Просвітницький проект на тему:’’Негативний вплив алкоголю та тютюну на розвиток плода’’

Про матеріал
Вагітність - це прекрасний час в житті кожної жінки, період нових відчуттів, емоцій і відкриттів. Тому, я вважаю, що про це треба пам'ятати завжди i вмiти вчасно вiдмовлятися вiд згубних звичок. За допомогою цього просвiтницького проекту ми дiзнаємося якi негативнi наслiдки має алкоголь i тютюн для розвитку плода серед вагiтних жiнок та з'ясуємо результати негативного впливу алкоголю i тютюну на внутрiшнє та зовнiшнє здоров'я майбутнix дiтей. Будьте здоровими!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Просвітницький проект на тему:’’Негативний вплив алкоголю та тютюну на розвиток плода’’.

Номер слайду 2

Мета: сформувати правильні судження про загрозу алкоголю і тютюну для розвитку плода серед вагітних жінок, сформулювати ризики шкідливих звичок подібного роду, пояснити результати негативного впливу алкоголю і тютюну на внутрішнє і зовнішнє здоров'я майбутніх дітей. План проекту:1. Вступ.2. Критичні періоди внутрішньоутробного життя плоду.3. Вплив алкоголю пiд час вагiтностi на розвиток плоду.4. Вплив куріння під час вагітності на розвиток плоду.5. Висновок. 

Номер слайду 3

Вступ. Як їжа і кисень потрапляють до дитини через плаценту, так до неї можуть проникати інші речовини з організму матері. Тому важливо пам'ятати, що куріння і вживання алкоголю під час вагітності потрібно виключити.

Номер слайду 4

Критичні періоди внутрішньоутробного життя плоду:

Номер слайду 5

Результати пошкодження, що виникають у перші 12 тижнів вагітності і спостерігаються у дитини при народженні, позначаються в медицині як ембріопатія. Формування виду вади розвитку залежить, переважно, від часу, протягом якого шкідливий агент почав діяти на плід, і від тривалості цього впливу.

Номер слайду 6

Найчастіше ембріопатії проявляються у вигляді вроджених вад, які виражаються в грубих відхиленнях розвитку ембріону, що ведуть до загибелі зародку і мимовільного аборту, або менш тяжких порушень формоутворення - вад розвитку.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вплив алкоголю пiд час вагiтностi на розвиток плоду: Алкоголь здатний серйозно нашкодити ембріону. Він не фільтрується плацентою і миттєво потрапляє в кровотік дитини. Небезпечний не тільки сам етиловий спирт, а й продукти його переробки, наприклад, ацетальдегід. Він здатний привести до мутацій, порушень у нервовій системі і збою в обмінних процесах організму.

Номер слайду 9

Регулярне вживання алкоголю призводить до дефіциту в організмі майбутньої мами фолієвої кислоти і необхідних для нормального протікання вагітності гормонів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вплив куріння під час вагітності на розвиток плода: Тютюнопалiння під час вагітності - ризик для здоров'я малюка. Тютюнопалiння тільки здається меншим злом, ніж алкоголь. Нікотин - це потужна судинозвужувальна речовина. При його попаданні в кров звужуються капіляри, вени, артерії. Те ж саме відбувається з судинами, що забезпечують кровообіг і харчування малюка. В результаті плід відчуває гіпоксію. Крім цього, в тютюновому димі міститься величезна кількість канцерогенів, які також не кращим чином позначаються на здоров'ї ембріона.

Номер слайду 12

У дітей, які отримують нікотин на ранніх термінах, можуть сформуватися: Вовче небо, заяча губа, неправильно сформовані кінцівки. На більш пізніх термінах куріння жінки під час вагітності може призводити до неправильного формування структури дихальної системи (хронічні бронхіти, астма, захворювання ЛОР-органів). Куріння майбутньої матері впливає і на закладку статевих органів, особливо у хлопчиків. Було доведено, що у чоловіків, народжених від матерів, що палять, знижена фертильність. У них вироблення сперматозоїдів в 20 разів нижче норми.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Висновок: Майбутня мама повинна відмовитися від куріння і регулярного вживання алкоголю. Доведено, що хронічне отруєння організму в процесі тютюнопаління та вживання алкоголю під час вагітності сприяє розвитку хромосомних мутацій, що призводить до виникнення аномалій розвитку у плоду, збільшує ризик спадкових та онкологічних захворювань у майбутньої дитини. Тому розумніше буде вести здоровий спосіб життя і насолоджуватись своїм новим станом!

Номер слайду 15

Глоссарiй. Ембріопатія- це патологічні порушення розвитку плоду, що виникають в період між першим і третім місяцем вагітності. Ембріопатія характеризується патологіями різних органів ембріона і пороками розвитку.

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
1414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку