Рицарські традиції. Замки. Життя селян

Про матеріал
Презентація на Тему: «Рицарські традиції. Замки. Життя селян» Мета. Визначати основні риси життя феодалів і селян.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Замок. Рицарські традиції. Життя селян

Номер слайду 2

ЗАМОКУ центрі маєтку стояв замок феодала. Він був його житлом і фортецею для захисту від завойовників і повсталих селян. Спочатку замки будували з дерева, а пізніше — з каменю. Замок часто зводили на пагорбі або на високій горі. Його оточували широким ровом, наповненим водою. Іноді замок будували на острові посеред річки або озера. Через рів перекидали звідний міст, у разі нападу ворога його піднімали за допомогою ланцюгів.оборонний мурвежарів із водою воротавнутрішній двірдонжонжитлові приміщення

Номер слайду 3

Номер слайду 4

З башти над брамою варта постійно оглядала місцевість. А коли помічала вдалині ворога, подавала сигнал тривоги. Тоді воїни поспішали зайняти свої позиції на мурах і вежах.

Номер слайду 5

Феодальний замок Головні функції феодальних замків з передмістями:воєнні (засіб контролю над територією, центр воєнних операцій),адміністративно-політичні (адміністративний центр навколишньої території, місце, де концентрувалось політичне життя країни),житлові (місце проживання поважних осіб та великих землевласників).

Номер слайду 6

Замок Шийон, Швейцарія. ХІІ ст. Замок Чоха, Польща. ХІІІ ст.

Номер слайду 7

Замок Лідс, Велика Британія. Кінець ХІІ ст. Кам’янець-Подільська фортеця, Україна, XIV ст.

Номер слайду 8

Донжон((від фр. donjon — «володіння») – головна вежа замку. Якщо ворог захоплював замок, то донжон залишався останнім «володінням», звідси й назва. Донжон Руенського замка, Франція. Раннє ХІІІ ст.

Номер слайду 9

Лицарські турніри - військове змагання лицарів у середньовічній Західній Європі. Імовірно, турніри почали проводитись з другої половини XI століття. Батьківщина турнірів — Франція.

Номер слайду 10

В епоху середньовіччя лицарі були головною військовою силою. Саме тому подивитися на гордість батьківщини збиралася і знать, і народ. Організацію і витрати по турніру зазвичай брав на себе король чи багатий сеньйор, барон. Майже завжди турнір проводився до якоїсь значимої дати чи події. Наприклад, у випадку підписання миру або шлюбу короля, або народження сина в знатній сім’ї зазвичай проводилися турніри. Кожен лицар мав право брати участь у турнірі. Вхід для глядачів був вільним. Турнір проводили за містом. Спочатку вибирали відповідне місце, а потім споруджували ристалище. Це був своєрідний стадіон в часи Середніх століть. Він мав прямокутну або частіше квадратну форму. По периметру зводили дерев’яний паркан. Для глядачів будували лавки і намети, а для почесних гостей – ложі. Кожен лицарський турнір мав свій регламент і правила.

Номер слайду 11

Герольди уважно слідкували за дотриманням всіх правил. Вам буде цікаво знати, що в XIII столітті до турніру допускали тільки ті лицарі, у яких предки до 4 коліна були вільними людьми. Якщо лицар не міг це довести, то не мав права брати участь у турнірі. Але розвиток турнірів не стояв на місці. Пізніше були введені турнірні книги і списки. Почали перевіряти герби. Лицар, якого тільки посвятили в лицарі, називався жюте. Зазвичай саме між такими новачками проводився перший поєдинок. Він, до речі, був на списах і називався тіост. Але всі чекали головної події – бою військових загонів. Може здатися, що бій було жартівливим. Але у переможених забирали зброю, коней і брали в полон. Потім переможений мав заплатити викуп, щоб його відпустили. Досі існнує міф про відсутність спритності у лицарів бо вони носили важкі обладунки.

Номер слайду 12

З часом турніри ставали більш жорстокими. Так в XIII столітті дійшло до того, що під час турніру було багато серйозно поранених і навіть убитих лицарів. Саме тому церква суворо забороняла подібні торжества. Але жага людей до подібних видовищ брала гору. Стати переможцем турніру було дуже почесно. Крім різних нагород переможець вибирав царицю турніру. З винаходом вогнепальної зброї лицарі перестали бути головною військовою силою. Тому в XVI столітті турніри перестали проводити.

Номер слайду 13

Геральди – спеціальні оповісники, які оголошували імена лицарів, що ставали до бою. Герб короля Річарда І

Номер слайду 14

Геральдика - гербознавство, спеціальна історична дисципліна, що вивчає герби, кольорові емблеми, які належать особам, родам чи спільнотам; досліджує історію виникнення та розвиток гербової традиції, закони складання гербів та їх використання. 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Рицарська література

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

1) Визначте заняття, зображені на середньовічних малюнках.2) Які знаряддя праці використовували селяни?3) Згрупуйте ці заняття за сезонами.4) Яке із зображень не відображає працю селянина?5) Як природа впливала на життя селянина?

pptx
Додав(-ла)
Іволін Ігор
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
5796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку