Ресурси атмосфери.Зміни клімату

Про матеріал
Ресурси атмосфери.Зміни клімату. Презентація , географія 11 клас. За підручником В.Пестушко, Г.Уварова, А.Довгань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ресурси атмосфери. Зміни клімату За підручником В.Пестушко, Г.Уварова, А.Довгань

Номер слайду 2

Кліматичними ресурсами називають невичерпні природні ресурси, що включають в себе сонячну енергію, вологу та енергію вітру.   Їх не споживають безпосередньо в матеріальній і нематеріальній діяльності люди, не знищують в процесі використання, але вони можуть погіршуватися або поліпшуватися. Кліматичними їх називають тому, що вони визначаються особливостями клімату.

Номер слайду 3

Залежно від використання розрізняють: Енергетичні ресурси Сільськогосподарські ( агрокліматичні ) ресурси Рекреаційні кліматичні ресурси

Номер слайду 4

Енергетичні кліматичні ресурси Екологічно чиста та безпечна енергія сонця і вітру, яка належить до відновлювальних джерел енергії

Номер слайду 5

Соняна енергетика Сонячна енергетика — використання сонячної енергії для отримання електричної або теплової енергії в будь-якому зручному для їх застосування вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і у майбутньому, може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів. На сьогодні (2020 -х роках), сонячна енергетика широко застосовується у випадках, коли малодоступність інших джерел енергії, в сукупності з достатньою кількістю сонячного випромінювання, виправдовує її економічно.

Номер слайду 6

Енергія вітру Вітроенерге́тика — галузь відновлюваної енергетики, яка спеціалізується на використанні кінетичної енергії вітру. Вітер як джерело енергії є непрямою формою сонячної енергії, і тому належить до відновлюваних джерел енергії. Використання енергії вітру є одним із найдавніших відомих способів використання енергії із навколишнього середовища, і було відоме ще в давні часи. Світовим лідером з використання енергії вітру є Німеччина. Тільки за перші 6 місяців 2001 року в ФРН було збудовано 673 нові вітрові електричні установки. Загальна кількість «вітряків» у Німеччині становить понад 10 тисяч, а їх загальна сукупна потужність досягла 6900 МВт

Номер слайду 7

Сільськогосподарські ( агрокліматичні ) ресурси Агрокліматичні ресурси - це співвідношення тепла, вологи, світла, необхідних для вирощування сільськогосподарських культур. Вони визначаються географічним положенням території в межах кліматичних поясів і природних зон. Агрокліматичні ресурси характеризують три показники: Сума активних температур повітря (сума середньодобових температур, вище 10 ° С), сприяють швидкому розвитку рослин. Тривалість періоду з активними температурами (період вегетації), протягом якого температури сприятливі для росту рослин. Розрізняють короткий, середньотривалих і тривалий періоди вегетації. Забезпеченість рослин вологою (визначається коефіцієнтом зволоження).

Номер слайду 8

Рекреаційні кліматичні ресурси Спрятливі погодні умови: тривале сонячне сяяння, чисте повітря,які забезпечують нормальне самопочуття людини в період відпочинку, лікування й оздоровлення.

Номер слайду 9

Як впливає атмосфера на літосферу? Вплив атмосфери на літосферу відображають процеси вивітрювання (руйнування під впливом коливань температури повітря, атмосферних опадів) та рельєфоутворення (перенесення вітром і водою та накопичення матеріалів вивітрювання).

Номер слайду 10

Небезпечні стихійні атмосферні явища Тропі́чний цикло́н — тип циклону або погодної системи низького тиску, що виникає над теплою морською поверхнею та супроводжується потужними грозами, випадінням зливових опадів і вітрами штормової сили.

Номер слайду 11

Шквал — різке посилення швидкості вітру протягом короткого проміжку часу на тлі слабкого вітру або штилю. Найчастіше це явище спостерігається під час грози. Швидкість вітру при шквалі досягає 15-20 м/с, а при окремих поривах 30-40 м/с і більше. Може спостерігатися зміна напрямку вітру. Шквал може тривати декілька хвилин.

Номер слайду 12

Смерч (також, торнадо, тромб, циклон) — атмосферне явище, що є стрімким вихором з розмірами по горизонталі до 50 км і по вертикалі до 10 км, із швидкістю вітру понад 33 м/с, який витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні та за метеорологічними характеристиками являє собою циклон. Смерчі можуть бути різної форми — колона, конус, келих, бочка, бичеподібна мотузка, пісочний годинник, роги «диявола» тощо, але найчастіше вони мають форму обертового хобота, труби чи лійки, що звисає з материнської хмари.

Номер слайду 13

Гроза, громовиця — атмосферне явище, пов'язане з електричними розрядами в купчасто-дощових хмарах. Супроводжується блискавкою та громом. Гроза відноситься до одних з найнебезпечніших для людини природних явищ, за кількістю зареєстрованих смертельних випадків у США тільки повені призводять до більших людських втрат.

Номер слайду 14

Посу́ха чи за́суха, а також су́ша (бездо́жджя,  бездощі́в’я, літо без дощів — сухолі́ття) — нестача чи відсутність опадів протягом тривалого періоду часу за підвищених температур і зниженої вологості повітря, внаслідок чого зникають запаси вологи в ґрунті. Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням надає таке визначення: посуха (англ. drought) означає природне явище, що виникає, коли кількість опадів є значно нижчою від звичайних зафіксованих рівнів, що спричиняє серйозне порушення гідрологічної рівноваги, яке несприятливо відображається на продуктивності земельних ресурсів.

Номер слайду 15

Сухові́й — вітер з високою температурою і низькою вологістю повітря. Зазвичай термін відноситься до вітрів Каспійської низовини, особливо Казахстану, хоча інколи поширюється й на інші райони. При високій температурі повітря суховій викликає інтенсивне випаровування води з ґрунту, з поверхні рослин і водойм, що може викликати псування врожаїв зернових і плодових культур, загибель рослин.

Номер слайду 16

Пилова́ бу́ря — атмосферне явище у вигляді перенесення куряви (великих кількостей пилу, часток ґрунту, піщинок) вітром із земної поверхні в шарі висотою кілька метрів з помітним погіршенням горизонтальної видимості (зазвичай на рівні 2 м вона становить від 1 до 9 км, але в ряді випадків може знижуватися до декількох сотень і навіть до кількох десятків метрів). При цьому спостерігається підйом пилу (піску) в повітря і одночасно осідання пилу на великій території. Виникає зазвичай за сухої поверхні ґрунту й швидкості вітру 10 м/с і більше. Поширені в пустелях, напівпустелях, в орних степах, де дмуть сильні вітри.

Номер слайду 17

Завірю́ха (заметі́ль, мете́лиця, хуртови́на, снігові́й, ві́хола, розм. снігови́ця, хурде́лиця, хурте́ча) — атмосферне явище, що являє собою перенесення вітром снігу над поверхнею землі з погіршенням видимості. Хуртовини зменшують видимість на дорогах, заважають роботі транспорту. У хуртовині може брати участь як сніг, що лежить на землі, так і сніг, який падає з хмар. За цією ознакою розрізняють: поземок, коли більшість сніжинок піднімається на кілька сантиметрів над сніжним покривом низову завірюху, якщо сніжинки піднімаються до 2 м і вище; верхову або загальну завірюху — випадання снігу при сильному вітрі.

Номер слайду 18

Мороз — температура нижче 0 °C (точка замерзання води) в навколишньому середовищі. У зонах помірного клімату поширене таке визначення Слабкий мороз: −1 до −4 ° C (заморозки) Помірний мороз: −4 до −10 ° C Сильний мороз: −10 ° C до −15 ° C Дуже сильний мороз: нижче −15 ° C

Номер слайду 19

Спека — гаряче, дуже нагріте сонячними променями повітря. У метеорології, підвищення температури повітря до +30 °С і вище. У степовій зоні України щорічно буває сильна спека з температурою понад +З5 °С, в деякі роки вона перевищує +40 °С.

Номер слайду 20

Град — опади у вигляді льодяних ядер сферичної форми або часток криги (градини) діаметром від 5 до 50 мм, інколи більше, що випадають ізольовано або в вигляді неправильних комплексів. Градини утворюються лише з прозорої криги або декількох її прошарків товщиною не менше 1  мм, які чергуються з напівпрозорими прошарками. Опади у вигляді граду спостерігаються зазвичай у випадку сильних гроз влітку, коли температура повітря біля поверхні землі не нижча 20 °C. Найчастіше град проходить вузькою (не більше 10 км), проте довгою (інколи на сотні кілометрів) смугою.

Номер слайду 21

О́желедь, ожеле́диця, ожеле́да — тонкий шар льоду на земній поверхні, що утворюється після дощу або відлиги при зниженні температури; також прозорий шар льоду, що утворюється внаслідок замерзання крапель мряки чи дощу на поверхні землі або предметів при температурі від 0 до -6 °C.

Номер слайду 22

Тума́н — атмосферне явище, що полягає у скупченні продуктів конденсації водяної пари (дрібних крапель води, кристалів льоду або їхньої суміші), застиглих у повітрі безпосередньо над земною поверхнею, у приземному шарі атмосфери. Туман викликає помутніння повітря, що зменшує горизонтальну видимість до 1 км і менше. Тумани з водяних крапель спостерігаються головним чином за температури повітря вище −20 °C, але можуть траплятися навіть за температури нижче −40 °C. За температури нижче −20 °C переважають крижані тумани. У горах тумани неможливо відрізнити від хмар, тому про явище туманів мовлять стосовно рівнинних територій. Тумани в населених пунктах бувають частіше, ніж поза ними. Цьому сприяє підвищений уміст гігроскопічних ядер конденсації (пилу, кіптяви тощо) в міському повітрі.

Номер слайду 23

Змі́на клі́мату — суттєва та тривала зміна у статистичному розподілі погодних умов протягом тривалих проміжків часу: від десятиліть до мільйонів років. Чинниками зміни клімату є біотичні процеси, коливання сонячної радіації, тектоніка плит та виверження вулканів. Деякі види діяльності людини також виділяють як потужні чинники недавньої зміни клімату, яку часто називають «глобальним потеплінням».

Номер слайду 24

Забру́днення атмосферного пові́тря — один з основних типів антропогенного забруднення. Полягає у викиді в атмосферу хімічних речовин, твердих частинок і біологічних матеріалів, здатних викликати шкоду для людини та інших живих організмів. Часто ефект забруднювачів є непрямим та проявляється лише через тривалий час, наприклад, певні речовини здатні зменшувати товщину озонового шару, впливаючи таким чином на більшість земних екосистем.

Номер слайду 25

Світове господарство щорічно викидає в атмосферу більше 15 млрд т вуглекислого газу, 200 млн т оксиду вуглецю, понад 500 млн т вуглеводнів, 120 млн т золи та ін. Загальний обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу становить більше 19 млрд т.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 січня 2021
Переглядів
4402
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку