Радіоактивне випромінювання. Радіоактивність.

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Радіоактивне випромінювання. Радіоактивність"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радіоактивність. Радіоактивні випромінювання. Урок 48 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завлання. Опишіть дослід Е. Резерфорда із розсіяння α-частинок та його результати.Із яких частинок складається атом? атомне ядро? Що таке зарядове число? масове число? Як визначити кількість протонів і нейтронів у ядрі? Наведіть приклад. Що таке нуклід? Які нукліди називають ізотопами? Назвіть ізотопи Гідрогену. Який тип взаємодії забезпечує утримання нуклонів у ядрі атома? Дайте означення ядерних сил, назвіть їхні властивості.

Номер слайду 3

Історія відкриття радіоактивності

Номер слайду 4

Радіоактивне випромінювання

Номер слайду 5

Радіоактивність. Радіоактивність — здатність ядер радіонуклідів довільно перетворюватися на ядра інших елементів із випромінюванням мікрочастинок.

Номер слайду 6

 - розпад

Номер слайду 7

 - розпад

Номер слайду 8

Захист від радіоактивного випромінювання

Номер слайду 9

Радіоактивний ряд. Сукупність усіх ізотопів, які виникають у результаті послідовних радіоактивних перетворень даного материнського ядра, називають радіоактивним рядом.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дайте відповіді на запитання. Як було відкрито явище радіоактивності? Наведіть приклади природних радіоактивних елементів. Опишіть дослід із вивчення природи радіоактивного випромінювання. Які види радіоактивного випромінювання ви знаєте?Якою є фізична природа α-; β-; γ-випромінювання? Як захиститися від радіоактивного випромінювання?Наведіть означення радіоактивності. Що відбувається з ядром атома під час випромінювання α-частинки? β-частинки?

Номер слайду 12

Розв’язування задач (усно)Які види радіоактивного випромінювання діяли на фотопластинку в дослідах А. Беккереля? Розгляньте два випадки: а) крупинки солі Урану покладено безпосередньо на чорний папір, у який загорнута пластинка; б) сіль Урану покладено на мідний хрест, який, у свою чергу, покладено на загорнуту в чорний папір фотопластинку.

Номер слайду 13

Розв’язування задач. Скориставшись рисунком, запишіть кілька рівнянь реакцій розпаду, характерних для радіоактивного ряду Торію-232.

Номер слайду 14

Розв’язування задач. Під час природного радіоактивного розпаду радію із його ядра випускається β-частинка. На ядро якого елемента перетворюється при цьому ядро атома Радію? Запишіть рівняння реакції.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити: §23 Впр. 23 (2, 5)

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 32. Радіоактивне випромінювання
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
8128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку