Рекомендації для вихователів по організації й оформленню куточка для батьків у групах дошкільного закладу

Про матеріал
Весь інформаційний матеріал повинен бути коротким, доступним, естетично оформленим і відповідати річним завданням дошкільного навчального закладу.
Перегляд файлу

                 Методичні рекомендації для вихователів

 «Для вас, батьки!», або  рекомендації для вихователів по організації й оформленню куточка  для батьків у групах дошкільного закладу

Інформація, розміщена на стенді для батьків повинна бути динамічною. Мінімум раз у два-три тижні матеріал повинен поновлюватися. При розміщенні будь-якого друкованого матеріалу на стенді посилання на видання, включаючи авторство й рік публікації, обов'язкове.

Стенд повинен бути барвисто оформлений. При оформленні стенда варто використовувати не тільки малюнки, але й фотографії (краще дітей групи й батьків). При оформленні стендів не потрібно зловживати декоративними елементами, наївними зображеннями ляльок, іграшок. Співвідношення тексту й ілюстрацій повинне бути 2:6  (2 частини - текст, 6- ілюстрації), вони повинні в першу чергу привернути увагу батьків, потім донести до них потрібну інформацію.

Матеріали куточка для батьків дублюються на Інтернет-сайті ДНЗ, де змінювана інформація доступна не тільки 1-2 тижні, а на постійній основі. Це надає можливість батькам повернутись до прочитаних матеріалів у будь-який момент. Бажано оновлювати матеріали «Щоденника групи», Оголошення та Меню у першій половині дня. Це надає можливість батькам підготуватись до зустрічі з дітьми увечері, за необхідності ознайомитись із літературою актуальної тематики, можливо, запастись усім необхідним для виконання «домашнього завдання».

Форми подачі наочного матеріалу для батьків:

  1. Постійний інформаційний стенд.     

Зміст:

- Візитна картка групи.

- Характеристика вікових психологічних особливостей дітей групи.

- Розпорядок дня  – „Сходинки розвитку”.

- Правила для батьків.

- План заходів для батьків (у відповідно з планом роботи ДНЗ).

2. Стенди зі змінюваним матеріалом.  

Зміст:

«Щоденник групи». Розділ представляє матеріали про минулий день: які проходили заняття, що читали дітям, які пісні вивчили на музичному занятті, куди ходили на екскурсію, який дивилися спектакль і багато ін. Матеріал постійно поновлюється описами, фотоматеріалами та літературою. На ньому може бути щоденний розділ, де відзначаються найбільші успіхи вихованців за день.

Оголошення. У цьому розділі міститься тільки офіційна інформація: коли будуть збори,  принести фарби, фотографії й т.д. (якщо є про це рішення батьківських зборів, на яке потрібно  зробити посилання).

«Права дітей». Розділ для батьків, у якому міститься різноманітна інформація з дотримання прав дитинства в дошкільному закладі й родині, адреси й телефони організацій, куди можна звернутися по допомогу, офіційні документи.

«Поради лікаря» або «Медична сторінка». Матеріали готують медичні працівники з найбільш актуальних тем: профілактика інфекційних захворювань, надання першої медичної допомоги, шкідливі звички, їхня профілактика й корекція.

«Абетка безпеки». Розділ представляє матеріали по навчанню дошкільників правил безпечної поведінки в побуті й екстримальних умовах.

«Сімейний вернісаж». У цьому розділі можуть бути представлені малюнки, вироби й ін., виконані батьками разом зі своїми дітьми.

«Гра - це серйозно!». Розділ містить інформацію про значення дитячої гри, даються поради по організації дитячих ігор вдома, а також пропонуються варіанти різних ігор і ін.

«Незабаром у школу». У цьому розділі  інформація про підготовку дітей до школи; поради, рекомендації з успішного входження дитини в шкільне життя й ін.

«Увага! Конкурс!», «Поспішайте брати участь!». Інформація про проведення у ДНЗ конкурсів.

«Вчуся граючи». У цьому розділі розташовуються відомості про розвиваючі ігри для дошкільників, поради й рекомендації з їхнього проведення, варіанти ігрових вправ, спрямовані на розвиток певних здібностей.

«Фахівці радять». Матеріали цього розділу готують фахівці ДНЗ: практичний психолог, соціальний педагог, музичний керівник, інструктор з фізичної культури з актуальних тем.

«Мудрі думки». Висловлення відомих педагогів, письменників, філософів про виховання підростаючого покоління, народна мудрість про родину й сімейне виховання.

3. Папки-Пересувки.

4. Фотовиставки.

5. Рекламно-інформаційні буклети.

6. Інформаційні листи, кошики, проспекти, пам'ятки...

7. Виставки дитячих робіт (тематичні виставки)- доповнення письмової інформації для батьків малюнками, фотографіями, натуральними предметами (зразками іграшок, ігрових матеріалів, робіт з художньої праці й т.д.), зробленими руками дітей, батьків, вихователів.

Примітка: весь інформаційний матеріал повинен бути коротким, доступним, естетично оформленим і відповідати річним завданням дошкільного навчального закладу.

Матеріали методичного кабінету по роботі з родиною

Нормативні матеріали

У розділі представлені документи або цитати з документів, які визначають особливості взаємин ДНЗ й родини; документи про права дитини. Наприклад, це цитати із закону України «Про освіту», закону України «Про дошкільну освіту», «Положення про дошкільний навчальний заклад», «Декларації прав дитини», «Конвенції про права дитини».

Зміст особливості сімейного виховання

Розділ містить матеріали про значення родини в розвитку дитини, про виховання дітей у різних типах родин. Це книги, статті з журналів, газет, інтернету про передовий досвід сімейного виховання й ін.

Вивчення родини й сімейного виховання

Тут підібрані матеріали, що допомагають вихователям одержати інформацію про родини вихованців, як то анкети, тести, які виявляють особливості сімейного виховання й т.д.

Підвищення педагогічної культури батьків

Цей розділ містить матеріали для підготовки спілкування з батьками. Використовуються зразки конспектів організації різних форм спілкування з батьками, статті з різних аспектів виховання, практичні матеріали для батьків, література для спільного читання батьків і дітей.

 

Підвищення педагогічної компетентності вихователів

Тут збираються матеріали методичної роботи з кадрами з питань спілкування з родиною. Це можуть бути матеріали різних форм методичної роботи з педагогами, тематика спілкування з батьками, рекомендації з планування спілкування з батьками, по самоосвіті вихователів, педагогічні ситуації спілкування з батьками, про передовий досвід спілкування з батьками.

Наочні матеріали

Ці матеріали використовується як для організації спілкування з родиною, так і для підвищення педагогічної компетентності батьків. В цьому розділі міститься ілюстративний, відеозаписи, література для організації виставок.

docx
Додано
13 березня 2019
Переглядів
2309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку