Профілактика порушень голосу.

Про матеріал
Актуальність роботи: Висвітлення основних традицій розвитку голосу. Музичне виховання відіграє важливу роль у духовному становленні особистості дитини. «Пізнання світу почуттів неможливе без розуміння й переживання музики, без глибокої духовної потреби слухати музику й діставати насолоду від неї, - писав видатний український педагог В.Сухомлинський.
Перегляд файлу

Профілактика порушень голосу.

Малахова А.В.

Малахова Ангеліна Валеріївна/Anhelina Malakhova- студентка I курсу Мелітопольського Державного Педагогічного Університету .

Зміст:

  1. Профілактика порушень голосу.
  2. Гігієнічні рекомендації по збереженню голосy.

 

  1. Профілактика порушень голосу

   Для попередження різних голосових розладів дуже важлива охорона і виховання голосу з раннього дитинства. Кожен повинен знати, що розвиток голосу йде поступово, що дитячий голосовий апарат ще слабкий і форсування голосу може завдати непоправної шкоди. Крикливий спів у діапазоні, що не відповідає дитячому голосу, викликає перенапруження голосового апарату, що може призвести до функціональних і органічних порушень.

 

   Діти з раннього віку повинні чути м'які мелодійні голоси з точними і виразними інтонаціями. Маючи нахил до копіювання, вони легко засвоюють інтонацію і спосіб голосоподачі навколишніх їх дорослих. При початкових формах порушення голосу гарну дію, що супроводжуються печію і сухістю в горлі, чинить такий простий засіб, як полоскання горла відваром ромашки, мальви або ж липового цвіту. Важливо, щоб розчин не був ні гарячим, ні холодним - кімнатної температури. Можна використовувати відвари та інших лікувальних трав, мінеральні води - шавніцьку, боржомі. Краще їх змішувати з теплим молоком (у співвідношенні 1:1).

   Співакам рекомендують випивати сире яйце (краще жовток), з'идати моркву, апельсинову шкірку, кукурудзу, вершкове масло. Закапування в ніс риб'ячого жиру (по 2-3 краплі) також допомагає при печі й сухсті. У цей час протипоказані інгаляції гарячою парою, як це іноді роблять, пиття досить гарячих або холодних напоїв. Такі заходи попереджують подальше погіршення голосу. Часто виявляється, що під час розмови діти й дорослі дихають неправильно. Тому необхідна постановка дихання і голосу, що має профілактичне значення.

 

   Правильним вважається дихання, при якому в момент вдиху грудна клітка розширюється не тільки вперед і назад, але і в сторони, а видих починається зі скорочення м'язів живота і лише після цього, включається до дихання грудна клітка. При досить послідовному (хоча й недовгому) тренуванні відпрацювати правильне дихання неважко. Що стосується постановки голосу, то робиться це так: треба ширше відкрити рот і горло, а потім зосередити свою увагу на тому, де звучить голос. Хворий повинен знати, для чого це потрібно, і краще, якщо першу вправу буде виконано разом з лікарем, а потім вже самостійно. Якщо займаються з дитиною, то треба пояснити зміст вправ, їхню мету. Треба обов'язково підбадьорити дитину: «Відкрий ширше рот. Важко? Ще трошки. Подивися в дзеркало. Маленький язичок в горлі повинен бути піднятий вгору. Ось так. Добре. Голос виникне в області гортані. Так, там, де це невеличке підвищення на шиї. Мабуть, у кадика. Тепер зроби мукання, як коривка. Спробуй ще раз! »

 

   Потім настає етап «мукання» не просто коротких звуків «м», а складів «мо», «ма», потім і слів «мама», «море», «мопс» та інших (що починаються звуком «м»). Після цього слід більш складний етап: рахувати вголос до 30 на одному диханні. Через кілька днів нову вправу - віршований текст. Заключний етап лікування полягає в читанні будь-якого друкованого тексту вголос з аналогічними вимогами. Всього потрібно 5-7 занять з інтервалами в 2-3 дні.

 

   І звичайно ж, при всіх видах порушення голосу з метою профілактики приділяється увага загальному фізичному розвитку: прогулянок, ігор, загартовування, ранкової гімнастики. Основними профілактичними заходами попередження патології голосy є загартовування організму, оволодіння навичками найбільш раціонального діафрагмального дихання і м'якої атаки голосоподачі. Для охорони голосу особам голосомовних професій необхідно пам'ятати, що куріння, алкоголь, зловживання гарячої і сильно охолодженої їжею неприпустимі, тому що при цьому дратується слизова оболонки глотки і гортані. Слід остерігатися простудних захворювань.

 

  1. Гігієнічні рекомендації по збереженню голосy

   Для здорової, нормальної роботи голосy необхідна спокійна атмосфера нормального психологічного клімату, доброзичливості, що виключає нервово-психічні травми і зриви. Не випадково при нервових розладах першим страждає голосова функція. Такт і культура в спілкуванні - це головна умова збереження здоров'я. Не повинно бути ніяких насильницьких штучних прийомів у навчанні і роботі, абсолютно виключається агресія і ворожість. У спілкуванні необхідна гранична природність і доброзичливість. Потрібен індивідуальний підхід до кожної особистості з урахуванням її фізіологічних можливостей. Треба уникати перевтоми голосy.

 

   Якщо була несподіванe велике навантаження, то дайте голосовому апарату відпочити, мовчання - це найкращі ліки. Слід уникати тривалого співу без перерви (не більше 45-60 хв. для професіоналів). Стомлення може накопичуватися і нашаровуватися до зриву. При надмірному навантаженнi слабшають гортанні м'язи, голос втрачає свіжість, звучність, стає важким, не піддається контролю, виділяється багато слизу, трапляються крововиливи. Ліки одні - мовчання i відпочинок. Для педагогів, лекторів, екскурсоводів та інших -фізіологічні норми дозволяють використовувати голос без шкоди для його якості не більше чотирьох академічних годин на день з перервою між ними в 15 хвилин.

 

   Оперні співаки можуть бути зайняті в день не більше 5 годин (для солістів). Правильне використання фізіологічних функцій організму попереджає захворювання. Неприпустимо безконтрольне, багаторазове спів важких творів і високих нот. Це не приносить користі, а тільки стомлює і збіднює голос. Режим занять у навчальних закладах має враховувати чергування (предметів) занять з голосовою навантаженням. "Pозминка" голосy розігріває м'язи голосового апарату і створює своєрідну психологічний настрiй всього організму.

 

   Правила, що забезпечують збереження здоров'я голосового апарату:

- Навантаження на голосовий апарат повиннe відповідати ступеню його тренованості;

- Неприпустимо форсованe звучання голосу, зловживання високими нотами, криком, непомірне мовнe навантаженняe;

- Спів під час хвороби;

- Необхідно уникати різкої зміни температури, а також спеки, холоду, пилу;

- Необхідно виключити куріння і вживання алкогольних напоїв;

- У разі хвороби органів голосового апарату необхідно звертатися до лікаря-фоніатра.

docx
Пов’язані теми
Мистецтво, Інші матеріали
Додано
13 червня 2019
Переглядів
4167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку