Ранкова зустріч «Жовтень-пора теплого одягу та запашного чаю»

Про матеріал
Ранкова зустріч «Жовтень-пора теплого одягу та запашного чаю» Розширюємо знання учнів про стародавні назви місяця жовтня, створюємо хорошу дружню атмосферу; розвиваємо зв’язне мовлення; учимо дітей висловлювати свою думку; сприяємо емоційному розвантаженню, комфортності учнів; розвиваємо уміння створювати та підтримувати гарний і веселий настрій; виховуємо любов до природи.
Перегляд файлу

Ранкова зустріч «Жовтень-пора теплого одягу та запашного чаю»

 

 

Мета: Розширити знання учнів про стародавні назви місяця жовтня, створити хорошу дружню атмосферу; розвивати зв’язне мовлення;  учити дітей висловлювати свою думку; сприяти емоційному розвантаженню, комфортності учнів;я  розвивати уміння створювати та підтримувати гарний і веселий настрій; виховувати любов до природи.

Хід ранкової зустрічі:

 Організаційний момент.

 Вітання у колі «Раз берізка…»

 Раз – берізка,

Два – гайочок,

Три – березовий листочок,

А чотири – рідний клас,

П’ять – добром вітає нас.

Шість – це вчителька рідненька,

Мила, люба, наче ненька.

Сім – це діточки усі,

Вісім – мами, татусі.

Дев’ять – рідна наша школа.

Десять – ми у дріжнім колі.

Добрий день! Добрий день!

 

Обмін інформацією

– Чому цьому місяцеві дали таку назву.

– Як його називали у давнину і чому.

Грязень (від грузьких доріг), хмурень (надмірно похмурих днів), листопадник (період опадання листя), зазимник (поява перших відчутних заморозків)…

Жовтневий народний прогностик

Жовтень як не з дощем, то зі снігом.

Весна багата на квіти, осінь — на снопи.

Перший сніг у жовтні — перші теплі дні у квітні.

Якщо жовтень зі снігом, навесні сніг довго лежатиме на полях.

Грім у жовтні — до короткої та м’якої зими.

1. Читання вірша.

Під вікном об стежечку – брязь! брязь!

Аж заходить ЖОВТЕНЬ – осінній князь.

Двері так несміливо прочиня:

– Не твоє згубилося каштаненя?                                       Любов Пшенична

4. Гра-руханка «Компот»

Принцип: Учні класу стоять колом, а усередині кола – ведучий. Він може звернутися до будь-кого з дітей. Якщо той, хто водить, говорить слово «грушка», то учень, до якого звернувся ведучий, має назвати ім’я свого сусіда праворуч, якщо «сливка»,– відповідно однокласника ліворуч. Якщо відповідь учасника гри буде неправильна, він стає замість ведучого.

На команду ведучого «компот» – учасники гри швиденько перемішуються і знайомляться з тими дітьми, які знаходяться праворуч та ліворуч від них.

 

5. Колективна робота.

Діти стають у коло, беруться за руки. Кілька підготовлених учнів читає вірш, а інші, рухаючись по колу, повторюють його рядок за рядком.

Золота осінь

В парках і в садочках

На доріжки й трави

Падають листочки

Буро-золотаві.

Метушні немає,

Тиша й прохолода –

Осінь золотая

Тихо-ніжно ходить.

Катерина Перелісна

        VI.  Теми для щоденника вражень.

 -На що схожий Жовтень.

-Як би я назвав осінні місяці.

Колективна робота. Опрацьвання жовтневих сяткових дат

Жовтневий святковий календар

1 жовтня — день Ярини, інколи його ще називали «журавлиним літом», адже починався відліт птахів у теплі краї. Якщо ж журавлі цього дня не летять — зима затримається. Сумлінні господарі о цій порі збирають і сушать шипшину.

2 жовтня — Трохима. Починалися перші вечорниці, які називалися «трохимівськими». Дівчата і хлопці вибирали собі пару. Звідки і промовка: «На Трохима не проходить щастя мимо, куди Трохим — туди й воно за ним». У цей час молодь ще багато часу проводила на вулиці.

З 2 до 10 жовтня пасічники звозили вулики з бджолами додому, утеплювали, закривали, ставили в зимівники. На Миколаївщині був звичай роздавати мед вдовам, багатодітним сім’ям, пригощати всіх сусідів, щоби наступний рік був багатим.

Відомий народознавець, професор Степан Килимник пише про те, що восени в давнину проводилися свята роду, з добрим обідом, воєнними розвагами, на які збирався весь рід. На свято інколи запрошувалися мирні сусідні роди. Пізніше ці загальні святкування-урочистості зі спільною трапезою, міцним медом набрали характеру загальносуспільних свят і злилися з храмовими святами православних церков. У Миколаєві 9 жовтня Церква Всіх Святих відзначає храмове свято.

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці, головне свято жовтня. Покрова була одним із визначних щорічних подій у житті українських козаків, адже саме цього дня Кіш збирався на Раду. На Покрову завершувався сільськогосподарський рік, і починалися багаті ярмарки. Для молоді ж наступала весела пора — пора весіль і вечорниць, що тривали до Великодня. На вечорницях дівчата й молодиці займалися ткацтвом, обробляли коноплі, льон і вовну: кожна ж повинна на весілля вишити до 150–200 рушників. На Миколаївщині був поширений звичай «заквітчення гребня», бо гребінь був одним з основних інструментів жіночого ремесла. Гребінь прикрашали квітами, стрічками, намистом. Навколо нього водили танці, співали пісень. Тим часом молодь гуляла на вечорницях, обираючи собі пару. Починалася шлюбна пора. Казали: «Прийшла Пречиста — несе старостів нечиста». А для дітей шкільного віку саме на Покрову починався навчальний рік. І щоби «наука не йшла в ліс», кожен школяр приносив до школи горщик із вареним пшоном, їв його, а горщик розбивав.

 

Список літератури та використаних джерел:

 

  1. Ігри для учнів початкової школи https://vberz-osvita.gov.ua/news/14-54-22-02-10-2019/
  2. Методичні рекомендації

http://drabiv-gimnazy.at.ua/doki/3metodichni_rekomendaciji_dlja_vchiteliv_1-kh_klas.pdf

http://21.sadok.zt.ua/planuvannya-rankovyh-zustrichej-u-zdo-praczyuyemo-po-novomu-metodychni-rekomendacziyi-dlya-vyhovateliv-ta-batkiv/

  1. Календар свят https://ocnt.com.ua/use-pro-zhovten-poxodzhennya-nazvi-svyatkovij-kalendar-ta-narodnij-prognostik/

 

 

 

docx
Додано
1 жовтня 2021
Переглядів
1108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку