Профілактика дислексії

Про матеріал
Є одна річ, яка об’єднує Леонардо да Вінчі, Ісаака Ньютона, Альберта Ейнштейна, Уїнстона Черчілля, Микиту Хрущова, Джорджа Буша молодшого, Ганса Хрістіана Андерсена, Володимира Маяковського, Пабло Пікассо, Уолта Діснея, Мерлін Монро, Тома Круза, Стівена Спілберга, Квентіна Тарантіно, Стіва Джобса та 40% найбагатших людей світу, включаючи Рокфеллера. Це хвороба, яку називають «хворобою геніїв». Вони всі страждали на дислексію. Дислексія – часткове своєрідне порушення процесу читання, що характеризується несформованістю (порушенням) вищих психічних функцій і являє собою повторювані помилки стійкого характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика дислексії

Номер слайду 2

Дисле́ксія або розлад читання — хвороба, що характеризується проблемами з читанням, попри нормальний інтелект та за відсутності порушень слуху і зору.

Номер слайду 3

Дислексія у дітей має генетичне походження. Тому, якщо у одного з батьків є подібне порушення, є ймовірність, що з ним зустрінеться і дитина. Причому виникає патологія не тільки у малюків із затримкою психічного розвитку, а й у дітей з абсолютно нормальним інтелектом. У хлопчиків дане порушення діагностується в 4,5 рази частіше, ніж у дівчаток.

Номер слайду 4

Причини дислексіїпідвищена активність правої півкулі на тлі зниження активності лівої;перенесені черепно-мозкові травми;перенесений менінгіт та інші небезпечні інфекції;ускладнення, що виникли під час внутрішньоутробного розвитку плода внаслідок впливу на нього токсичних речовин (нікотин, алкоголь, наркотичні речовини) або внутрішньоутробних інфекцій (краснуха, кір);ускладнення, що виникли на етапі пологів (асфіксія, стрімкі або затяжні пологи).

Номер слайду 5

Соціальні чинники:неблагополучне оточення;інтенсивні навчальні навантаження;синдром ізоляції;двомовність (коли батьки при дитині говорять кількома мовами);дефіцит уваги і спілкування.

Номер слайду 6

Як проявляється дислексія в різному віці?

Номер слайду 7

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Дошкільнята. Проявляється в складності вимовляти або запам’ятовувати слова. Це здатне привести до того, що дитина не зможе нормально спілкуватися зі своїми однолітками. Відзначається погана словесна пам’ять. Молодші школяріСкладно дається розпізнавання слів. Під час читання або письма дитина може переставляти букви місцями, їй складно розібратися в арифметичних знаках. В результаті нові навички таким дітям даються дуже погано. Середній шкільний вік. Таких дітей відрізняє неправильна вимова слів, нерозбірливий почерк, погана пам’ять. У них зазвичай немає друзів, вони ведуть себе відсторонено. Старші школяріПри письмі така дитина допускає багато помилок. Вона повільно і неохоче читає, неправильно вимовляє слова. У школяра спостерігаються проблеми з викладенням почутого або прочитаного, узагальненням інформації. До всього нового підліток дуже погано адаптується.

Номер слайду 8

Профілактика дислексії

Номер слайду 9

Помітивши у дитини будь-які порушення мови або письма, важливо починати діяти. Від того, коли і які заходи будуть вжиті, залежить подальший успіх у навчанні, відносини з іншими людьми, рівень самооцінки і багато іншого. Для цього потрібно розуміти, як допомогти дитині з дислексією.

Номер слайду 10

Профілактика цього порушення повинна починатися ще в ранньому віці!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дрібна моторика. Це – усе, що стосується маніпуляцій дитини з дрібними предметами, а особливо – сортування, співставлення, конструювання, защіпання, складання пазлів.

Номер слайду 13

Пам’ять

Номер слайду 14

Увага

Номер слайду 15

Зорово-просторове сприйняття

Номер слайду 16

Формування лексико-граматичної будови. Гра «Один - багато»Мета гри: навчити дітей вживати у мовленні іменники у називному відмінку однини і множини. Гра «Що робить? Що роблять?»Мета гри: навчити дітей узгоджувати дієслова з іменниками в однині та множині у мовленні. Гра «Один, два, п’ять»Мета гри: навчити дітей узгоджувати числівники з іменниками у мовленні.

Номер слайду 17

Завдання на подолання порушень вимови звуків

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку