Презентація "Фантастичні пригоди Джима Ґудзика "

Про матеріал
Матеріали презентації мають на меті ознайомити здобувачів освіти з сюжетом книги сучасного німецького дитячого письменника М. Енде "Джим Ґудзик і машиніст Лукас " , формувати читацький смак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фантастичні пригоди Джима Гудзика. Ставлення до дітей — міра духовної гідності людини. Ця повість про фантастичну країну Недогадію та її мешканців. У казково-фантастичний спосіб автор спонукає юних читачів не уникати проблем дійсності, замислитися над тим, у якому світі вони живуть.

Номер слайду 2

Фантастична краіна Усландія ( Недогадія )Були в Усландії будинки: один звичайний, а інший — із крамничкою. Ще до будинків відновилася маленька будівля залізничної станції, що стояла просто біля підніжжя гори. У ньому жив Лукас-машиніст. А наверху, на горі між двома верхівками, стояв замок. Так що країна була забудована ґрунтовно. Більше в неї нічого не вміщувалося. Адже Усландія була ще й островом. Локомотив Лукаса –машиніста на ім»я Емма

Номер слайду 3

Король Усландіі Альфонс За-Чверть-Дванадцятий, тому що він народився рівно об одинадцятій годині сорок п'ять хвилин. Альфонс За-Чверть-Дванадцятий був вельми позитивним управителем. У короля було рівно два підданих . Перший підданий був чоловік, і звали його пан Ермель (Піджакер). Пан Ермель носив шляпу із твердими полями і зі складаною парасолькою під пахвою. Жив він у найзвичайнісінькому будинку і не мав жодної певної професії. Тільки ходив гуляти. Він був перш за все підданим, і ним управляли. Іншим підданим, а точніше підданою, була жінка, до того ж дуже-дуже мила, повна й кругленька, щоправда, не така товстушка, як локомотив на ім’я Емма. Щоки в неї були як два рум'яних яблука, і звали її пані Ваас (Каак).

Номер слайду 4

Таємна посилка для пані Ваас (Каак) Одного разу на острів привезли посилку. Пані Ваас відкрила її, і що ж? Усередині лежало чорношкіре немовля! Воно дивилося на всіх великими блискучими очима і, схоже, було дуже раде, що його вийняли з цієї незатишної коробки. Нарешті Лукас сказав:– Я б назвав його Джимом, адже це хлопчик. Так на острові з'явився Джим Ріс собі й перетворився на звичайнісінького хлопчика, Ох, цей Джим Ґудзик!. А чому саме Ґудзик? А от чому: У Джима щоразу на одному й тому місці була дірка в штанах. Разів сто пані Штоцкер приставляла до дірки латку, однак та щоразу кудись зникала, а дірка лишалася. І це при тому, що Джим берігся як міг. Але варто йому було одного разу залізти на дерево чи скотитися з якогось пагорба, і дірка тут як уродилася. Врешті-решт, пані Штоцкер прийшла в голову рятівна думка. Вона обметала края латки і зробила одного боку дірку, а з іншого пришила великого ґудзика. Тепер досить було просто розстебнути хлястика, замість рвати. Та й дірку латати не випадало – годилося просто знову застебнути, і край. З цього дня всі острів’яни прозивали хлопця Джим Ґудзик. От такий він, Джим Ґудзик.

Номер слайду 5

Фантастична мандрівкакраїна Мигдалія У всіх мигдальців косички та великі круглі шляпи. Кожний мигдалець вів за руку мигдальця менше, той, що менше, вів іншого, ще менше, і так до найменшого, розміром із горошину. У місті стояли тисячі будинків, у кожного будинку було багато-пребагато поверхів, і в кожного поверха був свій дах із золота, що випинався вперед та був схожий на парасольку. Пригоди починаються …. Цар мигдальський завжди печальний. Джим і Лукас вирішили визволити його дочку, але міністр І Те Де звелів кинути їх до в’язниці. Їх врятував Пінг Понг (онук королівського шеф-кухаря). І от вони збираються у Сумландію, де в полоні перебуває принцеса.

Номер слайду 6

Дорога випробувань Смугасті гори «Корона світу» Долину сутінківпустеля «Кінець світу». Напівдракон Непомука

Номер слайду 7

Сумландія. Там, де Джим і Лукас могли зазирнути у діри вікон, вони повсюди бачили драконів, зайнятих найрізноманітнішими справами. Деякі готували каву чи пекли млинці на вогні, що виходив із їхніх власних ніздрів. Звісно, йдеться про драконові млинці та драконову каву з сірки та кісткової муки із приправами з отрути, жовчі, скалок скла та іржавих кнопок. Тільки одного не вдалося друзям ніде знайти — дітей. Ані драконят, ані будь-яких інших. Річ у тому, що в справжніх драконів дітей не буває. Їм діти цілком непотрібні, бо вони не вмирають, якщо тільки їх не вбивати. Вони ніколи не вмирають по своїй волі, а просто старішають Школа СумландііВелика зала з кам’яними партами. За партами сиділо близько двох десятків дітей . Посередині сиділа чарівна чорноволоса дівчинка . Це була маленька принцеса Лі Ши, донька царя мигдальського. Діти були прикуті ланцюгами до парт, так що рухатися вони могли, а ось втекти ні. За кам»яною кафедрою сидів неймовірно огидний дракон.

Номер слайду 8

Таємниця Джима та визволення Лі Ши Лукас та Джим посадили дітей на Емму та підземною річкою дістались до МигдаліїЛі Ши розповіла, що її викрали пірати, їх було 13 і всі були дуже схожі (вони співали пісню. Тринадцять чоловік та скриня мерця,Йо-хо-хо, і в діжці ром!Пий, і диявол тебе доведе до кінця,Йо-хо-хо, і в діжці ром!) Дівчинку продали дракониці. Щодня з ранку до вечора ми сиділи, прикуті до парт, і мали навчатися читати, писати, рахувати і ще чогось. Мені пощастило більше за всіх, бо, як усі мигдалята у моєму віці, я все це вже вмію. Але моїм однокласникам довелося дійсно вчитися, а дракониця їх бридко мучила. Коли вона перебувала у поганому настрої, а в ньому вона перебувала майже завжди, то їй було абсолютно все одно, чи робили ми помилки, чи ні, аби лупити нас та лаяти. Джим дізнався, що посилку, в якій було прислано його, було насправді адресовано дракониці пані Мальцан (пані Кутняк), бо вона його купила у 13 лютих (піратів). Еммі вдалось налякати драконицю, Лукас та Джим її зв'язали, а дітей звільнили

Номер слайду 9

Таємниця Золотих Драконів Мудрості Той, хто може перемогти дракона, не вбивши його, допомагає йому перетворитися. Ніхто, якщо він злий, особливо не щасливий. А дракони злі власне тільки для того, аби прийдешній нас переміг. Щоправда, при цьому частіше за все драконів убивають. Проте якщо все пройде інакше, так, як у нас із вами, то потім станеться щось чудове… Дракони дуже багато знають. Але, поки їх не перемогли, вони творять лише зло. Дракони шукають для себе того, кого можна помучити знаннями — як , наприклад, дітей. А коли станеться перетворення, кожного з драконів називають "Золотий Дракон Мудрості", їх можна про все запитувати, вони знаємо всі таємниці та розгадують всі загадки. Проте це трапляється тільки один раз на тисячу років, бо більшість із драконів убивають до того, як відбудеться перетворення. Дракониця навчила, що до Усландії можна додати острівець для збільшення площі й повідомила його координати. Джим та Лі Ши заручились. А у Емми народився маленький локомотивчик, який назвали Моллі.

Номер слайду 10

Уроки мудрої казки

Номер слайду 11

Казка має відкритий фінал (нема закінчення). Вигадайте своє продовження (або закінчення) твору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вітко Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 червня 2022
Переглядів
1383
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку