Ресурсний потенціал атмосфери Запорізької області та приклади його використання

Про матеріал
Ресурсний потенціал атмосфери Запорізької області та приклади його використання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ресурсний потенціал атмосфери Запорізької області та приклади його використання. Виконавець -

Номер слайду 2

РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АТМОСФЕРИ Атмосферне повітря належить до категорії невичерпних природних ресурсів, але зміни його складу, особливо над великими містами та промисловими регіонами, призводять до його виснаження або вичерпання. Екологи й природоохоронці розглядають атмосферне повітря як ресурс, відновлення якого забезпечує елементарне життя на планеті.

Номер слайду 3

Атмосферні ресурси — це не тільки кисень, азот, вуглекислий газ і фітонциди, але й енергетичні ресурси явищ та процесів, що відбуваються в повітряній оболонці Землі, та ресурси, що впливають на розвиток і спеціалізацію сільського господарства.

Номер слайду 4

Однією з глобальних проблем сучасності є проблема зменшення запасів природних енергетичних ресурсів. Дедалі частіше постають питання щодо раціонального використання нетрадиційних джерел палива й видів енергетичної сировини, виробництва альтернативних видів палива та зберігання паливно-енергетичних ресурсів. Одним зі шляхів пошуку й головним стратегічним завданням длярозв’язання цієї проблеми є розроблення екобезпечних способів отримання енергоресурсів, пошук екологічно чистої енергетичної сировини на основі нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії.

Номер слайду 5

а) Енергетичний потенціал вітру на території України; б) розподіл потенціалу сонячної енергії на території України.

Номер слайду 6

У пошуках альтернативних джерел енергії в багатьох країнах чималоуваги приділяють вітроенергетиці. У США на кількох станціях працюєблизько 17 тис. вітроагрегатів загальною потужністю до 1500 МВт. Щоб будівництво вітроелектростанції виявилося економічно виправданим, необхідно, щоб середньорічна швидкість вітру в даному районі становила не менше 6 м/с. у нашій країні сприятливими для будівництва ВЕС є узбережжя Чорного й Азовського морів, степові райони, а також гірські райони Карпат.

Номер слайду 7

Ботієвська вітрова електростанція — найбільша вітрова електростанція України, яка розташована поблизу села Приморський Посад, Приазовського району, Запорізької області. Встановлена потужність Ботієвської ВЕС становить 200 МВт. Станція забезпечує електроенергією південь Запорізької областіНа момент введення в експлуатацію Ботієвська ВЕС входила до п'ятірки найбільших вітроелектростанцій Центральної та Східної Європи.

Номер слайду 8

Нині урядом планується розпочати реалізацію другого проекту "Приморська ВЕС" загальною потужністю до 200 МВт. Станція буде розташована на двох ділянках: "Приморськ 1" - поблизу м. Приморськ; і "Приморськ 2" - поблизу діючої Ботієвської ВЕС. На кожній із них буде розташовано 26 вітрових турбін. Усього планується змонтувати і ввести в експлуатацію 52 вітрових турбіни"

Номер слайду 9

Агрокліматичні ресурси — співвідношення тепла, вологи, світла, які необхідні для вирощування сільськогосподарських культур. Вони визначаються географічним положенням території в межах кліматичних поясів і природних зон.

Номер слайду 10

Спеціалізація й ефективність аграрного сектора економіки безпосередньопов’язані з природною родючістю ґрунтів, кліматом, воднимрежимом території. Сільськогосподарське оцінювання клімату заснованена зіставленні агрокліматичних умов території з вимогами різнихкультурних рослин до умов їх вирощення.

Номер слайду 11

Політика Запорізької області з охорони атмосферного повітря повинна бути спрямована на скорочення викидів забруднюючих речовин від стаціонарних і пересувних джерел. Основними напрямками діяльності по охороні атмосферного повітря від стаціонарних джерел забруднення мають бути:- технічне переозброєння підприємств;- зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу від промислових об'єктів за рахунок модернізації технологічного встаткування й оснащення джерел викидів сучасним пилегазоочисним обладнанням;- мінімізація викидів за рахунок використання промисловими підприємствами якісної сировинної бази, підвищення ефективності використання сировинних та енергетичних ресурсів;- перепрофілювання або перебазування й ліквідація шкідливих виробництв із житлових територій та реабілітація територій;- сприяння розробці методів та обладнання очистки викидів газоподібних сполук підприємств металургійної та енергетичної галузей із залученням науково-дослідних установ;

Номер слайду 12

ВИСНОВКИ1. Атмосферні ресурси повітряної оболонки Землі — це кисень, азот, вуглекислий газ, фітонциди, енергетичні ресурси явищ та процесів, що в ній протікають, і кліматичні ресурси, які впливають на розвиток і спеціалізацію сільського господарства.2. Непряма форма сонячної енергії, що належить до відновлюваних джерел енергії, використовується людиною як кінетична енергія вітру.3. Невичерпну сонячну енергію перетворюють на електроенергію завдяки використанню фотоелектричних перетворювачів, сонячних термодинамічних електростанцій тощо.4. Властивості клімату та кліматичні умови, що враховуються в господарській діяльності та забезпечують можливості сільськогосподарського виробництва, є агрокліматичними ресурсами. Різні їх комбінації дозволяють вирощувати певні види рослин.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
10074
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку