Регуляція травлення. Харчові розлади та запобігання ним.

Про матеріал
Травлення у людини є психофізіологічним процесом. Це означає, що на послідовність і швидкість реакцій впливають гуморальні чинники шлунково-кишкового тракту, якість їжі і стану вегетативної нервової системи.
Перегляд файлу

Урок № 12

Регуляція травлення. Харчові розлади та запобігання ним.

 

2.Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

1.Гра «Хрестики – нулики»

Відшукайте пряму лінію по горизонталі, вертикалі чи діагоналі з відділів, які відносяться до одного органу травної системи людини:

А.

глотка

клубова

стравохід

Сліпа

Ободова

Сигмоподібна

дванадцятипала

пряма

порожниста

Вірна відповідь: відділи товстого кишечника

Б.

клубова

шлунок

ободова

сигмоподібна

дванадцятипала

пряма

тонка

Ротова порожнина

порожниста

Вірна відповідь: відділи тонкого кишечнику

 

4.Засвоєння нового матеріалу

1. Регуляція травлення

Розповідь вчителя:

Травлення у людини є психофізіологічним процесом. Це означає, що на послідовність і швидкість реакцій впливають гуморальні чинники  шлунково-кишкового тракту, якість їжі і стану вегетативної нервової системи.

Пошукова робота з підручником

Робота в групах:

1 група - Як регулюється слиновиділення?

2 група – Як регулюється шлункове соковиділення?

 3група- Як регулюється виділення травного соку підшлункової залози?

4 група- Як регулюється жовчовиділення?

Очікувані результати пошукової роботи груп:

                                             1 група -  регуляція слиновиділення

Рецептори язика і слизової оболонки подразнюються їжею. По чутливих нервових волокнах нервові імпульси надходять від рецепторів до слиновидільного центру у довгастому мозку. Потім, від нього нервові імпульси, по рухових нервових волокнах, надходять до слинних залоз, що і стимулює виділення слини. Це — безумовно-рефлекторне слиновиділення. А також виділення слини може відбуватися і тоді, коли ми бачимо їжу. Людина відчуває її запах або навіть тоді, коли думає про неї. Цей процес називається умовно-рефлекторним слиновиділенням.

2 група – регуляція шлункового соковиділення

При подразнені і рецепторів зору, нюху, слуху їжею ще до прийняття їжі шлунковий сік із залоз слизової оболонки починає потрапляти в шлунок (апетитний сік). Їжа потрапляє у шлунок і зразу починає розщеплюватись (умовно - рефлекторне соковиділення). Перший етап виділення шлункового соку здійснюється рефлекторно через довгастий мозок та кору великих півкуль. Подразнення рецепторів стінок шлунка відбувається тоді, коли тули потрапляє їжа в шлунок. Уже звідти нервові імпульси доходять до довгастого мозку, який у свою чергу відправляє імпульси по блукаючому нерву (у напрямі залоз шлунка). Це спричиняє виділення шлункового соку (безумовно – рефлекторне соковиділення).Гуморальна регуляція виділення шлункового соку здійснюється біологічно активними речовинами (настриг, серотонін тощо), що виділяються залозами шлунка під час травлення їжі. Вони всмоктуються в кров і стимулюють роботу шлункових залоз.

Серед численних факторів, що мають вплив на шлункову секрецію, можна виділити емоційний. Почуття тривоги, страху, туги пригнічує вироблення травного соку і моторику шлунка.

3 група – регуляція виділення травного соку підшлункової залози

Секреція підшлункової залози регулюється нервовою системою і гуморально. Тут мають значення умовнорефлекторні реакції, подразнення слизових оболонок рота, стравоходу, шлунка, акти жування, ковтання.Під дією соляної кислоти, що потрапляє в дванадцятипалу кишку з харчовою масою, у стінці кишки продукується гормон секретин, який з кров'ю виноситься у підшлункову залозу, збуджуючи її діяльність. На роботу підшлункової залози впливають проміжні продукти білкового і жирового обмінів, які потрапили в кров.

4 група - регуляція жовчовиділення

Регуляція жовчовиділення забезпечується нервовою та гуморальною системами. Нервові імпульси, що надходять по блукаючому нерву, стимулюють жовчовиділення, а по симпатичному - пригнічують його. Саме тому нервові перенапруження, при яких збуджується симпатична нервова система, негативно впливають на виділення жовчі й на процеси травлення в цілому. Існує й умовнорефлекторне жовчовиділення (наприклад, під час розмови про їжу). Гуморальна регуляція жовчовиділення пов'язана з діяльністю деяких гормонів (наприклад, гормони залоз дванадцятипалої кишки й гіпофіза стимулюють, а гормони жовчного міхура пригнічують жовчовиділення).

Формулювання висновку:

 Отже, регуляція процесів травлення здійснюється нервовою та гуморальною системами. Умовно-рефлекторна нервова регуляція процесів травлення здійснюється на вид їжі, її запах, смак, думки про неї та безумовно-рефлекторна при надходженні їжі до органів травлення механо-, хемо-, терморецепторами.

Центральна гуморальна регуляція здійснюється залозами внутрішньої секреції (гіпофізом, щитоподібною, наднирниками, підшлунковою) та місцевими  гормонами стінок шлунково-кишкового тракту (гастрин, гістамін, секретин) та продуктами гідролізу нутрієнтів.

Складання опорної схеми:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Хвороби шлунково – кишкового тракту. Харчові розлади та запобігання ним.

Розповідь вчителя:

Захворювання органів травної системи посідають друге місце після серцево – судинних хвороб. Трапляються вони і в молодому віці. Причини більшості захворювань залежать в основному від самої людини, способу її життя.

Найпоширенішою хворобою шлунка є гастрит. Це запалення слизової оболонки шлунка, що спричинює порушення його функцій.

Запитання до учнів:

  • Як ви вважаєте, які фактори сприяють виникненню  запалення слизової оболонки шлунка?

Очікувані відповіді учнів:

Виникає гастрит через недотримання режиму харчування, неякісне харчування (вживання занадто гарячої і гострої  їжі), погане пережовування їжі, вживання алкоголю, куріння тощо.

Розповідь вчителя:

У деяких випадках гастрит може передувати  розвитку виразкової хвороби шлунку.

  • Чому  виникає виразка?

(Порушується захисний барєр шлунка – шар слизу, який його покривав. Унаслідок цього соляна   кислота і пепсин потрапляють до клітин внутрішньої оболонки шлунка і подразнюють її. Так утворюється виразка)

    Хвороби органів травної системи виникають ще й у наслідок різноманітних отруєнь, проникнення інфекцій, гельмінтів.

Харчовими отруєннями називають такі захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Вони можуть спричинюватися потраплянням з їжею отруйних продуктів бактеріальної або небактеріальної природи.

 

Робота в групах (випереджальне домашнє завдання)

1 група – бактеріальні  харчові отруєння

2 група – небактеріальні харчові отруєння

3 група – вірусні та глистяні  захворювання органів травної системи

4 група – вплив алкоголю і нікотину на травлення

Презентація груп, обговорення, можлива корекція або доповнення відповідей вчителем.

Запитання до учнів:

  • Яку першу долікарську допомогу необхідно надати  у разі отруєнь?

Вчитель коригує і узагальнює відповіді учнів.

Це повинен знати кожен!!!

Перша допомога у разі отруєнь повинна бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши швидку допомогу, необхідно:

  • промити шлунок – дати людині випити підряд 5-6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів.
  • промити кишечник – увести через задній прохід близько 1 л теплої води за допомогою клізми. Воду вводять повільно і залишають потерпілого лежати на боці 5-20 хв.

Вправа «Мікрофон»

  • Назвіть заходи профілактики харчових отруєнь

Складання опорного конспекту:

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання.

  •              зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

— не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

— не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;

— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

— обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

 

Додатковий матеріал для вчителя:

Небактеріальні харчові отруєння

    Отруєння небактеріальної природи виникають внаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою (наприклад, отруйні гриби, ягоди) та продуктів, які місять хімічні речовини (наприклад, нітрати, пестициди тощо).  Необхідно насамперед зупинитися на отрутних грибах, тому що захворювання, викликані ними, займають важливе місце серед небактеріальних харчових отруєнь.  З всіх отрутних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка, до складу якої входять сильнодіючі токсичні речовини – аманітогемолізін і аманітотоксін. Про грізні наслідки, зв'язаних з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більш.  Клінічна картина цього отруєння звичайно має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10 – 12 ч, у потерпілих відзначаються жорстокі болі в животі, частий стілець, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, коматозний стан. Найбільше часто отруєння блідою поганкою спостерігаються серед дітей, чому сприяє та обставина, що вона є смертельно небезпечним двійником таких їстівних грибів, як печериці і сироїжки. До небактеріальних отруєнь  можна віднести і нітратну метгемоглобінемію, зв'язану з тривалим споживанням ковбас і питної криничної води, що містить багато нітратів. Установлено, що дана інтоксикація має істотне значення не тільки для здоров'я грудних дітей, але і для дорослих, особливо страждаючим захворюванням легень, коронарною недостатністю й анемією. Це зв'язано з тією обставиною, що навіть при порівняно низьких рівнях метгемоглобіну відзначається інактивація оксигемоглобіну і зниження доставки кисню до тканин. Небезпека збільшується ще тим, що підвищений зміст нітратів виявляється й у цілому ряді рослинних продуктів, у тому числі в картоплі, моркві, ріпі, редисі, кольоровій капусті, салаті й ін. Останнє порозумівається інтенсивним застосуванням азотних і азотистих добрив.

Вплив алкоголю і нікотину на травлення

Багато людей віддають перевагу безпосередньому задоволенню від вживання алкогольних напоїв і куріння тютюну, а не зниженню ризику захворювання нехай навіть важкою хворобою в майбутньому.

 Вживання алкогольних напоїв призводить до розладу апетиту. Спочатку він вибірково знижується, а потім повністю зникає. Хворі на хронічний алкоголізм, як правило, худнуть. У них з'являються ознаки передчасного в'янення, старіння.

 Вплив алкоголю на слизову оболонку шлунка та її залозистий апарат виявляється в порушеннях секреторної, ферментативної і рухової  діяльності шлунка, а також органічних змінах слизової оболонки, частіше у вигляді гіпертрофічного катару. У людей, які постійно п'ють спиртні напої обов'язково розвивається гастрит.  Розвиток гастриту обумовлено не тільки безпосереднім впливом спиртних напоїв на слизову оболонку, але і порушенням центральної регуляції функцій шлунка. Алкоголь є дуже частою причиною панкреатитів.

Під впливом токсичної дії нікотину у курців спостерігаються розлади травлення у різних відділах травної системи. Відзначено, що тютюновий дим послаблює нюх і сприйняття смакових відчуттів, збільшує слиновиділення, розпушує ясна, сприяє кровотечі і утворення виразок на слизовій оболонці порожнини рота. Крім того, він впливає на емаль зубів і здатний руйнувати дентин. Секреція слинних залоз під впливом нікотину спочатку підвищується, а потім пригнічується.

Крім розлади травлення в порожнині рота, під дією нікотину порушується травлення в шлунку. Згідно зі статистичними даними, у курців частіше зустрічається виразкова хвороба шлунка, хронічний гастрит. При нікотинізмі у хворих часто спостерігається зниження кислотності шлункового соку.

 

5.Узагальнення і закріплення знань

1. Вправа «Якщо – то»

Учні за темою уроку ланцюжковим методом повинні побудувати речення на зразок: «Якщо в травну систему людини потраплять недозрілі яйця аскариди, то зараження на аскаридоз не відбудеться»

2.Вправа «Консультує лікар»

  • До лікарні прийшов хворий зі скаргами на часте рідке випорожнення з домішками слизу і крові, яке супроводжується болем. У хворого підвищена температура й озноб. Яке захворювання діагностується у хворого?

(Відповідь:Дизентерія)

  • До лікарні потрапила велика група туристів з гострим отруєнням. У всіх спостерігалася задуха, спазм дихальних шляхів, розширені зіниці, важке дихання. Більшість скаржилася на погіршення зору та сухість у горлі. З’ясувалося , що туристи їли червону рибу. Чи могла стати риба причиною хворобі? Якщо так, то якої?

 (Відповідь:Ботулізм)

  • Вважається, щоб гарно співати, необхідно споживати сирі яйця. Однак нерідко в охочих до сирих яєць виникає гостре інфекційне захворювання травної системи. Яке і чому?

 (Відповідь: Сальмонельоз)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
2454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку