Програма профілактики і корекції емоційного вигорання вчителів

Про матеріал
Метою тренінгу є профілактика емоційного вигорання, навчання навичкам саморегуляції й розслаблення, формування позитивного емоційного стану.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Програма профілактики і корекції симптомів емоційного вигорання (тренінг для педагогів)

Номер слайду 2

Мета: профілактика емоційного вигорання, навчання навичкам саморегуляції й розслаблення, формування позитивного емоційного стану, профілактика неврозів.

Номер слайду 3

Завдання тренінгу: інформування про феномен "професійного вигорання", його причини та наслідки; визначення шляхів його профілактики та подолання; опанування антистресовими техніками; розширення знань про емоційний інтелект;діагностика синдрому вигорання.

Номер слайду 4

Обладнання: кольорові олівці, маркери, папір формату А3, А4, ватмани, індивідуальні завдання для вправи "Вавілонська вежа" за кількістю учасників, бланки для тесту К. Маслача та С. Джексона, ножиці, клей, старі журнали та газети, ручки, відповідне музичне оформлення. Кількість учасників: 15-20. Час проведення: 2 години.

Номер слайду 5

Хід тренінгу. Якщо ми не знаходимо спокою у собі, безнадійно його шукати будь-де. Ларошфуко. Знайомство ( 5-7 хв)2. Нагадування правил роботи в групі3. Вправа на згуртування "Вавілонська вежа" (15 хв)4. Актуальність проблеми (10 хв)5. Вправа "Баланс реальний і бажаний" (10 хв)6. Діагностика ступеня емоційного вигорання (Методика К. Маслача та С. Джексона). Час 20 хв.7. Вправа "Броунівський рух"(5 хв)8. Робота в групах. Колаж «Шляхи подолання стресу» ( 20 хв)9. Ознайомлення з антистресовими техніками (10 хв)10. Рефлексія "Вода і вогонь"(7 хв)111. Висновок

Номер слайду 6

«Якщо спілкування з багатолюдним колективом приносить вам головний біль, якщо вам краще працювати на самоті або з двома-трьома друзями, ніж поряд з великою групою товаришів, — не вибирайте своєю професією педагогічну працю»В. Сухомлинський

Номер слайду 7

Вправа на згуртування "Вавілонська вежа" (15 хв)Вежа повинна мати 10 поверхів. Уся вежа має сірий контур. Над вежею майорить синій стяг. У вежі всього 6 вікон. У вежі 3 дверей. Один поверх вежі має жовтий колір. З 4 поверху вежі є зовнішня драбина. Вежа стоїть на островіБіля вежі пропливає корабель. Одне вікно вежі розбито

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Актуальність проблеми (10 хв)Симптоми професійного вигорання:робота витісняє все інше («береться» додому і на вихідні, посідає головні теми розмов);колишня енергійність зміняється почуттям втоми, апатії, розчарування;розлади сну, нав’язливі думки, які стосуються роботи, прокручування подумки моментів, в які можна було б інакше вчинити-сказати;зниження уважності, збільшення кількості помилок, сповільнення темпів роботи, зниження продуктивності;спалахи агресивності, цинічності, байдужості стосовно колег, клієнтів, часто – родини;зниження настрою, почуття провини за реальні чи уявні помилки;поява хворобливих проявів (починаючи від частих ОРЗ, закінчуючи появою гіпертонії і проблем і серцем);небажання виконувати свої обов’язки Синдром вигорання включає в себе три основні складові:- емоційну виснаженість;- деперсоналізацію;- редукцію професійних досягнень.

Номер слайду 10

Вправа "Баланс реальний і бажаний" (10 хв)Робота;Робота по господарству Особисте життя ( подорожі, відпочинок, захоплення)

Номер слайду 11

Діагностика ступеня емоційного вигорання (Методика К. Маслача та С. Джексона). Час 20 хв. Методика призначена для вимірювання ступеня «емоційного вигоряння» в професіях типу «людина-людина».Інструкція. Вам пропонується ряд тверджень, за кожним висловіть свою думку. Для оцінки ступеня своєї згоди з твердженням використовуйте шкалу: +2 — «так»; +1 — «швидше так»; 0 — «не знаю»; -1 — «швидше ні»; -2 — «ні». Бланк для відповідей: 1 8 15 22 29 2 9 16 23 30 3 10 17 24 31 4 11 18 25 32 5 12 19 26 33 6 13 20 27 34 7 14 21 28 35

Номер слайду 12

Вправа "Броунівський рух"(5 хв)Мета: зниження м'язової напруги та внутрішньої зажиму. Об'єднатися в групи:- за кількістю,- за кольором очей, - за елементом одягу, - за домашньою твариною і т.д.

Номер слайду 13

Робота в групах. Колаж «Шляхи подолання стресу» ( 20 хв)Хід: Учасники об’єднуються у 2 групи. Завдання: за допомогою техніки колажу розробити схему «Шляхи подолання стресу». На презентацію роботи кожній групі дається по 3 хв.

Номер слайду 14

Ознайомлення з антистресовими техніками (10 хв)1. “Посмішка”2. “Ниточка на маківці”3. Дихальні вправи

Номер слайду 15

Рефлексія "Вода і вогонь"(7 хв)Хід: Передаючи вазу з водою та запаленою свічкою, учасникам пропонують продовжити речення: "Я сьогодні на занятті…", " Я бажаю всім присутнім…"

Номер слайду 16

Дивились двоє в одне вікно: один угледів саме багно. А інший – листя, дощем умите, блакитне небо і перші квіти,Побачив другий – весна давно!... Дивились двоє в одне вікно . Дякую за увагу 

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пашко Анна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
713
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку