Революція гідності: ми пам'ятаємо

Про матеріал

Презентація розроблена для використання на уроках історії України, виховних годинах, позакласних заходах, з метою засвоєння учнями матеріалу про новітню історію України, розвитку почуття патріотизму та національної гідності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Революція гідності:ми пам’ятаємо. Автор: Карнаух Тетяна Анатоліївна вчитель історії, спеціаліст другої категорії Іванівського ліцею №1 Іванівської селищної ради Херсонської області

Номер слайду 2

НЕСКОРЕНИМНескореним, нескореним ніким. Розстріляним, замученим, забитим. Пророкам волі, славою покритим,Посвята ця і мертвим, і живим. Ні кулі, ні гранати, беркути. Зломити не змогли сталеву волю. За свій народ, за нашу кращу долю. Пішли вони дорогою війни. Нескореним, нескореним ніким. Від снайперів, що у серця стріляли,Від смерті побратимів захищали,Ставали перед Господом святим. Нескорені, нескорені ніким. Ви всі – герої нашої держави –Достойні честі, шанування й слави,Вас не скорив бандитський цей режим. Нескорені звертаються до нас,Щоб пильними були ми у дозоріІ сильними на суші і на моріМи просимо з нескореними Вас. Бо тільки їм, нескореним ніким. Розстріляним, замученим, забитим,Пророкам волі, славою покритим,Вклонімось, браття, мертвим, і живим.   протоієрей Юрій Ільків, Дніпропетровщина

Номер слайду 3

На початку осені 2013 року у суспільстві багатьма соціологами фіксувалося зростання протестних настроїв. За результатами загальнонаціонального опитування ще у березні, 2013-ого, порівняно з жовтнем, 2012 року, кількість людей, які готові виходити на вулиці, зросла на 5%. За приєднання України в перспективі до Євросоюзу, виступало 50% опитаних українських громадян, проти -41%. Невдоволення владою. За майже чотири роки президентства В. Януковича, його старший син Олександр став одним із найбагатших українців. Так само швидко збагачувалося й найближче оточення гаранта. а корупційних схем ставало дедалі більше. Середній і малий бізнеси зазнавали утисків з боку фіскальних та перевіряючих органів, великий, змушений був ділитися активами й грішми з представниками чинної влади. Передумови революції

Номер слайду 4

Але саме відмова В. Януковича від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, й відтермінування Асоціації змусили людей вийти на площі міст. Для народу курс України у напрямі ЄС означав розбудову демократичних інституцій та демонтаж олігархічно-кланової моделі політичних відносин. Ситуація вимагала з’ясування проблеми самоідентифікації, питань хто ми, чого хочемо й куди йдемо?

Номер слайду 5

Очікування громадянами України курсу на євроінтеграцію. Головні вимоги мітингувальників: відставка Кабміну, а також проведення позачергових виборів президента й уряду. Для реалізації цих цілей був оголошений загальнонаціональний страйк. Перша акція відбулася 21листопада 2013 року, на знак протесту проти згортання владою курсу на підписання асоціації з ЄС.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року, щорічно, 21 листопада, українці відзначають День Гідності і Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Номер слайду 8

Відліком подій стало побиття демонстрантів 30 листопада.11 грудня 2013 - початок подій на вул. Грушевського. Оформлення протестного руху як антикорупційного, спрямованого проти свавілля правоохоронних органів та соціальної нерівності, причиною яких є урядова політика. Штурм адміністрації Президента. Повалення пам’ятників Леніну, захоплення адміністративних будівель.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

…«До останнього не думав, що буде така жорстока зачистка, допоки не почали арештовувати усіх підряд. Вони нас оточили протягом декількох хвилин, потім підійшли впритул і як по команді ті, хто стояли спереду, почали затримувати усіх, хто перед ними.  Мене вирвали з натовпу, почали бити з різних сторін і потім вже відтягли через вулицю Інститутську до автозаку»… Віталій Кузьменко, студент університету Грінченка,був на Майдані перших 3 дні

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Павел Боболовіч, кореспондент польського радіо Wnet 24: «1 грудня - хвиля несамовита. Було стільки людей... Приїхали й поляки, офіційна делегація. І знову ніби проявилося нове обличчя Майдану - стало зрозуміло, що це вже революція, вже вийшла велика сила українців. Я мав відчуття, що весь Київ вийшов на вулиці. І весь рухався у напрямку Майдану».

Номер слайду 13

У ніч із 10 на 11 грудня 2013 року численні підрозділи внутрішніх військ і «Беркута» зробили першу спробу розігнати мирних протестувальників на Майдані у Києві. Тоді Михайлівський Золотоверхий собор безперервно бив у дзвони, і на той дзвін з усього міста стікалися кияни.

Номер слайду 14

Період активних дій на вул Грушевського та розширення території Майдану (вул Інститутська). 16 січня - прийняття Верховною Радою пакета законів, які посилюють відповідальність за окремі правопорушення., посилюють захист суддів та представників правоохоронних органів. Тисячі людей, обурених прийняттям «диктаторських законів» зібралися на народне віче. Людська колона рушила до Верховної Ради, однак зіткнулася із кордоном «Беркуту» на вулиці Грушевського. Починаються сутички, які тривають усю ніч. Під час протистояння мітингувальники закидали міліцію бруківкою, фаєрами, «коктейлями Молотова». «Беркут» використовував проти демонстрантів шумові гранати і гумові кулі, а також водомет.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

За повідомленнями столичних медиків, у період з 19 січня до ранку 21січня за медичною допомогою звернулися 122 постраждалі, 50 із них були госпіталізовані. Згідно з даними медичної служби Євромайдану, за добу 19-20 січня на вул. Грушевського було поранено 1400 осіб.22 січня на майдані гинуть перші жертви революції - вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Водночас Роман Сеник із Львівщини отримав важкі поранення і помер у лікарні 25 січня. Представники Євросоюзу вперше заговорили про санкції проти українського керівництва. Небесна Сотня- ангели, які нас охороняють.

Номер слайду 18

Протести поширюються по всій Україні. У ряді міст - Тернополі, Львові, Рівному, Івано-Франківську та Хмельницькому, протестувальники захоплюють будівлі обласних державних адміністрацій

Номер слайду 19

Сергій Нігоян – перша жертва Майдану. Нагороджено посмертно званням Героя України та медаллю "За жертовність і любов до України « УПЦ КП» І вам слава, сині гори,   Кригою окуті. І вам, лицарі великі,   Богом не забуті.   Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!   За вас правда, за вас слава  І воля святая!

Номер слайду 20

Михайло Жизнєвський – один з перших героїв. Вбили хлопця за чотири дні до його 26-річчя пострілом з помпової гвинтівки. Нагороджено орденом Героїв Небесної Сотні , почесною медаллю “За жертовність і любов до України”, присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Небесна Сотня… Ми пам’ятаємо…

Номер слайду 23

Народні депутати ухвалюють постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України». Вибори призначили на 25 травня 2014 року. Виконання обов’язків Президента України було покладено на Голову Верховної Ради України О. Турчинова. 16 березня, 2014року відбувся референдум про статус Криму, який не визнала жодна цивілізована країна. Президентом України П. Порошенком підписано Угоду про асоціацію з ЄС.

Номер слайду 24

Революція гідності закінчилася перемогою… Події 2013- 2014 рр. стали страшним, проте потужним імпульсом в новітній історії України. Відбулася самоідентифікація українців як нації, єднання з людьми різних національностей, релігійних та політичних поглядів. Український народ з різних куточків України зміг мудро та конструктивно об’єднатися заради гідності, правди, права вільно жити і творити майбутнє. Пам’ятаємо…

Номер слайду 25

Список використаної літератури. А. М. Киридон «ВРОМАЙДАН /РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ: ПРИЧИНИ ,ХАРАКТЕР, ОСНОВНІ ЕТАПИ», - “ Iсторична пам’ять” -, наук. зб., 2015, вип.33Інтернет-ресурс: https://www.ukrinform.ua/info/about_agency.html, 3. Інтернет-ресурс : https://www.radiosvoboda.org/a/pamjat-pro-madian/30321946.html. Майдан: живі скрижалі історії: До 5-ї річниці Революції Гідності / Інформаційно-методичний матеріал / укладачі О. Д. Булатня, В. В. Гопко, К. О. Руденко, – Запоріжжя, 2019. – 12 с. Пісня “ Злива”, записана до річниці подій на Майдані, автори: Джамала, А. Хливнюк., Д. Шуров. Фотоматеріали взято з мережі Інтернет.

pptx
Додано
6 жовтня 2021
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку