Ранкова зустріч на тему «День захисту тварин»

Про матеріал
Ознайомити учнів з історією одомашнення тварин; розширити знання учнів про котів і собак та їх значення для людини; ознайомити з породами собак і котів; з’ясувати значення терміна «волонтери тварин»; ознайомити учнів з правила безпечної поведінки у спілкуванні з дикими і бездомними тваринами; формувати відповідне ставлення до особистої гігієни; розвивати у молодших школярів санітарно – гігієнічні навички, уявлення школярів про здоровий спосіб життя та безпечну поведінку; виховувати доброзичливе ставлення до тварин.
Перегляд файлу

Ранкова зустріч на тему «День захисту тварин»

Мета:  ознайомити учнів з історією одомашнення тварин; розширити знання учнів

про котів і собак та їх значення для людини; ознайомити з породами собак і котів; з’ясувати значення терміна «волонтери тварин»; ознайомити учнів з правила  безпечної поведінки у спілкуванні з дикими і бездомними тваринами; формувати відповідне ставлення до особистої гігієни; розвивати у молодших школярів санітарно – гігієнічні навички, уявлення школярів про здоровий спосіб життя та безпечну поведінку; виховувати доброзичливе ставлення до тварин.

Матеріали: ілюстративний та роздатковий матеріал, відеоматеріали.

 

І. Вітання

Вправа «Котики та песики»

Мета: визначити емоційний настрій учнів, провести привітання у нетрадиційній формі; згуртувати дітей.

Обладнання: ілюстративний матеріал.

 

Частина учні отримує зображення котика, а частина песика. Зображення потрібно розмалювати і з-за його допомогою привітатися у коті.

Привітання починати з «Мяу! Я Петрик! Всіх вітаю …»  або «Гав! Гав! Я Іванко! Радий вас бачити».

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Захист тварин\Cat-Coloring-Pages.jpgG:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Захист тварин\Без названия.png

 

ІІ. Обмін інформацією

Перегляд мультимедійної презентації протягом розповіді

Всесвітній день тварин (англ. World Animal Day)  міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, що святкується кожного року 4 жовтня.

Історія цього дня починається з 1925 року, коли його вперше організував у Берліні німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн. Спочатку Ціммерманн проводив день 24 березня, але 1929 року переніс його на 4 жовтня. Він активно просував свою ідею, і 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня всесвітнім днем тварин.

Дата проведення всесвітнього дня тварин була вибрана не випадково. 4 жовтня — день пам'яті Франциска Ассізького (віддав Богові душу 3 жовтня 1226 року), одному з найшанобливіших в католицькій церкві святих. Франциск Ассізький вважається у католиків за покровителя тварин.

Ідея проведення подібного дня прижилася по всьому світу і в 2008 році різні заходи, присвячені цій даті, пройшли вже в 66 країнах світу.

В Аргентині цей день святкується 29 квітня, у день пам'яті про смерть Ігнасіо Лукаса Альбаррасіна (1926), засновника Аргентинського товариства захисту тварин і автора Закону про захист тварин. Щорічно 66 країн світу проводять різні заходи у Всесвітній день тварин. В цей день різні товариства по захисту прав тварин проводять акції у багатьох країн світу. Вони закликають людей відмовитися від необдуманого знищення тварин заради задоволення своїх далеко не найголовніших потреб.

Крім того, Всесвітній день тварин — це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

Чомусь багато хто називає тварин нашими меншими братами. Звичайно ж, якщо врахувати той факт, що тварини в чомусь іноді можуть бути більш кмітливі ніж ми, або ж для них навколишнє середовище більш зрозуміле, ніж нам, то їх можна було б назвати нашими старшими братами. Однак очевидно одне - людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючьою істотою, а тварини як правило угнетаеми і ці відносини ніяк не можна назвати братніми.

Статистика невблаганна: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Навіть не віриться! Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами.

Ще в 1931-му році прихильники руху захисту природи, на Міжнародному конгресі, що проходив в італійській Флоренції, враховуючи сумну динаміку розвитку відносин людини і природи, ініціювали установити щорічний Всесвітній день захисту тварин, який було прийнято відзначати 4-го жовтня. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.

У дні нашої сучасності, з боку численних товариств захисту тварин з різних країн світу, вже стало доброю традицією влаштовувати в цей день різноманітні масові заходи на тему захисту природи і тварин нашої планети. Не залишаються осторонь і країни колишнього соцтабору, Україна, Білорусь, Молдова. День тварин проводиться з метою підвищення свідомості суспільства щодо необхідності захисту нашого з вами навколишнього середовища, а так само з метою підвищення активності у сфері захисту тварин, якої потребують не тільки тварини дикої природи, а й наші домашні улюбленці.

Лідируючу позицію у світі за чисельністю наявності домашніх тварин на душу населення займають Сполучені Штати Америки. Друга країна в світі на початок 2000-х років - територія колишньої Російської Федерації, де в кожній третій родині містилися домашні тварини. Серед європейських країн на першому місці знаходилася Чехія, де в доброї половини чеських сімей була в наявності як мінімум одна домашня тварина. Чехи так люблять своїх домашніх тварин, що приблизно чверть із них має документ про походження або родовід.

Бесіда про історію дружби людини і тварини

- Історія такої дружби розпочалася тисячі років тому, коли первісна людина помітила у тварин унікальні якості, що були набагато краще розвинуті, ніж у людини.

- За давніх часів людина приручила сірого вовчика. Він першим прийшов до неї із лісових хащ. Поступово хвостатий друг привчився охороняти дім, захищати, допомагати пасти череду, полювати на звірів. Відтоді пройшло дуже багато часу, стосунки людини і собаки розвивалися і збереглися аж до наших днів. Зараз на земній кулі немає такого місця, де б поруч із людиною не жив собака. Собака – вірний товариш і помічник людини.

- Людина також приручила і котів. Колись ця тварина була священною, божеством, їй поклонявся стародавній народ Єгипту. Поважали кішок за спритність та вміння охороняти дім від гризунів.

- Як ви думаєте, діти, завдяки чому наші котики є такими хорошими мисливцями?

- У котів дуже гострі кігті і хороший слух, вони гарно бачать вночі. А що дозволяє нашим муркотунам рухатись непомітно і тихо?

- Коли кішки біжать, то вони ховають кігті і стають лише на товсті та м’які подушечки пальців, тому й рухаються безшумно.

Гра «Кіт чи собака»

- А тепер давайте пограємо в гру. Я буду називати риси характеру тваринок, а ви будете вгадувати, хто це: собачка чи котик.

- Отже, розпочинаємо:

• охоронець;

• майстер підкрадання;

• любить багато спати;

• любить вмиватися;

• муркотун;

• його легко дресирувати;

• не любить купатися;

• приносить капці;

• має чутливі вуса;

• любить прогулянки на вулиці.

Різновиди собак і котів

- А чи знаєте ви, що існує близько 60 порід котів. Які з них вам відомі?

Мультвікторина

- А чи любите ви мультфільми? (відповідь)

- Давайте проведемо з вами мультвікторину. Я вам буду описувати якості героїв відомих мультфільмів про тварин, а ви будете вгадувати, що це за мультфільм.

- Ну що, готові? Починаємо!

- Як називалась команда рятувальників, яка завжди була готова прийти на допомогу? Складалася ця команда з Зіка Райдера, десятирічного хлопчика та семи цуценят. (Відповідь: «Щенячий патруль».

Герої виявляють важливу якість – готовність допомогти).

- Герой цього мультика не любив сваритися, а хотів товаришувати з двома мишенятами (Відповідь: «Кіт Леопольд» – дружелюбність).

- Герой якого мультфільму відчайдушно захищав мешканців міста від розбійників і ніколи не розлучався із своїм капелюхом та чоботами?  (Відповідь: «Кіт у чоботях» - захист та охорона).

Перегляд відеоматеріалів

https://www.youtube.com/watch?v=Y2nKq34DQuY&t=45s

Обговорення «Безпритульні тварини»

- Так уже склалося, що люди часто виявляються невдячними за те, що тваринки роблять для них, викидаючи своїх вихованців на вулицю. Бувають випадки, коли тваринка загубилась, і господарі не можуть її знайти, а бувають і такі безвідповідальні господарі, які й не шукають. Так з’являються безпритульні тварини.

- Пам’ятайте, що життя на вулиці позначається на поведінці тварин. Інколи безпритульні тварини можуть становити небезпеку для людей, а саме: переносити небезпечні захворювання, збиватися у зграї та бути агресивними. Тому потрібно бути обачними.

Під час зустрічі з безпритульним собакою забороняється:

• замахуватися на собаку палицею, гілкою, рукою, кричати;

• намагатися відібрати у нього те, що він їсть (гризе);

• починати бігти, коли ви побачили безпритульну тварину;

• підходити і гладити незнайомого собаку чи кота.

- Але є люди, які переймаються долею безпритульних тварин. Це спеціалісти ветеринарних клінік, волонтери та працівники притулків для тварин

- Волонтери тварин – це люди, які допомагають тваринам, що потрапили в біду. Вони забирають тварин із вулиці та шукають для них нові сім’ї.

Якщо знайти нову сім’ю одразу не вдається, то тварину тимчасово поселяють у притулок (спеціальне місце, де проживають тварини, у яких немає господарів).

Розповідь учителя про необхідність мити руки після контактів з тваринами

— Зараз ученим відомо понад 150 заразних хвороб, спільних для людини і тварин. При цьому близько 100 з них виявлено в домашніх тварин. Отже, улюблений собака чи кішка цілком можуть нагородити своїх хазяїв якою-небудь неприємною хворобою. Щоб цього не трапилося, треба дотримуватися дуже простих правил, знайомих вам з раннього дитинства.

Перше і головне — мити руки перед їжею і після гри з тваринами. Ця чудова звичка до чистоти збереже від багатьох неприємностей. У тому числі від глистів, яйця яких часто прилипають до вовни собак і кішок.

Не варто також дозволяти тварині вилизувати твою тарілку. Навіть якщо після цього тарілку вимити, на ній можуть залишитися мікроби, наприклад, збудники сальмонельозу — кишкової хвороби, яка передається від собаки до людини. А кішка найчастіше може заразити шкірними хворобами — стри-гучим лишаєм, дерматитами.

Домашній тварині треба зробити всі необхідні щеплення — і від чисто «звіриних» хвороб, і від спільних із людиною.

 

ІІІ. Групове заняття

На ватмані з заголовком

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Захист тварин\2017-10-04_094010.png

Діти клеють свої котів і собак перед цим написавши на них правила поведінки з тваринами.

- Запам’ятайте: перед тим як брати тваринку додому, треба добре все продумати, чи зможете ви виконувати свої обов’язки постійно і багато років.

Не забувайте, що ви відповідальні за тих, кого приручили. Майте чуйне, щедре і добре серце, у якому знайдеться місце для любові до тваринок!

— Яку небезпеку становлять контакти з дикими та бездомними тваринами?

— Які правила поводження у разі зустрічі з бродячими і дикими тваринами ви запам’ятали?

— Як слід поводитися під час зустрічі з бродячим собакою?

— Чому необхідно мити руки після контактів з тваринами?

 

ІV. Щоденні новини

Робота з лего

Створіть з лего напис англійською

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Захист тварин\2017-10-04_094010.png

Сьогодні  п’ятниця, 4 жовтня.

Погода ______________

У нашому класі ___________ учнів

 Вітаємо з днем народження _________________!

 

 

Список використаних джерел

  1. https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=235
  2. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BD%D1%96%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD
  3. https://ladonky.rv.ua/zanyattya-gumanne-ta-vidpovidalne-stavlennya-do-tvaryn/
  4. https://vseosvita.ua/library/daj-lapu-do-vsesvitnogo-dna-zahistu-tvarin-66933.html

1

 

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Розробки уроків
Інкл
Додано
4 жовтня 2019
Переглядів
3881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку