Матеріали до уроків "Проект годинник"

Про матеріал
Самостійне виготовлення настінних годинників — це захоплюючий творчий процес, можна дати волю своїй фантазії. Існує неймовірна кількість ідей. Перетворити старі або зробити нові годинник можна легко і просто з будь-яких підручних матеріалів. Потрібно знайти хороший годинниковий механізм, а все інше краще довірити власній уяві.
Перегляд файлу

Кожного ранку ми прокидаємося під настирливі, дратівливі звуки будильника і розбігаємось, як мурашки, хто куди: хто на роботу, хто в інститут, хто в школу. Все своє життя людина звіряє за годинником, старається все робити точно і, найголовніше, вчасно.

Час – це невід’ємна частина нашого життя. Основним атрибутом часу є годинник. Годинник вдома на стіні, годинник на руці, годинник в мобільному телефоні... А чи знаєте ви, як виник годинник, і хто його створив?

                                                -

Ще в стародавні часи люди вміли визначати час, дивлячись на зірки, яскравим прикладом цього є створений ними сонячний годинник. Один з екземплярів сонячної техніки до сьогодні знаходиться на Азовському морі, в місті Бердянськ: сонячний годинник розташований на березі моря. Він є невід’ємною частиною міста і гордістю тамтешніх мешканців.

З плином часу наші предки винайшли також місячний, водяний, масляний та свічковий годинники. Їх використовували аж до XVIII ст. З приходом технічного прогресу виробництво  годинників почало стрімко розвиватися. Перший механічний годинник був винайдений ще в 1470 році. Ця модель годинника працювала від енергії пружини і механізму для запуску пристрою. Пізніше, в середині ХІХ ст., новим кроком в розвитку годинників став розвиток хрономентрів, годинникових механізмів, які дозволяли проводити точне вимірювання проміжків часу.

Перший портативний годинник був винайдений в Німеччині. На ньому була лише одна стрілка і час, який він показував, був далеко не точним.

Пізніше ще недостатньо відомий тоді Леонардо да Вінчі намалював ескіз механізму для годинників, що встановлювались на вежах. З початком наступного століття популярність на кишенькові годинники дуже зросла. Революційним винаходом, що започаткував цілком новий етап розвитку виміру часу, було створення першого колісного годинника.

З плином часу люди хотіли мати такий винахід і у себе вдома. Перші кімнатні годинники з’явилися в ХV ст.і були досить громіздкими. Годинник приводив в рух тягар, який треба було підтягувати кожні 12 годин, а сам годинник не можна було пересувати.

 

З чого можна зробити

 

C:\Users\USER 1\Downloads\b461d90d01dbf3ec1958c255cb92bb12.jpg

Матеріалом для виготовлення годинника може бути все, що завгодно, будь-які старі, непотрібні речі, які знайдуться в будинку. Для настінних моделей підійдуть: платівки, диски, стара гітара, картина, фотографія у рамці та інші предмети.

Дерево, метал, пластик і навіть тканини — вибір матеріалу залежить від виду годин і власної фантазії. Для переважної більшості виробів незмінним залишається тільки готовий робочий механізм — якщо він є, то зробити унікальні, ексклюзивні годинники буде під силу будь-кому.

Види:

  1. Класичні старовинні. Оскільки батьківщина цих моделей — Англія, зовні вони нагадують вежу «Біг Бен». Виконуються з темного дерева або шпону зі скляними дверцятами.
  2. Інтер’єрні. Матеріалами для їх виготовлення служать дерево або фанера. Форма і колір таких годин повністю залежать від стилю інтер’єру і дизайну приміщення.
  3. Сучасні. Зовнішній вигляд таких моделей може бути найрізноманітнішим, наприклад, нагадує вуличний ліхтар або телефонну будку. В якості матеріалів для виготовлення можуть використовуватися: дерево, метал, пластик, скло або їх поєднання.

Як зробити настінні годинники

                                 C:\Users\USER 1\Downloads\4c736cfce887fe57c9ba8d30b89dbfb4.jpg

Самостійне виготовлення настінних годинників — це захоплюючий творчий процес, можна дати волю своїй фантазії. Існує неймовірна кількість ідей. Перетворити старі або зробити нові годинник можна легко і просто з будь-яких підручних матеріалів. Потрібно знайти хороший годинниковий механізм, а все інше краще довірити власній уяві.

Техніка декупаж

З використанням цієї техніки можна виготовляти найрізноманітніші вироби, вони завжди виглядають неймовірно красиво і вишукано. Для годинників, оформлених в техніці декупаж, підійде як дерев’яна, так і пластиковий циферблат (можливо навіть використання тарілки з просвердленим отвором).

Головне — правильно вибрати малюнок, відповідний по стилю і колірній гамі до навколишнього оточення. Найбільшою популярністю користуються зображення: пейзажів, тварин, квітів, ангелів, сердечок, а також абстрактні малюнки.

Інструменти і матеріали:

  • заготівля-циферблат;
  • серветка для декупажу з малюнком;
  • клей ПВА і для декупажу;
  • акриловий лак;
  • годинниковий механізм.

                                 C:\Users\USER 1\Downloads\deac06f5e2ff94afed3b709bd0e20c54.jpg

 

Оскільки дана модель виконана з яєчним кракле, потрібно промита яєчна шкаралупа без внутрішньої плівки, але можна її і не використовувати.

Порядок дій:

  1. Заготовку-циферблат повністю покрити рівномірним шаром клею ПВА.
  2. Розламати шкаралупу на невеликі шматочки і приклеїти до заготівлі так, щоб залишався проміжок в 2-3 мм. Нанести ще один шар клею, дати висохнути.
  3. Покрити отриману заготовку двома шарами білої акрилової фарби для вирівнювання кольору.
  4. Після висихання нанести шар клею для декупажу і прикласти серветку з малюнком.
  5. Вирівняти колірний перехід між серветкою і білим фоном з допомогою відповідного відтінку фарби. Наносити барвник рекомендується з допомогою губки — так воно ляже рівніше.
  6. Фарбувати бічні частини циферблата потрібно пензлем.
  7. Покрити виріб акриловим лаком в декілька шарів (чим їх більше, тим будуть менш помітні нерівності).

Залишилося вставити годинниковий механізм і закріпити стрілки.

З дерева

З дерева можна зробити не тільки класичний квадратний варіант годин, але і стильний сучасний елемент дизайну, якщо взяти за основу асиметричний деревне спіл.

                                       C:\Users\USER 1\Downloads\a68d883cd07849520c448064cb7ebff3.jpg

При достатніх навичках роботи з лобзиком можна випиляти циферблат у вигляді тварини або сконструювати повноцінний будиночок.

                                        C:\Users\USER 1\Downloads\b604a244cc468e6eec4af193990bcfa9.jpg

Прості, але цікаві моделі утворюються шляхом комбінування дерев’яних брусків або рейок різної довжини — варіантів виконання годин з дерева безліч, все залежить тільки від фантазії.

                                               Годинник «Сонечко»

Знадобилося: годинниковий механізм старі фламастери широка пластикова кришка суперклей.

  1. З фломастерів (їх корпусу використовувала в якості променів, які вигідно відрізняються цифри) видалила стрижень і малює наконечник (фото 1-2).
  2. По периметру бортика кришки за допомогою кравецької сантиметра завдала олівцем розмітку для промінчиків (фото 3), щоб вона відповідала кроку стандартного циферблата. За мітках просвердлили отвори, рівні діаметру фломастерів (фото 4)
  3. В отворах на бортику суперклеєм зафіксувала фломастери, а всередині кришки закріпила годинниковий механізм так, щоб вал для стрілок виявився зовні (фото 5-6). Для цього в центрі підстави просвердлили отвір потрібного діаметру.

 

зробити годинник з підручних засобівПрикріпила стрілки - годинник готові!

 

 

 

 

 

                                                 Годинник «Букет осені»
Знадобиться: фанерна заготівля 35 × 35 см годинниковий механізм кольоровий папір клей ПВА термопістолет стельовий вузький плінтус художня пастель.
Фанерну заготовку пофарбувати жовтою пастеллю, а потім обтягнути органзой.
Підготувати паперові деталі композиції. Для гербери вирізати по 9 заготовок на одну квітку: одну смужку гофрованого картону шириною 1 см, 8 паперових (два 5 × 300 мм (дрібно надрізали), дві 7 × 150 мм (оформити дрібними пелюстками), одну 10х 10 мм (з пелюстками побільше, ніж попередні), дві 30 х 300 мм (надрізати великими пелюстками). скрутили картонну заготовку в тугий ролл. Потім першу мелконастріжену смужку приклеїти до нього на верхню частину і бахрому пригладити всередину, в другій бахрому пригладити назовні. Далі по черзі приклеїти дві смужки з дрібними пелюстками, потім  - із середніми (фото 1). Закінчити квітку двома деталями з великими пелюстками: ножицями трохи закрутила кінці листя і приклеїти їх на нижню частину ролу (фото 2).Зробити в техніці квіллінг листя і грону горобини.
З щільного білого картону вирізала підкову, з чорного - цифри. Приклеїти їх до основи годинника. Зафіксувати паперову композицію. Оформити рамкою з ПВХ-плінтуса. Встановити годинниковий механізм.

                           Годинники своїми руками - декор і виготовлення

 

Годинник з кави:

  • готуємо круглу основу і годинниковий механізм;
  • вибираємо серветку для декору. Краще взяти варіант з візерунками на кавову тематику;
  • грунтуем підставу - і фарбуємо боку в білий і коричневий колір;
  • після висихання покриваємо годинник клеєм, розведеним у вигляді в співвідношенні один до двох;
  • приклеюємо серветки, прибираємо повітря і сушимо;
  • акуратно малюємо схему нанесення зерен для оформлення малюнка;
  • приблизно через третину години приступаємо до поклейки зерняток. Вони повинні розташовуватися щільно один до одного. Замість клею можна використовувати витражную фарбу;
  • після повного висихання такого годинника з підручних матеріалів залишиться оформити циферблат і закріпити механізм;
  • зроблені своїми руками кавові годинник покрийте лаком для збереження.

                                https://i1.wp.com/creahands.ru/wp-content/uploads/2017/05/chasy-svoimi-rukami-foto-4.jpg

Можна також зробити настінні годинники з дерева. Така виріб робиться все в кілька кроків:

  • беремо відпиляний шматок дерева потрібного розміру. Ви можете зробити годинник з фанери, якщо немає натурального фрагмента;
  • видаляємо кору, чистимо і прибираємо все непотрібне. Надаємо дереву потрібну форму;
  • в центрі робимо отвір для стрілок;
  • покриваємо лаком гладку поверхню;
  • закріплюємо механізм для роботи годин і оформляємо циферблат.

Увага!  Настінні дерев'яні годинник можна зробити з спилов дерев з товщиною приблизно в три сантиметри.


                                            https://i0.wp.com/creahands.ru/wp-content/uploads/2017/05/chasy-svoimi-rukami-foto-5.jpg 

Затишний годинник з дерев'яних п'ялиць

 

                                    Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками
Для створення годинника знадобляться:

  • Дерев'яні п'яльці
  • Фетр
  • Дерев'яні гудзики
  • Дерев'яний декор
  • Картон
  • Льон
  • Годинниковий механізм
  • Клейовий термопістолет

Для початку беремо найпростіші пяльци і вкладаємо в них фетр.Ми вибрали фетр шоколадного кольору, щоб підкреслити натуральну фактуру рамку і виділити гудзики, які стануть замінником цифр.

 

Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками  Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

 

Тепер вирізаємо коло з картону, який стане задньою частиною наших годин.

Перекриваємо картон льляною тканиною. Краї загортаємо і приклеюємо до тильної сторони картону.

Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками   Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Розміщуємо кришку в середину пялец і фіксуємо клеєм.

                                     Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

За допомогою лінійки відзначаємо середину і робимо отвір для годинникового механізму.

          Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Отвір має бути рівно в центрі кола.
 

                                      Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Потім розміщуємо гудзики, які символізують цифри: 12369

                                         Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Беремо дрібні ґудзики і розміщуємо їх між великими на однаковій відстані. Між великими два дрібних ґудзика, відповідно: 1-2 4-5 10-11

                                                 Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Між 6 і 9 розмістимо декор дерев'яного салогана: «Хай щастить!». Або будь-який інший. Клеємо декор допомогою термопістолета.

                                                  Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Даліє беремо годинниковий механізм і вставляємо його в наш годинник. Зверху закриваємо стрілками в потрібному порядку.

          Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Важливо: стрілки були досить високо, щоб при ході годин, вони не зачепали ґудзики і   декор!                           

                                     Інструкція по виготовленню затишний годинник своїми руками

Моделі-аналоги

Часы из ткани, натянутой на пяльцах          Часы на пяльцах для рукоделия

Стильний годинник з газетними трубочками

https://blox.com.ua/images/118-107-2.jpg

Для виготовлення стильного годинника вам знадобляться наступні предмети і інструменти:

  • чорний щільний папір;
  • газети;
  • чорна акрилова фарба;
  • заготовка для годинника або старий годинник;
  • клейовий пістолет;
  • клей (підійде будь-який будівельний або для паперу);
  • стрази для прикраси.

Для початку робимо заготовки з газет – скочується і склеюємо звичайні трубочки – їх знадобиться досить багато (для наших годин 32 шт):

https://blox.com.ua/images/118-108-2.jpg

Зверніть увагу: в залежності від діаметра годин кількість трубочок може бути як більше, так і менше.

Наступний крок – фарбуємо їх в чорний колір акриловою фарбою.

https://blox.com.ua/images/118-109-2.jpg

З чорної кольорового паперу вирізаємо 48 пелюсток, розмір і форму можете визначити самі. Це можуть бути і квіти, і метелики, і багатокутники, і будь-які інші фігури.

До речі, замість паперовий пелюсток можна легко використовувати пластикові ложки, попередньо відрізавши у них ручки і пофарбувавши в обраний колір.

                            https://blox.com.ua/images/118-110-2.jpg

За допомогою будь-якого клею приклеюємо наші пелюстки до газетних паличок-основам:

                            https://blox.com.ua/images/118-111-2.jpg

З фігур-заготовок ви можете скласти будь-який малюнок або візерунок, але ми наклеюємо так, щоб на половині паличок виявилося по 2 пелюстки, а на другій половині – по одному.

                            https://blox.com.ua/images/118-112-2.jpg

Тепер розмічаємо олівцем на зворотному боці наших годин місця, де будуть кріпитися наші трубочки (всього 32). Приклеюємо їх, чергуючи палички з двома пелюстками і одним.

https://blox.com.ua/images/118-113-2.jpghttps://blox.com.ua/images/118-114-2.jpg

                            https://blox.com.ua/images/118-118-2.jpg

Тепер настав час виконати декор настінного годинника своїми руками. На кожну пелюстку приклеюємо по стразіне (можна замінити будь-якими іншими прикрасами).

                             https://blox.com.ua/images/118-115-2.jpg

Також між цифрами приклеюємо по прикрасі.

                             https://blox.com.ua/images/118-119-2.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ціпліцька Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 липня 2020
Переглядів
12391
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку