Речення. Види речень.

Про матеріал
Повторимо й доповнимо раніше вивчені матеріали про види речень за метою висловлювання та інтонаційним забарвленням. Згадаємо нам, що речення — це граматично та інтонаційно цілісна одиниця мовлення, яка побудована з одного чи кількох слів та виражає закінчену думку, що в українській мові речення зокрема розрізняють за метою висловлювання та за інтонаційним забарвленням. Послуговуючись прикладами, згадаємо кожний із видів речень та їхні особливості; з’ясуємо, що будь-яке за метою висловлювання речення може мати будь-яке інтонаційне забарвлення. І потренуємося розрізняти речення за відповідними ознаками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Двадцять третє вересня. Класна робота Словник Держава, Україна, Батьківщина, влітку, взимку, згадає, скласти, крайок, подвір’я. суддя, стежина.

Номер слайду 7

(Р)

Номер слайду 8

Два речення. За метою висловлювання розповідні речення.

Номер слайду 9

Перебудуй перше речення в окличне. У сизому тумані, в сині димовій — які ж яблука рум’яні, які ж груші медові!(Ок.)Перебудуй друге речення у спонукальне. Осене,щедра мати, вмій одаряти сотнями дарів всіх трудівників!(С)

Номер слайду 10

Осінь вміє одаряти сотнями дарів!Осінь вміє одаряти сотнями дарів?Осене, вмій одарити сотнями дарів. Осене, сотнями дарів вмій одарити!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Визнач головні члени в останньому реченні, перебудуй у спонукальне. Визирають  яблука  з-поміж листя, сміються  до сонця, наливаються , спіють  . Визирайте, яблука, з-поміж листя, смійтеся до сонця, наливайтеся, співайте.

Номер слайду 13

Підсумок— Для чого служать речення? — Які бувають речення за метою висловлювання?— Чи можна речення одного виду перетворити в інший вид?— Що для цього потрібно зробити? — А які бувають речення за інтонацією?— Які розділові знаки треба ставити у кінці кожного речення?— Що часто використовують у спонукальних реченнях?— Які розділові знаки слід ставити при звертаннях?

Номер слайду 14

Порефлексуймо

Номер слайду 15

Домашнє завданняс.21(прав. за табл.); с.22 впр.39.

pptx
Додано
10 жовтня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку