Захворювання органів дихання та їх профілактика

Про матеріал
Конспект уроку біології для 8 класу на тему "Захворювання органів дихання та їх профілактика". Допоможе учням розширити й систематизувати знання про захворювання дихальних шляхів; з`ясувати причини виникнення хвороб, способи їх поширення.
Перегляд файлу

Тема. Захворювання органів дихання та їх профілактика

Мета: розширити й систематизувати знання учнів про захворювання дихальних шляхів; з`ясувати причини виникнення хвороб, способи їх поширення ;ознайомити з профілактикою та режимом під час хвороби; розвивати в учнів вміння самостійно знаходити інформацію, робити висновки; виховувати гігієнічні навички та спонукати дітей до ведення здорового способу життя.

Обладнання: таблиці, учнівські презентації, кошик природних ліків, роздатковий матеріал, комп`ютер.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент

Бажаю усім, щоб до кожного з вас

Завітало натхнення сьогодні у клас

І збудило бажання отримати знання,

Щоб потім у житті вам не йти навмання.

Щоб всім захотілось новеньке пізнати,

Самим научитись і інших навчати.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Учитель. Авіцена, лікар і філософ, який жив тисячі років тому, стверджував: «Головним скарбом життя є здоров`я, і щоби його зберегти, потрібно багато чого знати».

Я думаю, що ви погодитеся з цими словами. Здобуваючи знання в школі , ви зможете давати відповіді на поставлені запитання. Спробуйте дати відповідь на шість запитань, які любив ставити герой казки Кіплінга, допитливе слоненятко: Хто? Що? Як? Де? Коли? Чому?,застосовуючи знання процессу дихання.

«Мозковий штурм»

  1. Хто?       Людина
  2. Що?       Дихає
  3. Як?         Поглинаючи кисень і виділяючи вуглекислий газ
  4. Де?         В органах дихання
  5. Коли?     Постійно
  6. Чому?  Щоб відбувалося окиснення  органічних сполук і вивільнялася енергія.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Учитель. Кожна людина хоче бути гарною, а головне – здоровою. А чи достатньо в нас інформації про підступні хвороби, мікроби, віруси, які щосекунди хотять потрапити до нашого організму і спричинити ряд захворювань. Як захистити себе? Як зберегти своє здоров`я? Проблема непроста, але я сподіваюся, що сьогоднішній урок допоможе нам її розв`язати.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Учитель. Діти, ми з вами вивчили будову органів дихання. Але інколи трапляється так, що відбуваються порушення в роботі цієї важливої для людини системи. Причиною цих порушень є хвороби органів дихання. Тому, тема нашого уроку: «Захворювання органів дихання та їх профілактика», а девізом уроку стануть слова: «Знати, запобігти, захистити».

Для ефективної роботи ми розділилися на творчі групи. Група «Біологи», група «Науковці», «Народні цілителі», та група «Журналісти». Що ж, дізнаємось про результати вашого пошуку. До слова запрошуються учні групи «Біологи».

Представник групи. Наша група пропонує вашій увазі найпоширеніші хвороби органів дихання та їх основні симптоми ( Перегляд презентації).

Риніт (нежить, насморк) - це один із найчастіших захворювань в світі. Ринітом називають запальне захворювання слизової оболонки носу.

Що ж відбувається в організмі людини при цій хворобі?

При риніті слизова оболонка носу набрякає, в ній накопичується надлишкова кількість слизу, що призводить до затруднення дихання. Виникають застійні явища, знижується імунітет людини. На фоні пониженого імунітету активізуються в організмі різні бактерії та віруси, які викликають запалення. Чутливість дихальних шляхів підвищується, і це може призводити до появи різних алергічних реакцій.

Симптоми риніту:

  •                     затруднення носового дихання,
  •                     виділення з носу різного характеру (слизові, слизово-гнійні, гнійні),
  •                     погіршення нюху,
  •                     чхання,
  •                     головний біль,
  •                     незначні носові кровотечі,
  •                     накопичення густої слизі в носовій порожнині,
  •                     підвищена втомлюваність.

Грип. Відомо, що уникає грипу тільки 1/5 громадян. Причому грип у дітей зустрічається частіше, ніж у дорослих. На Україні зараз 3 види грипу: свинячий, Брісбен, Перт. У 2010 р. їх було два ( епідемія грипу). Відкрито 2000 видів, але вірус грипу продовжує змінюватися. Новий штам знайдений у Хмельницькому (лютий, 2011р.), А в Монголії - вірус грипу з ознаками пташиного і свинячого грипу.

Грип - різновид застуди (ГРВІ). Виявити його може тільки лабораторія. Він відрізняється від застуди стрімким початком. 

Симптоми грипу:сильна слабкість, сонливість, розколювальний головний біль, біль в очах, суглобах, м'язах, жар. Іноді - біль у горлі, кашель, нежить, нудота, блювання, пронос. Епідемія грипу.

Пік епідемії грипу припадає на кінець листопад-грудень і кінець січня-лютий.

Вірус грипу швидко пристосовується до ліків і їх дія втрачає силу. Так наприклад, Ремантадин, до якого за 5 років вірус пристосувався на 30%, здатний допомогти тільки, якщо прийнятий з 1-го дня хвороби.

  •                     Повної гарантії захисту від грипу не існує. Але вже створена вакцина від усіх видів грипу А (Англія, 2011р.), А трохи раніше-в Ізраїлі-від усіх видів грипу.
  •                     Ангіна

 Ангіною називають гостре запальне інфекційне захворювання організму, при якому у мигдаликах глотки виникають місцеві гострозапальні явища. На жаль, сьогодні ця недуга є дуже поширеною і часто супроводжується ускладненнями з боку різних органів: серця, суглобів, нирок, легень, травного каналу, лімфатичної системи та інших. Найчастіше на ангіну хворіють діти.

Пневмонія - (запалення легенів) - це цілком реальна і досить серйозна проблема, причиною якої може бути широкий спектр збудників: бактерії, внутрішньоклітинні паразити, віруси і грибки. Захворювання також може розвинутися як ускладнення після перенесеної застуди, грипу, бронхіту.

Симптоми запалення легенів:

- сухий і нав'язливий кашель не тільки протягом дня, але і вночі. Більше того, кашель особливо сильний ночами і вранці;

- температура від тридцяти семи до тридцяти дев'яти з половиною градусів;

- озноб і надмірне потовиділення;

- прискорене дихання;

- постійне роздування крил носа;

- больові відчуття в області грудей або живота;

- наявність синюшного відтінку навколо рота;

- дуже сильний головний біль;

- загальна слабкість;

- втрата працездатності та апетиту;

- "крекчучий" подих;

- мокрота при запаленні легенів є, але вона дуже складно відходить, що і заподіює хворим досить сильного болю у грудях.

Лікування пневмонії

Запалення легенів - це дуже складне захворювання, яке вимагає своєчасного лікування, тому при перших же симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря, який призначить комплексне лікування.

Хворому призначається постільний режим, цілий ряд лікарських препаратів, спеціальне харчування та процедури. Вся споживана в даний період їжа, повинна бути як механічно, так і хімічно простою. Протягом перших декількох днів хворий повинен випивати за добу не менше двох з половиною літрів рідини.

Туберкульоз — хронічне інфекційне захворювання, яке характеризується розвитком специфічних змін у різних органах і тканинах, насамперед у легенях.

Причини туберкульозу

Збудником туберкульозу є мікобактерії, відкриті в 1882 р. німецьким ученим Робертом Кохом. Існує кілька типів мікобактерій, людські, бичачі, пташині й мишачі. Для людини патогенні перші 3 типи, особливо людський і бичачий.

Мікобактерії є аеробами, але за несприятливих умов можуть існувати й без кисню. Оптимальна температура для їх існування 37 °С. Особливо добре зберігаються у висохлому харкотинні. У сирих і темних приміщеннях можуть зберігатись місяцями, іноді навіть роками. Під дією сонячного проміння вони гинуть протягом короткого часу. Чутливі до високої температури і дезінфікуючих розчинів. Зокрема, при температурі 70 °С гинуть через 6-8 год, під час кип’ятіння свіжого харкотиння – через 5 хв. Висохле харкотиння знезаражують протягом 45 хв. У 5 % розчині хлораміну мікобактерії гинуть через 6 год, у 5 % розчині карболової кислоти – через 24 год.

Основним джерелом інфекції є хвора на відкриту форму туберкульозу людина.Збудник потрапляє у навколишнє середовище з харкотинням хворого, при туберкульозі інших органів – з калом, сечею, гноєм, слиною. Мікобактерії туберкульозу виявляють у молоці матері-годувальниці, хворої на туберкульоз.

Бронхіт — це запалення оболонки бронхів, яке супроводжується кашлем, невеликим підвищенням температури тіла і відхаркуванням мокротиння. Бронхи в нашому організмі відіграють роль труб, через які повітря з гортані переходить в легені. Вони виділяють спеціальну слиз, яка вберігає від інфекцій. А, як відомо, інфекції викликають запалення, бронхи починають виділяти більшу кількість слизу, за допомогою якої наш організм намагається очистити дихальні шляхи. Бронхіт — захворювання дуже поширене. Давайте розберемося в причинах, видах, лікуванні та попередженні цього захворювання.

Причини появи бронхіту і його види

Гострий бронхіт досить часто є «відголоском» вже перенесених інфекційних респіраторних захворювань. Він розвивається на благодатному грунті, після того, як виснажений після перенесеного захворювання організм не в змозі боротися з новими бактеріями. Перші симптоми гострого бронхіту схожі на застуду:

  1.                         Кашель
  2.                         Підвищення температури тіла
  3.                         Озноб і загальна слабкість
  4.                         Біль у грудях

Дуже важливо вчасно діагностувати і почати лікування гострої форми бронхіту, так як він може перерости в хронічний.

Хронічним бронхітом прийнято вважати, якщо захворювання протягом двох років триває по три місяці раз врік. Хвороба характеризується тривалим впливом несприятливих чинників на слизову оболонку бронхів.

Бронхіт— найпоширеніше серед хронічних захворювань дихальних шляхів. Причиною розвитку захворювання служать не вилікуваний вчасно гострий бронхіт, постійна присутність чинників: великої кількості вихлопних газів на вулиці, тютюнового диму. Хронічний бронхіт в основному характеризується кашлем івідхаркуванням, однак під час сезонних загострень симптоматика може змінюватися. Проявляється хронічний бронхіт наступними ознаками:

  1.                         Задишка
  2.                         Кашель і виділення мокротиння
  3.                         Висока стомлюваність
  4.                         Хрипи

Бронхіальна астма

На сьогоднішній день більше 100 мільйонів людей з усього світу хворіють на бронхіальну астму. У багатьох країнах на бронхіальну астму хворіє 4-8 % дорослого населення. За один рік в результаті бронхіальної астми помирає 250 тисяч людей.

Сама назва захворювання проходить від грецького слова “asthma”, що означає задуха, важке дихання.

Бронхіальна астма — це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, а саме бронхів, що супроводжується підвищенням чутливості до алергенів(речовин, що викликають алергію). У відповідь на дію цих речовин у пацієнтів виникають
симптоми, характерні для бронхіальної астми:

  •                             важке дихання, що чути на відстані,
  •                             ядуха,
  •                             нестача повітря,
  •                             нічний кашель,
  •                             відчуття важкості у грудній клітці.

Серед факторів, що сприяють виникненню бронхіальної астми, виділяють внутрішні та зовнішні.

Внутрішні фактори:

  •                             наявність бронхіальної астми у родичів(генетична схильність),
  •                             підвищена чутливість організму до алергенів,
  •                             надмірна вага тіла.

Зовнішні фактори, що сприяють виникненню бронхіальної астми:

  •                             паління,
  •                             пилок рослин,
  •                             кліщі домашнього пилу,
  •                             грибок,
  •                             забруднення повітря,
  •                             вживання різних лікарських речовин,
  •                             шкідливі умови праці,
  •                             шерсть домашніх тварин,
  •                             складники корму для акваріумних рибок,
  •                             деякі продукти побуту та харчування.

Учитель. Дякуємо за інформацію і надаємо слово науковцям.

 

Учень. Часто людина називає себе царем природи, забуваючи про те, що вона є лиш її частинкою і найбільш беззахисною перед мікроорганізмами, які з’явилися задовго до неї.

Вашій увазі пропонуємо перегляд презентації « Дослідження органів дихання та їх профілактика»

Хронічні захворювання горла — поширена проблема, яка з кожним роком турбує все більшу кількість людей. Хронічні тонзиліти, фарингіти, ангіни та інші запальні процеси в горлі доставляють людині масу неприємностей і псують якість життя людини, адже за рік може трапитися 5-6 загострень захворювання.

Вважається, що основною причиною хронічних захворювань горла є зниження місцевих захисних властивостей. При впливі холодних температур на слизову оболонку горла відразу починається запальний процес, з яким імунна система не в змозі швидко впоратися.

Рідко які батьки дозволяють свої дітям пити холодні напої. Ми з дитинства привчені до теплих компотів і молока. Таким чином, слизова оболонка горла звикає до теплої температури, і погано протистоїть холоду. До речі, в західних країнах кількість хронічних захворювань горла істотно нижче, ніж у нас. Фахівці пов’язують це з тим, що в США і в країнах Європи батьки дозволяють своїм дітям пити прохолодні напої, тим самим відбувається загартування горла, що в майбутньому мінімізує ймовірність розвитку хронічних захворювань горла.

Учень . Загартовування — це не що інше, як підготовка організму до змін погоди. Якщо ви застуджуєтеся після того, як пройдетеся босоніж, з’їсте морозива або пробудете на протязі, то вам, як нікому іншому, потрібно загартовуватися. Тому не слід зволікати, а беріться до справи негайно!

 Учитель. Дякуємо. На мою думку, інформація була цікавою і змістовною.

Чи знаєте ви, що людина ще із самого початку свого існування шукала захисту у природи, намагалася зміцнити своє здоров′я, щоб вижити у складних, несприятливих умовах. Вона змушена була надавати собі лікарську допомогу при різних травмах та захворюваннях, і, цілком природно, засоби для цього шукала у навколишній природі і насамперед – у світі рослин. Так людина пізнавала цілющі властивості рослин та їх дію на організм.

До слова запрошуються члени групи «Народні цілителі».

 

Учень:

До чудо-ліків в гості вирушаймо,

Дивинку щонайменшу помічаймо.

Де материнка, подорожник, молочай,

Повинен знати кожен травознай.

Із вдячністю цілющі трави пийте,

Ростіть на славу й здоровійте!

 

Наша група пропонує вам вправу «Подаруй радість» (Сеанс аромотерапії)

 

Всі вдихайте…

Видихайте…

Все в порядку, спочивайте,

Дружно руки піднімайте…

Все чудово – опускайте…

Нахиліться, розігніться,

Станьте прямо, усміхніться.

Все прекрасно, бо сьогодні

Працьовиті всі й здорові!

 

 Учень. Ми довідалися, що народна медицина використовує рослини для лікування різних захворювань, в тому числі і органів дихання. Кожний зелений листочок виділяє в повітря кисень. Хвоя сосни ,і тополеві бруньки, часник, цибуля виділяють фітонциди. Верба,береза, ромашка, шавлія, чебрець – є чудовими антисептиками.

Лікують туберкульоз легень настоями бруньок сосни, тополі, берези. Малина, калина, горобина – джерело вітамінів.

Тож любіть природу, оберігайте її та звертайтеся до неї по допомогу.

Учениця. Ми прийшли на урок із кошиком природних ліків: у корзинці цій рослинки, всі цілющі до травинки. Тут і хвоя й часничок, цибулинка й редька, медок,калина, малина й  лікарські трави. І все від застуди, від бронхіту, кашлю, ангіни. А ще ми пропонуємо вам рецепти для лікування багатьох хвороб:

  1. Парові інгаляції над каструлею з вареною картоплею – щоб полегшити дихання;
  2. Відвари сосни звичайної, фіалки,мати- й -мачухи – у разі кашлю;
  3. Сік редьки з медом – ефективний засіб в разі сухого кашлю;
  4. Відварами трав шавлії, ромашки слід полоскати горло.

Учень. Кожна людина, дбаючи про своє здоров’я, має використовувати тільки високоякісну рослинну сировину у своїх рецептах, без ароматизаторів та барвників.

Природа відновлюється рік у рік і тому вживання натуральних фіточаїв надає природний поштовх до відновлення організму. Якщо у вас немає можливості робити заготовки лікарських рослин самому, ви маєте змогу придбати фіточаї у аптеках.вживаючи їх ви не тільки поліпшуєте своє самопочуття, але й зміцнюєте імунітет.

У більшості людей процес лікування асоціюється з походами до лікарів, прийомом ліків, хоча найбільше, чого потребує наш організм — це спокою, можливості розслабитись та відпочити. Аромотерапія — це древнє, вдосконалене віками мистецтво використання ефірних олій рослин для зміцнення здоров'я. Відоме ще з часів стародавнього Єгипту, Індії і Китаю, античної Греції та Риму. Тисячоліттями люди використовували ароматні речовини рослин в медицині, косметології, парфумерії. І лікування органів дихання не є винятком.

Найчастіше, одним із способів аромотерапії є інгаляція. Вдихаючи ароматизований ефірними оліями повітря, ми отримуємо цілу гамму приємних і цілющих біологічно активних речовин. Ефективно підібрані ефірні олії зміцнюють імунну систему організму.

Скористайтеся, будь-ласка, нашими порадами, не витрачайте гроші на дорогі ліки і будьте здорові!

Учитель. Дякую. Я думаю, що дійсно, такими порадами, при нагоді, можна скористатися.

А зараз до слова запрошуються наші журналісти.

 

 Учень. Сьогодні ви отримали чимало інформації стосовно теми уроку. дізналися, які наразі хвороби турбують українців. Пропонуємо переглянути відеосюжет «Дитячий туберкульоз».

Учень. Серйозною хворобою є рак легенів. На сьогоднішній день головною причиною раку легенів є куріння — у чотирьох із п’яти пацієнтів захворювання є наслідком згубної звички.

Рак  легенів — це розвиток злоякісних пухлин у легенях, є одним з найсерйозніших онкологічних захворювань, яке, в більшості випадків, можна запобігти.

  •    Протягом більше 50 років відзначається неухильний ріст захворюваності на рак легень, який уражає працездатний контингент населення і має характер епідемічного лиха. У світі щорічно реєструється 1,04-1,2 мільйона нових випадків раку легенів, що складає 12-13% від загальної кількості злоякісних новоутворень. Найвища захворюваність у світі спостерігається серед темношкірого населення США, Нова Зеландія, Шотландія.

Україна належить до держав з високим рівнем захворюваності на рак легенів (чоловічого – 77,6; жіночого – 13,8 на 100 тис. населення). Найвищі показники 60 випадків на 100 тис. населення відзначаються у регіонах з розвинутою металургійною і видобувною промисловістю: Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Одеська, Полтавська і Харківська області. Дещо нижчий рівень захворюваності у західних областях. Чоловіки хворіють в 5-8 разів частіше, ніж жінки. Середній вік хворих 60-65 років. Пік захворюваності припадає на вік 70 років і старше.

Учень.У нас є інформація про таку хворобу як зупинка дихання.

Зупинку дихання уві сні часто спричиняє хвороба, яка називається обструктивне апное сну (ОАС), зазвичай супроводжується гучним хропінням, – це стан, коли у людей провисають м’язи дихальних шляхів, блокуючи доступ повітря в легені. Один із учасників нового телепроекту ВВС "Добраніч, Британіє" пройшов обстеження і довідався, що його дихання регулярно зупиняється уві сні – на період до 26 секунд.

  "Мене це справді злякало, – розповідає 47-річний Пол Осбері. – Було дуже страшно дізнатися, що ти так подовго не дихаєш. Я знав, що хроплю уві сні, але проблема виявилася значно глибшою".

"Ті, хто страждає на цей розлад, часто не пам’ятають, що прокидалися, бо зв’язок між мозком і тілом у цей момент недостатній. Людина прокидається, але не усвідомлює цього. Потрібно близько хвилини, щоб мозок налагодив зв’язок із тілом, і людина зрозуміла, що прокинулася. Через це у людей з цією хворобою дуже коротка фаза глибокого сну, а саме під час цієї фази організм відновлює сили. Тому вранці ці люди часто почуваються дуже втомленими. Якщо людина з подібним розладом працює з машинами, це може мати катастрофічні наслідки. Осбері прописали спеціальну маску для сну – і вона наразі допомогла.

Учень.На згадку про наш сьогоднішній урок ми даруємо вам буклети здоров`я і пам’ятайте, що хворобу легше попередити чим потім лікувати.

Учитель. Дякуємо. Молодці.

 З метою підтримання здоров’я дихальної системи слід оберігати її від шкідливих факторів у вигляді хімічних речовин, пилу, бактерій, дуже гарячого чи холодного повітря. В умовах підви­щеного забруднення повітря потрібно користуватися марлевими пов’язками або респіраторами. Слід обережно ставитися до мовного апарату — гортані. Занадто гучний голос, невмілий спів, крик порушує цілісність голосових зв’язок, які з часом хворобливо змінюються. На роботу органів дихання позитивно впливають правильна організація побуту, дотримання режиму праці та відпочинку, харчування, заняття фізкультурою і спортом, загартовування.

 

IV. Закріплення знань

1.Як ви вважаєте від чого залежить стан вашого здоров`я?

2. Де в майбутньому, а можливо і сьогодні ви можете використовувати набуті знання?

3. Який загальний висновок можна зробити із сьогоднішнього уроку?

Учитель. Я хочу зачитати вам побажання лікаря хворому з роману М.Павленка «Щастя»: «Ваша хвороба вимагає простих ліків – повітря. Побільше його – і наяву, й уві сні. Навчіться дихати. Звикайте ставитися до повітря як до їжі, пережовуйте його носовою порожниною, куштуйте, пробуйте на запах, насолоджуйтеся ним, як гурман…»

Виконуйте ці поради і будете здорові.

V. Підсумок і аргументація оцінок.

VІ. Домашнє завдання.

Скласти сім тестів для роботи в парах; прочитати §32,33.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
1718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку