Проєкт "Україна Вишивана"

Про матеріал
Учениці працювали над творчим пошуково-дослідницьким проектом «Україна вишивана». Метою дослідження було розширення знань про вишивку як вид декоративно-ужиткового мистецтва, визначення орнаментальних особливостей української народної вишивки; розроблення схеми вишивки хрестиком карти України з регіональними орнаментами у спеціальній комп'ютерній програмі, удосконалення навичок роботи на ПК та створення вишитої карти України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регіональні особливості української народної вишивки. Україна ВИШИВАНА

Номер слайду 2

Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук.“І в дорогу далеку ти менена зорі проводжала,І рушник вишиванийна щастя, на долю дала...”

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження – українська народна вишивка як один з видів декоративно-ужиткового мистецтва. Предметом дослідження є орнаментальні особливості народної вишивки регіонів України. Мета дослідження – визначити орнаментальні особливості української народної вишивки; розробити схему вишивки хрестиком карти України з регіональними орнаментами.

Номер слайду 4

Завдання дослідження1. Визначити орнаментальні особливості української народної вишивки.2. Визначити особливості розробки схем для вишивки хрестиком за допомогою спеціальних комп’ютерних програм.3. Розробити схему вишивки хрестиком карти України з регіональними орнаментами.

Номер слайду 5

ОСОБЛИВОСТІ КОЛЬОРОВОЇ ГАМИ ВИШИВОК ТА ЇХ ТЕХНІК ЗА РЕГІОНАМИТрадиція прикрашати одяг і предмети побуту красивою вишивкою на Україні існувала давно. Навіть Геродот писав про те, що на одязі скіфів була вишивка. Українські візерунки різняться залежно від місцевості і призначення виробу. Наприклад, вишивка українських рушників - це не просто вигадливі візерунки і фантазія майстрині, а заховані і майстерно вшиті символи-обереги.

Номер слайду 6

Техніка вишивання Полтавської, Харківської областей має багато спільного з усталеними формами вишивки центральних областей України, їй властиві й цілком своєрідні поліхромні орнаменти, що виконуються півхрестиком чи хрестиком. Ці орнаменти здебільшого вишивають грубою ниткою, завдяки чому узори справляють враження рельєфних. Для Полтавщини характерні такі шви: хрестик, плутаний хрестик, подвійний прутик, зубчики, мережка, прутикова мережка, вирізування, виколювання та ін. узори виконуються окремими швами і поєднанням кількох швів. Сорочки на Полтавщині вишиваються переважно білими, зрідка червоними та сірими нитками.

Номер слайду 7

Вишивки Полісся прості й чіткі за композицією. Ромболамана лінія геометричного мотиву повторюється кілька разів. Вишивка червоною ниткою по біло-сірому фону лляного полотна графічно чітка. У північних районах Волині побутує вишивка низовим і поверхневим швом на зразок ткання. Одноколірне вишивання, виконане в цій місцевості, вражає своєю вишуканою простотою. У південних районах області переважають рослинні мотиви у доборі квіток, ягід, листочків. Шиття поверхневе – хрестик, гладь, прутик. Чорний колір поєднується з найрізноманітнішими комбінаціями червоного, чим досягається значний колористичний ефект.

Номер слайду 8

Для Чернігівщини характерні білі вишивки. Щоб підсилити загальну виразність, у вишивці здебільшого використовують шви двох чи більше типів. Наприклад, в одній композиції поєднують шви прозорі, із щільним настилом, або іншим видом гладі. Жіночі та чоловічі сорочки змережують прутиком так, як і на Поділлі, прозорою мережкою червоними та чорними нитками. На Київщині сорочки оздоблюють гладдю, занизуванням, набируванням та хрестиком. На них переважають рослинно-геометричні орнаменти зі стилізованими гронами винограду. Колірна гамма не відрізняється від інших: червоний, чорний і білий, але візерунки дуже вигадливі і красиві. Вони являють собою неповторне поєднання геометричного та рослинного орнаментів.

Номер слайду 9

Для подільських сорочок характерна різноманітність швів. В орнаментах переважає один колір – чорний із більшим чи меншим вкрапленням синього, червоного, жовтого, зеленого. Найбільш поширені є одноколірні вишивки на сорочках, значно рідше дво- та триколірні. На півдні Тернопільщини типовою є вишивка вовняними нитками із згущеними стібками: окремі елементи обводяться кольоровими нитками, що забезпечує широкий рельєф та кольоровий ефект. Такі вишивки розміщують вздовж усього рукава поздовжніми чи скісними смугами від пілочки до краю рукава.

Номер слайду 10

Велике багатство технік вишивання характерне для Вінниччини: низь, хрестик, стебнівка, настилування, верхоплут, вирізування; різноманітні види чорних, білих та кольорових мережок. Поряд з основними швами застосовують й допоміжні – штапівка, стебнівка, контурні шви якими обрамляють та з’єднують окремі елементи композиції. Дуже красиво виглядає традиційна вишивка у Вінниці. Звичайно одна вишивка поєднує відразу мало не всі стилі та техніки виконання вишивки та кольорові гами. Тут більше популярним був геометричний орнамент коричневого, чорного, білого, малинового, сірого кольорів. Але обов'язково повинен бути якийсь один колір переважаючим. Характерними рисами цього регіону можна назвати надзвичайну декоративність та мальовничість.

Номер слайду 11

У народній вишивці Львівської області використовуються різноманітні типи узорів, окремі з них поширені по всій області, інші – пов’язані з певними місцевостями і утворюють локальні різновиди. У південних районах Львівщини орнамент вишивок геометричний, білий фон не заповнюється, що надає узорам просторості й легкості. Вишивані сорочки колористично розмаїті. На Буковині (Чернівецька область) крім геометричних та рослинних мотивів використовуються зооморфні, які вишивають білою гладдю, дрібним хрестиком, штапівкою, крученим швом. При цьому як вишивальний матеріал використовують бісер, шовк, вовну, срібні та золоті нитки, металеві лелітки.

Номер слайду 12

У Прикарпатті та Карпатах традиційним вважається застосування різноманітного забарвлення, а орнамент може бути дуже різним. У цілому в цих областях найбагатший і найбільш яскравий стиль вишивки українських рушників та елементів одягу. Для гуцульських вишивок характерні різноманітність геометричних та рослинник візерунків, розмаїття композицій, багатство кольорових поєднань, здебільшого червоного із жовтим та зеленим, при чому колір домінує.

Номер слайду 13

Вишивки Закарпаття визначає мотив “кривулька”, а також техніка заволікання і вишивання хрестиком. Тут часто також використовується гаптування (бісером, золотом, сріблом). Перевагу віддають червоному і чорному, а основним елементом в орнаменті є зиґзаґ. Його виконують різними стилями вишивки. Правда, тут іноді можна зустріти візерунки, зроблені з усіх кольорів веселки або тільки білими нитками.

Номер слайду 14

На Південній Україні традиційною вважається різнобарвна вишивка хрестиком або напівхрестиком із зображенням рослинності. Але в деяких районах теж часто зустрічаються змішані стилі.

Номер слайду 15

ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СХЕМ ВИШИВОКСамостійно схеми для вишивання розробляють від руки або з використанням комп’ютерних програм. Розробка складних схем від руки потребує багато часу й зусиль. Спеціальні комп’ютерні програми значно розширюють можливості у створенні візерунків вишивки. За їх допомогою розробляють схеми вишивки за бажаними малюнками, картинами, фотографіями тощо.

Номер слайду 16

Програма Pattern Maker for Cross-Stich призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі xsd. З її допомогою вподобана Вам картинка легко перетвориться на схему для вишивки хрестом.

Номер слайду 17

Програма PCStitch7 призначена для створення і перегляду схем для вишивки хрестом у форматі pat. Вона дозволяє самостійно створювати свою схему і переводити в схему будь-яке зображення, використовувати різні варіанти переведення муліне, можливість вибору стібків і символів, роздрукувати і експортувати схему в іншому форматі і багато що інше. Важливо враховувати, що файли PCStitch не сумісні з файлами, створеними в Pattern Maker.

Номер слайду 18

Програма Stitch Art Easy здійснює створення схеми для вишивання по будь-якому зображенню, друк, а також експорт схеми в редактор Microsoft Excel. У цій програмі, на відміну від попередніх є лише основні функції, прості і зручні у використанні.

Номер слайду 19

Embrobox є одним з найбільш доступних і зручних графічних редакторів для створення схем складних узорів для вишивання хрестиком. Він дозволяє автоматично перетворювати будь-які зображення (фотографії або малюнки) в схеми. Досить завантажити зображення в програму, вона підбере кольори, відтінки аналоги ниток різних виробників, виробить розрахунок довжини ниток, розміру майбутнього малюнка на канві і навіть розрахує собівартість матеріалів. Програма має велику базу кольорів, функції попереднього перегляду майбутньої роботи, експорту в графічний файл, друк з розбиттям на сторінки.

Номер слайду 20

Особливості створення схеми вишивки «Україна вишивана»Схема вишивки створювалась у програмі Pattern Maker for Cross-Stich, яка призначена для створення і редагування схем вишивки хрестом.

Номер слайду 21

Спочатку було взято контурну карту України та розроблено схему з усіма кордонами областей та назвами обласних центрів

Номер слайду 22

Далі відбувався процес пошуку орнаментів, характерних для кожного регіону України. Їх ми знайшли в Інтернеті та спеціальній літературі.

Номер слайду 23

Аж потім – перенесення кожного орнаменту на карту України.

Номер слайду 24

Ось і готова наша схема

Номер слайду 25

ВИСНОВКИУкраїнське народне мистецтво широко відоме як один з найпотужніших феноменів світової культури. Чи не найбільшої слави воно набуло завдяки унікальному традиційному орнаменту і вишивці, як його прикладному втіленню. Проте у ХХ столітті народне мистецтво персоніфікувалось, і продовжувачами його традицій ставали обдаровані талантом майстри, що пропускали через свою душу та руки народний світогляд, характер та образний світ. Українська народна вишивка відіграє велику роль в житі людини. З вишивкою пов’язане все життя людини, в ній вона пізнає світ чистої фантазії, мистецтво високої естетичної наснаги, простору і водночас мудрого декоративного відчуття і мислення. В результаті дослідження було виявлено відмінності між регіонами у виконанні вишитих виробів. Кожен регіон України має свою чарівність в мистецтві художньої вишивки. Отже, декоративно-ужиткове мистецтво народної вишивки кожного із регіонів України – складова єдиної культури нашої Батьківщини, перед якою стоїть висока мета сформувати громадянина, як частку великого національного “Я”.

Номер слайду 26

Цінуйте українське, цінуйте рідне, бо воно є неповторне і єдине!

Номер слайду 27

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
2112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку