Ранкова зустріч "Чи вмію я вітатись?" (конспект)

Про матеріал

Ця розробка чудово підійде у роботі НУШ, зокрема під час проведення уроку інтегрованого курсу "Я досліджую світ". Метою ранкової зустрічі є навчити учнів правильно вітатися, ознайомити їх з універсальною мовою вітання, а також ознайомити зі способами привітань у різних країнах.

Перегляд файлу

Ранкова зустріч «Чи вмієш ти вітатися?»

Мета. Ознайомити учнів з різними способами привітання (словесне, жести, міміка), увести в активний словник слова-привітання, встановити причинно-наслідковий зв’язок між привітанням і поведінкою людей, пояснити значення привітання для життя людини, розвивати емоційний інтелект учнів.

  1. Привітання.
  • Доброго дня всім моїм учням!
  • Доброго дня, вчителько ….!

(Введення казкового героя)

  • Діти, ви знаєте я сьогодні не одна прийшла до вас, зі мною мій веселий дружок Восьминіг. Він теж хоче з вами привітатися.

(Підходжу до кожного учня і торкаюсь долоні Восьминогом) 

  • Привіт, Іринко!
  • Здрастуй, Дмитрику!
  • Радий тебе бачити, Наталочко!
  • Доброго дня, …
  • Здоров, …
  • Добридень, …
  • Як ся маєш, …
  • Здоров був, …
  • Вітаю, …
  • Рада зустрічі, …
  • Як справи,…
  • Ласкаво прошу, …
  • Щаслива зустрічі з тобою, …
  • Гарного дня тобі, …
  • Хай щастить,…
  • Всіх гараздів,…
  • Доброго здоров’ячка, …

(Вчитель вітається з кожною дитиною)

  • Що ми щойно робили?для чого це потрібно? Чому люди вітаються?

Вправа «Змоделюй поведінку»

(Вчитель демонструє 4  ілюстрації з різними особами.)

 

  • Продемонструйте, як ви будете вітатися з цими особами.

Висновок. З кожним будемо вітатися по-різному: в залежності від віку і від статусу.

  1. Обмін інформацією

Вправа «Крісло автора»

(Одна дитина розповідає про те, як вона вітається з оточуючими людьми на протязі дня)

 Вранці я прокидаюся і перш за все вітаюся сама з собою, з сонечком, яке заглядає у моє вікно. Привіт Сонечко! Дякую, що розбудило мене.

Потім я вітаю своїх батьків так: «Доброго ранку, мамо і тату!»

Коли готова, то поспішаю до школи. По дорозі я кажу усім: «Добрий день!», а своїм друзям: «Привіт! Як справи?»

Заходжу в клас, де мене зустрічає учителька. Їй я теж говорю: «Доброго дня!» і усміхаюся.

Коли настає вечір, то зазвичай я вживаю привітання «Добрий вечір!»

Разом із привітання я шлю людям свою посмішку і добро.

 

Віршик-речівка

Я знайомих як зустріну,

Привітаюсь неодмінно:

Добрий ранок! Добрий день!

А прийду я в клас

Привітаюсь і до вас.

 

  1. Групове заняття.
  • Вітатися можна не тільки словами, а й мімікою чи жестами.

Крім слів і фраз для привітання, ми користуємося й жестами. Найпоширеніший, мабуть, – рукостискання. Етикет навіть приписує цілий ритуал, хто, коли й кому повинен тиснути руку. Щодо виникнення цього звичаю є кілька теорій. Найпоширеніша стверджує, що в давнину, коли люди жили невеликими племенами, часто ворогуючими, то, зустрічаючись, вони простягали руки: дивись – я не маю зброї і прийшов з миром. Ще є пояснення, нібито в часи війн полонений падав ниць, показуючи, що він – переможений, потім підводився на коліна й простягав новому повелителю долоні, ніби кажучи, що віддає себе в його владу.

Однак не в усіх країнах прийнято при вітанні тиснути одне одному руку й казати: «Здрастуйте». Європейці при зустрічі зазвичай цілуються, торкаючись щоками, або посилають повітряні поцілунки. Емоційні латиноамериканці обіймаються. У холодній Лапландії труться носами. Зичливі японці кланяються одним із трьох видів поклонів – глибоким, середнім чи легким. В Індії на знак вітання складають долоні й притискують до грудей. Поважні араби схрещують руки на грудях.

(Розповідь за слайдами)

 

Увічливість – універсальна

У кожній країні – свої звичаї і правила ввічливості. Останнім часом з’явилися й універсальні – їх розуміють усі. Наприклад, замість рукостискання часто застосовують дотик кулаками. Дуже популярна «шáка» – вітальний жест із відстовбурченими великим пальцем і мізинцем та притиснутими до долоні вказівним, середнім і безіменним пальцями. Схожою є «коза», що означає «рок-н-рол живий» і використовується представниками музичних субкультур. Поширений жест «вікторія», що означає перемогу й мир. А піднятим догори великим пальцем ми відповідаємо на питання: «Як справи?»

До речі, існує навіть свято вітання, яке відзначається 21 листопада. Його запровадили брати-американці Майкл і Браян Мак-Кормаки. Привітайся цього дня з 10 ма незнайомцями – і ти його відзначиш.

Гра – руханка «Привітатись можна так»

 

Гра «Як зміниться казка»

(Перегляд мультфільму про Колобка. За допомогою привітань та компліментів змінити зміст казки)

Діти слухають казку або переглядають відео «Колобок». Вчитель звертає увагу учнів на те, що при зустрічі Колобка і лісових звірят ніхто не вітався. Колобок і звірята були не ввічливі одне до одного. Звірята погрожували, а Колобку нічого іншого не залишалося, а тільки захищатися і хитрити. А давайте змінемо казку, додаючи у розмову Колобка і звірят слова вітання і компліменти. Можливо хід казочки зміниться. Спробуємо!

Перша зустріч.

Колобок. Привіт, Зайчику – Лапанчику! Як ся маєш? Як поживаєш? Яке в тебе гарне хутро, а які спритні лапки.

Зайчик. Привіт! А куди ти так поспішаєш? Може пригостиш мене своєю ароматною скоринкою?

Колобок. Якщо тебе пригощу, то сам пропаду. Давай, я тебе пісеньки навчу і разом заспіваємо!

Зайчик. Гаразд. Давай заспіваємо!

 

(Вчитель роздає маски діткам. Вони розігрують цю казку зі зміненим текстом)

 

Друга зустріч.

Колобок. Привіт, Вовчику-Сіроманчику! Як твої справи? Чому лісом блукаєш? Що шукаєш? Можливо, я можу тобі чимось допомогти?

Вовчик. О, здоров був Колобочку! Я радий зустрічі! Я здобичі шукаю, голодний! Може, ти пригостиш мене шматочком свого рум’яного бочка?

Колобок. Я радий би з тобою поділитися, але як я буду котитися. Давай краще я тебе розвеселю і пісеньку заспіваю!

Вовчик. Давай. А щось інше на обід пошукаю!

(Діти самостійно добирають привітання і компліменти ведмедикові та Лисичці)

Третя зустріч.

Колобок. …

Ведмідь. …

Колобок. …

Ведмідь. …

 

Четверта зустріч.

Колобок. ………

Лисичка.

Колобок.

Лисичка.

Висновок. Привітання позитивно впливає на настрій іншої людини. Воно допомагає у спілкуванні одне з одним, свідчить про вихованість і культуру людини.

 

Прислів’я

Розшифруйте прислів’я, розклавши цифри у порядку зростання.

(ці слова розрізані і переплутані)

Хто

людям

добра

бажає,

той

і

собі

має.

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Висновок. Добро повертається, як бумеранг. Чим більше віддаєш і бажаєш, тим більше собі маєш.

 

  1. Щоденні новини. 

(Робота за алгоритмом)

  • Який сьогодні день тижня?
  • Який місяць?
  • Яка пора року?
  • Яка погода надворі?
  • Яка дата в календарі?
  • Чи пов’язана ця дата із визначними подіями в Україні/світі?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Цікаві традиції привітання: де і як вітаються?

 

Кожного дня ми вітаємося один з одним. Вітаємося не лише з близькими нам людьми чи друзями, а й з незнайомцями. Привітання настільки поширене, що 21 листопада навіть відзначається Всесвітній день привітань.

У кожній країні, культурі є певні правила привітання. У деяких привітання настільки незвичне, що викликає посмішку у представників інших культур. Найпоширенішим привітанням, як у повсякденному житті, так і на бізнес-зустрічах, є рукостискання. В слов’янських країнах так вітаються зазвичай чоловіки. Якщо люди зустрічаються вперше, то під час рукостискання вони ще представляються один одному. В етикеті рукостискань є деякі правила:– чоловік має першим протягувати руку жінці (хоча дане правило в Англії діє з точністю до навпаки);

– якщо Ви сидите, коли Вам простягають руку, то вам необхідно припіднятися;

– рукостискання у будь-яку пору року має здійснюватися без рукавичок;

– якщо перед Вами людина вища за статусом або старше, дочекайтеся, поки він протягне руку першим. Рукостискання широко поширене в американської , слов’янської і більшості європейських культур.

Одним із найнезвичніших способів вітань можна віднести звичай тибетського народу. Під час зустрічі, чи прощання, молодший за віком тибетець має зняти шапку перед старшим, злегка прихилити голову, ліву руку закласти за вухо і показати язика. Така традиція в культурі даного народу з’явилася дуже давно. Вважається, що показуючи язик, співрозмовник запевняє, що він не одержимий демонами, так як у них чорні язики.

 У Тунісі, вітаючись на вулиці, прийнято спочатку поклонитися, піднести праву руку до чола, потім до губ, потім до серця. «Я думаю про тебе, я говорю про тебе, я поважаю тебе» – такий сенс цього привітання.

 У Замбії під час вітання люди присідають і плескають у долоні.  Жителі країни Тонга, розташованої на островах Тихого океану, при зустрічі зі знайомими зупиняються на відстані, похитують головою, тупотять ногою і постукують пальцями.

Один з найцікавіших способів привітання в Кенії. Чоловіки при вітанні танцюють національний танець Адаму. У ньому вони показують всю свою силу і змагаються, хто зможе вище підстрибнути. Вітаються вони також і з використанням рукостискання, але перед цим чоловіки обов’язково плюють на руку. Причому перший раз плюють на землю, а в другій – на руку. Якщо Ви плюнете тільки один раз і одразу на руку, то висловіть таким способом неповагу. Жінки під час привітання виконують пісню і притискають свою долоню до долоні співрозмовника. У племені Акамба в знак поваги людини при зустрічі і зовсім плюють в обличчя. 

У Таїланді дотримуючись своїх традицій, тайці в знак вітання з’єднують долоні і прикладають їх до голови або грудей. Традиційне вітання називається «вай». Велике значення має відстань між долонями і тілом людини. Чим ближче долоні піднесені до голови або грудей, тим більшу повагу виявляє людина.

 У Франції крім звичайних рукостискань, при зустрічі і прощанні в неофіційній обстановці прийнято тричі стикатися щоками, зображуючи поцілунки.

Ескімоси, вітаючи знайомого, злегка вдаряють його кулаком по голові і по плечах.

Жителі Нової Гвінеї з племені врядири, вітаючись, лоскочуть один одного під підборіддям.

Представники африканського народу акамба, що живе на півдні Кенії, на знак глибокої поваги … плюють на зустрічного.

Жителі Республіки Замбії в Центральній Африці, вітаючись, плещуть у долоні і роблять реверанс.

У гренландців немає формального вітання, але при зустрічі вони обов’язково вимовляють: «Хороша погода».

У Ботсвані – невеликій країні на півдні Африки, значну частину території якої займає пустеля Калахарі, традиційне національне «Пула» перекладається як побажання: «Нехай буде дощ!»

У Японії один одному кланяються. У деяких індіанських племенах досі при зустрічі незнайомої людини прийнято сідати навпочіпки і сидіти так, поки він не побачить. Такий знак демонструє миролюбність. Вам також можуть запропонувати викурити «люльку миру».

Вважається, що рукостискання з’явилися ще в первісні часи. Тоді, простягаючи один одному руки, люди показували, що у них немає зброї, що вони прийшли з миром. За іншою версією рукостискання виникло в часи лицарських турнірів. Коли поєдинок двох лицарів затягувався і було ясно, що вони рівні за своєю силою, противники під’їжджали один до одного, щоб обговорити мирний результат поєдинку. З’їхавшись, лицарі простягали руки для рукостискання і тримали їх так до кінця переговорів, тим самим захищаючи себе від можливого підступу і обману з боку супротивника. Ось чому рукостискання і зараз поширене в основному серед чоловіків.

Існує ще безліч унікальних традицій привітання. Скільки народів, стільки й культур привітань. Але, без сумніву, в якій би країні Ви не віталися, вітаючи, люди бажають тільки здоров’я, тепла, добра, світла і любові. Як би це привітання не виражалося.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Уфимцева Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванович Світлана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
15542
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку