Проезентація на тему: "Головний мозок. Стовбур, мозочок".

Про матеріал
У презентації розкриваються анатомічні та фізіологічні властивості головного мозку людини. Дається загальна характеристика головного мозку та його відділів: довгастого, середнього, мозочку, ілюструється поняття ретикулярна фрмація. Є план подання матеріалу і тест на закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та функції головного мозку (частина 1)

Номер слайду 2

План. Загальний план будови головного мозку. Будова та функції стовбуру головного мозку. Будова та функції мозочку

Номер слайду 3

Головний мозок у різних організмів

Номер слайду 4

Головний мозок – складова центральної нервової системи. Розміщений у черепній коробці, яка захищає його від механічних ушкоджень. Вкритий трьома оболонками: твердою, павутинною та м'якою. Між оболонками та в чотирьох шлуночках міститься мозкова рідина ліквор. Середня маса головного мозку людини – приблизно 1,5 кг

Номер слайду 5

Біла і сіра речовина у головному мозку. Біла речовина – це скупчення дендритів та аксонів. Сіра речовина – це скупчення тіл нейронів. Сіра вкриває півкулі великого мозку зовні і вигляді кори та невеликі частини сірої речовини занурені в товщі білої у вигляді мозкових ядер і називаються підкіркою.

Номер слайду 6

Будова головного мозку. За анатомічними даними головний мозок поділяють на відділи: 1. Передній2. Проміжний3. Середній4. Міст5. Мозочок6. Довгастий За функціональними даними його поділяють на стовбур мозку та великі півкулі.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Довгастий мозок. Автор: Images are generated by Life Science Databases(LSDB). - from Anatomography, website maintained by Life Science Databases(LSDB). You can get this image through URL below. 次のアドレスからこのファイルで使用している画像を取得できますURL., CC BY-SA 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7824094 Він є межею між спинним і головним мозком, тому через цей відділ проходять нервові шляхи, що йдуть від спинного мозку, які потім перехрещуються. Тому ліва сторона мозку пов'язана з правою частиною тіла, а права, навпаки, з лівою.

Номер слайду 9

Центри довгастого мозку- захисних рефлексів: кашлю, чхання, мигання повік, сльозовиділення, блювоти;- харчових рефлексів: смоктання, ковтання, соковиділення травних залоз;- серцево-судинних рефлексів, що регулюють діяльність серця та судин;- дихальний центр.

Номер слайду 10

Міст. Міст пов’язує довгастий та середній мозок з іншими відділами головного мозку;Він виконує провідникову функцію;Через нього проходять сигнали від слухових рецепторів і органів рівноваги.

Номер слайду 11

Середній мозок. До середнього мозку належать:ніжки мозку, по яких ідуть висхідні і низхідні провідні шляхи;дах мозку – чотиригорбкове тіло. Між ними міститься частинаретикулярної формації.

Номер слайду 12

Функції середнього мозкупідкоркові слухові центри;підкоркові зорові центри, а також ядра нервів, які іннервують м'язи ока;всі низхідні і висхідні провідні шляхи, які зв'язують зі спинним мозком кору головного і проходять через середній транзитно.

Номер слайду 13

Ретикулярна формація. Автор: Patrick J. Lynch, medical illustrator; Zlir'a - Власна робота on basis of Skull and brain sagittal.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18359962 Функціональні частини:ретикулярна активаційну система, що підтримує інші ділянки головного мозку у стані збудження та відфільтровує несуттєві сенсорні стимули; рухова частина, серед функцій якої є допомога у регуляції грубих рухів кінцівок, а також вегетативних функцій, таких як дихання, розширення та звуження судин.

Номер слайду 14

Мозочок. Схема мозочка і сусідніх з ним структур головного мозку: А. Середній мозок B. Вароліїв міст С. Довгастий мозок D. Спинний мозок Е. Четвертий шлуночок F. «Дерево життя» мозочка G. Мигдалина мозочка H. Передня частка мозочка I. Задня частка мозочка

Номер слайду 15

Функції мозочкакоординація рухів;регуляція рівноваги тіла; регуляція м'язового тонусу. Завдяки мозочку ми можемо робити тонкізлагоджені рухи – писати, малювати,майструвати, а також контролювативираз обличчя.

Номер слайду 16

Цікаві факти. Наукові дослідження показали, що області мозку Ейнштейна, відповідальні за мову і мовлення, зменшені, тоді як області, відповідальні за обробку числової та просторової інформації, збільшені. Інші дослідження показали збільшення числа нейрогліальних клітин у мозку Ейнштейна.

Номер слайду 17

Висновки 1. Головний мозок людини – це головний центр керування всіма процесами життєдіяльності, тобто його можна назвати пультом керування життя людини.2. Стовбур головного мозку представлений довгастим, середнім та проміжним мозком.3. Мозочок відповідає за координацію рухів, рівновагу та м'язовий тонус.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Тестовий контроль1. Який відділ головного мозку порушений, якщо у людини зупинка дихання, знижений тонус судин та артеріальний тиск, серце має аритмічне скорочення:а) довгастий; б) середній; в) мозочок; г) спинний мозок.2. Де знаходяться центри орієнтувальних рефлексів:а) довгастий; б) середній; в) мозочок; г) спинний мозок.3. Назвіть відділ головного мозку, у якому сіра речовина розташована ззовні: а) довгастий мозок; б) середній мозок; в) проміжний мозок; г) мозочок.4. Ретикулярна формація не відповідає за: а) збудження та фільтр несуттєвих сенсорних стимулів; б) емоції людини; в) рухові реакції.

Номер слайду 20

ВідповідіА БГБ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чеверноженко Олеся
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
7466
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку