Птах року - 2022 "ластівка міська"

Про матеріал
Ла́стівка міська́ (Delichon urbicum), або білогурка — дрібний птах з родини ластівкових (Hirundinidae), широко поширений в Європі, Північній Африці та помірних широтах Азії. Цей птах легко адаптувався до життя у міських умовах. Це перелітний птах, що зимує в Африці південніше від Сахари і в тропічній Азії. Тримається зграями по берегах річок, на схилах гір, луках, містах із кам'яними будівлями — часто зграйки цих птахів можна побачити на дротах ліній електропередач. Харчується комахами, яких ловить у повітрі. Має зовнішню схожість з двома іншими видами роду Delichon — азійською і непальською міськими ластівками, що мешкають в Південній та Південно-Східній Азії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птах року - 2022«Ластівка міська»Виконала: команда «Екоклас»Лип’янського ліцею Карлівської ОТГКерівник: Ківшик А.І., вчитель біології

Номер слайду 2

Ластівки (Нirundinidае) – птахи, що відносяться до загону горобцеподібних, і представлені декількома видами, які відрізняються не тільки зовнішніми характеристиками, але і місцем проживання. Ластівки (Нirundinidае)

Номер слайду 3

Біологічна класифікаціяластівки міськоїДомен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Тварини (Metazoa)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Птахи (Aves)Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)Родина: Ластівкові (Hirundinidae)Рід: Міська ластівка (Delichon)Вид: Ластівка міська

Номер слайду 4

Опис ластівки міської Ці птахи ряду горобцеподібних відрізняються від інших представників сімейства ластівкові забарвленням оперення. - Чорний верх тулуба і голова характерні для всіх ластівок, але у міських вони часто мають синюватий відлив. Біла грудка, черевце і нижні частини оперення - без вкраплення інших тонів (рудих або чорних).

Номер слайду 5

Опис ластівки міської - У птахів карі очі, невеликий чорний дзьоб, на коротких ногах - білий пух.- Коротший, ніж у інших представників сімейства, хвіст зверху чорний, а знизу білий, на кінці має чітко окреслену трикутну вирізку.- Вага птахів невелика, коливається в залежності від статевої приналежності. Самці мають 16 - 22 г, а самки досягають 19 - 24 м.- Довжина тіла в обох статей приблизно однакова - від 11 до 17 см, розмах крил - 26 - 30 см.

Номер слайду 6

Навколишнє середовище птаха Спочатку вихідними місцями проживання птахів були стрімкі гірські скелі, скелясті береги водойм, де вони в гротах і ущелинах будували свої гнізда. Але поступово цей вид мігрував ближче до людських домівках. Міські ластівки гніздяться під дахами будинків, мостами, балконами, арками та іншими стрімкими архітектурними будівлями. Найчастіше зустрічаються у великих мегаполісах, де будівель з кам'яних матеріалів більше, але в сільській місцевості також можна побачити такий вид.

Номер слайду 7

Спосіб життя ластівки міської У країнах з помірним кліматом і комфортною температурою птахи живуть цілий рік. У холодному кліматі, як у нашій країні, ластівки, починаючи з кінця серпня, мігрують в південні країни. Під час перельотів значна частина зграї гине. У польоті птахи розвивають швидкість до 11 метрів в секунду. Літаючи, вони видають характерні звуки, схожі на цвірінькання.

Номер слайду 8

Повернувшись назад, птахи можуть займати старі гнізда, а можуть будувати нові. Період парування починається навесні, коли самці, доглянувши зручне для гніздування місце, заманюють самку своїми польотами і співом. Звуки, які видають ці птахи, особливі. Різні відтінки звучання свідчать про фізичний стан особи на той момент. Самка може по пісні самця визначити про його здатність спаровуватися. Також існують спеціальні сигнали, що свідчать про небезпеку або хвилювання. Спосіб життя ластівки міськоїБільшу частину життя (близько 90%) птахи проводять в повітрі, вони так навіть годують своїх пташенят. На землі ластівки відчувають себе невпевнено через короткі ніжки.

Номер слайду 9

Де будують свої гнізда Вже через 7 - 10 днів після прильоту в квітні/травні птиці приступають до будівництва гнізд. Зазвичай процес триває близько тижня, все залежить від погоди. Нові пари намагаються гніздитися поблизу від старих гнізд. Птахи обладнають місце для висиджування пташенят на вертикальній поверхні кам'яних або цегельних будівель, рідко - дерев'яних.

Номер слайду 10

Серед місць, де можна побачити гнізда міських ластівок, зустрічаються:- печери;- прямовисні скелі;- гроти;- високі скелясті узбережжя;- ущелини;- мости;- карнизи багатоповерхівок;- віконні ніші;- дверні отвори;- арки;- балкони;- дах.

Номер слайду 11

У будівництві беруть участь самець і самка, вони носять в дзьобах матеріали для гнізда: травинки, пух, пір'я, сухі стеблинки, бруд з калюж, мокру землю. Споруда має форму акуратно овальної чаші з товстими стінками. Вхід в гніздо - зверху, він дуже вузький, навіть горобці, які намагаються захопити житло для майбутніх пташенят, не можуть проникнути в нього. Висота готового гнізда - близько 15 см, в діаметрі воно має 10 - 20 см.

Номер слайду 12

Усередині птахи вистилають гніздо м'якими матеріалами, щоб було зручно відкладати яйця і висиджувати пташенят. Часто ластівки однієї колонії будують свої гнізда практично впритул один з одним, вони можуть навіть склеиваться. Повертаючись з теплих країн, ластівка міська селиться в своїх старих гніздах, тільки обладнають в них нове внутрішнє вистилання. Якщо попереднє спорудження зруйновано, птахи можуть відремонтувати його. Будівництво гнізда. Людей птахи не бояться, тому селяться біля них. А ще існує прикмета: де будують свої гнізда міські ластівки - в тому будинку буде щастя, гармонія і радість.

Номер слайду 13

Чим харчується міська ластівка Раціон цих птахів заснований на різних комахах. Ластівка схоплює свою їжу на льоту в місті, в лісі, над луками, річками і озерами.Їжею є: мухи, комарі, метелики, жуки, мошка, коники, ґедзі, павуки. Ластівки обходять стороною отруйних ос і бджіл. Ясна погода сприяє полюванні. У дощовий період птахи рідко вилітають за здобиччю, при цьому висота польоту різко знижується.

Номер слайду 14

Розмноження і тривалість життя. Міська ластівка - моногамний вид. Пару формують птахи на початку весни, після прильоту з півдня, і вона залишається на все життя. Процес спаровування починається з гучного щебету самця, який намагається привернути до себе самку. Він уже знайшов місце для гнізда, і коли вибір здійсниться, то пара разом будує житло для майбутніх пташенят.

Номер слайду 15

З початку червня до середини серпня самка двічі відкладає яйця. Один виводок в середньому має 4 - 6 білих яєць. Висиджують пташенят по черзі: поки самка полює, самець сидить у гнізді, потім навпаки. Період вилуплення - 14 - 20 днів, в залежності від погоди. Пташенята з'являються крихітні - до 4 см, незрячі і без пір'я. Протягом 3 тижнів батьки годують своїх дітей, для цього їм доводиться до 300 разів за день вилітати за їжею.

Номер слайду 16

Пташенята за цей час оперяються і добре бачать. Потім пташенят вчать літати і знаходити собі їжу, після чого вони стають повністю самостійними. Молодняк покидає гнізда батьків і примикає до кочуючої зграї. Бувають випадки, коли пташенята з першого виводка допомагають батькам годувати другий виводок. Статевої зрілості вони досягають через рік. Живуть міські ластівки недовго. У суворих умовах перельотів гине майже половина зграї, а в деяких випадках і всі особини. В середньому, тривалість життя становить 4 роки.

Номер слайду 17

Міські ластівки - зграйні птахи. Їхні колонії налічують від кількох пар до кількох сотень птахів. Основний час осінньої міграції у серпні-вересні, а повертаються в Україну ластівки у квітні. Птахи мігрують зграями в денні години, зазвичай на висоті понад 200 м. Часто летять при попутних вітрах, що суттєво збільшує швидкість переміщення. Місця зимівлі ластівок міських з європейської популяції розташовані в Африці, південніше пустелі Сахара. Ластівка міська птах перелітний

Номер слайду 18

Ранні ластівки – врожайний рік. Прилетіли ластівки – поспішай закінчувати посівну. Ластівка прилетіла – скоро грім загримить. Якщо ластівки гніздяться з північного боку будівлі – на спекотне літо. Народні прикмети про ластівку

Номер слайду 19

Ластівка символізує щасливе родинне життя, ласку, любов і ніжність. Вважається, що ластівки в'ють гнізда лише на будинках добрих господарів. За народними віруваннями, ця пташка оберігає оселю від грому, блискавки й пожежі. Символіка образу ластівки А ще кажуть у народі, що ластівка – це улюблена Богом пташка. Благословив її Господь за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали цвяшки. Своїм щебетанням ластівка прославляє Бога, наче молитвою. Розорення гнізда ластівки вважається великим гріхом. Цим людина накликає біду на свій дім. У поляків, чехів і словаків ластівка – пташка, яка сприяє закоханим, переносячи їм вісточки.

Номер слайду 20

Маленька, чорненька, співає, щебече,Під стріхою з глини зліпила гніздечко,Роздвоєний хвостик, як ножички, має. Як звати цю пташку хто знає?Загадки. Ловити мошок вона полюбляє,Гніздечко з глини завжди будує. Коли літає високо,Значить дощик далеко,Якщо ж літає низько,Це означає дощик близько. Привітала нас піснями із весноюІ живе з нами під стріхою одною.

Номер слайду 21

Вибились промінчики любенького сонця,Прилетіли ластівки до мого віконця. Сповнилися звуками сині небеса. Ожила, засяяла вранішня краса. Зацвіли черешеньки, вишеньки повсюди,Зацвіли, мов квіточки, і зраділи люди. Автор: Н. Красоткіна. ВіршіПригріва весняне сонце. В рівчаках біжать струмки. Метушаться за віконцем клопітливі ластівки. Вже останній сніг розтанув. Тепло. Весело. Весна!Яся встане вранці-рано та відразу — до вікна:— Чом це, мамо, пташенята до вікна летять щомить?Це вони до мене в хату, мабуть, хочуть залетіть?Відчини віконце, мамо, хай вони сюди летять!Я дивитимусь, руками я не буду їх займать! Автор: Н. Забіла

Номер слайду 22

Цього птаха ми знову зустрінемо навесні вже 2023 року. Вид ластівка міська перебуває під захистом Бернської конвенції.

pptx
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку