Реалізація нацистами плану "Ост"

Про матеріал
Презентація присвячена конкретним прикладам реалізації нацистами плану "Ост" на окупованих територіях. На узагальнюючому уроці мова піде про фашмистські концтабори, здодіяння нацистів у Бахмуті та Часовоярському регіоні, знищенню людей у Бабиному Яру та таборах на території України, у Корюківці, про партизанський та націоналістичний рух у роки Другої світової війни. Епіграфом зустрічей стануть слова Анатолія Кузнєцова, якими він завершує роман-документ «Бабин Яр»: «Чи будемо ми розуміти коли-небуть, що найдорожче на світі ЖИТТЯ ЛЮДИНИ та його СВОБОДА?». Говоримо також про злочини сталінського режиму., про намагання фашистів знищити сліди своїх злодіянь… Можна спалити, розвіяти, засипати, затоптати - але залишається ще людська пам'ять! Історію не можна обдурити, і що-небудь назавжди приховати від неї неможливо! Ми не сміємо забувати про страшне горе, які ніс світу нацизм! Ми ніколи не повинні забути про жоден злочин сучасних путінських рашистів! Українство 79 років тому перемогло нацизм, переможе і рашистську навалу! Розраховано на дві пари занять при попередній підготовці дітей до уроку-проєкту за заданим вчителем алгоритмом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реалізація нацистами плану «Ост» ( до підсумкового уроку-конференції)Учитель Часовоярського закладу загальної середньої освіти Ⅰ-Ⅲ ступенів №15 Часовоярської міської ради Донецької області Заярний Олександр Борисович

Номер слайду 2

План “Ост”

Номер слайду 3

Реалізація плана «Ост»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Голокост“ тільки німець, арієць є тим, кого ми називаємо людиною ”

Номер слайду 6

Перший етап (1933-1939 рр.)З установленням нацистської диктатури в Німеччині антисемітизм став державною політикою “ третього рейху “. Приводом для масових антиєврейських акцій послужив замах на життя радника німецького посольства в Парижі Е. фон Рата, здійснений 17-річним польським євреєм Г. Гриншпаном, який прагнув у такий спосіб помститися за зло , заподіяне нацистами його батькам. За наказом міністра пропаганди Й. Геббельса і керівництва НСДАП 9-10 листопада 1938р. у Німеччині були організовані єврейські погроми, що ввійшли в історію як “ Кришталева ніч “. Загони есесівців і групи нацистів нападали на єврейські будинки, грабували, калічили й убивали. “ Кришталева ніч “ стала початком катастрофи європейського єврейства.

Номер слайду 7

Другий і третій етапи Другий етап (1939-1941 рр.)Третій етап (з 22 червня 1941р.)Другий етап антиєврейської політики почався із завоювання Німеччиною Польщі. Нацисти примушували євреїв носити особливі знаки. Особливими наказами євреїв позбавили джерел прибутку, почали відправляти на примусові роботи, у трудові табори. Третій етап почався разом за нападом гітлерівської Німеччини на СРСР. 20 січня 1942 р. у Берліні під головуванням шефа Головної канцелярії імперської безпеки Р. Генріха відбулася конференція з “ остаточного вирішення єврейського питання “. Учасники домовилися про виселення всіх євреїв з Європи на Схід.

Номер слайду 8

Остаточне вирішення єврейського питання. Розстріли. Криваві розправи проводили айнзацгрупи. Їм надавали підтримку СС, а також місцеві поліцаї. Масові вбивства здійснювалися за визначеним планом: у встановленому місці заздалегідь копали великий рів, на краю якого гітлерівці вишиковували групи євреїв, змушували їх роздягнутися і потім розстрілювали кулеметними чергами. Поранених і вцілілих закидали землею разом із мертвими.

Номер слайду 9

Бабин Яр

Номер слайду 10

Тільки за 2 дні 29-30 вересня 1941р. нацистами було знищено 34 тисяч осіб, за 5 днів - 195 тисяч, із них -150тисяч євреїв. А потім кожні вівторок та п′ятницю везли на страту підпільників і партизан, українців та росіян, євреїв і циган…

Номер слайду 11

Дорога смерті

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Артемівський Бабин Яр: 82 роки трагедії1942-2024

Номер слайду 14

Номер слайду 15

.19 листопада 1941 року Цобель видає наказ, в якому зобов'язує всіх євреїв зареєструватися в комендатурі, носити на правій руці пов'язку.7 січня 1942 року по місту розклеїли оголошення, в якому Було написано: “... всі євреї м. Бахмута, чоловічої і жіночої статі, будь-якого віку, повинні в п'ятницю 9 січня о 8 годині ранку зібратися в приміщенні колишнього залізничного НКВС в парку. “Люди йшли до призначеного місця- відомі лікарі, вчителі, ремісники та інші жителі міста. Багато було людей похилого віку, жінок з малолітніми та грудними дітьми на руках. Люди міста, бачачи це, нічого не розуміючи, завмерли в очікуванні. Чи знали приречені, куди вони йдуть, що їх очікує? 11 січня 1942-го — в тодішньому Артемівську нацисти стратили з особливою жорстокістю понад 3 тисячі містян. Людей замурували в штольнях алебастрового комбінату. Більшість з убитих були євреями.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1943 рік Робота державної комісії після звільнення Артемівська

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Стіна плачу

Номер слайду 20

За 22 місяці окупації Артемівська було знищено практично все єврейське населення

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Концтабори

Номер слайду 23

Всього із 18 млн. полонених, які знаходилися у концтаборах,загинуло 12 млн. , половина з них -євреї

Номер слайду 24

Бухенвальд (Німеччина)

Номер слайду 25

Щодня тут гинули тисячі людей: їх вбивали камінням, різками, топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом. З близько 250 000 ув'язнених, які пройшли через Бухенвальд з дня його заснування, близько 56 000 померли або були вбиті. Табір був звільнений американцями в 1945 році.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Надзвичайно жорстокою була дружина командуючого концтабором Ільзе Кох, яка полюбляла різноманітні абажури та рукавички зі шкіри вбитих. Особливо цінувалися ті померлі, котрі мали татуювання. Бухенвальдська відьма

Номер слайду 28

Бухенвальд за часів радянської окупації (1945-1950)В 1945 році табір опинився в радянській окупаційній зоні та був перетворений на спеціальний табір НКВС, який існував до 1950 року. За час існування табору НКВС через нього пройшли 28 тисяч осіб, 7 тисяч з яких загинули. Переважна частина загиблих за часів радянської окупації — інтерновані особи, що померли внаслідок голоду та за відсутності медичної допомоги. При цьому рівень смертності був вищий за нацистські часи. І там, як стало згодом відомо, чинили воєнні злочини. “Кожному – своє”. Напис на воротах концтабору “Бухенвальд”

Номер слайду 29

У Дахау «лікарі» та «вчені» СС проводили так звані «медичні експерименти» над сотнями в'язнів, яких використовували як людських 'морських свинок'. Між 1941 та 1942 було проведено близько 500 таких операцій над здоровими людьми. Експерименти з малярії примусово проводилися доктором Шиллінгом над бл. 1200 особами, з котрих ніхто не зголосився добровільно для цього. Жертв кусали комахи або їм давали заразні малярійні зі спорозоїтами уколи. Інші тести, проведені доктором Рашером, полягали у вивченні ефекту довгого занурювання людини в дуже холодну льодяну воду — більшість жертв помирало при температурі −26 C. Дахау (Німеччина)

Номер слайду 30

Равенсбрюк (Жіноче пекло)(Німеччина) Щонайменш 50 000 осіб загинуло в цьому таборі За неперевіреними даними, щодня в таборі ліквідовували 50 в'язнів пострілом у потилицю, відтак убитих спалювали. Знищували також і у газових камерах по 150 жінок за один захід.

Номер слайду 31

Аушвіц (Освенцим) (Польща){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сучасні історики збігаються у думці, що в Аушвіці знищили принаймні від 1,1 до 1,6 млн осіб, значну частину з яких становили євреї. Але на Нюрнберзькому трибуналі називали понад 4 млн., деяки історики говорять про 6-9 млн. загиблих.

Номер слайду 32

27 січня 1945р. Освенцим буде звільнено солдатами Першого Українського фронту. За рішення ООН 2005 року цей день став Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту

Номер слайду 33

Знаменитий напис на воротах табору "Arbeit macht frei", що означає "Робота звільняє" - брехня від самого початку, бо робота звільняла тільки від життя. Концентраційний табір Заксенхаузен, розташований за 35 кілометрів на північ від Берліна

Номер слайду 34

Рів для розстрілів, так званий «тір», зі стрільбищним валом, моргом та механізованою шибеницею. Остання являла собою механізм із ящиком, у який вставляли ноги в'язня, та петлею для його голови. Виходило, що жертву не вішали, а розтягували. Після чого вправлялися у стрільбі. Траса для випробування взуття. Дев'ять різних покриттів траси навколо плацу, за задумом нацистів, були необхідні для випробування взуття. Вибрані в'язні мали долати з різним темпом сорокакілометрові дистанції щодня. У 1944 році гестапівці ускладнили дане випробування, змушуючи в'язнів долати дистанцію у взутті менших розмірів і з важкими мішками за спиною.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Відомі в'язні:-Степан Бандера-Ярослав Стецько(1)-Тарас Бульба-Боровець-Яків Джугашвілі-Олег Ольжич (загинув від катувань в таборі)(2)-Ганс Лютер-Стефан Ровецький-Андрій Мельник-Дмитро Карбишев

Номер слайду 37

Маутгаузен (Австрія) В'язнями Маутгаузена було близько 335000 осіб; страчено понад 122000 чоловік (більше всіх — понад 32 тисячі — радянських громадян; серед них генерал Д. Карбишев).

Номер слайду 38

Дмитро Карбишев26 жовтня 1880 р. - 18 лютого 1945 р.

Номер слайду 39

Шляхами аду Фашисти перекидали його з одного табору смерті до іншого. Майданек, Освенцім, Заксенхаузен – всюди надихав учасників боротьби з фашизмом, ні на хвилину не втрачав мужності та підбадьорював тих, хто впадав у апатію, кого пригнічувало почуття безнадійності.

Номер слайду 40

Генерал Карбишев

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Концтабори на території України

Номер слайду 43

Концтабір "Уманська Яма". Влітку 1941-го в західній частині Умані гітлерівці заснували концтабір. Він був один з перших на території колишнього СРСР. На тому місці до війни знаходилась індича ферма, а пізніше глиняний кар’єр. Його глибина сягала 7 метрів, ширина 300 м., а довжина – близько 1 км. Німці звозили до нього радянських військовополонених і тримали їх під відкритим небом. Тому в народі так і назвали цю територію – Уманська яма. За даними німецького командування, 14 серпня 1941 року полоненими Уманської ями були близько 50 тис. радянських солдатів. На околиці міста, в Сухому Яру, розстріляли більше 13 тисяч уманських євреїв.

Номер слайду 44

Дарницький концтабір — концентраційний табір, створений німецькою окупаційною владою в Дарницькому лісі Києва в період Другої світової війни (1941–1943 роки). Був призначений для перебування в ньому військовополонених Червоної Армії. Через табір пройшло до 300 тис. людей, з них загинуло у ньому — 68 тис.

Номер слайду 45

Янівський концентраційний табір — табір примусової праці, створений нацистською владою у жовтні 1941 на вулиці Янівській у Львові, куди зганяли політичних в’язнів, військовополонених, а найбільше — євреїв

Номер слайду 46

Під час тортур, катувань і розстрілів в концентраційному таборі “Янівський”, завжди грала музика. Оркестр складався з ув’язнених, вони грали одну і ту ж мелодію – «Танго смерті». За цю фотографію було заплачено людське життя. Коли під час обшуку її знайдуть, фотографа, який з вікна другого чи третього поверху потай зняв цю сцену, повісять. Під шибеницею примусять грати отих, навіки збережених об’єктивом його «лейки», музикантів, а в нього самого, вже мертвого, метатимуть і метатимуть ножі.

Номер слайду 47

Кісткодробилка Янівського табору.

Номер слайду 48

За час існування цього концтабору в ньому загинуло понад 25 тисяч військовополонених і громадських осіб. Трупи тих, хто гинув, спочатку заривалися в Бабиному яру, а потім прямо на території концтабору в ямах і траншеях

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Цвинтар сіл, знищенних фашистами-185 могил. 186-та- сама Хатинь. Живцем було спалено 149 жителів Хатині, з них- 75 дітей за можливе надання мешканцями села допомоги партизанам та як помста за вбивство кількох німецьких військовослужбовців (22 березня 1943 року)

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Корюківська трагедія

Номер слайду 59

Українська Хатинь Корюківка Чернігівської області Наприкінці лютого 1943р радянські партизани, що перебували в лісі поруч із селом напали на розміщений тут угорський гарнізон. З боєм розгромили комендатуру і в’язницю, визволили кількох партизанів та їх рідних. За два дні нацисти спалили та розстріляли 6700 українців. Масове вбивство мирних мешканців було каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизанів, очолюваних офіцером НКВС СРСР Олексієм Федоровим. Особливого трагізму цій події додає той факт, що партизанська група військ О. Федорова переважала карателів за кількістю вояків майже у 10 разів, але партизани нічого не зробили для порятунку мешканців Корюківки. У березні 1943 р. нацисти спалили 1290 хат із 1300 та знищили більшу частину мешканців містечка

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Масалов Микола Іванович

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Анатолій Кузнєцов: Чи розумітимемо ми колись, що найдорожче на світі- життя людини та його свобода?

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
27 травня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку