Проектна робота "Чи впливає зубна паста на міцність зубів"

Про матеріал

Проектна робота була виконана учнем 3 класу для участі у Всеукраїнському конкурсі " Юний дослідник" 2017 в м. Київ. Під час роботи над проектом була проведена низка досліджень для встановлення впливу зубної поасти на міцність зубів та порівняння ступеня ефективності різних зубних паст. Був зроблений висновок, що зубна паста забезпечує певний захист наших зубів. За спостереженнями, з перевірених зубних паст, найкраще захищають наші зуби пасти Blend-a-med та Sanino, так як вони найкраще поводили себе під час експерименту. Але ми не рекомендуємо використовувати зубну пасту Бобер Тема.

Перегляд файлу

Бараниківська ЗОШ Кремінського району Луганської області

 

 

 

 

 

 

Проектна робота

Чи впливає зубна паста на міцність зубів

 

 

 

Виконавець проекту:

Мізірний Михайло, учень 3 класу

Керівник проекту:

Петрова Світлана Василівна,

вчитель початкових класів

 

 

 

 

 

 

 

2017

1.Вступ

Нас оточує безліч речей, якими ми звикли користуватися, не замислюючись, чи давно вони зявились, і хто працював над їх створенням. Наприклад, зубна паста.

Впродовж багатьох років людство випробувало різноманітні засоби для очищення зубів для надання їм білизни. Ці пошуки призвели до створення зубної пасти, яка сьогодні є основним засобом гігієнічного догляду за порожниною рота.

Заручившись підтримкою адміністрації моєї школи, я провів анкетування серед учнів початкової ланки і з’ясував: Всі учні користуються зубною пастою 1 або 2 рази на день. Перевагу надають пастам…… Але не всі діти впевнені в тому, що зубна паста захищає зуби.

Чи здатна зубна паста впливати на міцність зубів? Яку пасту обрати? Які засоби застосовували раніше і навіщо чистити зуби? Про все це можна дізнатись з мого проекту «Чи впливає зубна паста на міцність зубів?

Мета, задачі ,гіпотеза, предмет і обєкт дослідження.

Мета роботи: вивчити вплив зубної пасти на міцність зубів.

Задачі:

  1.                   Зібрати і вивчити матеріал по темі.
  2.                   Вивчити історію створення зубної пасти.
  3.                   Виявити ступінь ефективності зубних паст.
  4.                   Провести анкетування, спостереження, експеримент.
  5.                   Зробити висновки.

Гіпотеза: Чи здатна зубна паста впливати на міцність зубів? Чи всі зубні пасти однаково захищають зуби?

Обєкт дослідження: зубна паста.

Предмет дослідження: склад і вплив зубних паст.

Методи дослідження:

  •          анкетування
  •          спостереження
  •          порівняння
  •          експеримент
  •        аналіз

2. Основна частина.

 Історія створення зубної пасти

2.1. коли вперше зявилась зубна паста?

5000-3000 до н.е.

Згадка про догляд за зубами і відповідні засоби зустрічається вже в письмових джерелах Давнього Єгипту. Так, наприклад, в одному із знайдених манускриптів описується рецепт якогось засобу, до складу якого входили наступні інгредієнти: попіл нутрощів бика, мирра, розтерта яєчна шкаралупа і пемза. На жаль, спосіб застосування даного засобу залишився загадкою, але за припущеннями вчених, отримана суміш повинна була втиратися в зуби пальцями, так як, наскільки відомо, спеціальні палички, попередниці зубних щіток, до того часу ще не були винайдені. Але початок було покладено.

Дотримання гігієни порожнини рота було актуальне не тільки в Давньому Єгипті. В іншій частині світу, в Індії, це було навіть частиною філософської системи. Як свідчать історичні джерела, Будда займався не тільки активним просуванням всяких ідей і учень в неосвічені індійські маси, але і приділяв увагу деяким практичним аспектам, які вважав вельми важливими, і зокрема догляду за зубами. Наприклад, він використовував "паличку для зубів" від бога Сакка як частина свого гігієнічного ритуалу.

1000 н. е..

Петро I звелів боярам чистити зуби товченою крейдою і вологою ганчірочкою. А в народі був відомий інший спосіб: вугілля з березової деревини відмінно відбілюють зуби. Ось тільки рот полоскати після такого чищення слід особливо ретельно.

Після цієї знаменної дати добру справу розвитку зубної пасти було відсунуто на задній план, мабуть, зважаючи настання важких для всього людства темних, середніх і інших невеселих століть в очікуванні більш сприятливого часу, яке настало лише в 18 столітті.

18 століття

Зубний порошок, а потім і зубна паста, найбільш наближені до сучасних, вперше з'явилися в кінці 18 століття у Великобританії. Це засіб для чищення зубів продавалося в керамічній посудині в двох формах у вигляді порошку і пасти. Люди хорошого достатку мали можливість використовувати для його нанесення спеціальну щітку, а ті, хто був бідніші, робили це за допомогою пальців.

20 століття

До другої світової війни більшість зубних паст містило мило, хоча і було відомо про його численні побічні ефекти. З розвитком хімічних технологій мило поступово замінювалося такими сучасними інгредієнтами, як лаурилсульфат натрію і ріцінолеат натрію.

Все більшої популярності набували не тільки зубні пасти, але і засоби для полоскання. Вони часто містили хлорофіл для додання свіжого зеленого кольору. У 1915 році до складу засобів починають вводити екстракти з деяких дерев, що ростуть в південно-східній Азії, наприклад, евкаліпта. А також використовуються "натуральні" зубні пасти, що містять м'яту, полуницю й ін рослинні екстракти. (Чимось нагадує склад паст на початку 19 століття.)

Увага звертається не тільки на хвороби зубів, але і кровоточивість ясен. Крім цього, пасти все більше відрізняються по меті застосування та іншим, менш важливим характеристикам, таким як колір, смак, запах і т.п.

І, напевно, найбільш важливим відкриттям 20 століття в цій області можна вважати введення до складу зубних паст з'єднань фтору, які сприяють зміцненню емалі – в 1956 році компанія Proctor & Gamble представила першу пасту (Crest) з фтором.

2.2. Навіщо потрібна зубна паста?

У наших зубів є три основних ворога

Перший ворог-це наліт, в якому живуть і розмножуються бактерії, які виробляють кислоту. Кислота, в свою чергу, руйнує зубну емаль, що дозволяє бактеріям потрапляти в середину і відбувається руйнування зубів. Лише ретельне чищення зубів протягом 2-3 хвилин прибирає мякий наліт з зубів.

Ворог зубів номер два - лимонна кислота. Вміст лимонної кислоти в напоях і готових продуктах харчування збільшує їх термін придатності. Вступаючи в контакт з емаллю зубів, кислота розмякшує емаль, робить її рихлою. Яскравий приклад руйнівної дії лимонної кислоти- це використання її для знищення накипу з чайника, таку ж дію вона має і на зуби.

.. Він допомагає зубному нальоту сильніше «приклеюватись» до наших зубів. Бактерії перетворюють цукор в кислоти. Ці кислоти руйнують мінеральні речовини, які відповідають за міцність зубів.  Через це зубна емаль розмякшується, що веде до подальшого руйнування. Так зявляється карієс.

Нестача фтору, також є основною причиною виникнення карієсу.

Всі вищеперераховані фактори призводять до руйнування зубної емалі. Відповідно, для того щоб зберегти свої зуби ми повинні їх захищати.

2.3. практична частина

Моя практична частина складається з трьох частин.

В першій частині я провів соціологічне дослідження серед учнів початкової школи, щоб зясувати чи чистять вони зуби? Яким зубним пастам надають перевагу?

F:\Images\Фото2935.jpgF:\Images\Фото2938.jpg

 

 

 

 

 

 

В другій частині я спостерігав вплив кислот на зубну емаль.

В третій частині вивчав ступінь ефективності зубних паст.

1 частина. В анкетуванні прийняли участь 36 учнів початкових класів нашої школи. Аналіз анкетування показав,що всі учні користуються зубною пастою 1 або 2 рази на день. Перевагу надають пастам: Sanino, Colgate, Blend-a-med та Бобер Тема.

F:\Images\Фото2939.jpg

 

 

 

 

 

 

2 частина. В теоретичній частині я зясував, що кислоти помякшують і руйнують зубну емаль. Для вивчення впливу кислот на зубну емаль, я провів експеримент.

Дослід 1. За результатами багатьох досліджень виявлено, що хімічний склад шкарлупи курячих яєць співпадає із складом зубів. Як відомо, яєчна шкарлупа, як і зубна емаль, складається з кальцію. Тому для експерименту в якості моделі зуба було обрано куряче яйце.

F:\Images\Фото2945.jpg

 

 

 

 

 

Мені знадобилось:

куряче яйце,

оцтова кислота,

склянка.

Порядок виконання:

В склянку я помістив сире яйце. Потім налив 9% розчин оцтової кислоти.

Процес спостерігав кожну годину.

Результати: після додавання оцтової кислоти до склянки з яйцем, поверхня яйця вкрилася пухирцями.

Через 1 годину спостерігаємо: на поверхні кислоти утворилась щільна піна. Все шкарлупа яйця вкрита пухирцями.

 

F:\Images\Фото2946.jpgF:\Images\Фото2944.jpg

 

 

 

 

Минула година. На поверхні кислоти піна оранжевого кольору. Шкарлупа яйця стала рихлою і змінила колір.

C:\Users\LG\Desktop\міша\IMG_20170315_055711.jpgF:\Images\Фото2947.jpg

 

 

 

 

 

Висновок: кислота руйнує зубну емаль.

Чи зможе зубна паста зміцнити зубну емаль? З цією метою я провів наступний експеримент.

Дослід 2.

Мені знадобилося:1 куряче яйце, оцтова кислота, склянка, зубна паста, яка містить фтор.

Порядок виконання:

  1.                   На шкарлупі яйця маркером я наніс лінію, поділивши яйце на дві половини.
  2.                   Наніс зубну пасту на шкарлупу половини яйця.
  3.                   Помістив яйце в розчин кислоти.
  4.                   Через 6 годин витягнув яйце і провів спостереження.

Результат: з одного боку яйця шкарлупа стала мякою, а той бік, на який була нанесена зубна паста, став тоншим, але залишився твердим на дотик.

F:\Images\Фото2952.jpg

 

 

 

 

 

Висновок: зубна паста, що містить фтор, зміцнює зубну емаль.

Дослід 3.

Я вирішив дослідним шляхом перевірити вплив різних зубних паст на емаль зубів. Для дослідження я взяв найбільш популярні серед однолітків пасти,а саме: Sanino, Colgate, Blend-a-med та Бобер Тема.

F:\Images\Фото2940.jpg

 

 

 

 

 

 

 Я вивчив дію оцтової кислоти на шкарлупу курячих яєць, оброблених різними зубними пастами.

Мені знадобилося:

4 курячих яйця

4 види зубних паст

9% розчин оцтової кислоти

4 слянки

Порядок виконання:

  1.                   Вкриваємо 4 курячих яйця зубними пастами і витримуємо 15 хвилин.
  2.                   Змиваємо зубну пасту водою.
  3.                   Опускаємо яйця в розчин оцтової кислоти на 30 хвилин.
  4.                   Спостерігаємо хімічну реакцію.
  5.                   Витягаємо яйця з розчину оцтової кислоти. Перевіряємо міцність шкарлупи.

C:\Users\LG\Desktop\міша\IMG_20170316_154053.jpgF:\Images\Фото2955.jpg

 

 

 

F:\Images\Фото2964.jpgC:\Users\LG\Desktop\міша\IMG_20170316_160918.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат: Дослід довів, що курячи яйця, оброблені різними видами зубних паст по-різному поводили себе в розчині оцтової кислоти.

Із спостережень я роблю висновок, що жодна зубна паста не захищає наші зуби на 100% ( спостерігалось виділення вуглекислого газу внаслідок хімічної реакції між кислотою та шкарлупою яйця). Раніше за всіх реакція почалася з яйцем обробленим зубною пастою Бобер Тема. Яйце вкрилося великою кількістю пухирців. Після 30 хвилин на яйцях спостерігалися зміни. У яйця, обробленого пастою Blend-a-med, пошкодження незначні, воно не змінило свій колір, а його шкарлупа залишилася досить твердою.

Яйце, оброблене зубною пастою Sanino, змінило свій колір незначною мірою, має невеличкі пошкодження поверхневого шару, але міцність шкарлупи залишається.

У яйця, обробленого зубною пастою Colgate, спостерігається пошкодження поверхневого шару шкарлупи, воно пошкоджується гострим предметом, але шкарлупа залишилася досить твердою.

Найгірше себе поводило яйце, оброблене пастою Бобер Тема. Яйце змінило свій колір, на шкарлупі яйця добре помітні значні пошкодження, поверхневий шар  шкарлупи легко знімається. Шкарлупа стала тоншою, зявились нерівності в рельєфі.

Висновок: Таким чином я роблю висновок, що зубна паста забезпечує певний захист наших зубів. За моїми спостереженнями, з перевірених мною зубних паст, найкраще захищають наші зуби пасти Blend-a-med та Sanino, так як вони найкраще поводили себе під час експерименту. Але я не рекомендую використовувати зубну пасту Бобер Тема.

 

docx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
2913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку