Реєстрове козацтво. Козацькі повстання кінця ХVІ ст.

Про матеріал
Презентація розкриває причини виникнення реєстрового козацтва; формування козацького стану; висвітлює передумови, причини та перебіг козацьких повстань кінця ХVІ ст. та продовжує формувати вміння здобувачів освіти працювати з історичною картою як джерелом історичних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реєстрове козацтво. Козацькі повстання кінця ХVІ ст.

Номер слайду 2

Реєстрове козацтво. Після об'єднання Великого князівства Литовського з Польським королівством (1569 р.)., новоутворена держава - Річ Посполита - гостро потребували військової сили для захисту кордонів і воєн із сусідами. Тому доволі швидко владні кола цих держав звернули увагу на козацтво й намагалися його залучити до своєї військової системи. Перший достеменно відомий факт вербування козацького підрозділу на довготривалу службу поза українськими землями мав місце під час литовсько-московської війни 1534–1537 рр. У 1560 р., у черговій литовсько-московській війні, знову було навербовано козацькі підрозділи.

Номер слайду 3

У 1572 р. за короля Сигізмунда ІІ Августа на постійну службу було наймано 300 осіб. Козаки мали бути вписані у певний реєстр. Від цього вони й дістали назву «реєстрові». Тих, хто не потрапив до реєстру, називали нереєстровими, або випищиками. Офіційно вони титулувалися як Військо Запорозьке, або Військо Низове.

Номер слайду 4

У 1578 р. король Стефан Баторій до оплати додав реєстровим козакам ще й дозвіл на перебування на південній Київщині. Тут у м. Трахтемирів (нині село в Черкаській області) було засновано козацький шпиталь і арсенал. До кінця століття чисельність реєстру збільшилася до 1000 осіб. Козацтво вважало, що реєстр — це офіційне визнання його як окремого суспільного стану і підтвердження його прав. Саме тому однією з головних вимог було збільшення реєстру. Щодо чисельності, то на Січі намагалися не виписувати певного реєстру козаків, а лише приймати гроші на утримання всього Війська Запорозького. Цей аспект, а також намагання закріпити за собою управління певною територією було причиною конфліктів у відносинах як усередині козацької спільноти, так і з урядом Речі Посполитої.

Номер слайду 5

Формування козацького стану. Безпосереднім ядром козацтва були так звані слуги-бояри, які вважали себе князівськими вояками. У XVI ст. на землях Центральної України існувало певне населення, яке не було селянами, несло військову повинність, пам’ятало про старі привілеї від великих князів, проте не мало фактичних прав і гарантій з боку держави. Тому перед козацтвом, як нащадком слуг-бояр великих князів, постала необхідність зафіксувати себе в соціальній структурі держави як певний привілейований стан, єдиним обов’язком якого була військова служба. Таким чином, козацтво існувало як окрема група населення, об’єднана способом життя та інтересами. А з появою реєстрового війська фактично козацтво оформилося як певний стан. Хоча офіційно уряд Речі Посполитої не визнавав за козаками такого статусу.

Номер слайду 6

Козацькі повстання кінця ХVІ ст. Причини розгортання соціальної та станової боротьби : Посилення закріпачення селян (Литовський статут, 1588 р.);Зростання податків та повинностей;Утиски міщан та козаків;Наступ католицизму;Політика полонізації;Небажання польського уряду рахуватися зі становими інтересами українського козацтва.

Номер слайду 7

Козацьке повстання на чолі з Криштофом Косинським. Дата : 1591-1593 рр. Привід: земельний конфлікт між Криштофом Косинським і сином князя Василя Острозького Янушем, який силою забрав маєток Косинського в Рокитній. Хід повстання: Косинський марно намагався захистити свої права за допомогою державних урядовців. Серед козаків наростало обурення: якщо вже старшина не зміг мирним шляхом забезпечити свої права на власність, то годі й казати про можливості й безпеку рядового козацтва. До кінця 1592 р. козацьке військо фактично оволоділо всією Київщиною і рушило походом на Волинь. Однак 23 січня 1593 р. у битві біля с. П’ятка (нині Житомирська область) повсталі зазнали поразки. А в травні 1593 р. Криштоф Косинський загинув у Черкасах. Наслідки повтання : поразка, АЛЕ це було єдине повстання козаків, коли проти них діяли не державні війська, а лише військові сили місцевих українських магнатів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Князь В.-К. Острозький зробив усе, аби домовитися з козаками і в майбутньому уникнути прямого протистояння з ними. Як наслідок, головною силою з придушення козацьких повстань надалі виступили вже не війська магнатів, а збройні сили Речі Посполитої. До того новим коронним гетьманом (очільником королівського війська) став Станіслав Жолкевський, який підтримував рішучі дії проти козаків.

Номер слайду 10

Повстання під проводом Семерія Наливайка. Дата: 1594-1596 рр. Помічники: Матвій Шах, Криштоф Кремпський, Григорій Лобода та ін. Хід повстання: Перша битва козаків і коронних військ відбулася під Білою Церквою 23–24 березня 1596 р. Табір запорожців витримав натиск коронної кінноти. Втрати були великі з обох боків. Саме в цей час козацтво дедалі частіше почало заявляти про себе як про носія влади на центрально-українських землях. Ходили навіть чутки про прагнення С. Наливайка утворити тут окрему державу. Проте в середовищі повсталих не було єдиної думки про те, що робити далі. Тому С. Наливайко вирішив відступити на схід, намагаючись виграти час для того, щоб домовитися з урядом. Козацьке військо переправилося через Дніпро й зупинилося в урочищі Солониця біля м. Лубни на Полтавщині. Повсталі збудували потужні фортифікаційні споруди. Спроба коронного війська за допомогою штурмів розгромити козаків зазнала фіаско. Проте нестача припасів і незгода в середовищі повсталих зруйнували єдність козаків. Частина козацької старшини пішла на переговори з С. Жолкевським. Було організовано заколот, заколотники захопили С. Наливайка з його соратником Матвієм Шаулою і видали їх С. Жолкевському. Наслідки повстання: Поразка. Хоча С. Жолкевський обіцяв не чинити насилля проти козаків, однак 8 червня 1596 р. жовніри напали на табір. Чимало повстанців загинуло. С. Наливайко був страчений у Варшаві.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Основні причини поразки козацьких повстань 1591-1596 рр.: Повстанці не висували гасло за свободу і національно-релігійні права українського народу;Повстання зводилось лише до боротьби за вузько станові інтереси козацтва;Козаки не мали чіткої програми дій;Серед козацтва не було згуртованості;Часта зміна гетьманів;Внутрішні чвари. Наслідки козацьких повстань 1591-1596 рр.: Започаткували масове покозачення селян і міщан;Козацтво отримало великий резерв для свого зростання, що в подальшому допоможе йому зайняти провідні позиції у національно-визвольній боротьбі українського народу.

Номер слайду 13

Не дивлячись на поразку козацьких повстань ХVІ ст., полякам так і не вдалося повністю згасити полум'я національно-визвольної боротьби українського народу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Герасимович Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Охрімчук Ірина Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Філь Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
17266
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку