Прзентація "Роберт Шеклі. «Запах думки». Утвердження сили людської думки у творі. Духовне й фізичне випробування Кліві."

Про матеріал
Презентація містить структурований матеріал до проведення уроку: питання для експрес-повторення, паспорт твору, сюжетний ланцюжок, конструктивні та творчі завдання, проблемні питаня, головні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роберт Шеклі. «Запах думки». Утвердження сили людської думки у творі. Духовне й фізичне випробування Кліві.

Номер слайду 2

Майбутнє – чисте полотно, піддаючись уяві, ми вишиваємо там візерунок…П. Буаст

Номер слайду 3

Експрес-повторення Назвіть риси фантастичної літератури. З якою метою письменники-фантасти показують читачам майбутнє людства?

Номер слайду 4

“Запах думки”. Паспорт твору. Автор – Роберт Шеклі (1928-2005)Рік написання – 1953 Жанр – Фантастичне оповідання. Тема – Небезпеки, які чатували на космічного поштаря на незнайомій планеті; як Людина, залишившись сам на сам із дикою природою, виходить переможцем без сторонньої допомоги; як Людина може змінити світ силою власної уяви. Конфлікт – Протистояння головного героя Кліві та позаземної фауни; внутрішня боротьба героя зі своїми страхами. Головні герої – Космічний поштар Лерой Кліві,звірі без вух та очей: білка з темно-зеленим хутром, жовто-бура пантера, вовки зеленого кольору, дятел, стерв’ятники.

Номер слайду 5

Сюжет – Головний герой Лерой Кліві через космічну аварію опинився на незнайомій планеті без засобів до порятунку. Героя здивувало, що тварини на планеті сліпі та глухі, вони спілкуються завдяки телепатії. Він робить спробу керувати своїми думками та придумує різні способи порятунку. Силою думки він бореться з пантерою, вовками, стерв’ятником, уявляє себе самицею пантери, змією, пташкою, кущем, трупом. Останнім зусиллям волі він змушує хижаків відступити, уявивши себе вогнем. Він став телепатом, який переміг інопланетних тварин і здивував рятувальників, що прибули йому на допомогу. Їх здивувало те, що на тілі Лероя Кліві не було жодного опіку, хоча він перебував в епіцентрі.Ідея – Уславлення необмежених можливостей людського розуму, сили духу, волі, творчої уяви, неординарного мислення людини, яка здатна здолати всі перешкоди на своєму шляху. Ніколи не можна втрачати самовладання, слід боротися за своє життя та здоров’я.

Номер слайду 6

Опис космічних буднів Кліві. Поломка поштоліту. Недосліджена планета та її мешканці. Телепатія – звична для тварин і нова для людини. Тренування  думки: самиця пантера, вовчиця, ніхто (ненаявний), змія, птах, 2-метровий кущ, труп, смолоскип, бурхливе полум’я… – спасіння від ворога. Кліві врятувався завдяки розвитку телепатичних здібностей. Послідовність подій у творі

Номер слайду 7

Як працює думка Лероя Кліві?

Номер слайду 8

Які випробування були складнішими – фізичні чи духовні?

Номер слайду 9

Духовні й фізичні випробування Кліві {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Духовні випробування Фізичні випробування1. Поведінка в екстремальній ситуації2. Відповідальність3. Формування сили думки:- навчився керувати своїми думками- уникає паніки- оволодів телепатією- намагається побороти страх1. Фізична робота в аварійному режимі2. Фізичний біль3. Втома і виснаження4. Загроза знищення від пантери, вовків, птаха. Результати випробувань:«Він боровся з цією планетою за її правилами і переміг. Так і мало бути. Хіба завдяки своєму розуму й умінню пристосуватися людина не була завжди і скрізь царем природи?»

Номер слайду 10

врівноваженість і спокій (не розгубився, коли зрозумів, що корабель в аварійному стані),дисциплінованість  (навіть після аварії, не залишає сумку з поштою, і оберігає її під час небезпечних ситуацій),сильний дух, мужність, відважність (намагається опанувати думки),цілеспрямованість (старається зрозуміти закон виживання на незнайомій планеті.)розум, спостережливість, винахідливість, кмітливість. Риси характеру Лероя Кліві

Номер слайду 11

Герой вбирає в собі найкращі риси Людини: віру в перемогу, надію на завтрашній день, рішучість боротися до останнього за власне життя. Героя рятує не сильне спритне тіло, не наявність палиці, а саме сила розуму. Сила людського розуму залежить багато в чому від того, що людина робить у цьому житті, від її життєвого досвіду, від професійних навичок, від вміння правильно їх застосувати. Висновки

Номер слайду 12

Людина — не вбивця всього живого. Бути сильним не означає знищувати тих, хто слабший. Людина майбутнього — господар не тільки своєї планети, а й далекого Космосу. Оскільки світ змінюється, Роберт Шеклі показує нам, якою має бути людина майбутнього, щоб могла вижити у боротьбі із невідомим. Думка. Образна, матеріальна. Творить, руйнує, захищає. Запах свій може мати. Зброя. Гуманістичний зміст оповідання Створіть сенкан до твору

Номер слайду 13

Філософська хвилина. Який із висловів, на вашу думку, найкраще розкриває ідейний зміст твору?Змінюють не стільки речі, скільки наш погляд на них. Висловлена думка чи ні, а вона вже існує і має свою владу. Найкращий спосіб позбутися проблеми - вирішити її. Найбільша перемога – над самим собою. Уяви собі, хто ти, – і таким тебе побачать оточуючі.

Номер слайду 14

Домашнє завдання 1. Подумати над проблемним питанням: Чи є у творі хепі – енд?2. Скласти рецепт успіху у нестандартній ситуації.

pptx
Додано
8 червня 2022
Переглядів
7269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку