ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Про матеріал

Національний характер — комплекс типових якостей і психологіч­них особливостей етнічної групи, яка має спільні територію, мову, культуру, звичаї, символи, що вирізняють її серед сусідніх народів.

Перегляд файлу

Наталія ВОЙТЕНКО

практичний психолог

СЗОШ №1І-ІІІ ступенів по  вивченню слов’янських мов

м. Біла Церква

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Духовне здоров'я нації загалом залежить від духовного здоров'я кожної особистості, так і національний характер не є сумою характерів окремих індивідів, а квінтенцією найхарактерніших особливостей, властивих народу.

Національний характер — комплекс типових якостей і психологіч­них особливостей етнічної групи, яка має спільні територію, мову, культуру, звичаї, символи, що вирізняють її серед сусідніх народів.

Тип національного характеру залежить від багатьох чинників: расових, геопсихічних, історичних, соціо-психічних, культуроморфічних та глибиннопсихічних.

Расою (лат. razza — порода) називають групу людей, яка має спільне походження, певні успадковані антропо - біологічні, духовні, психологічні риси, які вона витворила впродовж своєї історії і тривалого проживання на спільній території.

Концепцію української раси сформулював історіософ, письменник Юрій Липа (1900—1944) в книзі «Призначен­ня України». На його думку, раса — це не стільки пропор­ції черепа, ширина обличчя чи колір очей, скільки етно­психологія, генетика, дух нації. Хоча генетичний код зумовлює і певний антропологічний тип, що позначається на зовнішньому вигляді.

Територія кожного народу має свої природні особливо­сті й певною мірою впливає на формування національного характеру. Так, багатство землі України сприяло закоха­ності в природу, ліризму, спогляданню, спокою. Проте властива і така якість як відсутність активності, бо плодю­ча земля обдаровує людину без її особливих зусиль. Істо­ричні чинники впливали на войовничість українського на­роду, оскільки багата країна завжди потребувала захисту від численних завойовників. Отже, сформувався авантюрничо-козацький тип характеру.

Культура нації формується впродовж багатьох тися­чоліть, починаючи із прообразів етнічної міфології і за­кінчуючи сучасною поетичною творчістю. Світовідчуття давніх українців вплинуло на ментальність їхніх на­щадків — національний тип світовідчуття, який ґрунту­ється на етнічних образах і символах (часто підсвідо­мих), що зумовлюють стереотипи поведінки, психічні реакції, ставлення до навколишньої дійсності певних по­дій чи осіб.

Носії українського менталітету вирізняються толе­рантністю, працелюбністю, бережливістю, повагою до приватної власності, індивідуалізмом, в них слабко розви­нений дух колективізму і прагнення поставити потреби держави вище потреб особистості. Українському менталі­тету не притаманна ксенофобія (вороже ставлення до чу­жоземців) й імперіалістичні устремління до розширення своєї території (ідеалом вважається інтенсивний, а не ек­стенсивний шлях розвитку).

Важливими складниками українського характеру є соціо-психічні риси та психологічні особливості.

Однією з умов всебічного вивчення життєдіяльності людини є врахування соціально-психологічного чинника, зокрема такого його елемента як психологія нації.

У 1935 р. на Першому українському педагогічному конгресі психолог, філософ, літературознавець Яким Яре­ма (1884 —1964) у своїй доповіді «Українська психіка в її історично-культурних виявах» визначив типи психології окремих націй залежно від того, що переважає у її виявах: екстраверсія чи інтроверсія, тобто світ об'єктів чи світ суб'єктів. У характері римлян, на його думку, переважала екстраверсія, в індусів — інтроверсія, у греків, німців — поєднання обох типів. Психологія американців має екстра­вертивний характер, спрямована на успіх, удосконалення умов життя, продукції тощо. Існує думка, що психологічні особливості українського народу ближчі до інтровертивних.

Феномен психологічної спрямованості притаманний і релігії. Вона також може мати екстравертивний (поєднан­ня з життям, пристосування до його потреб) або інтровер­тивний (сепарація від життя, внутрішня побожність) ха­рактер. Це позначилося на українському і російському православ'ї. Російське православ'я прагнуло брати участь в управлінні країною, політиці, українське — було ней­тральнішим.

За Я. Яремою, українській нації притаманні такі психологічні особливості:

  • перевага емоцій над волею та інтелектом, запаль­ність і незлопам'ятність;
  • сентиментальність, чутливість, ліризм, що виявля­ються в естетизмі народного життя і обрядовості;
  • егоцентризм, жадання особистої свободи без пра­гнень до державності (елементи державницьких імпульсів привносили вихідці зі шляхти — Петро Сагайдачний, Бог­дан Хмельницький, Іван Виговський, Іван Мазепа, Пилип Орлик);
  • анархічний індивідуалізм, який є найбільшим воро­гом єднання;
  • миролюбність, відсутність нахилу до насильницької експансивності, примирення з чужою експансивністю (ро­сійською, польською);
  • свободолюбність особистості, яка є умовою демокра­тизму, вільних об'єднань, федеративної форми суспільно­го життя.

Український педагог Григорій Ващенко (1878—1967), професор Вільного українського університету (Мюнхен), у своїй праці «Виховний ідеал», аналізуючи особливості ук­раїнського інтелекту, наголошує на схильності до синте­тичного мислення, яке є однією з найважливіших умов творчості. Він зазначає, що народна пісня свідчить про ба­гатство, красу і силу відчуттів, а народ відзначається охай­ністю, чемністю, гостинністю, високою моральністю. При­чиною невдач є хиби української волі, деформованої понево­лювачами. Ващенко вказує на індивідуалізм українців з елементами аристократизму, який за несприятливих умов політичного і суспільного життя перетворюється на егоїзм, замикання в коло вузьких особистих інтересів, нехтуван­ня інтересами суспільними: «За відсутності високої життє­вої мети амбіціонерство українця іноді набуває дріб'язко­вого характеру». Проте відсутність державності не приту­пила почуття громадянина, господаря своєї країни.

Сучасні етнопсихологи визначають українців як емоцій­них, сентиментальних, схильних до ліризму, працьовитих, гостинних, освічених, постійних у сімейних стосунках, ду­ховних, уважних до старших, мужніх, оптимістичних, не­залежних у своїх діях і вчинках. Водночас констатують бага­то негативних рис українського національного характеру, таких як взаємне нерозуміння, схильність до анархізму, не­узгодженість між словами і справами, невизначеність, відо­собленість, мрійливість, імпульсивність, індивідуалізм.

Сьогодні неможливо відшукати представників лише одного конкретного типу характеру, якому б не були при­таманні ознаки іншого типу. Будь-який індивід є носієм як позитивних, так і негативних особливостей психіки, сформованих під впливом низки історичних, географіч­них, соціальних та інших чинників.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
6386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку