слайду 2

Актуальність проблеми Закарпаття – самобутній край, перлина України. Своєю красою милує тутешніх жителів, приваблює туристів. Рідний батьківський край – це те сокровенне, найрідніше без чого людина не може уявити свого життя. Саме тум вона почуває себе впевненою і захищеною. Потрібно виховувати почуття гордості за рідний край, за культурні надбання нащадків, які збереглися протягом століть, або, навіть, тисячоліть.

Номер слайду 3

Мета проєкту:уточнити і розширити уявлення учнів про красу і велич Закарпаття;викликати інтерес до особливих місць рідного краю;розвивати пізнавальні здібності, вміння працювати з додатковою літературою, вибирати потрібний матеріал з-поміж великої кількості інформації, будувати гіпотези і формулювати власну думку, робити висновки, створювати презентації.виховувати любов і бережливе ставлення до природи.

Номер слайду 4

Завдання проєкту: Дослідити, які чудеса розміщені на території Закарпаття;вивчити і зібрати матеріал про історичні місця рідного краю;дослідити і визначити історичні пам'ятки, які можна віднести до семи чудес Закарпаття; випустити фотоколаж “Сім чудес Закарпаття”

Номер слайду 5

Тип проекту: за змістом: освітній; за методом діяльності учнів: дослідницько-інформаційний;за тривалістю: короткотривалий;за кількістю навчальних предметів: міжпредметний;за кількістю учасників: груповий;за характером контактів: внутрішній;за характером взаємодій: кооперативний;учасники проекту вчителі початкових класів.

Номер слайду 6

Сім чудес Закарпаття. Озеро Синевир. Долина нарцисів. Водоспад Шипіт. Географічний центр Європи. Дерев'яні церкви. Гора Говерла. Мінеральні джерела, басейни з термальною водою

Номер слайду 7

Озеро Синевир

Номер слайду 8

Озеро Синевир належить до семи природних чудес України. Воно утворилось приблизно 10 тисяч років тому. Тоді бистрі річкові води стримали гори, перегородивши їм шлях на тому місці, де згодом утворилось озеро. День за днем, не зупиняючись, переливають свої потоки у Синевир чотири джерела. Прозорі і цілющі. Розлили плесо аж на 7 гекарів. А посередині нього, наче зіниця ока, видніє невеличкий острів. Не дарма Синевир називають Морським оком Карпат. Голубою перлиною із висоти пташиного польоту видніє воно поміж гущі соснових лісів.

Номер слайду 9

ДОЛИНА НАРЦИСІВ

Номер слайду 10

Долина нарцисів» — унікальний ботанічний об'єкт, в якому охороняється найбільший у Європі осередок нарцису вузьколистого. У 1980 році нарцис вузьколистий занесено до Червоної книги України. Разом з величезним науковим значенням «Долина нарцисів» становить і значну естетичну цінність. У період масового цвітіння (друга — початок третьої декади травня) «Долина» вкривається майже суцільним білим килимом квітучих нарцисів, помилуватися яким приїжджають звідусіль.

Номер слайду 11

Водоспад Шипіт

Номер слайду 12

Ши́піт — водоспад в Українських Карпатах, на північних схилах гірського масиву Полонина Боржава, при підніжжі гори Гемби; гідрологічна пам'ятка природи. Розташований у глибокій ущелині річки Пилипець, у межах Хустського району Закарпатської області, приблизно за 10 км від залізничної станції Воловець, за 6 км від села Пилипець. Щорічно, починаючи з 1993 року, неподалік від водоспаду на початку липня проходить неформальний фестиваль, на який приїжджають хіпі та представники різних субкультур з України, Білорусі та інших країн. Кульмінацією святкувань є Свято Івана Купала в ніч на 7 липня з місцевими традиціями й колоритом.

Номер слайду 13

Географічний центр Європи

Номер слайду 14

Існує кілька варіантів, де знаходиться центр Європи. У 1885-1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні визначили, що географічний центр Європи знаходиться у селищі Ділове, Закарпатської області. Вони проводили геодезичні дослідження на території сучасної Закарпатської області. Ці дослідження були потрібні для планованої будови залізниці між Раховом та Сиговом. Після ретельного вивчення місцевості геологи встановили на території села Ділове біля дороги, що з’єднує  Мукачево і Рогатин двометровий кам’яний знак з таким написом: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот. 1887»

Номер слайду 15

Дерев'яні церкви

Номер слайду 16

Багатогранна історія Закарпаття залишила нащадкам багатющий історико-культурний спадок. Переплетення різних епох, народів, релігій – створили неповторний ансамбль об’єктів дерев’яного зодчества. Збудовані без жодного цвяху у специфічних архітектурних стилях, притаманних лише певній місцевості. Сьогодні нараховується 110 дерев’яних церков, 43 храми з яких збудовано в першій половині ХХ ст. Цікавими з архітектурної точки зору є близько 100 дзвіниць, 33 з яких внесено до списку пам’яток історико-культурної архітектури. Розрізняють 5 архітектурних стилів дерев’яних храмів Закарпаття: бойківський, лемківський, гуцульський, бароковий та готичний, а також два підстилі ─ середньогуцульський та стиль "ампір".

Номер слайду 17

Гора Говерла

Номер слайду 18

Гове́рла (пол. Howerla, рум. Hovârla, угор. Hóvár) — найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, її висота становить 2 061 м над рівнем моря. Розташована в гірському масиві Чорногора на межі Яремчанської міськради Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області за 17 кілометрів від кордону з Румунією. Гора має конусоподібну форму. На схилах — форми плейстоценового зледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Укрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди — кам'яні оси́пища. Зі східного боку від вершини — один із витоків річки Прут, Прутський водоспад, загальна висота якого становить близько 80 метрів. Гора розміщена у межах природоохоронних територій: Карпатського біосферного заповідника (Закарпаття) і Карпатського національного природного парку (Івано-Франківська область). Схили гори вкриті буковими та смерековими лісами. На висоті 1 500 м починається субальпійський пояс пасовищ, відомий як полонини.

Номер слайду 19

Мінеральні джерела, басейни з термальною водою

Номер слайду 20

Закарпаття здавна відомо як край надзвичайно багатий мінеральними джерелами. В області вже досліджено понад триста мінеральних лікувальних джерел. Закарпатські мінеральні води є чудовою базою для організації курортного лікування. Термальні води Закарпаття відомі здавна і їх успішно використовують, в будь-яку пору року, для лікування, релаксації та відпочинку. На Закарпатті 7 термальних басейнів у Берегові (2 басейни), в Косині (2 басейни), Лумшорах, Велятині, Виноградові.

Номер слайду 21

IV. Етап оцінювання результатів. V. Етап життєдіяльності проекту. Надати доступ до кінцевих продуктів. Реалізація набутих знань учнями в житті.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
17 грудня 2023
Переглядів
525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку