Проєкт. "Закладка для книги".

Про матеріал
Проєкт. "Закладка для книги". Вивчення проекту допомагає учням організовувати свої книжки та зберігати їх у порядку. Вони навчаються розміщувати закладки на потрібні сторінки, щоб швидко знаходити потрібні дані або повертатися до важливих моментів в книзі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель: Лойко Л.Є. Гімназія № 11м. Бердичів. Проєкт. Закладка для книги

Номер слайду 2

формування предметних компетентностей: забезпечити засвоєння знань технології реалізації проекту; формувати вміння планувати роботу, аналізувати зразки виробів: добирати конструкційні матеріали.формування ключових компетентностей:уміння вчитися: уміння планувати та виконувати навчальні дії; спілкуватися рідною мовою: уміння чітко та грамотно формулювати думки стосовно вибору конструкційних матеріалів і технологій реалізації проекту; ініціативність і підприємливість: уміння брати на себе відповідальність за свої дії; математична компетентність: уміння вільно використовувати математичний апарат під час виготовлення виробу.

Номер слайду 3

Мета• Ознайомитись з історією виникнення закладок; • Закріпити навички та вміння роботи з папером (картоном); • Розвивати дрібну моторику рук, окомір; • Розвивати художній і естетичний смак; • Розвивати творчі здібності

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ ЗАКЛАДКИ Як тільки люди навчилися робити книги або щось, що нагадувало книги, вони вигадали закладки. Наприклад, стародавні єгиптяни відзначали шматочками папірусу потрібні свитки. Надалі в рукописних фоліантах (спочатку пергаментних, а потім і паперових) теж потрібно було певним чином відзначати необхідні сторінки, щоб не гортати об'ємний том в пошуках необхідної інформації. Щоб зберегти дорогоцінні сторінки книг, створили закладки.

Номер слайду 5

Книжкові закладки з'явилися ще в 13 столітті, робилися вони з шкіри і велюру, пізніше з тканини і щільного паперу. Яких тільки закладок не було: шовкові, вишиті з різною символікою і портретами королів і королев. Першу закладку подарував королеві Єлизаветі I королівський друкар Крістофер Баркер. Вона була виготовлена з шовкової тканини з облямівкою. У XIX столітті читають дами віддавали перевагу квітам і мереживною хусточкою. На рубежі XIX - XX ст. виникла мода на металеві закладки різної конфігурації, що нагадували скріпки. За формою вони нагадували ножі для розрізання паперу. В області рукоятки робилася виїмка або накладна деталь для затиску сторінки.

Номер слайду 6

Пізніше в книги стали вклеювати шовкові стрічки. Цей прийом використовується і сьогодні, але тільки в дорогих, класичних виданнях. Для всіх інших теж потрібні закладки. Їх роблять з різних матеріалів і різними способами: шкіряні, пластикові, в'язані, мереживні, металеві - варіантів безліч. Однак паперові зустрічаються найчастіше. Головне, що їх можна зробити своїми руками, залучаючи до роботи навіть маленьких дітей.

Номер слайду 7

План роботи з виконання проекту. Спроектувати виріб методом фантазування. Виконати ескіз виробу. Виготовити виріб.

Номер слайду 8

Вироби – аналоги

Номер слайду 9

Для виготовлення закладки нам потрібні матеріали:кольоровий папіркольорова стрічкаолівецьлінійкаклей- ножиці

Номер слайду 10

Прийом «Закінчи речення»Тепер я вмію… Я виготовив(ла)… Я прорахував(ла)…На цьому уроці мені вдалося…На уроці я не зміг(змогла)…Після уроку я замислився(лась) про…Рефлексія

Номер слайду 11

Бажаю успіхів!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку