Профілактично-методичні рекомендації "Дарунок цивілізації"

Про матеріал
В цікавій доступній формі подано корисні рекомендації по догляду за ротовою порожниною. В ігровій формі надається інформація про правила чищення зубів, підбір зубної пасти і зубної щітки. Разом з тим пропонуємо цікавий екскурс в історію догляду за зубами. Посібник буде корисний усім, хто не байдужий до свого здоров’я.
Перегляд файлу

Княгининівський навчально-виховний комплекс 

«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

 

 

Міленіна Л.В.

 

«Дарунок  цивілізації»

 

Профілактично-методичні рекомендації

 

 

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Дарунок  цивілізації»

 Профілактично-методичні рекомендації.  

 

 

 

В цікавій доступній формі подано корисні рекомендації по догляду за ротовою порожниною. В ігровій формі  надається інформація про правила чищення зубів, підбір зубної пасти і зубної щітки. 

Разом з тим пропонуємо  цікавий екскурс в історію догляду за зубами. 

Посібник буде корисний усім, хто не байдужий до свого здоров’я. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

1.      Вступ..........................................................................................2

2.      Історія білосніжної посмішки………………………………..5

2.1.  Зуб – єдина частина людського організму…………..….5

2.2.  Рання згадка про зубну пасту…………………………....5

2.3.  Робота над створенням сучасної пасти………………....6

3.      Вплив зубної пасти на стан ротової порожнини, її хімічні

компоненти…………………………………………………....7

3.1.Призначення зубної пасти……………………………......7

3.2.Популярні засоби по догляду за ротовою порожниною.8

3.3. Дія хімічних компонентів зубної пасти на організм

людини…………………………………………………….......8

4.      Корисні поради по догляду за ротовою порожниною........12

4.1.  Догляд за першими зубками…………………………...12

4.2.  Вибір зубної пасти і щітки…………………………….13

5.      Висновки.................................................................................14

5.1.  Здоров’я ротової порожнини………………………….14

5.2.  Основні правила по догляду за зубами.......…………..14

6.      Додатки...................................................................................15

7.      Використана література………………………………….....22

image

 

              Вступ

imageНайкраща прикраса будь-якої людини – білозуба посмішка. Вона робить обличчя особливо привабливим. Насамперед, потрібно пам’ятати, що блискучі зуби – це не тільки краса й привабливість, але й показник нормальної роботи внутрішніх органів, усього організму загалом. Ось чому правильний догляд за порожниною рота – необхідна складова гарного самопочуття. 

Якщо не піклуватися про зуби систематично, на них утворюються зубний камінь, в одному міліметрі

якого гніздяться до восьми мільйонів мікроорганізмів. При сприятливих умовах вони швидко розмножуються, безжалісно руйнуючи зуби, проникаючи всередину організму. 

Основною «стоматологічною косметикою» є зубна паста. Важко уявити в наш час людину, яка не користується цим дарунком цивілізації. Проте ця сама цивілізація породила одну проблему - проблему вибору. Асортимент зубних паст настільки широкий, що покупець інколи застигає біля прилавка в повній розгубленості. Яскраві тюбики, упаковки, рекламні трюки - все це, звичайно ж, впливає на наші переваги. 

Профілактика та виховання у дитини звички змалку доглядати за своїми зубками, могла б чи не повністю позбавити їх у подальшому будь-яких стоматологічних проблем.

Основним завданням нашої роботи є надання інформації про зубну пасту. Ми розповімо вам про історію винайдення, вплив пасти на стан ротової порожнини, ознайомимо із дією основних компонентів даного продукту. А також надамо корисні поради щодо здорової посмішки.

 

 

image

2. Історія білосніжної посмішки

2.1 Зуб – єдина частина людського організму, яка не може самовідновлюватись.  Історія зубної пасти дійсно дуже стара. Кажуть, що китайський чоловік на ім’я Хуан-ді вивчав, як доглядати за зубами, а потім заявив, що більшість зубів можуть бути вилікувані, поклавши золоті та срібні голки в різні частини щелепи і ясна. Ця теорія в кінцевому рахунку привела до розвитку зубної пасти.  

2.2 Сама рання згадка про зубну пасту міститься в

єгипетському манускрипті IV століття н. е., її рецептом була суміш порошкоподібної солі, перцю, листя м'яти і квіток іриса. Паста була винайдена єгиптянами приблизно 5 000 років тому і була сумішшю вина і пемзи.  Раннє використання зубної пасти було зареєстровано деякий час у 300 до 500 до н.е. в Китаї та Індії. 

 Перша зубна паста, яка була відома людині зроблена з  кісток, яєчної шкаралупи устриць і раковин. Ця абразивна суміш була використана для видалення частин їжі і сміття з зубів. З часів ранньої Римської імперії і до 18 століття сеча була одним з основних компонентів зубної пасти, оскільки аміак, що міститься в ній, володіє прекрасними очисними властивостями. До цих пір аміак входить до складу багатьох зубних паст.

        Пізніше зубний порошок, який використовувався, був зроблений з порошкового деревного вугілля, ароматизатора і сухої кори ароматичних дерев. Цей зубний порошок наносили на зуби з використанням палиці. Він був використаний в Англії в кінці 18 ст. і був проданий в керамічному горщику у вигляді порошку або пасти. Елітні люди використовували кисті для застосування зубного порошку, а бідні – свої пальці.

     Почалася робота над створенням зубних паст. Найтонша крейдова пудра була рівномірно розподілена в желеподібній масі. Спочатку як сполучну речовину використовували крохмаль, з якого на водному розчині гліцерину готували спеціальний клейстер. Пізніше крохмаль замінили натрієвою сіллю органічної кислоти, що стабілізує суспензію крейди. 

     2.3.   Сучасні зубні пасти були  розроблені стоматологом Пібоді. Він був першим, що додав мило в зубну пасту у 1824 році. У 1850х, людина на ім'я Джон Харріс почав додавати крейду в зубну пасту. І перша зубна паста  в серійному виробництві –  в 1873 році. Вона була продана в банках і запах був приємним.

           У 1873 році американська компанія Colgate-Palmolіve представила першу у світі зубну пасту - поки ще в банці. Але вже в 1890 році компанія уперше випустила зубну пасту в тюбиках, подібних тим, що використовуються сьогодні. Ця паста володіла не тільки більш високою гігієнічністю і безпекою, але і безперечними побутовими перевагами: компактністю і портативністю.

image         Усе велику популярність здобували не тільки зубні пасти, але і засоби для полоскання. Вони часто містили хлорофіл для додання свіжого зеленого кольору. У 1915 році до складу засобів починають вводити екстракти з деяких дерев, що ростуть у Південно-Східній Азії, наприклад, евкаліпта. А також використовуються "натуральні" зубні пасти, що містять м'яту, полуницю й інші рослинні екстракти.           Розвиток            технологій      дозволили істотно розширити спектр дії зубної пасти. Крім свого основного призначення - очищати зуби від нальоту й освіжати подих - вони здобувають лікувально-

профілактичні властивості завдяки включенню до складу спеціальних добавок. Перша зубна паста розширеної дії з'явилася на початку XX століття. Вона містила фермент пепсин, що за твердженням виробників сприяв відбілюванню зубів і розчиненню зубного нальоту.

         В п’ятдесяті роки починається виробництво зубних паст із з'єднаннями фтору. Це було, мабуть, найбільш важливим відкриттям XX століття в галузі гігієни порожнини рота. Першою зубною пастою з противокаріозною дією стала випущена в 1955 році компанією Procter & Gamble паста Crest wіth Fluorіstat. Пасти зі змістом фторидів вважаються сьогодні найбільш ефективними. Невипадково в багатьох країнах фторується до 95 відсотків усіх паст, що надходять у продаж. Лікувальні властивості фтору полягають у тім, що вони сприяють фіксації іонів кальцію у твердих тканинах, роблять стійкішою до впливу кислот зубну емаль і знищують бактерії, що викликають карієс.

        І тільки після Другої світової війни миючі засоби та мило в зубній пасті замінили на емульгатори. 

        Але удосконалювання рецептури паст на цьому не зупинилося. У 70-80-і роки фторовані зубні пасти починають збагачувати розчинними солями кальцію, що зміцнюють тканини зубів. А в 1987 році в зубні пасти став включатися антибактеріальний компонент триклозан. І ці зубні пасти доступні навіть сьогодні.

 

3.   Вплив зубної пасти на стан ротової порожнини. Хімічні компоненти та їх властивості.

 

3.1.       imageУявіть собі, яке наше життя було б без зубної пасти. Ми мали б непривабливий вигляд зубів, з повною порожниною зубного нальоту. Саме тому зубні пасти є життєво важливою частиною нашого повсякденного життя. 

     Усі зубні пасти, і для дітей зокрема, поділяють на профілактичні, лікувально-профілактичні й лікувальні. Цей поділ зумовлений тим, які компоненти входять до складу зубної пасти, крім основних. Наприклад, зубні пасти, які ми радимо застосовувати для профілактики дитячого карієсу, містять кальцій і фтор. Тому, обираючи пасту для дітей молодшого шкільного віку, треба звертати увагу на кількість фтору, що містить ця паста. Першою вимогою до дитячих зубних паст для віку до 6-ти років є низький вміст або повна відсутність фтору. Для дітей від семи років пасти можуть містити більший вміст фтору. Ще однією із важливих умов для дитячих зубів є низька абразивність зубної пасти, оскільки емаль зубів у дітей ще дуже вразлива. Також важливо, щоб дитина не ковтала зубну пасту, яку наразі виготовляють із різними смаками та смачними запахами. Тому краще купувати зубні пасти без різноманітних смакових домішок, адже ковтання пасти також шкодить зубам.

3.2.       Для здоров'я зубів і порожнини рота необхідні: належний догляд, споживання 750-1500 міліграм кальцію на добу, збалансований раціон живлення, здорова імунна система. Найбільш популярними засобами догляду за зубами і порожниною рота є зубні пасти і обполіскувачі. Основні завдання гігієни порожнини рота: видалення залишків їжі і зубного нальоту, запобігання появі зубного каменя і захворюванню ясен, зубів і слизової, збереження білизни і блиску зубів, усунення патогенних бактерій в порожнині рота, нормалізація кислотно-лужного балансу, усунення поганого запаху з рота і додання відчуття свіжості. Чи вирішує ці завдання продукція, широко представлена в рекламі і на прилавках магазинів? На жаль, далеко не завжди. Запобігти захворювання "звичайними" пастами і обполіскувачами просто неможливо. А функція очищення, дезінфекції і дезодорування виконується жорсткими хімічними компонентами, шкода від яких набагато перевищує користь.

image 

3.3.       Розглянемо основні і найчастіше використовувані з них:

1. SLS (SLES) - лаурілсульфат

(лауретсульфат) натрію

Жодна фірма не рекламує зміст цього інгредієнта у складі своїх зубних паст і обполіскувачів. Це дешевий піноутворювач, що відноситься до класу аніонних детергентів. Він шкідливий навіть при зовнішньому вживанні на шкірі і волоссі, що ж тоді говорити про порожнину рота, де слизова оболонка легко вбирає цю речовину і воно з кровотоком розповсюджується по всьому організму. Велику дозу отрути можна отримати, якщо проковтнути частину пасти або ополіскувача, а при чищенні зубів це відбувається неминуче, хоч і в малих дозах.

В останні 10 років виробники зубних паст стали інтенсивно використовувати цей абсолютно дешевий, хімічний інгредієнт. Мабуть це найнебезпечніший інгредієнт у препаратах для догляду за волоссям і шкірою вчені-токсикологи:

SLS надає дегенеративний ефект на клітини, оскільки володіє властивістю денатурувати білки. SLS порушує імунні властивості слизових оболонок, висушує слизову рота, підвищуючи чутливість ясен до харчових кислот і алергенів. SLS збільшує ризик виникнення стоматиту на 70 %. Навіть при низькій концентрації глибоко проникає в шкіру і накопичується у внутрішніх органах - печінці, мозку, серці і легенях. SLS сприяє виділенню з різних з'єднань нітратів і їх проникненню в тканині. З препаратами косметики і особистої гігієни ви отримуєте в 100 разів більше нітратів, чим з овочів і фруктів.

image2. ФТОРИДИ (FLUORIDE) Фторид

Канцероген - речовина, здатна стимулювати або викликати рак. Багато років цей інгредієнт рекламувався як корисний для зубів, зміцнюючий емаль. Він вводився до складу зубних паст і рекомендувався дітям як "компонент, необхідний в період розвитку постійних зубів". І це не дивлячись на те, що ще в 1977 р. Національним Американським інститутом раку був показаний зв'язок фториду з раком.

Фтор не повинен поступати в організм у вигляді фториду. Він необхідний в малих кількостях і може засвоюватися з їжею. Надлишок фтору не тільки не покращує стан зубів, але навіть здатний руйнувати емаль. Тепер зубні пасти з фтором не так популярні. І лише в окремих країнах, де люди схильні вірити рекламі, бум на такі пасти продовжується. Їх вживають навіть ті, у кого під дією цих паст спостерігається захворювання флюороз - потемніння зубів.

У США фторування питної води щорічно викликає 40 млн. випадків артриту, 8 млн. випадків деформації зубів у дітей, 2 млн. алергій і більше 10 000 випадків смертельного результату ракових захворювань. Гостра інтоксикація виявляється у вигляді нудоти, блювоти, анорексії, болю в кінцівках і порушенні зору. Дослідження, проведені в Японії і в університетах США показали, що фторид стимулює зростання пухлин і різних видів раку.

Людям, що живуть в районах з підвищеним вмістом фтору в харчовій воді, не рекомендується вживати пасти з фтором (флюоридом). Проте, практично будь-які зубні пасти, за рідкісним виключенням, містять цей компонент.

3. ЕТИЛОВИЙ СПИРТ (АЛКОГОЛЬ, ЕТАНОЛ)

У обполіскувачах для рота виробництва багатьох фірм міститься спирт. Зазвичай денатуратний. Маленькі діти можуть проковтнути обполіскувач випадково під час чищення зубів, це досить для порушень здоров'я малюка. На думку учених, такі обполіскувачі можуть викликати у дітей і дорослих серйозні порушення.

За останні 5 років 10 000 дітей у віці до 6 років отруїлися подібними засобами. Обполіскувач із змістом спирту в кількості 30г при проковтуванні дитиною викликає пошкодження мозку, апоплексичний удар, кому; досить 140г обполіскувача, щоб привести до смерті дитини. Обполіскувачі з концентрацією спирту 25 % і більш, підвищують частоту виникнення раку в порожнині рота, глотці і на язиці (на 60 % у чоловіків і на 90 % у жінок). Спирт висушує слизову, порушує захисну функцію клітин.

4. АНТИБІОТИКИ

У складі деяких паст зустрічаються серйозні антимікробні інгредієнти, такі як триклозан, хлоргексидин, бісаболол, біклотімол і ін. Знищуючи патогенну мікрофлору, ці засоби порушують і нормальну флору порожнини рота, що виконує захисну функцію. Дисбактеріоз слизової приводить до пошкодження слизової і до руйнування зубів, дає грунт для розвитку кандидозу (молочниці), який дуже поширений у пацієнтів, що носять зубні протези. При тривалому застосуванні паст з антибіотиками страждає і мікрофлора кишечника.

imageЩо таке триклозан? Чув багато хто. Це навіть рекламують. А насправді триклозан - це антибіотик. Антибіотик, який в роті «бореться» з шкідливими бактеріями. Але ми знаємо, що наш рот має мікрофлору і там обов'язково повинна бути окрім «умовно» шкідливої ще і «умовно» корисна

мікрофлора. Правильніше, навіть скажімо так - що б не було мікрофлори шкідливої, в роті повинна бути мікрофлора корисна. Але ось антибіотик триклозан, будучи антибіотиком синтетичним, не розбирається яка це мікрофлора корисна чи шкідлива, йому все одно - він синтетичний. Він «вимітає» все. Начебто порядок, але патогенні (умовно шкідливі) бактерії ростуть швидше ніж корисні і нічим не стримувані вони наводять в роті повний дизбактеріоз. Виходить, чим частіше і більше ми використовуємо зубну пасту з триклозаном, тим менше в роті стає нормальної, корисної флори.

5. АРОМАТИЗАТОРИ, ФАРБНИКИ, ПІДСОЛОДЖУВАЧІ

Багато фірм включають аромати, підсолоджувачі і ароматизатори до складу дитячих зубних паст, щоб зробити їх привабливішими для дітей. Діти не уміють контролювати ковтальний рефлекс і при чищенні мимоволі заковтують 30 % пасти. Підсолоджувачі роблять пасту схожою на ласощі, що ще більше підсилює цю реакцію і викликає бажання з'їсти весь вміст тюбика. Сахарин, використовуваний як підсолоджувач, визнаний явним канцерогеном. Фарбники, що додають пастам яскраві кольори, також є канцерогенами. Ароматизатори і смакові добавки часто бувають алергенами і подразниками.

    6.Залишається додати синтетичний (копійчаний) ароматизатор, синтетичну (копійчану) смакову добавку (як зараз пишуть - ідентичну натуральній), підфарбувати і вперед.

         Фахівець з натуральної медицини розказав, з чого роблять синтетичні вітаміни. З нафтопродуктів, супутніх газів і кам'яновугільних смол. Те, з чого роблять гуму, панчохи, пластмасові тазики і т. д. Висновки робіть самі ... 

 

 

4. Корисні поради по догляду за ротовою порожниною

image 

    Перші зубки, які щойно з’явилися у дитини, потребують догляду.

                                                                                                             Для             очищення 

добре використовувати

марлеві серветки або ватні палички, змочені у звичайній кип’яченій воді. 

    Не поспішайте давати дітям солодке Це велика помилка, оскільки порожнину

рота дитина ще не може очистити самостійно, що і призводить потім до проблем і раннього карієсу зокрема. Різноманітні солодкі напої слід починати якомога пізніше. Ясна річ, це не значить, що дитині взагалі не можна давати солодкого. Але, якщо мама дає дитині печиво чи цукерку, то їх варто запивати несолодким чаєм чи, принаймні, після вживання солодощів дати дитині випити кип’яченої води. 

    Слід дитину (з2років) привчати до полоскання рота кип’яченою водою, оскільки чистити зубки вона ще не може. Пізніше можна переходити до полоскання із різними домішками – легким розчином харчової соди (чверть чайної ложки на склянку), який добре усуває зубний наліт, чи сольовим розчином, який є хорошою профілактикою не лише зубним, а й лор-захворюванням. 

    imageПетрушка зміцнює зубну емаль. Слід знати, що є ціла низка продуктів, які містять фтор, і найдоступнішою з них є звичайна петрушка. Саме тому дуже корисно змалку дітей привчати вживати зелень – у салатах, супах, борщі, які мають приправлятися великою кількістю петрушки. 

    imageДитина має чистити зуби лише пастою для дітей. Навчивши            дитину чистити зуби, батьки мають пам’ятати, що у жодному разі діти не мають це робити зубною пастою для дорослих – лише спеціальною дитячою зубною пастою. 

    Ввечері чистіть зуби для здоров’я, вранці – для краси Дорослі, як самі, так і привчаючи дітей, мають пам’ятати, що чистити зуби потрібно двічі на день – після сніданку та вечері. – Це дуже        важливо,         оскільки         якщо   вранці             ще       більшість дотримується цього правила, то ввечері – не завжди і не кожен.

    Не нехтуйте профілактичними оглядами у стоматолога, адже, як відомо, попередити хворобу набагато легше, ніж лікувати. Причому зуби – зовсім не виняток.  Навчайте дитину чистити зуби правильно. 

imageНавчати       маленьку        дитину чистити зуби потрібно спочатку лише щіткою і без зубної пасти. Причому батьки мають показати дитині, як це робити правильно. Лише переконавшись, що дитина їх засвоїла, можна наносити на щітку зубну пасту. Основне завдання зубної щітки та пасти – зняти зубний наліт та залишки їжі з зубів.

    Вибір         зубної             щітки.            Вибираючи зубну щітку для дитини, треба звертати        увагу   на        деякі

особливості. Якщо батьки підбирають зубну щітку для дитини, якій 1,5-3 роки, то вони мають пам’ятати, що слизова оболонка ротової порожнини у діток дуже вразлива, тому щітка має мати м’яку щетину.  Використовуйте зубні пасти в поєднанні з ополіскувачами для порожнини рота з такими ж назвами.

 

Висновки

imageimageВ наш час практично неможливо знайти людину, яка б не мала проблем із здоров’ям зубів. У нашій країні ця проблема особливо актуальна. Адже,  за статистикою, стан здоров’я ротової порожнини українців набагато гірший, ніж в європейців, до того ж більшість населення України не чистить зуби так, як це рекомендують робити стоматологи. 

Багато з людей думають, що успадкований від батьків фактор у стані зубів відіграє основну роль. Насправді при профілактиці            карієсу            саме догляд відіграє головну роль. Потрібно пам'ятати, що часто рекламовані     зубні   пасти насправді можуть і не мати обіцяного ефекту. І відчуття

свіжості не є доказом чистоти порожнини рота. Тому до вибору пасти треба підійти більш серйозно.

 При правильному догляді за ротовою порожниною головне – дотримуватись основних правил. 

Правило перше – підібрати потрібну зубну щітку. Міняти її слід щотри місяці: на кожну пору року вона має бути іншою. 

      Правило друге – якісна зубна паста. Для здоров’я зубів дуже важливо, якою пастою ви чистите їх. Не поспішайте користуватися новою продукцією, як би голосно вона не рекламувалася.  Ми радимо користуватися пастами із фтором обачно – один тиждень на місяць, потім три-чотири – звичайною. 

Правило третє - правильне чищення зубів. Без цього найкраща щітка вкупі з суперпастою ефекту не дадуть. Чистити зуби треба після кожного прийому їжі, утримуючись потім від перекусів щонайменше 20-30 хвилин.  Головне – вміти правильно піклуватись про свої зуби.

 

 

 

 

Додаток 1 Правила    чищення    зубів

       Доглядати за зубами дитини потрібно від того самого моменту, коли в порожнині роту з'являється перший молочний зуб.

       З моменту прорізування та до 2 років зуби малюка потрібно чистити спеціальною дитячою зубною щіткою без зубної пасти.

       Дітям від 2 до 4 років рекомендується чистити зуби спеціальною дитячою зубною пастою без фтору, використовуючи для кожного чищення кількість зубної пасти розміром з горошину.

       Від 4 років можна використовувати дитячі зубні пасти з низьким вмістом фтору, а від б років - пасти з нормальним вмістом фтору.

Внутрішні поверхні зубів                       Зовнішні поверхні зубів:            Жувальні поверхні  зубів:

image                                            

горизонтально                          

 

                                                              закінчують чищення                                                                 зубів круговими рухами                                                                щітки із захопленням                                                          зубів і ясен за зімкнутих щелеп. 

 

Додаток 2

      image     

Додаток 3

 

image

       Довга і цікава історія стоматології містить багато повір їв:

Щоб позбавитися від зубного болю, зваріть земляного черв’яка у вині та використовуйте отримане зілля як вушні краплі. Зубний біль можна вилікувати, роблячи компреси такого складу: фіги, шафран, гірчичне насіння та оливкове масло. Щоб зуби не руйнувалися, використовуйте як полоскання “відвар” з собачих зубів у вині. Для зміцнення розхитаних зубів прив’яжіть до щелепи жабу.

Додаток 4

image

 

Завжди дотримуйтесь дієти для зубів. У раціоні повинні бути продукти, що містять: кальцій (молоко, йогурт, соя, броколі, кунжут), фосфор ( яйця, молоко, риба, яловичина), фтор (волоські горіхи, чорний чай, червона риба), залізо (печінка, квасоля, гречка, яблука), вітамін D (яйця, скумбрія, гриби), вітамін В6 (картопля. Злаки, дріжджі, вівсяна крупа), вітамін С (сира картопля, овочі і фрукти жовтого кольору).

 

Додаток 5

Як лікували зуби наші предки?

image

     

            Перші згадки про щось, що нагадує злегка першу стоматологію, з’явилися в Середні століття. У цей час самим безболісним, але, на жаль, малоефективним методом лікування зубного болю був метод Кардануса. Цей учений з Німеччини 400 років тому пропонував сидіти з відкритим ротом, підставляючи хворі зуби під місячне світло. На його думку, місячне світло благотворно впливав на зубний біль. Зрозуміло, що таку процедуру нинішні стоматологічні клініки у прас- лист не включають. Однак використання різних джерел тепла і світла сьогодні практикує для виконання самих різних стоматологічних процедур будь-яка стоматологічна клініка.

До цього найбільшим безболісним методом позбавлення від зубного болю було прикладання змішаного з маслом гороб’ячих фекалій у вухо з боку хворого зуба. Цей спосіб запропонував у першому столітті нашої ери вчений Пліній.

Однак і в Середньовіччі теж існували свої зубні лікарі. І якщо способи позбавлення від зубного болю, запропоновані вище, не спрацьовували, доводилося йти до лікаря. Втім, стоматологічне лікування того часу кардинально відрізнялося від сучасних уявлень: основними способами позбутися болю були проносне і клістер. У XI столітті для позбавлення від стоматологічних проблем спочатку застосовували проносне, потім голодували з частим прийняттям ванн і займалися гімнастикою. Але самим кардинальним методом лікування зубів, який сьогодні не ризикнуть запропонувати стоматологічні клініки навіть з самим великим прайс-листом, це припікання хворого зуба розпеченим залізом до тих пір, поки цей «стоматологічний інструмент» не добереться до самого кореня. З огляду на ці кардинальні методи лікування і той факт, що зубних лікарів у той час було «на пальцях порахувати», проблема, як вибрати стоматологічну клініку перед пацієнтом не стояла.

А от перша бормашина, віддалено нагадує сучасну, з’явилася лише в 1820 році. Французький учений Делабар зробив неоціненний внесок у розвиток стоматології, застосувавши для препарування каріозних порожнин спеціальні бори. До цих пір в народі побутувала вкорінене думку про те, що причиною зубного болю в буквальному сенсі є зубний хробак, який поселяється всередині зуба і точить його зсередини. Такого паразита виганяли з допомогою кислоти, заливання каріозної порожнини воском і припікання розжареним залізом. Другим родоначальником сучасного стоматологічного обладнання вважається американський зубний лікар Моррісон, який в 1870 році винайшов бормашину з ножним приводом. Стоматологічне крісло для пацієнта було обладнано велосипедними педалями, від яких йшов провід до бормашини. Пацієнт, який прийшов до зубного лікаря, сідав у крісло і по команді лікаря крутив педалі, в той час як стоматолог свердлив йому зуб.

Нагадаємо, що минулого зуби рвали набагато частіше, ніж це пропонують стоматологічні клініки та прайс-лист на послуги стоматолога. Однак займалася в той час видаленням зубів не стоматологія, а зовсім інші «фахівці», наприклад, ковалі, кати, цирульники і навіть ювеліри. Сам хід процедури докорінно відрізнявся від того, що обіцяє сьогодні будь-яка стоматологічна клініка. Та й інструменти для видалення зубів у той час використовувалися найпримітивніші. Наприклад, Петро Великий дуже любив рвати хворі зуби своїм підопічним і спеціально для цього носив при собі набір інструментів, в якому були щипці«пелікани».

До речі, зубні протези стоматологія намагалася вставити замість видалених зубів ще в IV-III століттях до н.е. Першими зубними протезами були різці, виточені зі слонової кістки, які кріпилися за допомогою золотого дроту. В середні віки в якості протезів служили зуби тварин. Нерідко багатії висмикували зуби у своїх підлеглих, щоб підібрати собі найбільш підходящий за формою і кольором зубний протез. Профілактики карієсу в минулому також надавалося велике значення. Хоча рецепти зубних паст, які застосовувалися ще в V столітті до н.е., містили інгредієнти, нічим не схожі на сучасний склад зубної пасти. Наприклад, римляни чистили зуби порошком з коралів і перлів, англійці радили дихати власними екскрементами, Пліній і Гіппократ –дихати запахом смажених мишей або чистити зуби попелом від трьох мишей і заячою голови, у Китаї ж зуби чистили попелом від спаленої голови мавпи …

Враховуючи все це, потрібно сказати величезне «дякую» і дати низький уклін сучасним стоматологам за те, що вони лікують зуби безболісно, пропонують гідне обладнання, сервіс і матеріали, а також постійно досліджують нові, більш ефективні методи лікування зубів.

 

 

Використана література

 

1.    Боровський Є.В., Леонтьєв В.К./Біологія порожнини рота. М:

Медична книга, Видавництво НГМА, 2001

 

2.    Буланова Є.Л., Сунцов В.Г. Одночасне вплив фторидів і кальційфосфатних препаратів на перебіг каріозного процесу.// Карієс зубів і його ускладнення. Омськ, 1995.

 

3.    Велика сучасна сімейна енциклопедія. «Здоров’я і краса зубів», Донецьк, 2006р., ст.363.

 

4.Журнал «Сучасна стоматологія».№ 3, 2008р.

5.  Лепський Вячеслав Володимирович. Лікувально-профілактична ефективність зубних паст з про- і пребіотиками : Дис. канд. наук:

14.01.22 - 2009.

6.  Федоров Ю.А. Гігієна порожнини рота для всіх./"Полі Медіа Прес", Санкт-Петербург, 2003

 

7.  http://stomatsite.com.ua/index/0-16. Як вибрати зубну пасту.

 

8.  http://www.vz.kiev.ua/med/735/2.shtml. Гігієна ротової порожнии.

 

9.  http://stodent.ru/  Як лікували зуби наші предки. 

 

image

pdf
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
1029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку