Раїса Кириченко-берегиня української пісні

Про матеріал
Полтавщина багата талантами.Дана презентація та зібраний матеріал допоможуть перегорнути сторінки життя великої людини, народної артистки України Раїси Кириченко- берегині української пісні.Вона залишила глибокий слід у людях, з якими працювала, у тих словах, які вона промовляла та в тих піснях,які вона співала. У її піснях-потужна патріотична позиція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

пісніРаїса Кириченко – берегиня української пісні

Номер слайду 2

Раїса Кириченко. Герой України. Народна артистка України. Лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, повний кавалер ордена княгині Ольги, кавалер ордена Миколи Чудотворця «За примноження добра на землі», Лауреат премії «Осіннє золото» ім. Д. О. Луценка, почесний професор Полтавського державного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Уклін тобі, перлина України, За неповторний, невмирущий спів І нескінченні ті пісні однині, Як пам'ять тих, хто так тебе любив...

Номер слайду 3

  «Співай так, щоб людям подобалося»,- радила мати Раїси Кириченко. І вона завжди пам`ятала про це. Мала унікальний голос, співала душею. Мабуть, саме тому пісні у її виконанні були близькі і зрозумілі кожному. Навіть за кордоном, коли глядачі не розуміли мови, слухали, затамувавши подих. А потім, вражені, вибухали оплесками.

Номер слайду 4

14 жовтня 1943 року у селі Корещина Глобинського району в родині фронтовика Панаса Коржа та його дружини Марії народилася донечка Рая. Вона народилася в буремні воєнні роки,  в заквітчаній рушниками хаті. “Сім`я була величенька, – писала Раїса Кириченко – батьки, чотири брати та я... Тато з мамою жили дружно, були гарною парою, удвох журилися, співали і танцювали, то ж було кого послухати і навчитися добра ”. «Раю, ти народилася тоді, коли було дуже багато яблук і калатали дзвони у селі».

Номер слайду 5

Росла, як всі селянські діти повоєнних років. Змалечку трудилась, носила татові обіди. Рая вміла все: копати, сапати, пасти, косити, доїти і завжди скільки себе пам’ятала, любила співати. Голос її лунав в полі ,на городі, біля телят чи корів, гусей. «Я ще маленькою брала батькову гармошку, вилазила на вишню – грала і співала голосно, щоб було чути на все село». А потім - шкільна самодіяльність, де Раїса проходила першу школу співу.

Номер слайду 6

«Я була щаслива, що пісня так вільно ллється із моїх грудей, що так слухають її люди. Вже тоді, твердо вірила, що стану співачкою. Не знаю, звідкіля ця мрія взялася у сільської дівчинки, яка, крім села, ще ніде не була і нічого не бачила. Але скільки себе пам’ятаю, у мріях уявляла себе артисткою» - згадувала Раїса Панасівна.

Номер слайду 7

Перша співоча практика - у Землянківській школі. Працювала у колгоспі, але й там вона співала разом з дівчатами у створеному ними хорі.

Номер слайду 8

В січні 1961 р. стала солісткою народного хору Кременчуцького автомобільного заводу. А мала всього 18 років. У червні 1962 року, перший професійний колектив – артистка Полтавського жіночого хорового, театралізованого ансамблю «Веселка». Листопад 1962р. – переїзд на роботу до вокально – хореографічного ансамблю «Льонок» при Житомирській філармонії.

Номер слайду 9

Любов одна на все життя З 1962 року вона співала в ансамблі “Веселка” Полтавської філармонії. До речі, саме там і познайомилася зі своїм “лицарем усього життя” – майбутнім чоловіком, баяністом Миколою Кириченко.

Номер слайду 10

З 1968 року Раїса Кириченко – солістка Черкаського народного хору. Стала провідною солісткою. Працювала, не покладаючи рук, одержала звання заслуженої (1973), потім народної артистки України (1979), разом із Миколою підготували чимало програм, які записувала з оркестром народних інструментів радіо і телебачення, з естрадно-симфонічним оркестром радіо і телебачення, з духовим оркестром України. Чимало програм створили на студії “Укртелефільм”, телебаченні, там же були зняті перші фільми про Раїсу Опанасівну та її творчість. Так у нелегкій, але радісній праці приходило визнання. При Черкаській філармонії Кириченко створює спочатку гурт “Калина”, потім “Росава”, у яких виступає солісткою.

Номер слайду 11

З Черкаським хором об’їздила всю Україну, Середню Азію. Гастролювала в Європі (Німеччина, Польща, Болгарія), Канаді, Америці, де зуміла завоювати серця американців українською піснею і навіть стала почесним громадянином міста Балтимор. Там зрозуміла дивовижну властивість – навіть не знаючи мови, кожна людина будь-якої національності розуміє її.    Українська пісня у її виконанні звучала під небом Австралії, Алжиру, Тунісу, Філіппін, Монголії...

Номер слайду 12

Потужна патріотична позиція – у піснях. Моя земля-то калинове гроно. Моя земля в мені джерельцем б`є. Вона мене руками трав пригорне, щоби всі ми відчули, що у нас є мати, а мати в нас прекрасна. Варто вслухатися, яке чудесне ймення має наша Держава - Україна.

Номер слайду 13

Раїса Кириченко- великий патріот. Мала велику перспективу кар`єри у США, могла чимало заробляти, якісно лікуватися, але відмовлялася. Справжня патріотка своєї землі.« Я люблю свою маму, я люблю свого чоловіка, і понад усе інше я люблю свою Україну»

Номер слайду 14

«Пісня “Я козачка твоя” – це пісня, що стала шлягером. Раїса Кириченко відійшла від класики народного співу і вийшла на естраду. Раїса Кириченко – це не лише пісня “Я козачка твоя”. Це народний епос та пісні Марусі Чурай.

Номер слайду 15

Такою її мало хто знав. Раїса Кириченко довгий час боролося з тяжкою хворобою. У 1995 році, після гастролей в Канаді, Раїсу Кириченко почали турбувати нирки. Лікування, збір грошей для лікування. Держава Україна, назвавши Раїсу Кириченко «Берегинею української пісні», не змогла знайти кошти на лікування у Німеччині.

Номер слайду 16

9 лютого 2005 року на 62-ому році життя велика співачка, велика українка, чудова людина і просто чарівна жінка пішла від нас... У 2005 році посмертно нагороджено пам’ятним знаком I ступеня «За заслуги перед містом Черкаси» за багаторічну плідну працю із відродження і пропаганди української народної пісні, за неповторний голос та виконавську майстерність, що увійшли до золотого фонду національного мистецтва, пісні які стали візитною карткою України.

Номер слайду 17

За клопотанням і участю Раїси Кириченко у Корещині було збудовано церкву Покрови Пресвятої Богородиці (2002 р.), реставровано клуб, відкрито дитячий садок у селі Землянки. У відремонтованому приміщенні стала діяти Землянківська повна середня школа імені народної артистки України Р. О. Кириченко. У школі запрацював і музичний клас, а подружжя Кириченків подарували музичні інструменти. Для всіх здійснилось ще одне бажання – газифікація осель, школи.

Номер слайду 18

Землянківська школа

Номер слайду 19

Щороку 14 жовтня Землянківська школа гостинно запрошує шанувальників творчості Р. Кириченко на пісенне свято "Не журися, Україно, в тебе добрий рід!". У жовтні 2006 р. в стінах школи відкрито світлицю Раїси Кириченко.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мовчить її мікрофон, але. Раїса Кириченко залишила великий слід в людях, з якими працювала, в тих словах, які вона промовляла та в тих піснях, які вона співала. 

Перегляд файлу

Виховний захід «Раїса Кириченко –берегиня  української пісні»

 

Учитель: Талантами багата Полтавщина!

Хай навіть відбиваючись від орд,

Долаючи неволю і руїни,

Все ж геніїв народжує народ!

 

Звучить пісня «Я – козачка твоя»

 

Учитель:  Сьогодні ми зібралися,  щоб перегорнути сторінки життя великої людини, яке насичене цікавими епізодами, мудрістю, красою, повне любові. Ім’я народної артистки України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України, кавалера трьох орденів княгині Ольги Раїси Кириченко добре відоме у нас і у світі саме завдяки її особливій виконавській манері.

 

Звучить пісня «Сонечко любові».

 

Учень 1.  Кожен час народжував свій голос,

Сильний, гордий, мудрий і ясний…

Щоб байдужих не було навколо,

Голос  той сміявся і дзвенів.  

 

Народитись з піснею нелегко,

Ще складніше стати на крило,

До людей летіти, мов лелека,

Щоб добро у кожен дім прийшло.

Щирою, немов свята молитва,

Що у небо лине до Творця,

Пісня має бути ніжна й світла,

Щоб будити віру у серцях…

Слайд 2 3 4 5 6121314

 

 

Учень 2. Погляньте, друзі, все у ній – краса!

Не відділити розуму від вроди…

Бувають рідко щедрі небеса,

Але благословенна нагорода…

В ясних очах і сила, і тепло.

Вустам і сміх, і співчуття відомі;

і не вінцем, а мудрістю чоло

Вже увінчала небуденна доля…

Коли б цей голос і не знав пісень,

На шану їй хотілося співати;

Не на свята, але у будній день

Саму її мелодією звати.

Існує книга нашого Буття,

Вона в тій книзі золота сторінка.

Не знає ні гріха, ні каяття.

Імення їй найперше – Горда Жінка!

 

Учень 3. Лунає пісня на весь світ

Із України-неньки.

Всім зичить щастя й шле привіт

Раїса Кириченко.

Землі прозоре джерело, –

Цей голос кожен знає.

У чарах місто і село,

Коли вона співає.

Сидять, заслухалися всі –

Старі, дорослі, діти,

Бо голос чути у всій красі

Потужний, соковитий.

У цьому голосі любов

Козачки молодої,

Що знову гріє серце й кров,

В душі цвітуть левкої.

І жити хочеться, й кохать

У цім нелегкім світі.

Почуєш Раю – благодать

Сія у розоцвіті…

Тож хай колишуться поля,

А в них волошки сині.

Раїсу чує вся земля –

Це гордість України.

 

Звучить пісня «Чураївна»

 

Учень 4. Затихла зала,

Мов достигла нива,

Розквітли сяйвом рампи дивовижні.

І вже пливла мелодія щемлива

Проникливої «Маминої вишні».

Де падав цвіт з вишневого галуззя,

Народжувалась материна пісня...

І кожному ввижалася матуся,

І кожного пекла спокута пізня.

 

Учитель: Як ви натхненно пісню цю співали!

То мріяли, то раптом сумували...

Так, ви тоді усіх зачарували,

овації невпинно вирували.

Ах, материнська пісня!

В будні й свята вона повсюди з нами,

 

Звучить пісня «Мамина вишня»   

 

Учень 5. Поряд з нею солов’ї мовчать.

Солов’ям нема чого додати…

Неспокійні серце і душа

З перших днів навчилися співати!

І принишкли спершу солов’ї,

Потім здивувалися сусіди…

Край зібрала у пісні свої,

Щоб оберігати і любити!

В голосі і течія Дніпра,

Гордий колос і прозоре небо…

То твоя дитина і сестра,

Україна, горнеться до тебе!

Мудрості не стане солов’ям

Небуденну оспівати долю.

Солов’ї мовчать. Лише земля

Вашу пісню слухає з Любов’ю.

 Продовження презентації                 

 

Учитель:

  Твоє життя, як сповідь, як молитва,

За Україну – матінку святу,

Крізь гострий біль, немов по лезу бритви,

Ти гордо в світ несла свою мету.

Осиротіла  у Корещині  хатина,

Колиска юності під променем ясним,

Та проросте з землі твоя зернина,

Щоб зашуміти колосом рясним.

Ти не пішла від нас, а перейшла у пісню,

Що недосяжних набула висот,

Душі твоїй у грудях стало тісно

Від тих духовних неземних щедрот.

То ж хай душі у Царстві Божім буде

Спокійно й світло за усі жалі,

Допоки світ існує, не забудуть люди

Тебе, Козачко-Чураївно, на Землі! 

 

Учитель :

Пісням Раїса Опанасівна давала крила, утверджуючи рідну мову і рідний край. У неї не було другорядних пісень. Кожна ставала популярною і входила в кожну домівку.                                                                                                                                               Після її виконання, уже не уявляєш, що ці пісні співатиме хтось інший.                                             В народі її називали Берегинею, Чураївною, Княгинею, Козачкою.

А жіноча доля самої Раїси Кириченко була нерозривно пов’язана з двома речами: рідною полтавською землею і українською піснею, яким лишилася вірною до останнього подиху.

Отака вона була, наша Раїса – справжня українка! І якби не доля сказала: «Зупинись!»  якби не важка і затяжна хвороба, скільки б ще хороших і всеперемагаючих пісень заспівала б вона своїм прекрасним, як поцілунок Бога голосом.                                                             

 

Учитель: Сьогодні мікрофон сумує на самоті. Стоїть у глибокій зажурі. Не доторкнеться більше до нього рука Берегині, мужньої жінки.

Розцвіте весною материнка,

Заспівають знову солов’ї.

Наче лебідь, пропливла та жінка,

Нам пісні даруючи свої.

І схилилась наша Україна

До землі згорьована й сумна,

Відійшла у вічність Чураївна,

Та зосталась в пам’яті вона.

 

Продовжила її пісню Наталка Шинкаренко – її учениця.

 

Звучить пісня « Я- Україна»

 

 

zip
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
1919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку