Растрові зображення. Перетворення векторного зображення у растрове.

Про матеріал
Текстовий документ, розробка уроку "Растрові зображення. Перетворення векторного зображення у растрове.", з предмету "Основи комп'ютерної графіки".
Перегляд файлу

 

ПЛАН УРОКУ ТЕОРЕТИЧНОГО НАВЧАННЯ

Тема уроку : Растрові зображення. Перетворення векторного зображення у растрове.

Мета уроку:

  •                   освітня: формування в учнів нових знань та вмінь щодо методів перетворення векторного зображення  у растрове;
  •                   розвиваюча: Здатність до пошуку та засвоєння нових знань з теми «Растрове зображення», набуття нових вмінь і навичок, здатність визначати навчальні цілі та способи їх досягнення. Здатність оцінювати власні результати навчання, навчатися впродовж життя.
  •                   виховна: виховання самостійності при прийнятті рішень, відповідальності за доручену справу, уважності при виконанні доручених завдань, прагнення до поглиблення та вдосконалення знань.

Тип уроку – урок засвоєння нових знань з теми «Растрові зображення. Перетворення векторного зображення у растрове.»

Дидактичне забезпечення – теоретичний матеріал у електронному вигляді, презентація на тему «Векторні та растрові зображення», наочні матеріали ( роздруковані види фотографій)

Матеріально-технічне забезпечення - ПК, мультимедійне обладнання, конспекти лекцій.

Хід уроку

  1. Організаційна частина:
    - перевірка наявності учнів;
    - перевірка готовності учнів до уроку.
  2.  Актуалізація знань:

Дати  відповіді на питання

  • Що таке векторна графіка?
  • Назвіть переваги та недоліки векторної графіки?
  1. Формування нових знань:

Викладач оголошує тему і мету уроку, паралельно з показом презентації.

Тема уроку: Растрові зображення. Перетворення векторного забраження у растрове.

Мета уроку: сформувати в учнів нові знання та вміння щодо методів перетворення векторного зображення у растрове.

Растрове зображення являє собою безліч кольорових крапок (зазвичай прямокутне) на моніторі, папері та інших відображають пристроях і матеріалах.

Кожна точка растрового зображення мала настільки, що не сприймається оком як окремий об'єкт, але сукупність точок сприймається як єдине зображення. Така технологія побудови зображень дуже нагадує мозаїку.

Приклад растрового зображення можна побачити в газеті чи журналі: будь-яка фотографія в них складається з масиву непомітних на перший погляд точок різного кольору і розміру. Телевізійне зображення і вид на екрані монітора - це теж растр, тільки, на відміну від друку на папері, растрова крапка комп'ютерного зображення має квадратну форму .

Точка растрового зображення позначається терміном "піксель".

Піксель

Нагадаємо, що термін "піксель" ("піксел") (від англ. Pixel, pel - скорочення від англ. Pix element, picture cell, picture element - елемент зображення) має два значення:

1) найменший елемент двовимірного цифрового зображення в растровій графіці;

2) "фізичний" елемент матриці дисплеїв, що формують зображення. Піксель є неподільний об'єкт прямокутної або круглої форми, що характеризується певним кольором (стосовно до плазмових панелей).

Растрове комп'ютерне зображення складається з пікселів, розташованих по рядках і стовпцях. Чим більше пікселів на одиницю площі містить зображення, тим воно детальней.

Кожен піксель растрового зображення - об'єкт, що характеризується певним кольором, яскравістю і, можливо, прозорістю, або комбінацією цих значень. Один піксель може зберігати інформацію тільки про один колір, який і асоціюється з ним (в деяких комп'ютерних системах колір і пікселі представлені у вигляді двох роздільних об'єктів).

Піксель - це також найменша одиниця растрового зображення, одержуваного за допомогою графічних систем виведення інформації (комп'ютерні монітори, принтери і т.д.). Дозвіл такого пристрою визначається горизонтальним і вертикальним розмірами виведеного зображення в пікселях. Колір пікселів, що відображаються на кольорових моніторах, складається з тріад (субпікселів червоного, зеленого і синього кольорів, розташованих поруч в певній послідовності).

ГОСТ 27459-87 "Системи обробки інформації. Машинна графіка. Терміни та визначення" йод терміном "піксель" розуміє "найменший елемент поверхні візуалізації, якій можуть бути незалежним чином задані колір, інтенсивність і інші характеристики зображення".

Характеристики растрового зображення

Растрові зображення характеризуються наступними параметрами:

 кількість пікселів - може зазначатися окремо кількість пікселів по ширині і висоті (1024 х 768, 640 х 480 і т.п.) або ж загальна кількість пікселів;

 дозвіл - величина, що говорить про можливий розмір і детальності зображення;

• кількість використовуваних квітів або глибина кольору;

 колірний режим - градації сірого, індексований, RGB, CMYK та ін .;

 колірний простір (колірна модель) - RGB, CMYK, LAB, HSV та ін.

Якість растрового зображення залежить від кількості растрових точок, з яких воно складається Основним показником якості є дозвіл зображення, тобто кількість точок на одиницю довжини (дюйм, мм, см). Найчастіше вимірюється кількість точок на один дюйм (англ. Dpi - dots per inch). Більша кількість точок дає більшу деталізацію зображення, однак при збереженні такого зображення необхідно зберегти інформацію про колір кожної точки, а оскільки точок може бути до декількох мільйонів, то розмір збереженого файлу теж буде великим.

Максимальна деталізація растрового зображення задається при його створенні і не може бути збільшена. Без особливих втрат растрові зображення можна тільки лише зменшувати. При збільшенні растрових зображень пікселі перетворюються на збільшені квадрати того чи іншого кольору.

Створюється растрова графіка фотоапаратами, сканерами, безпосередньо в растровому редакторі, а також шляхом експорту з векторного редактора або у вигляді знімків екрану.

Растеризація в Photoshop

Перетворення векторних зображень на растрові у Photoshop – це єдиний правильний метод. Він не тільки дозволяє отримувати найякісніші результати, але і дозволяє негайно приступати до редагування отриманих малюнків за допомогою величезної кількості найрізноманітніших інструментів. Крім того, растеризовані зображення автоматично розташовуються на окремому напівпрозорому шарі і дозволяють поєднуватися з іншими малюнками. Не забувайте під час редагування частіше зберігати зображення.

Файли Illustrator перед растеризуванням необхідно зберегти в рідному форматі або форматі EPS. Файли ж FreeHand перед растеризуванням слід обов’язково експортувати в формат EPS.

Щоб провести растеризування в Photoshop, просто відкрийте векторний файл. У діалоговому вікні растеризації, що з’явилося на екрані, введіть всі необхідні значення параметрів, а потім клацніть на кнопці ОК.

4. Підведення підсумків:

- аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку;

- аналіз причин помилок, зроблених учнями на уроці, та засобів їх усунення;

- повідомлення та обґрунтування оцінок;

- видача домашнього завдання ( в електронному вигляді).

 

docx
Додано
26 травня 2021
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку