Профспілки - захистники наших прав.

Про матеріал
Дана розробка допоможе учням поглибити свої зання з поняття профспілка та їх функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “ Профспілки – захисники наших прав ”

Номер слайду 2

Мета уроку: Сформувати в учнів уявлення про профспілки та її діяльність Ознайомити учнів з основами українського законодавства щодо особливостей регулювання праці дітей та молоді. Закласти активну життєву позицію стосовно дотримання законності й прав людини.

Номер слайду 3

Завдання: Ознайомити учнів із призначенням профспілок та їх роллю у захисті прав та інтересів; Закріпити знання міжнародного та українського законодавства про трудові права дітей та молоді; Привернути інтерес учнів до громадської діяльності; Роз'яснити, яку практичну допомогу можуть надавати профспілки молоді у разі порушення їхніх трудових прав; Сприяти формуванню активної життєвої позиції молоді.

Номер слайду 4

Структура уроку: 1. Визначення поняття “ профспілка ” та її роль у розбудові громадянського суспільства. 2. Історія становлення профспілкового руху в Україні. 3. Роль профспілок у дотриманні законодавства про працю.

Номер слайду 5

1. Визначення поняття “ профспілка ”, функції та її роль у розбудові громадянського суспільства. Право на об'єднання у профспілки – одне з найважливіших демократичних прав громадян України, яке закріплене Конституцією України (ст. 36) та Законом України “ Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (ст. 6) Профспілка – це незалежна від держави, роботодавця та його представників добровільна самоврядна організація працівників, яка створюється для захисту соціальних, економічних і трудових інтересів працівників.

Номер слайду 6

Представницька Представлення інтересів працівників у відносинах із роботодавцем та державою Захисна Захист трудових прав працівників, їхні соціально – економічних інтересів Контрольна Контроль за дотриманням Кодексу законів про працю України Організаторські Організація працівників для сукупних дій щодо захисту свої прав та інтересів Функції профспілок

Номер слайду 7

2.Історія виникнення Профспілки виникли у другій половині XVIII ст. у Великобританії як асоціації висококваліфікованих робітників, котрі обґєднувалися для захисту своїх професійних інтересів. Протягом XIX ст. вони утворюються в усіх розвинутих країнах Європи та Америки. Наприкінці XIX ст. виникають галузеві виробничі профспілки, створюються національні профспілкові центри (обґєднання). Одним із найстаріших таких центрів є Британський конгрес тред-юніонів, створений 1868 р.

Номер слайду 8

Основними завданнями профспілок на сьогодні є: Підвищення якості робочої сили; Ліквідація заборгованості із заробітної плати; Збільшення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати; Поліпшення житлових та соціально – побутових умов працівників; Забезпечення безкоштовного медичного обслуговування населення; Забезпечення соціальних виплат;

Номер слайду 9

Для осіб віком 15 – 16 років – 24 години; для осіб віком 16 – 18 років – 36 годин 40 годин Тривалість робочого часу (на тиждень) Не призначається (призначати заборонено) Робітники – до 1 місяця; для вчителів, інженерів, лікарів - до 3 місяців. Випробувальний термін при прийнятті на роботу Переводити без згоди заборонено Можна переводити на іншу роботу без згоди працівника на термін до 1 місяця протягом року Переведення на іншу роботу Молодь, неповнолітні Дорослі Норми закону 4. Особливості правового регулювання праці неповнолітніх і молоді порівняно з дорослими

Номер слайду 10

Заборонено застосовувати: - на важких роботах, шкідливих, небезпечних, підземних, у нічний час, вихідні, святкові дні, на понадурочних роботах, піймання і переміщення вантажів понад норму. Загальних обмежень не існує Обмеження застосування праці Окрім згоди профкому, потрібна згода комісії у справах неповнолітніх, а для молодих спеціалістів – дозвіл міністерства або відомства, якому підпорядковано підприємство Потрібна згода профспілкового комітету Особливості звільнення з роботи з ініціативи власника 31 календарний день - до настання 6 – місячного терміну, влітку - Мінімальна - 24 календарних дні. - Через шість місяців роботи Право на відпустку – тривалість - Право на відпустку в перший рік роботи Молодь, неповнолітні Дорослі Норми закону

Номер слайду 11

Підсумки: Дайте визначення поняттю “ профспілка ” Назвіть основні функції профспілки. Назвіть нормативно – правові акти, які закріплюють діяльність профспілок. Чому виник профспілковий рух??

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати нормативно – правові акти (Конституцію України (ст. 36) та Законом України “ Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (ст. 6) Підготувати коротенькі повідомлення на теми: “ Профспілки – захисники наших прав ”, “ Історія виникнення профспілок “, “ Діяльність профспілок в Європейських країнах “, “ Діяльність профспілок на Україні ”

ppt
Пов’язані теми
Правознавство, Презентації
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку