Регенерація клітин крові (Самостійна робота)

Про матеріал
Репаративна регенерація крові відрізняється від фізіологічної перш за все своєю більшою інтенсивністю. При цьому активний червоний кістковий мозок з`являється в довгих трубчастих кістках на місці жирового кісткового мозку (мієлоїдний перетворення жирового кісткового мозку).
Перегляд файлу

1

 

Структурний підрозділ

Медичний фаховий  коледж Львівського національного медичного університету імені Данила галицького

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САМОСТІЙНА РОБОТА

На тему

«Регенерація клітин крові»

 

   

 

 

 

 

Виконала

студентка 3 курсу, групи 2Г

__________________________

 

 

 

 

 

 

 

Львів 2022

Репаративна регенерація крові відрізняється від фізіологічної перш за все своєю більшою інтенсивністю. При цьому активний червоний кістковий мозок з`являється в довгих трубчастих кістках на місці жирового кісткового мозку (мієлоїдний перетворення жирового кісткового мозку).

Жирові клітини витісняються розтушуй острівцями кровотворної тканини, яка заповнює кістково-мозкової канал і виглядає соковитою, темно-червоною. Крім того, кровотворення починає відбуватися поза кістковим мозком - внекостномозгового, або екстрамедулярне, кровотворення. Вогнища екстрамедулярного (ГЕТЕРОТОПІЧНОЇ) кровотворення в результаті виселення з кісткового мозку стовбурових клітин з`являються в багатьох органах і тканинах - селезінці, печінці, лімфатичних вузлах, слизових оболонках, жировій клітковині і т. Д.

Регенерація крові може бути різко пригнічена (наприклад, при променевої хвороби, апластичної анемії, алейкії, агранулоцитозе) або перекручена (наприклад, при злоякісній анемії, поліцитемії, лейкозі). У кров при цьому надходять незрілі, функціонально неповноцінні і швидко руйнуються формені елементи. У таких випадках говорять про патологічну регенерації крові.

Репаративні можливості органів кровотворної та імунокомпетентних системи неоднозначні. Кістковий мозок має дуже високі пластичні властивості і може відновлюватися навіть при значних пошкодженнях. Лімфатичні вузли добре регенерують лише в тих випадках, коли зберігаються зв`язку приносять і виносять лімфатичних судин з навколишнім їх сполучною тканиною. Регенерація тканини селезінки при пошкодженні буває, як правило, неповної, загибла тканина заміщується рубцем.

Регенерація кровоносних і лімфатичних судин перебігає неоднозначно залежно від їх калібру.

Мікросудин мають більшу здатність регенерувати, ніж великі судини. Новоутворення мікросудин може відбуватися шляхом брунькування або аутогенно. При регенерації судин шляхом брунькування в їх стінці з`являються бічні випинання за рахунок посилено діляться ендотеліальних клітин (ангіобласти). Утворюються тяжі з ендотелію, в яких виникають просвіти і в них надходить кров або лімфа з «материнського» судини. Інші елементи судинної стінки утворюються за рахунок диференціювання ендотелію і оточуючих судину сполучнотканинних клітин, В судинну стінку вростають нервові волокна з предсуществующих нервів. Аутогенне новоутворення судин полягає в тому, що в сполучної тканини з`являються ділянки недиференційованих клітин В цих ділянках виникають щілини, в які відкриваються попередні капіляри і виливається кров. Молоді клітини сполучної тканини, диференціюючи, утворюють ендотеліальну вистилку і інші елементи стінки судини.

Великі судини не мають достатніх пластичних властивостей. Тому при пошкодженні їх стінки відновлюються лише структури внутрішньої оболонки, її ендотеліальна вистілка- елементи середньої і зовнішньої оболонок зазвичай заміщуються сполучною тканиною, що веде нерідко до звуження або облітерації просвіту судини.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
14 березня 2023
Переглядів
601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку