"Психологія дитячого малюнку" Презентація

Про матеріал
Представлена презентація пропонує батькам розглянути малюнки своїх дітей, враховуючи деякі психологічні аспекти, а саме колір. Тут наведено опис причин використання дітьми певного кольору, їх психологічна характеристика і можливі проблеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПСИХОЛОГІЯ ДИТЯЧОГО МАЛЮНКУ: ЯКИМ КОЛЬОРОМ МАЛЮЄ ВАША ДИТИНА

Номер слайду 2

ЗЕЛЕНИЙНе дивлячись на те, що цей колір психологи вважають одним із самих безпечних», частіше за все він фігурує в малюнках дітей, яким не вистачає материнської любові та піклування. Такі діти, зазвичай, закриті, консервативні; дуже бояться будь-який, навіть незначних, змін у розкладі дня або інтер'єрі дитячої кімнати.І лише увага мами здатна вийняти малесенького равлика з його мушлі. Цей колір обирає мрійник, фантазер, пустун, який прекрасно може себе зайняти сам. Батьки дивуються: у малюка ціла купа дорогих розвиваючих іграшок, а він зацікавлено грає з камінцями або гілочками, які приніс з прогулянки. «Жовті» дітки – творчі, оптимістично налаштовані натури, які відкрито виступають за «творчий безлад». Один нюанс: не люблять приймати рішення і робити радикальний вибірна користь чогось конкретного. Але це і дорослим притаманно. ЖОВТИЙ

Номер слайду 3

ЧЕРВОНИЙВеселий непосидько, відкритий всьому новому. Правда, трохи неслухняний.«Червоні» малюки багато бігають, пустують, беруть участь і самі влаштовують якісь авантюри, ігнорують заборони. Буває, що відбирають іграшки в інших дітей, ламають. Але в той же час, для них дуже важливе схвалення. Головна задача батьків: направити енергію веселого непосиди в правильне русло, постаратися привчити до посидючості. ПОМАРАНЧЕВИЙПомаранчеве небо, помаранчеве сонце, помаранчева мама. Нажаль, це не дуже хороша ознака, яка говорить про те, що у темпераментного малюка немає енергії. Необхідно терміново придумати, як уникнути нервового зриву та істерики:можливо, віддати малюка до спортивної секції, або, для початку, активно відпочити всією сім'єю. ФІОЛЕТОВИЙСкладний колір, який отриманий при змішуванні таких протилежних «червоного» та «синього» кольорів, тому і характер маленької людини, яка обирає фіолетовий колір, неможна віднести до звичайного.«Фіолетові» діти дуже артистичні та дуже чуттєві натури: їх не можна сварити, тому що будь-яке батьківське невдоволення сильно ранить.

Номер слайду 4

СИНІЙЦей колір обирають спокійні, трохи повільні, але дуже чарівні малюки. Вони люблять робити все не поспішаючи, а будь-яке своє «чому» чекають виваженої та детальної відповіді.«Сині» діти рано навчаються читати і роблять це з великим задоволенням, охоче діляться іграшками з іншими дітьми. Якщо ви помітили, що малюк перестав цікавитися іншими кольорами, вам необхідно переглянути методику виховання, тому що раптова поява синього кольору в малюнках, свідчить про те, що дитині не вистачає спокою. Вкраплення зеленого, бузкового іта фіолетового кольорів говорять про особливу напругу, що викликана страхами порушити якісь батьківські заборони та обмеження. ЧОРНИЙПохмурий колір. І його поява в дитячих малюнках дуже часто лякає батьків. Але не варто боятися! Особливо, якщо ви батьки 4-5-річної дитини: діти цієї вікової категорії обирають чорний колір, тому що він найбільше контрастний до білого паперу!Правда, якщо ваш малюк, що бачив до цього світ в рожевих фарбах, раптом став колекціонувати чорно-білі малюнки, варто приділити пильну увагу відносинам з друзями у дворі або дитячому садку, спробувати обережно дізнатися про переживання та страхи дитини.

Номер слайду 5

СІРИЙПрихильники сірого кольору – непомітні, скритні, замкнуті та сором'язливі малюки. Частіше за все цей колір обирають діти, які проводять максимум свого часу в дорослому оточенні: або батьки відгороджують свого малюка від інших дітей, або самі ровесники не приймають дитину в свій колектив (причин може бути безліч). Ваша задача: з'ясувати суть проблеми спілкування з однолітками і постаратися здійснити сприяння у її вирішенні. З'явитися раптово сірий колір може в тому випадку, якщо малюк перевантажений заняттями в секціях і гуртках. КОРИЧНЕВИЙЦей, вкрай невеселий колір, частіше за все починає з'являтися в «картинах» дитини, якщо вона себе почуває некомфортно або захворіла; можливо в неї взагалі слабке здоров'я. Коричневий колір говорить про те, що ваш малюк замислюється про надійне сховище, де він зміг би сховатися від внутрішніх і зовнішніх дитячих «проблем».

pptx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
2045
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку