Психодіагностичний інструментарій для роботи зі схильними до суїциду учнями

Про матеріал
Проективні техніки один з найінформативніших інструментів в роботі психолога. До його значних переваг, на відміну від тестів, відноситься ресурсність даної методики. Адже з допомогою проекцій учень одночасно розкриває весь спектр своїх переживань у різних сферах життя (школа, стосунки з близькими, друзями, коханими, сприйняття самого себе). Результати та обговорення намальованого дає нам можливість краще зрозуміти внітрішні переживання, встановити контакт, сформувати довірливу атмосферу та знайти де прихована причина схильності до суїциду або депресії.
Перегляд файлу

Арт-тест «Ущелина»

Тест дозволяє визначити актуальний стан обстежуваного.

Інструкція: це ущелина. Треба домалювати людини і створити йому фон. Малюйте все, що здається вам необхідним доповненням до картини.

 

https://studref.com/htm/img/20/8198/83.png

Інтерпретація: якщо виділені стіни ущелини чорним кольором, обведені кілька разів, покриті штрихами або повністю зафарбовані, то це говорить про поганий настрій в даний момент. Однак це не означає автоматично, що досліджуваний має схильності до депресій, просто зараз людині погано, і його настрій таким чином виливається на папір.

Якщо стіни ущелиним покриті тріщинами, то це погана ознака: людина занадто багато всього носить в собі, замикається в своїх бідах, ні з ким не ділиться проблемами, і тому цілком природно, що час від часу впадає в депресію. Якщо тріщин на скелях дуже багато, то слід насторожитися: це свідчить про схильність до затяжних і глибоких депресій, потрібна допомога фахівця.


Поганий знак, якщо людина намальована на дні ущелини, - це говорить про те, що обстежуваний в розпачі і потребує допомоги, яку ні від кого не може отримати. Якщо люди або тварини намальовані нагорі, на скелі, то це означає, що в темряві з'явився промінчик. Можливо, підсвідомо обстежуваний знає, що хтось із його оточення може допомогти.

Якщо намальована людина, що стоїть на скелі і дивиться вниз, в ущелину, то це говорить про те, що в даний життєвий момент людина перебуває в складній ситуації. Потрібно прийняти якесь важливе рішення, і обстежуваний коливається, сумнівається. Йому страшно взяти на себе відповідальність.

Якщо ж намальована людина спускається вниз по прямовисній скелі, то це означає, що обстежуваний виснажує себе, займається самоїдством, критикує себе з будь-якого приводу, він просто не любить себе і ставиться до себе не по-людськи. Не варто розслаблятися, якщо на обличчі людини сяє усмішка. Це говорить про те, що обстежуваний звик приховувати від оточуючих свій похмурий настрій.

Якщо ущелина суцільно покрита рослинами (деревами, травою, квітами), то це означає, що немає схильності до депресій, про це ж говорить і сонечко високо в небі.

Якщо ущелину залито водою, то це говорить про те, що схильність до депресій поки, що не проявилася в повній мірі, але вона, безсумнівно, є, просто до пори дрімає.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тест на визначення актуального стану

Інструкція: подивіться на тріщини, додайте до них що-небудь своє, щоб малюнок набув закінченого вигляду.

https://studref.com/htm/img/20/8198/89.png


      Інтерпретація: якщо тестований обвів тріщини, яскраво виділивши їх, то це говорить про те, що на цьому етапі життя він перебуває не в кращому стані.

Ймовірно, перебуває у стресовому стані, сильно схвильований або ображений. Його переповнюють негативні емоції. Якщо виділив тільки одну або кілька тріщин, то можна припустити, що він чимось стурбований, про щось переживає, проте його стан нормальний, він може впоратися зі своєю проблемою без сторонньої допомоги.

Якщо домальовано безліч нових тріщин на додаток до наявних, то це говорить про те, що людина повільно занурюється в «пучину» відчаю. Він не може знайти вихід із життєвої ситуації та відмовляється від боротьби, замикаючись в собі і зациклюючись на своїх переживаннях.

Якщо намалював якийсь предмет між тріщинами або поверх них, то це говорить про життєлюбність і небажанні опускати руки в скрутну хвилину, тестований не збирається піддаватися розпачу. Він емоційно здорова людина.

Якщо намальовані тварина або людина поверх тріщин або між ними, то це говорить про те, що в даний час тестований знаходиться в сум'ятті почуттів, йому погано, проте він намагається не думати про свої проблеми, жене від себе геть важкі думки.

Якщо закруглені, пом'якшені кінці кожної тріщини, то це говорить про небажання дивитися правді в обличчя, тестований твердить всім і кожному, що у нього все в порядку, що у нього немає проблем, і навіть сам у це вірить. Проблеми у нього є, і чималі. Він близький до нервового зриву, і якщо він буде і далі ігнорувати свої проблеми, вважаючи за краще думати, що їх не існує, то дуже скоро настане нервовий зрив.

Якщо тріщини упорядковані в одну велику фігуру, то це говорить про розсудливость і тверезий погляд на життя. Людина вміє справлятися з будь-якими неприємностями, а якщо іноді й переживає, то його емоції все одно не виходять з-під контролю.

Якщо тріщини укладені в квадрат, то тестований схильний до самоаналізу і рефлексії, його емоції завжди підкоряються його розуму.

Якщо фігура має округлі обриси, то тестований справляється зі своїми емоціями, виливаючи їх на інших.

 

psihologicheskij-test-treshhiny-emotsionalnoe-zdorove

 

 

Тест «Ваші суїцидальні нахили» (З.Корольова).

Інструкція: зафарбуйте одну або кілька фігур таким чином, щоб вийшла завершена композиція.

 

https://studref.com/htm/img/20/8198/88.png Інтерпретація: якщо на малюнку виявилося більше зафарбованих, ніж порожніх місць, то це говорить про те, що в даний момент життя тестований перебуває в похмурому настрої. Його щось гнітить, він переживає через якісь подій або турбується про щось важливе для нього, однак цей стан тимчасовий і це обов'язково пройде. Тестований не схильний до суїциду, любить життя і щиро не розуміє тих, хто готовий з нею добровільно розлучитися.

Якщо нічого не закрашено в заданій фігурі, тільки обведені її контури, то це говорить про залізну волю і міцні нерваи. Досліджуваний ніколи не дозволить собі піддатися слабкості і подумати про самогубство, вважає це злочином по відношенню до самого себе, близьких людей і навколишнього світу. Яким би не було важким життя, він буде жити, готовий боротися з усіма життєвими негараздами, долати будь-які труднощі і перешкоди.

Якщо закрашено не більш трьох маленьких частин фігури, то це означає, що при певних обставинах тестований міг би задуматися про самогубство, і якби все обернулося проти нього, то, можливо, навіть зробив би таку спробу. Але досліджуваний - оптиміст по натурі, і тому обставини вкрай рідко здаються йому зовсім жахливими, він завжди бачить світло в кінці тунелю.

Якщо зафарбована вся ліва сторона фігури, то це говорить про душевну вразливість та надмірну чутливість, гостре сприйняття несправедливості життя і страждань від цього. Схильний до суїциду, інколи єдине, що зупиняє перед рішучим кроком, це любов до близьких людей. Досліджуваний не хоче завдавати їм болю і тому подавляє в собі суїцидальні нахили.

Якщо зафарбована вся права сторона фігури, то це говорить про те, що тестований часто використовує свої суїцидальні нахили з вигодою для себе: він шантажує своїх близьких своїм можливим самогубством, змушує їх виконати свої вимоги. Etecnpa- Ведл, з ним дуже важко жити.
        Якщо продовжено зафарбовування заданої частини фігури, то це говорить про те, що тестований підсвідомо подумує про смерть, його мортидо розвинене настільки ж сильно, як і лібідо. Однак зовні його схильність до суїциду не виявляються, вони вирвуться назовні тільки при слушній нагоді.

 

Методическое пособие по профилактике суицидального поведения  несовершеннолетних

Експрес-діагностика актуального конфлікту

 

Завдання: Потрібно намалювати павука і двох мух. Одна із мух повинна залишитися поза павутини, а інша - загрузнути в ній.

Ця арт-методика відображає здатність до дій при виникненні життєвих труднощів. важлива послідовність, в якій автор малював комах.

Якщо першим намальований павук, то це говорить про те, що людина схильна до активної діяльності, рішуча і що важко уявити собі таку ситуацію, з якої б він не міг виплутатися. Досліджуваний володіє своїми емоціями і завжди прислухається до доводів свого розуму.

Якщо першою намальована муха, що потрапила в павутину, то можна припустити, що людина пасивна, безініціативний, схильна до рефлексії і не вміє діяти самостійно.

Але можливо, просто в даний момент життя знаходиться в складному і депресивному стані, що відобразилося на малюнку.

Якщо першою намальована муха, що залишилася в стороні, то це говорить про життєву позицію спостерігача. людина пречудово розбирається в людях, тому що завжди з інтересом спостерігає за ними. Досліджуваний вважає за краще не діяти на свій страх і ризик, а почекати трохи і тоді здійснювати задумане, щоб результат був очікуваним позитивним і не трапилось ніяких неприємних сюрпризів.

Розташування комах на малюнку:

- якщо всі фігури однаково віддалені один від одного, то це говорить про те, що людина адекватно сприймає життя і розуміє, що в ній може трапитися всяке. Інакше кажучи, автору малюнка доводилося і повністю контролювати обставини, і бувати безвольною жертвою обставин, і він з честю проходив через всі життєві випробування.

Якщо намальовані поруч павук і муха, то це означає, що автор сприймає життя як вічну боротьбу. Якщо при цьому у вигляді мухи представлена сама людина, то це говорить про те, що вона не відзначається життєстійкістю, його може зломити будь-яка негода і неприємність (особливо якщо мова йде про муху - жертву).

Якщо ж автор зобразив себе павуком, то це означає, що він сильний духом и може стійко витримати всі удари долі. Мало того, він весь час чекає від життя підступу, тому що не вірить в милість фортуни. Він вважає, що просто так в житті нічого не дається, все треба досягати самотужки.

Якщо поруч опиняються мухи, то це говорити про бажання автора малюнку будь-що, виплутатися з життєвої павутини. Його неможна назвати стійким, але він, як гнучка верба, що гнеться від вітру, але не ламається.

 

 

ᐈ Паутина рисунки, вектор паутина паука | скачать на Depositphotos® 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
3061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку