Речовини навколо тебе. Основні речовини, що входять до складу атмосфери (кисень, азот, вуглекислий газ), гідросфери (вода) та літосфери (пісок, вапняк, вугілля).

Про матеріал
Мета уроку: Освітня мета: Ознайомити учнів із речовинами, що оточують нас у природі. Розглянути основні складові атмосфери, гідросфери та літосфери, зокрема кисень, азот, вуглекислий газ, воду, пісок, вапняк і вугілля. Пояснити їхнє значення та роль у природних процесах. Розвивальна мета: Розвивати вміння аналізувати склад речовин у природі, порівнювати їхні властивості та значення для людини і природи. Формувати наукове мислення та вміння класифікувати речовини за їхнім складом та функціями. Виховна мета: Виховувати екологічну свідомість та відповідальне ставлення до природних ресурсів, підкреслити важливість збереження природного середовища та раціонального використання ресурсів атмосфери, гідросфери та літосфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що нас оточує?Речовини навколо тебе. Основні речовини, що входять до складу атмосфери (кисень, азот, вуглекислий газ), гідросфери (вода) та літосфери (пісок, вапняк, вугілля).

Номер слайду 2

Розкрити значення речовин, що складають атмосферу (кисень, азот, вуглекислий газ), їхні основні функції та значення для життя на ЗемліОписати роль води як основної речовини гідросфери, її властивості та значення для життя. Ознайомити з речовинами літосфери (пісок, вапняк, вугілля), їхнім походженням і застосуванням у природі та людській діяльності.123 Завдання уроку:

Номер слайду 3

У природі немає нічого зайвого!Авероес, середньовічний мислитель. Як ти розумієш висловлювання Авероеса? Що таке фізичне тіло?Із чого складаються всі тіла? Як називають найдрібнішу частинку речовини? Які стани речовини ти знаєш?

Номер слайду 4

Як ви думаєте, чи багато різних речовин оточує нас у повсякденному житті?

Номер слайду 5

Якби ми змогли подивитися на склад речовин навколо нас за допомогою чарівного мікроскопа, що б ми побачили в повітрі, воді та ґрунті?

Номер слайду 6

Явища, під час яких одні речовини перетворюються на інші, називають хімічними.

Номер слайду 7

Au. Mg. Ni. IKHg. Ca. Al. PZn. Ag. CАтоми одного виду називають хімічним елементом.

Номер слайду 8

Хімічний елемент Назва латинською мовою Значення (переклад) Позначення Гідроген Hydrogenium Той, що народжує воду H Оксиген Oxygenium Той, що народжує кислоти O Карбон Carboneum Той, що народжує вугілля C Нітроген Nitrogenium Той, що народжує селітру N Таблиця 1. Назви деяких хімічних елементів

Номер слайду 9

Основою майже усіх природних речовин, які утворюються під час розвитку рослин або внаслідок життєдіяльності тварин та інших організмів, є органічні сполуки.

Номер слайду 10

білкивуглеводижири. Виділяють такі основні класи органічних речовин

Номер слайду 11

Номер слайду 12

А чи замислювалися ви, з чого складається повітря, яким ми дихаємо? Адже ми не лише отримуємо кисень, а й багато інших речовин.

Номер слайду 13

78%азоткисень21%1%

Номер слайду 14

Азот. Найпоширеніший газ. Він дуже важливий для рослин, бо допомагає їм рости, але в атмосфері ми не можемо його використовувати напряму.

Номер слайду 15

Кисень. Це той газ, яким ми дихаємо, і його виробляють рослини під час фотосинтезу.

Номер слайду 16

Вуглекислий газ. Рослини поглинають вуглекислий газ для фотосинтезу. Це основа харчового ланцюга. CO2 утримує тепло в атмосфері. Це впливає на глобальний клімат. Вуглекислий газ бере участь у природному кругообігу. Він регулює концентрацію CO2.

Номер слайду 17

А тепер давайте подумаємо, що було б, якби в атмосфері не було одного з цих газів? Чи змогли б ми жити на Землі?

Номер слайду 18

ГІДРОСФЕРА: ВОДА - ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯТерморегуляція. Вода регулює температуру планети. Вона зберігає тепло в океанах. Універсальний розчинник Вода розчиняє багато речовин. Це важливо для транспорту поживних речовин. Кругообіг води. Вода постійно циркулює. Це забезпечує життя на всій планеті.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Літосфера містить різноманітні мінерали. Вони формують гірські породи та ґрунти. Мінерали забезпечують поживними речовинами рослини. Вони є джерелом корисних копалин. Літосфера: мінеральні речовини Мінерали беруть участь у геологічному кругообігу. Вони постійно трансформуються та переміщуються.

Номер слайду 22

Корисні копалини - пісок, вапняк, вугілля Пісок використовується у будівництві. Він є сировиною для виробництва скла. Вугілля - важливе джерело енергії. Воно використовується в металургії. Вапняк застосовують у виробництві цементу. Він важливий для сільського господарства.

Номер слайду 23

З'єднаємо речовини з відповідними оболонками Землі, до яких вони належать. Атмосфера. Гідросфера. Літосфера

pptx
Додано
15 жовтня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку