Проект "Такий знайомий йогурт"

Про матеріал

Проект містить цікаві дослідження домашнього йогурту та йогуртів різних марок. Розробку можуть використовувати вчителі як молодших так і старших класів.

Перегляд файлу

 

  Міністерство освіти і науки України

Вінницький  обласний  інститут

післядипломної  освіти   педагогічних  працівників

Відділ  освіти Ямпільської  районної  державної  адміністрації

 

 

Всеукраїнський конкурс «Зелене споживання»

 

 

 

ТАКИЙ    ЗНАЙОМИЙ    ЙОГУРТ?

 

 

 

 

 

 

                                                    Роботу виконала:

                                                                               Титаренко Марія  Володимирівна

                                                                                     учениця   10 класу

                                                                                     навчально - виховного  комплексу:

                                                                                     загальноосвітньої  школи                                 

                                                       І   ступеня - гімназії

                                                           Ямпільського  району

                                                       Вінницької  області

                                                              26  листопада  1996 р.н.

                                                            24500  Вінницька  обл.

                                                                    м. Ямпіль, вул. Пушкіна, 32

                                       Керівник:

                                                                            Титаренко  Наталія  Михайлівна                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                     вчитель  фізики  і

                                                                                     трудового   навчання                                                               

                                                                                     навчально - виховного  комплексу:

                                                                                     загальноосвітньої  школи                                 

                                                       І   ступеня - гімназії

                                                           Ямпільського  району

                                                       Вінницької  області

 

м. Ямпіль

2013

 

ЗМІСТ

 

 

І. ВСТУП.             ----------------------------------------------------------------------------        3

 

ІІ. ТЕОРЕТИЧНА  ЧАСТИНА.

 

             2.1.  Йогурт – це  кисломолочний  продукт    ------------------------------        4                                                          2.2.  Основна   класифікація  йогуртів    ------------------------------------        4

            2.3.  Склад   «живого»     йогурту    -------------------------------------------         5

            2.4.  Властивості    йогуртів    --------------------------------------------------         5

            2.5.  Вимоги   до  упаковки  йогурту    ---------------------------------------         5

 

 ІІІ. ПРАКТИЧНА  ЧАСТИНА.

 

              3.1.  Анкетування  учнів   7-8 класів     --------------------------------------        6

              3.2.  Підготовка  об’єктів  дослідження    -----------------------------------        6

              3.3.  Дослідження  основних  характеристик   -----------------------------       6

            3.4.  Дослідження органолептичних  показників  ------------------------        7

              3.5.  Дослідження   складу   продукту    --------------------------------------       8                                                                                                                 3.6.  Дослідження   упаковки                  --------------------------------------        9

              3.7.  Економічний  аналіз    вартості  йогурту  ----------------------------        9

 

IV.  УЗАГАЛЬНЕННЯ  РЕЗУЛЬТАТІВ  ДОСЛІДЖЕННЯ.    -----------------       10

 

V.   ВИСНОВКИ  ТА  РЕКОМЕНДАЦІЇ.     ----------------------------------------        10

 

VІ.  ДОДАТКИ.   ----------------------------------------------------------------------------       12

 

VІІ.  СПИСОК  ВИКОРИСТАНОЇ  ЛІТЕРАТУРИ.  -----------------------------        26


 

 

 

3

ВСТУП

 

Обгрунтування:  Я  з  дитинства  дуже  люблю  споживати  йогурт.  До  того ж  лікарі та дієтологи  вважають,  що він обов’язково  повинен бути  у раціоні  харчування  як дітей,  так  і  дорослих. Йогурт – це  продукт, про який  можна  сказати  – легко,  смачно, корисно.  Чи  відповідають  таким  якостям  магазинні  йогурти?  Чи  можу я та  інші  споживачі  спокійно купувати  йогурт  будь – якого  виробника,  чи  необхідно    знати  певні  правила  під час  вибору якісного  продукту?  Я  вирішила  знайти  відповіді  на данні  запитання, тому  що я  турбуюсь  про  своє  здоров’я  і   є прихильником  «Зеленого  споживання».   

 Мета  роботи   провести  дослідження   якісних  показників, складу, термінів      зберігання    магазинних  зразків та  домашнього  йогурту,  виконати  порівняльне  тестування, узагальнити   результати  дослідження, підвищити власну обізнаність                    у  виборі  якісного йогурту  на сучасному ринку,  провести  економічний   аналіз  вартості йогуртів .

Новизна  вибраної  теми  полягає в тому, що  ми  використовуючи  різні  інструменти  дослідження, хочемо   переконати  споживачів    надавати  перевагу  домашньому  йогурту, тобто  екологічно  чистим  продуктам.  

Об’єкти  дослідження:   йогурти  різних   виробників, домашній  йогурт. 

Етапи  дослідження:

  1. Робота  з  інформаційними  джерелами.
  2. Проведення  опитування  учнів 7-8 класів.
  3. Придбання  йогуртів  різних  виробників  та приготування  йогурту  в домашніх  умовах.
  4. Проведення досліджень  та    порівняльного  тестування  якісних  показників   йогуртів.
  5. Економічний   аналіз  вартості  йогуртів.
  6. Узагальнення  результатів  дослідження.
  7. Висновки  та  рекомендації.

Інструменти  дослідження:   аналіз  та  систематизація  інформації,  анкетування,  статистичні  дані,  експерименти , дослідження  та  порівняльне  тестування.

4

ТЕОРЕТИЧНА   ЧАСТИНА

 

     2.1.  Йогурт – це  кисломолочний  продукт.

       Опрацювавши    матеріали  різних  сайтів  Інтернету та  переглянувши  деякі  відеоролики, ми  все  узагальнили,  систематизували    і  отриманий  результат  назвали:  «Енциклопедична  довідка  споживача  йогурту». 

Йогурт  -  це найкорисніший  кисломолочний   дієтичний  продукт  харчування,  який  немає  абсолютно  ніяких  протипоказань    до   вживання,  іноді   застосовується як  лікарський   і косметичний    засіб. ( рис.1, додаток 1)

За визначенням, наведеним у стандарті, йогурт – це кисломолочний продукт                         з підвищеним вмістом сухих речовин, який виробляють сквашуванням молока   специфічними йогуртовими бактеріями – термофільним стрептококом                                         і болгарською паличкою (далі  закваска). 

 

     2.2.  Основна   класифікація  йогуртів

 

І. В залежності  від технології  приготування йогурти  поділяють  на  дві  великі  групи:

  • із живими бактеріями («живий   йогурт»)  - продукт, який виготовляється з використанням закваски, приготовленної на основі молочнокислих  організмів.
  • пастеризовані  (мертвий   йогурт)     продукт,  який  після  приготування зазнав   теплової  обробки  і в нього  додають  консерванти  для  збільшення  строку  зберігання .  

ІІ. Залежно від виду закваски, що її застосовують,  йогурти  поділяють  на такі  види:     

1. Йогурт.            2. Біойогурт.                3. Біфідойогурт.

ІІІ. Залежно  від  консистенції   існують :

  • питні йогурти
  • пастоподібні, більше схожі на десерт.

 

   5

     2.3.  Склад   «живого»     йогурту

       У  натуральному  йогурті повинно  бути:

  •  2  компоненти:  молоко і закваска, якщо   дієтичний  продукт;
  •  3 компоненти:  молоко, закваска  і  цукор, якщо  продукт  споживання.

              ( рис.2, додаток 2)

 

     2.4.  Властивості    йогуртів

  •                 "Живі" йогурти служать джерелом   кальцію,  який  дуже  важливий                             для  росту  і стану зубів  та  кісток.
  •               Йогурт  рекомендують людям, які тривалий час приймають  антибіотики. 
  •                 Йогурт  рекомендують при лікуванні шлунково-кишкових захворювань туберкульозу,  дитячої грудної астми та інших хвороб.
  •                 Це кисломолочне  диво, містить ферменти, які  здатні вивести з   організму людини шкідливі  продукти обміну речовин і тим самим   сприяє  підвищенню імунітету.
  •                 Йогурт  --  це  природний антибіотик,  здатний  знищувати  такі  небезпечні   бактерії, як стрептококки, стафілококки, тифозні  палочки  і   деякі  види  амеб. 
  •                 Йогурт  призначають як доповнення до основного курсу лікування, людям, що страждають онкологією і променевою  хворобою.
  •                 Особливо   корисний  йогурт  дітям, які  ростуть.

Також   йогурт  використовують  у  лікувальних  косметичних  засобах,   які  покращують  стан волосся  та шкіри.

 

     2.5.   Вимоги   до  упаковки  йогурту

 

Упаковка  йогурту  повинна  містити  такі  відомості:  назва  продукту, склад  продукту, стандарт  або  ТУ, термін  придатності, дата  виробництва, умови  зберігання, виробник (юридична  адреса,  телефон), енергетичний   склад, штрих – код  країни.  В Україні йогурти повинні відповідати державному стандарту ДСТУ 4343:2004.

 

Це  повинен  знати  кожен!

6

 

ПРАКТИЧНА   ЧАСТИНА

 

      3.1. Анкетування  учнів   7-8 класів

 

Тема   анкети:   Вживання   йогурту   підлітками.

Дата  проведення: 24. 04.13.

Кількість  опитуваних:  51  учень (29 учнів  - 8 клас, 22 учні – 7 клас).   

Зразок  анкети: Додаток   3.

Результати  опитувань: Додаток   4.

ВИСНОВОК:  Враховуючи те, що  100% учнів вживають  йогурт,  78%  купують  його                 в  магазині  і лише 33% звертають увагу  на  склад  продукту,  ми  вважаємо, що   необхідно  дослідити  якість  йогуртів, які  вживають учні  нашої  гімназії, купуючи  їх  в  магазинах  нашого  міста.    

 

   3.2.    Підготовка  об’єктів  дослідження.

 

Визначивши  шляхом  опитування,  що  учні  споживають йогурти  таких   виробників як «Дольче» «Галиччина»,  «Фанні», «Danone»,  «Весела   ферма»    і  «Злагода»  (додаток  № 4)  ми  придбали  їх  в   магазинах   м. Ямполя. Також  ми  приготували  домашній  йогурт  використовуючи  йогуртницю.

     3.3. Дослідження  основних  характеристик

Підготувавши  об’єкти  дослідження  розпочинаємо  проведення   порівняльного  тестування   якості  йогуртів.                                                                                                Мета  дослідження: визначення   якісних характеристик  йогуртів,   перевірити,               чи справді  виробники пропонують корисний та якісний продукт, порівняти йогурт  виготовлений  на  виробництві  з  йогуртом  приготовленим  в  домашніх  умовах.                                                                                                                                  Розпочнемо  з  дослідження  основних  характеристик   йогурту (відомості  на  упаковці) – це інформація  в  основному  написі,  вага продукту,  жирність, термін   реалізації, відповідність стандарту та  штрих – код (Додаток 5).                                                                                                                                                  Також  ми віддали для  проведення    аналізу   на  мікробіологічні  показники згідно  ДСТУ 4343:2004 всі  зразки йогуртів до Санітарно – епідеміологічної станції                           м. Ямполя  в бактеріологічну  лабораторію. Результати  досліджень (Додаток  6).

7

 Таблиця   порівняльного  тестування  «Основні  характеристики»

 

№ зразка

Марка  йогурту

Бали

Всього

 а

б

 в

 г

 д

 

1

«Дольче»

-

-

-

-

1

1

2

Полуничний  «Галиччина»

-

-

-

-

1

1

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

-

1

1

-

1

3

4

«Фанні»

-

-

1

-

1

2

5

«Danone»

-

-

1

-

1

2

6

«Весела   ферма»

1

1

1

1

1

5

7

«Злагода»

1

1

1

1

1

5

 

Шкала  оцінювання:      Максимальна  оцінка – 5 балів.

1 бал (а)  – відповідність  стандарту.

1 бал (б)   - відсутність  дрібного  шрифту.

1бал (в)  – вся  інформація  міститься в  основному  написі.

1 бал  (г)  – термін зберігання відповідає  стандарту.

1 бал  (д)  -  мікробіологічні  показники  в  нормі.

 

3.4 Дослідження органолептичних  показників

До органолептичних  показників  відносяться:  смак  і запах, колір,   та  консистенція. Ми дослідили  вказані  показники всіх  зразків і  отримали  такі  результати  (Додаток 7).  Шкала  оцінювання (додаток 8).

 Таблиця  порівняльного  тестування   « Органолептичні  показники»

 

зразка

 

Марка  йогурту

 

Запах

                    Смак

 

Колір

Консист.

 Всього

1

«Дольче»

0

0

0

2

2

2

Полуничний  «Галиччина»

3

2,5

1

2

8,5

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

0

0

2

2

4

4

«Фанні»

0,5

1

1

0,5

3

5

«Danone»

2

3

2

2

9

6

«Весела   ферма»

1

1

2

0,5

4,5

7

«Злагода»

0

0

1

0,5

1,5

8

Домашній  йогурт

3

3

2

2

10

9

Домашній  йогурт   з   вишнею

3

3

2

 2

10

 

                                                                                                                                              8                                                                                                                                                          3.5.     Дослідження   складу   продукту

      З нашої  енциклопедичної  довідки  відомо, що  йогурт  повинен  містити  лише  три  складові: молоко, закваску та  цукор. На жаль в усіх  магазинних  зразках  складових  більше  і   ми детально  розглянули  їх.  (Додаток 9)                                                          

Таблиця  порівняльного  тестування   «Склад  продукту»

 

 

зразка

 

Кількість інтрадієнтів

 

Заборонені

ДСТУ

інградієнти

 

Е141

 

Крох

мал

Бали

 

Всього

а

б

в

1

 20

-

 +

+

1

-

1

2

2

 19

-

 -

+

1

-

1

2

3

 17

-

 +

+

1

-

1

2

4

 17

-

 -

+

1

-

1

2

5

23

-

 -

+

1

-

1

2

6

10

-

 -

+

1

-

1

2

7

15

-

 -

+

1

-

1

2

8

2

-

 -

-

1

2

1

4

9

4

-

-

-

1

2

1

4

Шкала  оцінювання:  Максимальна  оцінка – 4 бали

1 бал (а)  – наявність  3 основних компонентів: молоко, цукор і закваска.   

2 бал (б) –  відсутні стабілізатори  та  консерванти.

1 бал (в)  – відсутні  заборонені  ДСТУ інгредієнти.

Висновок №1.   Ознайомившись  зі  складом   магазинних  йогуртів,  ми побачили, що  всі   вони   містять  наповнювач. І тоді  ми вирішили  знайти  інформацію  про кожну  складову йогурту та  його наповнювача. В результаті  опрацювання  інформації ми побачили, що  характеристика  кожного  компоненту  закінчується  так: «    …..   внесений до списку використовуваної сировини у  ГОСТ, допущений та рекомендований до застосування у харчовій промисловості, та відповідає вітчизняному та світових стандартів.»

 Висновок №2.   Також  наприклад  ми знайшли, що мідні комплекси хлорофілів (харчова добавка E 141)     це  натуральний барвник зеленого кольору, який   «допущений та рекомендований до застосування у харчовій промисловості».  Хоча ознайомившись  з  категоріями  Е добавок,  ми  прочитали, що  добавка  E 141  відноситься  до  підозрілих!   

 

9

Висновок №3.  У всіх  магазинних зразках  міститься модифікований  кукурудзяний  крохмаль (стабілізатор Е1422), але  не  вказана  кількість даного  компоненту. Ми вирішили  провести   експеримент  про вміст  крохмалю  у  кожному зразку. 

Експеримент  №1.   Визначення  вмісту  крохмалю.

Ми  взяли 1ч.л. кожного йогурту  і нанесли  1 краплю йоду (фото, додаток 10).                             В  результаті  реакції  ми  чітко  спостерігаємо, що зразки №8 і 9  абсолютно  не  містять  крохмалю (йод  не  змінив  забарвлення).  Зразок №5 – містить найменшу кількість  крохмалю. Про вміст  крохмалю  в  інших  зразках, ви  можете                                          судити,  розглянувши фотографії  та   порівнявши їх   із  зразком  №10, який  являється  розведеним  крохмалем  у  воді.                                                                                                                                 Експеримент  №2.   Визначення  вмісту     молока.

 Ми взяли  прозорі  пластикові  стаканчики, налили  2 ч.л.  кожного  йогурту                            і  закрили  їх  щільно  поліетиленовою  плівкою.  Через 3 дні  ми помітили, що   на  стінках всіх  стаканчиків, крім  зразка №6, містяться  краплі  води, тобто  відбулось  випаровування (фото, додаток 11   ). Отже, у  йогурті  №6 не  міститься  вода,  тобто  не  міститься  молоко.  Адже   ми знаємо, що  одним з  основних  складових  молока є  вода, яка займає  близько 85%.                                                                                      

    3.6.     Дослідження   упаковки

Ми ознайомились  з  маркуванням  на  упаковках  магазинного  йогурту.  Результати досліджень  демонструє  таблиця « Дослідження  упаковки»  (додаток 12).                                   Висновок:  всі  йогурти  містяться   у  дозволених ДСТУ упаковках.

     3.7.   Економічний  аналіз    вартості  йогурту
      По  результатам  анкетування  ми бачимо, що  лише 22%  родин  опитаних  учнів  готують  йогурт  вдома. Чому?  Можливо   це  матеріально  дорого?  Ми вирішили  виконати економічний  аналіз  вартості  домашнього  йогурту  (додаток  13 ) та порівняти її  з  вартістю  магазинних  зразків  (додаток 14).                                                                                                                         Висновок:   Вартість   домашнього  йогурту  не  перевищує  вартість  досліджуваних  магазинних  зразків.

10

УЗАГАЛЬНЕННЯ  РЕЗУЛЬТАТІВ  ДОСЛІДЖЕННЯ

зр.

Марка  йогурту

Основні   хар - ки

запах

смак

колір

Кон - ція 

склад

Результати  інших  досліджень

 

1

«Дольче»

 

 

 

 

+

20

Е141, крохмал

ні

2

« Галиччина»

 

+

+

 

+

19

крохмал

ні

3

«Ehrmann»

+

 

 

 

+

17

Е141, крохмал

ні

4

«Фанні»

 

 

 

+

+

17

крохмал

ні

5

«Danone»

 

+

+

+

+

23!

найменше крохмалю

ні

6

«Весела   ферма»

+

 

 

+

 

10

Без  молока

ні

7

«Злагода»

+

 

 

 

 

15

крохмал

?

8

Домашній  йогурт

+

+

+

+

+

2

---

так

9

Домашній  йогурт   з   вишнею

+

+

+

+

+

4

---

так

 

ВИСНОВКИ  ТА  РЕКОМЕНДАЦІЇ.

Отже,  провівши  лише  деякі  дослідження  якості  йогуртів  ми прийшли  до  таких  висновків:  Ми не  можемо   рекомендувати  споживачу для  вживання  жоден                            з  магазинних  йогуртів  в  якості  «живого»  йогурту,  який  повинен  містити лише: молоко, закваску і  натуральний  наповнювач. 

 

  •                 По  мірі  можливості готуйте  йогурт в  домашніх  умовах, тоді дійсно  він  буде корисним  продуктом  споживання. На  сайтах  Інтернету  є  дуже  велика  кількість  рецептів  його  приготування,  навіть  без використання  йогуртниці. Бактеріальні  закваски  можна  придбати  в  аптеках, які  є  у  кожному  місті.  

Якщо  ви  продовжуєте  купувати  йогурт  у  магазині, то ми рекомендуємо:

  •                 Вибираючи йогурт, пам'ятайте, що всі вони діляться на натуральні, тобто містять живі бактерії та пастеризовані -- в яких всі мікроорганізми загинули.
  •                 У натурального йогурту термін придатності  7- 14днів, а якщо виробник вказав термін придатності до місяця або місяць, знайте що такий продукт мертвий.
  •                 Краще вибирайте йогурти вітчизняного виробництва,  він  може бути  більш натуральний, адже його не виготовляли з розрахунком на тривале транспортування.
  •                 Йогурт без фруктових добавок корисніший, адже не містить цукру.

 

11

  •                 Пастеризований  йогурт  нерідко  називають якимось      похідним  словом  від йогурту: «йогуртером», « йогуртовий продукт» тощо.  Уважно  читайте маркування! 
  •                 Не забудьте ознайомитися із складом продукту.  Якщо Ви знайдете там загусники, желатин, барвники, ароматизатори і крохмаль, значить у  Вас в руках - смачний десерт із смаком йогурта і не більше.  
  •                 Йогурт із яскравим забарвленням, сильним ароматом та тривалим терміном зберігання ну ніяк не може бути «натуральним», «живим» та «корисним».
                         

                        Якщо  ви  вирішили вживати  домашній  йогурт,                                                                             ви поповнюєте  ряди  прихильників «Зеленого  споживання», тобто   позитивно  впливаєте  не  лише  на  власне  здоров’я,  а й  на  навколишнє  середовище:  

  •  Не використовуєте   упаковку,  яка забруднює  наше  середовище.
  • Під  час  виробництва  домашнього  йогурту  не викидаються  шкідливі  речовини  у   грунт, воду  та  повітря.
  •  Домашній  йогурт  не  транспортують,  а це    теж чистіше  повітря.
  • Підтримуєте  вітчизняних  господарів, купуючи  у  них  молоко.

 

       Виконуючи  роботу  ми зрозуміли, що на  жаль корисного  йогурту  у  магазинах                    не  має.  Але  частково  ми самі  в  цьому  винні: для  чого  виробнику ризикувати вкладеними коштами і  виготовляти «живий»  йогурт, якщо  ми (споживачі)   досить  активно  купуємо і  пастеризований.   Ви  можете  запитати: «І що? Ви  виконали  роботу, яка  черговий  раз  довела, що «живого» йогурту  у  магазинах  немає. Яка  користь  від  вашого  дослідження?»  Якщо  розглядати користь  нашої  роботи                               у  масштабах  країни  --  то дійсно  ми нічого  змінити не можемо. А от                              в  масштабах  кожної  окремої  людини  - ми спробували  своїми  дослідженнями переконати   вас, що  «Зелене  споживання»  - це ваше здоров’я і  майбутнє.                           І  першим  кроком  до  цього  повинно бути  споживання   екологічно  чистих  продуктів.  Якщо  їх  в  магазині  не   має,  не купуйте  -  і  все! Якщо  так  зробить кожен з  нас,  то  виробники  змушені  будуть  покращити  якість  продукції.

Все  в  наших  руках ! Будьте  грамотним  споживачем!

12

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Додаток  №1

 

 

 Рис.1

Додаток  №2

 

 

 

Рис.2

14

Додаток  3

АНКЕТА

 

  1. Чи  любите  ви  йогурт?                               Так                Ні                  Так  собі
  2. Як  часто  ви  вживаєте  йогурт?              власна   відповідь                                                                                          

3.  Йогурт  якого  виробника  ви  вживаєте?      «Дольче»,  «Галиччина», «Ehrmann», «Фанні», «Danone», «Весела   ферма», «Злагода»,  не  пам’ятаю.

  1. Чи  звертаєте  увагу  на  склад  продукту?             Так           Ні          Інколи

 

  1. Чи  готують  у  вашій  родині  йогурт  вдома?       Так          Ні          Інколи

 

  1. Якби  ви  знали  рецепт  приготування  йогурту  в  домашніх  умовах  (без  йогурт ниці),  готували б ви  його  вдома?        Так        Ні        Не  знаю

 

  1. Якби  ви  дізнались,  що  в  склад йогурту  входять  не  зовсім корисні  компоненти  для вашого  здоров’я , ви б  перестали  його  купувати  у  магазині?                                                        Так                           Ні                         Не  знаю

 

   Додаток  4

 

 

РЕЗУЛЬТАТИ  АНКЕТУВАННЯ:

 

      

 

 

15

Запитання   №2.

 

п \п

Варіанти  відповідей

Кількість

учнів

%

1

Майже  кожний  день

3

6

2

1 раз  в  тиждень

19

37

3

2 рази  в  тиждень

2

4

4

Кілька  разів  на  тиждень

5

10

5

1 раз  в  місяць

5

10

6

2 рази  в  місяць

1

2

7

5 раз  в місяць

3

6

8

10 раз  в  місяць

1

2

9

Дуже  рідко

4

8

10

Коли  захочу

8

16

 

Запитання   №3.

 

№ п/п

 

Виробник

К-ть

учнів

 

%

 

 

№ п/п

 

Виробник

К-ть

учнів

 

%

1

«Дольче»

25

49

 

5

«Весела   ферма»

1

2

 

2

«Галиччина»

12

24

 

6

«Злагода»

2

4

3

«Фанні»

4

8

 

7

не  пам’ятаю

3

6

4

«Danone»

15

30

 

 

 

 

 

 

                       

                           

 

17

   Додаток  6     

 

 

 

№ зразка

 

Бактерії  групи кишкової  палички

 

 

Патогенні  м/о, в т.ч.Salmonella

 

 

Staphulococcus  aureus

 

Дріжджі

 

Плісневі  гриби

1,2,3,4,5,6,7,8,9

--------

--------

--------

--------

--------

 

Додаток 7

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ  ОРГАНОЛЕПТИЧНИХ  ПОКАЗНИКІВ

 

 І. Запах  і смак.

НОРМА:  Кисломолочний, без сторонніх  присмаків  і  запахів. При  використанні  цукру      в міру  солодкий.  При  використанні  ароматичних  харчових  добавок                    та   ароматизаторів  з відповідним смаком і  ароматом  використаного  компонента.  

зразка

Марка  йогурту

Характеристики  запаху

 

1

«Дольче»

 

Приємний  солодкуватий  запах,  основою  якого   є яскраво виражений запах ківі.

 

2

Полуничний  «Галиччина»

Запах кисломолочного  продукту з легким запахом полуниці.

 

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

Яскраво виражений запах ананасу, відчувається ароматизатор.

 

4

«Фанні»

Яскраво виражений запах полуниці.

 

5

«Danone»

Запах кисломолочного продукту  в міру  солодкого,   ледь  відчутний   запах  наповнювача .

 

6

«Весела   ферма»

Легко  виражений запах кисломолочного продукту.

 

7

«Злагода»

Яскраво виражений запах чорниці та легко виражений запах ліків.

 

8

Домашній  йогурт

Запах свіжого кисломолочного продукту.

9

Домашній  йогурт  з    консервованою  домашньою  вишнею

Запах кисломолочного продукту  в міру  солодкого,     з легким запахом вишні.

 

 18

 

зразка

Марка  йогурту

Характеристика  смаку

1

«Дольче»

 

Дуже солодкий, яскраво виражений смак ківі.

2

Полуничний  «Галиччина»

Кислуватий на смак, ледве відчувається смак полуниці.

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

Смак досить солодкий,  насичений  присмак наповнювача, відчувається присмак порошку.

4

«Фанні»

Кислувато – солодкуватий  на смак, насичений  присмак наповнювача.

5

«Danone»

Смак кисломолочного продукту, в міру  солодкий.

6

«Весела   ферма»

 В міру  солодкий,   дуже  легкий присмак  порошку.

7

«Злагода»

Не приємний на смак, сильний присмак ліків.

8

Домашній  йогурт

Смак кислуватий схожий на смак сметани.

9

Домашній  йогурт  з    консервованою  домашньою  вишнею

Смак кисло- солодкий з шматочками натуральної  вишні. Смак домашнього продукту.

 

ІІ.  Колір  

НОРМА:   Молочно-білий  або ясно-жовтий, рівномірний по всій масі.    При   виготовленні зі  смаковими  ароматичних  харчовими  добавками    і  харчовими  барвниками  - обумовлений кольором  внесеного  інгредієнта.

 

зразка

Марка  йогурту

Характеристики

1

«Дольче»

 

не однорідний  із яскраво  зеленими  розводами, нагадує фарбу.

2

Полуничний  «Галиччина»

однорідний, рожевий з червоними вкрапленнями

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

однорідний, блідо – жовтий

4

«Фанні»

однорідний,  яскраво – рожевий  

5

«Danone»

однорідний, блідо -  фіолетовий  натуральний

6

«Весела   ферма»

однорідний,  блідо-рожевий

7

«Злагода»

неоднорідний,  з фіолетовим вкрапленнями

8

Домашній  йогурт

однорідний,  молочно – білий

9

Домашній  йогурт  з    вишнею

однорідний, блідо – рожевого  

 

 

 

19

ІІІ. Консистенція.

 

НОРМА: однорідна , в міру щільна,   зі зруйнованим або незруйнованим згустком,                       При  виготовлені  з  наповнювачем чи добавкою,  їх часточки можуть бути розподілені по всій масі  або шарами.

 

зразка

Марка  йогурту

Характеристики

1

«Дольче»

 

однорідна, у міру щільна, зі  часточками  ківі

2

Полуничний  «Галиччина»

однорідна, у міру щільна, із часточками наповнювача, розподіленого  шарами.

3

Продукт  йогуртовий  «Ehrmann»

однорідна, у міру щільна, із часточками ананасу

4

«Фанні»

однорідна, менш  щільна, часточки  наповнювача дуже  подрібнені

5

«Danone»

однорідна, у міру щільна, із часточками  ягід

6

«Весела   ферма»

однорідна, рідкувата

7

«Злагода»

однорідна, рідкувата

8

Домашній  йогурт

однорідна, у міру щільна

9

Домашній  йогурт                     з   вишнею

однорідна, рідкувата з часточками  натуральної  вишні

 

 Додаток 8

Шкала   оцінювання

 

Кількість

балів

Органолептичні  показники

запах

смак

колір

консистенція

 

 

1

кисломолочний, чистий                  (без  сторонніх  ароматів)

кисломолочний,

чистий                      (без  сторонніх присмаків  )

однорідний

однорідна,               у міру  щільна

 

 

 

1

 

легкий  аромат  наповнювача

 

легкий   присмак  наповнювача

 

молочно – білий,  або ясно-жовтий, або  колір  наповнювача

 

 

з  часточками добавок або наповнювачів

 

 

1

запах  в міру  солодкого  продукту.

смак в міру солодкого  продукту

 

 

Максимальна  кількість 

 

3 бали

 

3 бали

 

2 бали

 

 2 бали

20

 

 Додаток 9

 

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ   СКЛАДУ  ЙОГУРТІВ

 

зразка

 

Марка  йогурту

 

Склад

К –ть

інградієнтів

1

«Дольче»

 

молоко знежирене, фруктовий  наповнювач пастеризований  «ківі» (ківі, цукор, крохмаль модифікований кукурудзяний, яблучне  пюре,  ароматизатори  ківі, агрусу, полуниці, регулятор кислотності  цитрат натрію, натуральні барвники, мідні комплекси хлорофілів, регулятор кислотності лимона кислота), вершки, цукор, молоко сухе знежирене, модифікований крохмаль топіоковий , згущувач, желатин, закваска бактеріальна.

 

19 + закваска

2

Полуничний  «Галиччина»

молоко незбиране, молоко знежирене, фруктовий наповнювач  полуниці (полуниця,цукор,глюкозно-фруктовий сироп, концентрований сік полуниці, стабілізатори, крохмаль кукурудзяний  модифікований, камідь рожкового дерева, ксантанова камідь, натуральний барвник, ароматизатори полуниці,ванілі,регулятори кислотності лимона кислота,цитрат натрію), цукор, стабілізаційна система(крохмаль кукурудзяний модифікований,желатин,пектин,чиста культура молочно кислих бактерій)

   18+

закваска

3

Продукт  йогуртовий, «Ehrmann»

молоко знежирене,цукор,фруктовий наповнювач  3,8% (ківі,аґрус,ананас,ароматизатори «ківі-аґрус» «ананас»,барвники натуральні рослині екстракти,мідні комплекси хлорофілу, стабілізатор гуарова камідь,регулятор кислотності цитрат натрію, лимона кислота, суха молочна сироватка, стабілізатор Е1422, харчовий желатин, молоко сухе,знежирене, йогуртова закваска.

16 + закваска

4

«Фанні»,  полуниця

молоко знежирене, цукор,фруктовий наповнювач пастеризований «полуниця(7%) (цукор,полуниця,модифікований крохмаль кукурудзяний,ароматизатори полуниця,ваніль, вершки,натуральний барвник кармін, стабілізатор: карагенан, регулятори кислотності лимона кислота, цитрат натрію), вершки, молоко сухе знежирене, модифікований крохмаль топіоковий, згущувач желатин, закваска бактеріальна.  

16 + закваска

5

«Danone», біфідойогурт

молоко знежирене , фруктовий наповнювач пастеризований « зимові ягоди»10% (цукор,малина, чорна смородина, журавлина,цукровий сироп,крохмаль кукурудзяний,регулятор кислотності: цитрат натрію,барвники натуральні: фруктові та рослині екстракти( концентрати чорної моркви та смородини), натуральний ароматизатор чорної смородини  ,ароматизатор малини, барвник натуральний кармін, стабілізатор карагенан, ароматизатор брусниці,регулятор кислотності лимона кислота), вершки,цукор,молоко сухе знежирене, крохмаль курудзяний,концентрат молочних білків, закваски чистих культур молочно кислих мікроорганізмів для біфідойогурту. 

22 + закваска

6

«Весела   ферма», йогурт  з  наповнювачем   малини

молоко знежирене,молоко коровяче незбиране,  цукор, фруктовий наповнювач                «малина» - 4,5% (цукор, модифікований крохмаль кукурудзяний, ароматизатор малини, натуральні барвники кармін, екстракт зі шкірочки винограду, регулятор кислотності цитрат натрію), закваска для йогурта,  

9 + закваска

7

«Злагода» йогурт  з  наповнювачем  чорниця

 молоко знежирене, молоко коров’яче незбиране, фруктовий наповнювач                               « чорниця»- 4,5%( цукор,чорниця у вигляді пюре – 29%, яблуко у вигляді концентрованого соку, модифікований крохмаль кукурудзяний, ароматизатори чорниці,ожини,ванілі,натуральний ароматизатор вершків, регулятор кислотності цитрат натрію), стабілізатор консистенції                        (згущувач желатин модифікований крохмаль кукурудзяний,),закваска для йогурту. 

14 + закваска

8

Домашній  йогурт

Молоко, бактеріальна  закваска

1
+ закваска

9

Домашній  йогурт  з  цукром та консервованою  домашньою  вишнею

Молоко, бактеріальна  закваска, цукор, сік  вишні  натуральний консервований, шматочки  натуральної  консервованої  вишні

3
+ закваска

22

 

Додаток 10

Визначення   вмісту   крохмалю

 

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7237.JPG

 

 

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7239.JPG

 

 

23

Додаток 11

 

 Визначення   вмісту  молока

 

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7182.JPG D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7181.JPG

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7180.JPG D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7179.JPG

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7175.JPG D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7176.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7174.JPG D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7173.JPG

D:\Olena\Desktop\експерементальна робота\100_7172.JPG

Додаток 12

Таблиця   « Дослідження  упаковки»

 

 

п/п

Марка  йогурту

Характеристики

Оцінка

1

«Дольче», ківі

 

Пластик,    PS  http://www.aiwent.ru/i_files/image016.gif

1

2

Полуничний  «Галиччина»

  Пластик,   http://www.aiwent.ru/i_files/image012.gifhttp://www.aiwent.ru/i_files/image034.gif

1

3

Продукт  йогуртовий, «Ehrmann»

Пластик,   PS ,  http://www.aiwent.ru/i_files/image016.gif,  http://www.aiwent.ru/i_files/image034.gif

1

4

«Фанні»,  полуниця

Пластик,   PS.  http://www.aiwent.ru/i_files/image016.gif

1

5

«Danone», біфідойогурт

Пластик,   PS, http://www.aiwent.ru/i_files/image016.gif

1

6

«Весела   ферма

Поліетилен

1

7

«Злагода» 

Поліетилен

1

8

Домашній  йогурт

Скло

Без  упаковки

9

Домашній  йогурт  з     вишнею

Скло

Без   упаковки

Шкала  оцінювання:    Максимальна  оцінка – 1бал, дозволена  ДСТУ.

25

Додаток 13

ВАРТІСТЬ  ДОМАШНЬОГО  ЙОГУРТУ

 

1. Вартість  молока:   1,5 л   коштує  8 грн.

2. Вартість  закваски  на  одну  порцію:  10 грн.

3. Вартість  електроенергії:

а) Потужність йогуртниці  50Вт = 0,05кВт.

б) Йогуртниця  працює  9 год: 0,05кВт х 9 год = 0,45 кВт.

в) Ціна 1 кВт електроенергії  вдень - 0, 2154 грн. , вночі – 0,07грн. (трьох режимний  лічильник) . На  приготування  йогурту  вдень  вартість  електроенергії – 9,7 грн.,                            а  вночі – 3,2 грн.

4. Всього  1,5 л йогурту  коштує:  вдень – 27, 70 грн.,  вночі – 21,20грн.  

5. Вартість йогурту  з  вишнею розрахувати   можемо  лише  приблизно, тому що  вишню  ми не  купуємо, а витрати  під  час  консервації розрахувати неможливо.  

 

 

Додаток 14

 

ПОРІВНЯЛЬНА   ТАБЛИЦЯ  ВАРТОСТІ  ЙОГУРТІВ

 

зразка

 

Марка  йогурту

Ціна,

грн.

Маса,

грам

Вартість

100 г

продукту,

грн.

1

«Дольче», ківі

 

3,7

120

3,08

2

Полуничний  «Галиччина»

3,9

150

2,6

3

Продукт  йогуртовий, «Ehrmann»

2,3

95

2,4

4

«Фанні»,  полуниця

3,05

120

2,5

5

«Danone», біфідойогурт

3,6

115

3,1

6

«Весела   ферма», йогурт  з  наповнювачем   малини

4,7

450

1,04

7

«Злагода» йогурт  з  наповнювачем  чорниця

5,09

450

1,1

8

Домашній  йогурт

27,7

21,2

1500

1,84

1,4

9

Домашній  йогурт  з  цукром та консервованою  домашньою  вишнею

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК  ВИКОРИСТАНОЇ  ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Как воспитать «зеленого» потребителя. Методическое пособие/

Н. Рябова, И. Ковзель. — Минск. Экодом. 2007. — 73 с. 2.http://school.xvatit.com/index.php?title=%E2%80%9E%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%E2%80%9D_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F.%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96_%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B8\\  Гіпермаркет  знань: „Зелене” споживання. Повні уроки

3. http://www.goodsmatrix.com.ua/goods-catalogue/Sour-milk- products/Yoghurts.html\\  Товари / Продукти харчування / Молочні продукти / Кисломолочні продукти / Йогурти /

4. http://consumerinfo.org.ua/upload/iblock/2a0/scoolcontest2009.pdf \\   Збірник  творчих  робіт  за  результатами  Всеукраїнського  конкурсу «Молодь  тестує  якість»  та  «Зелене  споживання»  у 2008\2009 н.р.                                                                             5. http://www.goodsmatrix.com.ua/glossary/136.html \\Тлумачний  словник  споживача            6.http://www.vsapravda.info/zdorovja/12876-chim-korisnij-jogurt\\ стаття «Чим  корисний  йогурт?», газета «Вся  закарпатська  правда». 7.http://www.domsovetof.ru/publ/recepty_kulinarija/raznoe_kulinarija/kak_prigotovit_domashnij_jogurt_v_jogurtnice_kak_vybrat_jogurtnicu/80-1-0-2852\\ Дом  советов. Как приготовить домашний йогурт в йогуртнице. Как выбрать йогуртницу.                                     8. http://eco-lviv.razom.eu/food/food.html\\  Харчові  добавки.                                                       9. http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=468875\\ Електронна  бібліотека.   Дипломна  робота « Екологічні напрями виробництва кисломолочних напоїв на ВАТ "Віта"                  м. Біла Церква»                                                                                                                  10. http://chocolate-kiss.ru/sovet/poleznye-svojstva-jogurta-kak-prigotovit-jogurt-doma/ Полезные свойства йогурта. Как приготовить йогурт дома.

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галя Паращук
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
27 липня 2018
Переглядів
4795
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку