Програма Blender. “Налаштування інтерфейсу програми, команди та меню”.

Про матеріал
Програма Blender. “Налаштування інтерфейсу програми, команди та меню”. «Гарячі» клавіші середовища Blender.
Перегляд файлу

Урок № 92

Тема: Налаштування інтерфейсу програми, команди та меню.

«Гарячі» клавіші середовища http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/00.png Blender:

А — зняти виділення;

В — виділити об’єкт;

Е — видовжити (екструдувати) об’єкт;

G — переміщення об’єкта;

S — розширити чи звузити об’єкт;

Shift + A — створити новий об’єкт;

Shift + D — дублювати об’єкт;

Tab — перейти в режим редагування об’єкта;

Ctrl + R — вертикально та горизонтально поділити об’єкт.

Інструменти середовища http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/00.png Blender:

Опис : http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/01.png — зміна розміру;

Опис : http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/p.png — поворот;

  •                                                — переміщення;

 http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/r.png — вибір режиму(об'єкту чи редагування);

  •          — вибір режиму текстури;
  •           — задання текстури (кнопка Material);

http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2016/42_Blender/g.png — редагування граней в режимі Edit Mode.

Всі хто планує працювати з 3D об'єктами, моделювати їх або ті, хто вже давно працює в даній сфері, повинні були чути про таку програму, як Blender.

Безкоштовний 3D редактор Blender, напевно, найкраще рішення для початку освоєння 3D графіки. Що може бути краще - безкоштовна програма, кросплатформна і з безліччю уроків в інтернеті.

Ми почнемо розглядати аспекти 3D, реалізовані в програмі, відразу з практики. Все про що нам варто потурбуватися зараз - це розташувати вказівник миші у потрібній частині інтерфейсу, яку ми називаємо область 3D-вигляду (і перевірити, чи включене додаткове поле клавіш (NumPad) на вашій клавіатурі).

Якщо у вас ноутбук (де зазвичай відсутня "цифрова" клавіатура), зайдіть в Файл / Користувацькі уподобання і там поставте галочку на Емулювати дод. клавіші.

Спробуйте понатискати клавіші, позначені червоним на ілюстрації:

Blender 2 5 getting started-5 1.png

Вони дають ефект наближення/віддалення та обертання по орбіті навколо центру об'єкта. Клавіша Numpad 5 перемикає між ортогональним та перспективним (конічним) виглядами. Коли переконаєтеся, що Blender справді є програмою 3D-моделювання, можете продовжити освоєння інтерфейсу. Рушимо далі і покрутимо коліщатко миші або натиснемо на нього і почнемо рухати мишею:

Blender 2 5 getting started-5 2.png Blender 2 5 getting started-5 3.png

На що варто звернути особливу увагу - команда Файл / Вихід. При її виконанні Blender не запитує підтвердження або діалогу збереження сцени. Особливо небезпечним буде клацання по хрестику в правому верхньому куті вікна програми...

Строго кажучи, є спосіб відновити останні дані, але для цього вам доведеться самостійно знайти тимчасову теку Blender і визначити, який із файлів містить останні дані, записані перед закриттям програми. Є ще кнопочка Відновити попередній сеанс в меню Файл. Єдиний спосіб уникнути цієї незручності - виконати збереження до закриття програми.

Я користуюся Blender починаючи з версії 2.32 і досі не можу звикнути до відсутності попередження перед закриттям. Але маємо те, що маємо.

Основні елементи

Ви потрапили в 3D простір, в якому є куб і щось на зразок сітки. Але що являють собою інші об'єкти?

Давайте подивимося:

Blender 2 5 getting started-6 1.png

Деякі назви говорять не дуже багато. Але ви шукали документ з основ Blender і хочете опанувати все швидко? Тоді давайте почнемо!

3D трансформації

Віджети 3D-трансформацій було включено за замовчуванням у версії 2.49, але у 2.50 їх необхідно активувати для використання. Це можна зробити внизу області 3D-вигляду.

Blender 2 5 getting started-7 1 u.png

Вони дозволяють виконувати базове редагування об'єкта (переміщати, обертати, масштабувати). На початку ви переміщалися в 3D просторі, тепер переміщатися буде тільки об'єкт. Перетягніть мишкою одну зі стрілок навколо об'єкта.

Уявіть собі таке: Кадр 1 = початкова позиція, кінцева позиція = кадр 100 (і замість куба там космічний корабель, наприклад X-wing з "Зоряних війн" ... )

Blender 2 5 getting started-7 2.png

Елементарні способи редагування об'єктів це: переміщення, обертання і масштабування. Ви вже знаєте як переміщати об'єкт уздовж осі, давайте спробуємо його повернути. Виберіть віджет обертання:

Blender 2 5 getting started-8 1 u.png

Будь-яка з кольорових дуг навколо об'єкта дозволить вам повернути його навколо відповідної осі. Після вивчення цих основних прийомів трансформації об'єктів пропоную поекспериментувати в такому порядку:

  •                   Опція трансформації, що залишилася неописаною - масштабування.
  •                   Ви можете поєднати всі віджети трансформації, утримуючи Shift при виборі кожного з них.
  •                   У всіх віджетів модифікацій є біле коло: якщо ви починаєте переміщати об'єкт, клацаючи по ньому, переміщення не буде прив'язуватися до осей.
  •                   Про випадне меню, де написано Глобальна, поки що можна забути.
  •                   Будь-яку незавершену дію можна скасувати натисканням на клавішу Esc або правою кнопкою миші.

Після випробування всіх віджетів ваша сцена має зовсім непередбачуваний вигляд. Тому ми виберемо Файл / Новий (Blender вилучить старий документ без збереження зроблених змін і відкриє новий зі стандартними налаштуваннями середовища). Зараз ви знаходитесь в стандартній сцені, створюваній при старті програми і ми поговоримо про камеру.

Камера

У 3D-світі має існувати принаймні одна камера, щоб Blender знав звідки і з яким параметрами робити знімок сцени (наприклад, в якому форматі, png або jpg, зберігати зображення). Ви можете розглядати сцену в русі з будь-якої сторони, але як її бачить Blender? Вигляд з камери вибирають, натиснувши Numpad 0:

Blender 2 5 getting started-9 1.png
 

Прямокутник, описаний суцільною лінією, це сама камера, пунктирний прямокутник показує границі видимості камери (тобто те що ми будемо бачити в готовому кадрі). Давайте зробимо «фотографію» сцени. Найпростіший спосіб - натиснути F12 ... і ввввуалллляяяяя!

Blender 2 5 getting started-9 2.png

Це якраз і є результат вимальовування (англ. render) - зображення побудоване з урахуванням всіх зроблених вами налаштувань. Забудьте про ідею обертати сцену у вікні вимальовування. Це кінцеве зображення, кадр, таке ж як ви отримуєте роблячи знімки цифровим фотоапаратом.

Зауважте, що найбільш освітлені частини в сцені знаходяться прямо перед джерелом світла. У нашій сцені лише одне джерело (лампа), про це свідчить абсолютно чорна неосвітлена частина об'єкта.

Аж до версії 2.49 вимальовування відбувалося в окремому вікні. Але цю поведінку можна було змінити і зробити схожою на поведінку 2.50, де вимальовування відбувається в області редактора зображень UV, розгорнутій на все робоче середовище програми (не турбуйтеся, ми не збираємося вдаватися в технічні подробиці). Для повернення до робочого вигляду натисніть клавішу Esc (не клацайте по хрестику закриття вікна).

docx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
1812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку