Проектна робота "Забруднення повітря"

Про матеріал
створення проекту "Екологічна проблема,забруднення повітрю,створення бактеріального освіжувача повітря"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічний проект ”Забруднення повітря”Виконали учні 3-Б класу. Керівник Шпак В. М. СЗШ № 180 м. Київ

Номер слайду 2

Мета проекту: - розкрити поняття «повітря»; - його властивості; - значення повітря на Землі;-створити зволожувач повітря з бактерицидними та противірусними властивостями.

Номер слайду 3

Завдання проекту:- за допомогою дослідів визначити властивості повітря; - знаходити відомості інформаційні; - вчитися проводити нескладні досліди.

Номер слайду 4

Повітря є скрізь – на вулиці, в кімнаті, у землі, у воді. Будь-який вільний простір на Землі заповнений повітрям. Без повітря неможливе життя на Землі. Без нього вічно царювали б порожнеча і безмовність. Якщо б Земля втратила повітря, вона, подібно Місяцю, була б, лише неживим небесним тілом. Вся планета Земля оповита невидимим прозорим покривалом. Це атмосфера. Слово «атмосфера» походить від двох слів «атмос» - дихання, «сфера» - куля. Іншими словами, атмосфера-це повітряна оболонка Землі. Її ще називають повітряним океаном. Виявляється, ми з вами ходимо по дну повітряного океану. .

Номер слайду 5

Повітряний шар – захисник Землі. Він захищає землю від надлишку тепла і холоду, від надмірної сонячної радіації, від каменів і шматків льоду з космосу. Якщо би не було атмосфери, то на нашій планеті вдень стоялаб +100 ° C, а вночі - 100 ° C..

Номер слайду 6

Повітряний шар – захисник Землі. Він оберігає її від сильного перегріву або переохолодження. Відсутність повітряного шару на Місяці призводить до того, що вдень, його поверхня розжарюється до +120 градусів, а вночі охолоджується до -160 градусів. В такому температурному інтервалі не може існувати жодне земне істота. Повітряний шар не пропускає різні шкідливі промені на Землю. Він оберігає Землю від метеоритів, більшість яких згорає в повітрі, не долетівши до її поверхні. Це явище називається зорепадом. Ви, напевно, спостерігали, як падають зірки. Це уламки небесних тіл, які згорають в повітряному шарі. Але іноді метеорити все – таки долітають до Землі. Блакить неба або його хмарність залежать від повітряного шару. Чим товще повітряна оболонка, тим більш насичене небо. Блакитне небо радує і надихає людину, сприяє створенню чудових творів поетами і музикантами. Однак, якщо небо завжди буде блакитним і безхмарним, веселий настрій триватиме недовго. Вода з поверхні Землі повністю випарується. Людина без їжі може прожити місяць, без води – тиждень, без повітря – кілька секунд.

Номер слайду 7

Повітря це не просто газ, а суміш різних газів. Всього лише 2 століття тому вчені дізналися, що повітря складається із суміші різних необхідних для життя людини, тварин і рослин газів, що знаходяться в просторі над землею. Азот займає найбільший відсоток у складі повітря – 78%. Це одна з необхідних і найважливіших речовин, для життєдіяльності будь-якого організму. Вона потрібна рослинам для повноцінного розвитку. Без азоту пожухла б трава, величезні дерева перетворилися б у карликів, ягоди і фруктові плоди стали б дрібними. Кисень – 21%. Це найважливіший газ. Він необхідний нам для дихання. Кисень підтримує горіння. Без нього ми не змогли б завести машину, розпалити піч, зварити на газовій плиті обід. Вуглекислий газ - 1% займає об'єм в 700 разів менше, ніж кисень. Дихають люди, тварини, і всі видихають вуглекислий газ, горить вогонь – утворюється вуглекислий газ. Фабрики, заводи випускають в повітря цілі хмари вуглекислого газу. Все живе давно б задихнулося, якщо б не рослини. Саме вони повертають у повітря кисень. Чим більше зелені, тим чистіше повітря. Крім того, в повітрі містяться і інші гази, пил, водяна пара.

Номер слайду 8

У повітрі повинно бути більше кисню і менше вуглекислого газу. А ось рослини, навпаки, на світлі поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень в атмосферу. Не дарма рослини називають легенями нашої планети. Ліс – це «легені» нашої планети. Яке чудове повітря в лісі! У ньому багато кисню і корисних речовин. Адже дерева виділяють особливі леткі речовини - фітонциди, які вбивають бактерії. А ось в містах повітря зовсім інше, забруднене. 

Номер слайду 9

Значення повітря:існування живих організмів (дихання);захист від УФ променів (наявність озонового шару);створення парникового ефекту (сприятлива температура у поверхні землі);захист від небесних тіл;спалювання палива з метою отримання енергії.

Номер слайду 10

Використання повітря людиною

Номер слайду 11

Забруднення повітря:фабрики і заводи викидають зі своїх труб отруйні гази, сажу, пил;автомобілі виділяють відпрацьовані гази, у яких багато шкідливих речовин;пожежі, виверження вулканів;забруднення Землі навколишнього середовища.

Номер слайду 12

Причини загибелі лісів:виснаження лісу надмірними вирубками.лісові пожежі. сміттєві звалища.

Номер слайду 13

Сьогодні перед людством стоїть завдання -зберегти чистоту повітря,захистити атмосферу від забруднень, які погіршують якість життя людей. Кожна країна обирає свої способи рішення даної проблеми. В різних країнах світу збільшують площу лісових насаджень; – підприємці використовують безвідходне виробництво;– люди з власної волі пересідають на велосипеди.

Номер слайду 14

Учні 3-го класу провели деякі дослідження та виявили ,що (повітря в приміщенні також забруднюється:наявність пилу з частинками мікробів). Вологе прибирання. Постійне провітрювання. Наявність кімнатних рослин. Як з цим боротися?

Номер слайду 15

Майстер клас “Виготовлення зволожувача повітря”

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Висновки: Створюються нові машини, які не будуть забруднювати повітря. Використовуються джерела енергії, не пов'язані зі спалюванням кам'яного вугілля, деревини. Це сонячна енергія, енергія води та вітру. Рослини недаремно називають «зеленими легенями планети». Озеленяютьcя населені пункти. 4 великі дерева можуть протягом доби забезпечити одну людину необхідним для неї об'ємом кисню. 1 тополя виділяє стільки кисню, скільки 3 липи, 4сосни або 7 ялин.

Номер слайду 18

Підсумки:- Що нового ви дізналися?- Що таке повітря?- Які його властивості?- Повітря потрібно охороняти ,та захищати від забруднення.

pptx
Пов’язані теми
Природознавство, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
7 грудня 2019
Переглядів
1757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку