Проезентація на тему: "Будова та функції спинного мозку".

Про матеріал
У презентації подано: - будову нейрона; - частини рефлекторної дуги; - шлях нервового імпульсу по рефлекторній дузі; значення нервової системи для забезпечення взаємозв’язку між органами та узгодження функцій організму зі змінами довкілля. Є план, біологічна задача, узагальнюючий тест.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спинний мозок

Номер слайду 2

План 1. Загальна характеристика спинного мозку 2. Будова спинного мозку 3. Функції спинного мозку 4. Причини та наслідки порушень спинного мозку

Номер слайду 3

Зазирнемо всередину хребта Довжина спинного мозку: 43-45 см Маса: 35-40 г Відділи: шийний, грудний, поперековий, крижовий

Номер слайду 4

Хребець із спинним мозком http://narodna-osvita.com.ua/2980--37-spinniy-mozok.html

Номер слайду 5

Спинномозкові нерви 31 пара

Номер слайду 6

Оболонки спинного мозку Тверда оболонка спинного мозку не прилягає впритул до стінок хребетного каналу, що має власне окістя. Павутинна – утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною. М'яка – містить кровоносні судини для живлення спинного мозку.  Всі три оболонки формують єдиний суцільний чохол, який оточує як спинний, так і головний мозок. Між павутинною і судинною оболонками є широкий простір, заповнений спинномозковою рідиною – ліквором.

Номер слайду 7

Автор: User:Polarlys - Власна робота, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1476281

Номер слайду 8

Біла та сіра речовина спинного мозку Сегмент – частина спинного мозку, якій належить дві пари спинномозкових корінців. Сіра речовина відповідно до корінців має передні та задні роги, між ними проміжна зона. У грудних сегментах є ще й бокові роги. У центрі сірої речовини знаходиться спинномозковий центральний канал, у якому циркулює цереброспинальна рідина (спинно-мозкова). Біла речовина спинного мозку поділяється рогами сірої речовини на три пари канатиків: передні, бічні та задні.

Номер слайду 9

Будова спинного мозку Рухові сигнали Сенсорна інформація

Номер слайду 10

Функції спинного мозку Рефлекторна: у спинному мозку розташовані важливі центри безумовних рефлексів. Кожний сегмент спинного мозку регулює діяльність шкіри, скелетних м’язів (крім м’язів голови) чи внутрішніх органів. Наприклад, мотонейрони шийних та грудних сегментів забезпечують регуляцію дихальних м'язів, тут знаходяться центри м'язів верхніх кінцівок; В грудних сегментах – центри серцебиття, регуляції кров'яного тиску, потовиділення; Крижові сегменти забезпечують функції дефікації, сечовиділення, статеві.

Номер слайду 11

Функції спинного мозку Провідникова: нервові волокна, які утворюють білу речовину, з’єднують різні відділи спинного мозку між собою та спинний мозок з головним. Це узгоджує роботу всіх відділів нервової системи та організму

Номер слайду 12

Причини порушень спинного мозку дорожньо-транспортні травми; падіння з висоти; удари і поранення; спортивні ушкодження; пухлина мозку; інфекційні та запальні процеси; аневризма судин; тривале пониження артеріального тиску.

Номер слайду 13

Пошкодження спинного мозку При травмах спинного мозку можуть руйнуватися його провідні шляхи. Це супроводжується частковою або повною втратою чутливості і нездатністю людини до виконання довільних рухів.

Номер слайду 14

Біологічна задача У спинному мозку людини спостерігається два стовщення: шийне (1,3-1,5 см) та поперекове (1,2 см). Чому спинний мозок має неоднакову товщину у різних своїх частинах?

Номер слайду 15

Цікаві факти В організмі людини спинний мозок позбавлений автономності. У ньому безліч провідних нервових шляхів, якими передаються збудження до головного мозку. Спинний мозок виконує роль головної магістралі, зв'язкової ланки між органами й головним мозком. Пошкодження спинного мозку під час травм призводить до втрати людиною здатності рухатися. Це тому, що в спинному мозку замикаються рухові рефлекси. Згідно з законом Белла-Мажанді, досальні (задні) корінці спинного мозку відповідають за чутливу функцію, вентральні (передні) – за рухливу, бічні – вегетативну.

Номер слайду 16

Висновки Спинний мозок – це частина центральної нервової системи, що міститься в каналі хребта й має вигляд тяжа. Спинний мозок оточений захисними оболонками і складається з центрального каналу, сірої та білої речовини. Спинний мозок виконує рефлекторну та провідникову функції. Порушення спинного мозку призводять до втрати рухової активності людини

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1. Спинний мозок знаходиться: а) в хребетному каналі; б) у спинномозковому каналі; в) в грудному відділі хребта. 2. В якому напрямку проводить імпульси біла речовина спинного мозку? а) від рецепторів до ЦНС; б) в обох напрямках; в) від ЦНС до м'язів. 3. Від спинного мозку відходять: а) 30 пар спинномозкових нервів; б) 31 пара спинномозкових нервів; в) 33 пари спинномозкових нервів. 4. Які функції спинного мозку? а) рухова; б) захисна і опорна; в) рефлекторна і провідна. Тестовий контроль

Номер слайду 19

А Б Б Г

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Dudina Tanya
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
23627
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку