проверка невидимой надписи

Про матеріал
ну, погнали. ладно 75 символов так 75 символов. пытаюсь обойти, чтобы сдать контрольную работу по математики
Перегляд файлу

1

 

Одеська загальноосвітня школа №44 I-III ступенів

Одеської міської ради Одеської області

 

 

 

 

 

 

ВИНАХОДИ КИТАЮ

 

 

 

 

 

 

 

Роботу виконала:

Бондаренко Марія Євгенівна

учениця 10 – М класу

 

Керівник:

Лазебна Тетяна

учитель інформатики

 

 

 

 

Одеса – 2020

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ I. ЦІКАВІ ВИНАХОДИ

1.1.  Вилка 4 4

1.2.  Водневий трамвай 4 5

1.3.  Пароварка

1.4.  Банкнота 5

1.5. Ресторанне меню 6

1.6. Туалетний папір 7

1.7. Сірники, що запалюються без тертя 7

1.8.  Вентилятор 8

1.9.  Ігрові карти 8

1.10. Компас 9

1.11. Феєрверки 9

1.12 Китайський чай 10

1.13. Повітряний змій 11

РОЗДІЛ II. НОВІ ВИНАХОДИ 12

2.1.  Браслет Kingii, який не дозволить вам потонути 12

 2.2. Маслорозпилювач 12

2.3. "Зникаючий" холодильник 13

2.4. Водний велосипед 13

2.5. Модифікована валіза 14

2.6.  Мобільний платіж 14

2.7. Високошвидкісні залізниці 15

2.8. Невидима парасолька 16

ВИСНОВОК  17

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ  18

ВСТУП

Відомо, що китайці дуже працьовиті і цікаві, може саме тому велика китайська цивілізація подарувала світу величезну кількість відкриттів. Про те, що порох, шовк, компас, друкарство і папір винайшли саме в Китаї, знає майже кожен школяр. Але це лише маленька частина корисних китайських винаходів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I

ЦІКАВІ ВИНАХОДИ

 

  1.  Вилка

 

Китайские вилки, найденные археологами. Источник: www.top10stall.com

Рис.1.1. Китайські вилки.

Цей столовий прилад увійшов в ужиток практично кожної сім'ї в усьому світі, за винятком, мабуть, самого Китаю, Японії і ще декількох східних країн. Однак як доводять Археологічні розкопки, саме китайці вперше стали використовувати вилку, причому, набагато раніше паличок. Кістяні двозубці були виявлені в похованнях культури  Цицзя бронзового століття. І тільки в середні століття в Китаї почали використовувати палички.

 

  1.  Водневий трамвай

Рис.1.2. Водневий трамвай, розроблений CSR Sifang.

Китайці спантеличені створенням високотехнологічних, але при цьому практичних інновацій. Ось наприклад, "водневий" трамвай. Його паливні водопровідні батареї служать джерелом живлення і економлять електроенергію.

Їх зарядки вистачає на 100 кілометрів при максимальній швидкості 70 км/год. Час заправки батарей воднем - 3 хвилини. Одного бака достатньо, щоб трамвай здійснив 3 рейси по 15 кілометрів кожен. Поїзд вміщує до 380 осіб.

 

  1.  Пароварка

Остатки пароварки, обнаруженные при раскопках археологами Гарварда. Ей около 20 тысяч лет. Источник: bostonglobe.com

Рис.1.3. Залишки пароварки, виявлені при розкопках археологами Гарварда.

Ви думаєте пароварка - це сучасний винахід? А ось і ні! Як відомо, саме китайці задали моду на здорове харчування. Напевно, тому перша пароварка «янь»була винайдена в Китаї ще близько 5000 р.До н. е. Археологи виявили керамічних судини — «янь». Вони представляли собою конструкцію з двох керамічних судин, в яких при варінні рису утворювався пар. Зображення першої пароварки " Янь " та інших побутових пристосувань тих часів наносили на бронзові посудини епохи династії Шан.

 

  1.  Банкнота

 

Ще один китайський винахід - паперові гроші.  Їх прототипами стали торгові квитанції епохи династії Тан (618-907). Таку "валюту" в своїх грошових операціях воліли купці і торговці, щоб не мати справу з великою кількістю мідних монет. В епоху імперії Сун (960-1279) уряд використовував цю систему для монополізації виробництва солі. Була ще одна причина введення паперових грошей: дефіцит міді. Багато шахт закрилися, величезний відтік мідних грошей з Імперії йшов до Японії, Південно-Східну Азію, Західну Ся і в Ляо. Це підштовхнуло імперію Сун на початку XII століття разом з мідними випустити і паперові гроші. Це допомогло полегшити становище державного монетного двору і знизити вартість міді. Перші паперові гроші мали обмежений район ходіння і не повинні були йти в хід за його межами. Але, як тільки вони отримали з державних резервів гарантію золотом і сріблом, уряд ініціював випуск загальнодержавних банкнот.

Китайские бумажные деньги. Источник: toptenz.net

Рис. 1.4.

 

  1.  Ресторанне меню

Вот такими были первые рестораны. Источник: exclusivenews.co.in

Рис. 1.5. Ось такими були перші Ресторани.

Ідея ресторанного меню народилася вимушено. На початку епохи династії Сун (960-1279) міські крамарі через брак часу харчувалися не вдома, а в різних громадських місцях. У цих ресторанах обідали і іноземці-мандрівники, і китайці, які мігрували в міста з регіонів з різними кулінарними традиціями і уподобаннями в їжі. Щоб задовольнити попит при різноманітності смаків, в міських ресторанах стали з'являтися перші меню.

 

  1.  Туалетний папір

 

Вот такая вот бумага. Источник: toptenz.net

Рис.1.7. Такий ось папір.

Так, її теж придумали китайці! Туалетний папір вперше згадується в 589 р за часів династії Суй (581-618). У 851 році, в епосі династії Тан (618-907), арабський мандрівник розповідав, що китайці використовують папірець замість води, щоб очистити себе під час відвідування туалету. У середині XIV століття, в році правління династії Юань (1271-1368), тільки в провінції Чжецянь за рік було виготовлено десять мільйонів пачок туалетного паперу. Крім того, відомо, що імператори династії Мін (1368-1644) користуються виключно ароматизованими паперовими листочками.

 

  1.  Сірники, що запалюються без тертя

 

Найперші сірники для розведення вогню з'являлися в Китаї в 577 році н.е. їх винайшли придворні дами держави Північна CI (550-577). Першими сірниками були соснові палички, просочені сіркою. Взявши їх за основу, Джон Уолкер в 1827 р винайшов Сучасні сірники

 

  1.  Вентилятор

 

Обертовий вентилятор з ручним приводом винайшов в епоху династії Хань (202 до н.е. - 220 р. н. е.) досвідчений майстер і інженер Дін Хуан (рід. 180 гр. Н. В. Е.). Цей кондиціонер мав сім коліс діаметр 3 м. вони приводилися в рух вручну.

Вентиляторы тоже придумали китайцы. Источник: wikipedia.org

Рис.1.8.

Пізніше , в VIII ст., в епосі династії Тан (618-907), при кондиціонуванні повітря ручний привід змінився силою гідравлічної енергії. В Європі вентилятор з'явився в XVI столітті, його використовували для вентиляції шахта.

 

  1.  Ігрові карти

 

Створення карткових ігор, як і самих карт також приписують Китаю. Принаймні, найдавніша згадка про його зустрічається в китайському трактаті IX століття (епоха династії Тан). Там розповідається про дозвілля клану Вей, в який входили, в тому числі, ігрові списки. Цією ж епохою датують книгу "Єцзи Гесі" про карткову гру, яка була нібито написана однією придворною дамою.

У своїх записах китайський вчений Оуян Сю епохи династії Сун (960-1279 року нашої ери) стверджував, що карткові ігри існували з середини епохи династії Тан (618-907 року). Він пов'язував це з переходом техніки китайського письма з паперових рулонів на списки. В Європу ігрові карти потрапили, згідно вподобаному італійському живописцю Ніколо Кавелюцко, в XVI столітті від «сторони Сарацин», це є від арабських країв. Про це повідомляє Рамблер.

 

  1.             Компас

 

Винаходи першого компаса приписують Китайю, за часів династії Хань (202 до н.е. – 220 н. е.), коли китайці зупинилися використовувати магнітний залізняк, орієнтований на північ-південь. Правда, використовувався він не для навігації, а для ворожіння.У Стародавньому тексті " Луньхен», написаному в I ст.н. е., в главі 52 древній компас описується так:"цей інструмент нагадує лоджку, і якщо його закласти на тарілку, то його ручка указет на південь".

 

первый компас изобретенный в китаеD:\Users\Алексей\Downloads\Древний-китайский-компас.jpg

Рис.1.9.

 

  1.          Феєрверки

 

Однак, жалуй, найбільш "яскравим" винаходом в Китаї, яке з'явилося завдяки створення пороху, є феєрверки. У піднятій вони отримали особливе значення. За стародавніми повір'ями, злі духи сильно бояться яскравого світла і гучного звуку. Тому здавна на новий китайський рік існувала традиція у дворах палити кістки з бамбука, який шипів у вогні і лопався з тріском. А винахід порохових зарядів, безсумнівно, налякало "нечесть" вже не на жарт – адже силою звуку і світу вони значно перевершували старий спосіб.

Поза китайські художники зупинилися створювати різні феєрверки через додавання в порох різних речовин. Сьогодні феєрверки зупинилися незамінним атрибутом свята Нового року практично у всіх країнах світу. Деякі вважають, що винахідником пороху або провісником винаходу був Вей Боян у II ст.

 

  1.          Китайський чай

 

Рис.1.10.

У Китаї чай був опублікований з давніх часів. У джерелах, що датуються I тис. До н. е. зустрічаються згадки про знамените сьогодення, що отримується з листя чайного куща. Перша книга про чай» "класичний чай", написана поетом Лу Ю, що жив за часів династії Тан (618-907), розповідає про різні методи вирощування та отримання чаю, про мистецтво пиття чай., звідки з'явилася чайна церемонія. Поширеним напоєм у Китаї чай став мотузка у VI ст.

Існує багато легенд про пригоди чаю. Одна з них розповідає, що першим чай випадково спробував імператор Шен Нон. Листя від зростаючої неподалік дикої камелії запалюють в киплячу воду. Аромат, який розносився від напою, був дійсно спокусливий, що імператор не зміг втриматися і зробив ковток. Він був настільки переможений смаком, який зробив чай національним напоєм.

 

 

  1.          Повітряний змій

D:\Users\Алексей\Downloads\220px-Chinese_Kite.jpg

Рис.1.11

Як написано Мо-цзи, в V V ст. До н. е. філософ, ремісник і інженер Лу Бань з держави Лу створив дерев'яну птицю, яка літала в повітрі протягом трьох днів відповідно до шуліки. Є письмові свідки того, що повітряні змії скористалися для подачі сигналу небезпеки, а також в якості військової сигналізації. Як розвага, запуск повітряних зміїв можна побачити на фресках у розписах міста Дуньхуан, датовані епохою династії Північна Вей (386-534).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ II

НОВІ ВИНАХОДИ

 

  1.  Браслет Kingii, який не дозволить вам потонути 

D:\Users\Алексей\Downloads\Новое-изобретение-фото_2.jpg

Рис.2.1.

Американські дизайнери створили браслет, який за півсекунди перетворюється на рятувальний круг. Якщо у воді трапиться екстремальна ситуація, то досить буде лише одного натискання кнопки, щоб гаджет дозволив утриматися на воді.

  1.  Маслорозпилювач

D:\Users\Алексей\Downloads\Новое-изобретение-фото_6.jpg

Рис.2.2.

Вершкове масло-популярний і корисний, але не дуже зручний у використанні продукт. Адже тільки що вийняте з морозильної камери масло вельми проблематично використовувати. Техаські інженери винайшли прилад, призначений для швидкого плавлення вершкового масла і подачу його назовні у вигляді спрею.

  1.  "Зникаючий" холодильник

Энергосберегающий холодильник. Источник: planetcustodian.com

Рис.2.4. Енергозберігаючий холодильник.

Ще одне сучасне Китайський винахід - "зникаючий" холодильник. Його користь завершується лише в економіці енергетики. Якщо подивитися на сам агрегат, то при вигляді він нічим не відрізняється від звичайної техніки. Але підійшовши до нього ближче, можна побачити, як передні двері стає прозорою. Крізь неї можна вибирати продукти, бачити, які з них закінчилися або втратили свіжість. І як запевняють виробники, так можна економити витрати на електроенергії.

  1.  Водний велосипед

Рис.2.5.

Як відомо, Китай не самий благополучний в плані погоди Регіон. То землетруси, то повені. Але китайцеві Лі Цзицзянь останні не страшні. Адже у нього є спеціальний водоплавний супервелосипед у вісьмома поплавками.

  1.  Модифікована валіза

D:\Users\Алексей\Downloads\MadeinChina01.jpg

Рис.2.6

Десять років знадобилося Хе Ляну на те, щоб модифікувати цю... валізу, зробивши з нього транспортний засіб. Воно досягає швидкості понад 19 км/год і може подолати 48-64 км на одній підзарядці.

  1.   Мобільний платіж

Китайський інтернет-шопінг також приносить світовій економіці нові бізнес-можливості. Система електронних платежів Аліпей дозволила китайцям здійснювати оплату "без готівки".

D:\Users\Алексей\Downloads\136530189_15028867597681n.jpg

Рис.2.8.

 

За статистикою, станом на 31 липня поточного року кількість активних акаунтів мобільного платежу і середній щоденний рівень платежів перевищив позначку в 600 млн. опитаних визнають, що можуть спокійно виходити з дому без готівки, маючи при собі тільки мобільний телефон.

 

  1.   Високошвидкісні залізниці

 

Високошвидкісні залізниці та інтернет-шопінг з'явилися спочатку не в Китаї. Однак китайці, завдяки своїй мудрості, перетворили їх на яскраві "візитки" своєї країни. Високошвидкісна залізниця почала лідирувати в системі рейкового транспорту Китаю в другому десятилітті 21-го століття. Вона не тільки стала пріоритетним способом пересування для багатьох китайців, але і надає потужний імпульс соціально-економічному розвитку Китаю.

 

D:\Users\Алексей\Downloads\136530189_15028866182811n.jpg

Рис.2.9.

 

До кінця минулого року в Китаї в цілому було здано в експлуатацію 2595 швидкісних поїздів, на частку яких припадає 60 проц. світового обсягу. Загальна протяжність діючих високошвидкісних залізниць країни перевищила 20 тис.км. передбачається, що в 2030 році ця цифра перевищить 45 тис. км., а це довше екватора. Зв'язавши Анкару зі Стамбулом, Москву з Казанню, Угорщину з Сербією, Китайська високошвидкісна залізниця прискорює темпи свого виходу на світовий ринок.

 

  1. . Невидима парасолька

 

Одне з новітніх винаходів Китаю-невидима парасолька. Про його користь можна сперечатися, але оригінальності цій новинці не позичати. У 2014 році випускники Китайського університету аеронавтики з міста Нанкін винайшли "невидимий" і легкий парасольку.

 

"Воздушный зонт". Источник: www.techtimes.com

Рис.2.10. "Повітряна парасолька"

 

 Air Umbrella - це пластмасова трубка, довжиною 30-50 сантиметрів. На кінці трубки розташований повітряний блок. Він за допомогою мотора всмоктує і видуває струмені повітря так, щоб потік відштовхував падаючі краплі дощу і формував над головою захищений від вологи простір. Так утворюється невидимий купол. Така парасолька не намокає, як звичайний і легко поміщається в сумку.

 

 

ВИСНОВОК:

 

Людство зобов'язане китайському народу ще багатьма раціональними (і не дуже) винаходами. Найчастіше саме цікавість і бажання китайців полегшити собі життя ставали приводами для корисних відкриттів для всього людства.

 


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1. http://12millionov.com/12-novyx-i-poleznyx-izobretenij.html
  2. http://azialand.ru/velikie-izobreteniya-v-kitae/
  3. https://news.rambler.ru/other/37845996/?utm_content=rnews&utm_medium=read_more&utm_source=copylink
  4. http://kakizobreli.ru/kitajskie-izobreteniya\
  5. http://russian.news.cn/2017-08/16/c_136530189.htm

 

 

 

docx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку