Рицарський турнір Театралізована гра для учнів 7 класів

Про матеріал
Мета: повторити, узагальнити, закріпити знання, набуті учнями впродовж вивчення теми «Народження середньовічного світу»; розвивати і закріпити вміння та навички,які формувались впродовж вивчення теми; розвивати осмислене ставлення до подій минулого й формувати позитивне емоційно – особистісне ставлення до них; спонукати учнів до поглиблення знань; виховувати інтерес до всесвітньої історії. Обладнання: підручник, атлас, костюми акторів, плакати із зображенням середньовічних костюмів, стенд із запитаннями для стрільби з лука. Дійові особи: ведучий, рицарі і дами ( учасники команд), гарольди, судді.
Перегляд файлу

                                   Рицарський турнір

               Театралізована гра для учнів 7 класів

Мета: повторити, узагальнити, закріпити знання, набуті учнями впродовж вивчення теми «Народження середньовічного світу»; розвивати і закріпити вміння та навички,які формувались впродовж вивчення теми; розвивати осмислене ставлення до подій минулого й формувати позитивне емоційно – особистісне ставлення до них; спонукати учнів до поглиблення знань; виховувати інтерес до всесвітньої історії.

Обладнання: підручник, атлас, костюми акторів, плакати із зображенням середньовічних костюмів, стенд із запитаннями для стрільби з лука.

Дійові особи:  ведучий, рицарі і дами ( учасники команд), гарольди, судді.

Вступне слово вчителя. Добрий день, доогі друзі. Ми з вами сьогодні зібрались для того, щоб поринути в давню і таємничу епоху Середньовіччя.

Середньовіччя завжди збуджувало нашу уяву. Поети й письменники, художники й музиканти, актори й режисери створили чимало творів мистецтва про цю дивну й давно минулу епоху.

Залежно від того, які особливості Середньовіччя набували більшого значення, воно поставала чи то епоху страху,фанатизму і побожності, чи то часу розквіту європейської культури. І витворювалась дивна картина: радості і щастю протистояла безвихідь, геройству - зрадництво, багатству – убогість, волі – рабство, генію – злиденність, науці – неуцтво.

Через таку суперечливість поглядів здається, що говорити про середньовічне суспільство, середньовічну людину чи середньовічну культуру як про щось характерне й особливе – неможливо.Саме слово « Середньовіччя» з’явилося у XV ст., до закінчення цього періоду вже тоді люди усвідомлювали особливе значення Середньовіччя в історії європейський народів.

Від тоді минули століття, однак суперечки про Середньовіччя не вщухають. Суперечка розгортається, але загадка Середньовіччя залишається. І у XXI ст. людство залишається байдужим і шукає відповіді на питання: якою ж насправді була епоха Середньовіччя? І якщо після години спілкування з нами і приємно здивуєтесь  одержаній відповіді , значить, подорож через століття була вдалою. А допоможуть нам у цьому судді, які будуть оцінювати змагання рицарів, що зараз прибудуть на турнір.

Гарольди.

  •    Увага!

Всіх жителів країни Знань запрошуємо відвідати турнір рицарських змагань. І просимо підтримати рицарів доблесних, які сюди прибудуть із земель далеких, щоб випробувати свої сили у завдання нелегких!

  •    Знатні вельможу, судді, дами, глядачі,

На розсуд ваш будуть представлені

Завдання творчі і вправи інтелектуальні:

Представлення гербві, стрільба із лука,

Двобої історичні, романтичні танці

 І поезії ліричні.    

Під музику в зал заходять рицарі

Гарольди.

  •    Хто ви і звідки прибули до нас?
  •    Що розуміється в гербах і девізіях ваших?

Рицарі.

  •    Ми-рицарі!Й несем з Середньовіччя у майбутній час чесноти рицарів: сміливість, розважливість,куртуазність,вірність,урівноваженість!

Представлення гербів.

Гарольди. 1).Тож розпочнем змагання наші,і хай в пригоді стануть вам знання,кмітливість,вправність,спритність!А ми за вас повболіваєм, і хай цікаво буде нам!

2).Бажаємо вам успіху,

Та пам’ятайте,

Щоб у лицарському турнірі перемогти,

Потрібно бути мудрим і люб’язним,

За щитами не ховатись,списа гострого не боятись,

Думку інших поважати,

Всі закони поведінки знати.


Вчитель.

Просимо наших дам розказати,яким був справжній турнір і хто такі лицарі.

Дами. 1).У середні віки рицарями називали відважних,сміливих,мужніх воїнів, які носили лати,шолом,кольчугу,були озброєні списом і мечем. Рицарі.

2). Рицарі утворювали не чисельні об’єднання,оскільки панував принцип:тільки сини рицарів мали право бути рицарями.

3). Але щоб стати  рицарем,потрібно було пройти спеціальну підготовку. У 7 років хлопчиків віддавали на навчання досвідченим воїнам. Вони навчали їх їздити верхи,стріляти з лука,метати спис, володіти  мечем.

Крім військових наук, хлопчиків привчали дотримуватися слова,бути ввічливим і тактовним,виручати один одного,захищати слабшого.

4). Турніри - це військові змагання у силі та вправності. Їх влаштовували королі та знатні феодали. На них збиралося багато глядачів, іноді з кількох країн.

5). Спеціальні глашатаї – гарольди оголошували імена рицарів,що ставали до бою. Учасники турніру,одягненні в бойове спорядження, роз’їжджалися в протилежні сторони арени.

6). За сигналом судді вони мчались на конях на зустріч один одному.

Тупим турнірним списом рицар намагався вибити противника із сідла. Змагання іноді закінчувалися тяжким каліцтвом і навіть загибеллю деяких учасників.

7). Переможець одержував у нагороду коня і спорядження переможеного противника. Наприкінці турніру влаштовувалися змагання двох рицарських загонів.

 

I тур « Наш девіз»

Вчитель:

 Наші рицарі також будуть змагатися у двох загонах, але для того, щоб сформувати загін, їм треба пройти перше випробування: з розданих

карток скласти девіз свого загону і придумати назву, обрати капітана. Яка команда сформується першою та і почне змагання.

Девізи.

1). Не стримуй себе, коли хочеш зробити добру справу

2). Справжня ввічливість проявляється в доброзичливому ставленні до людей ( Ж.Ж.Руссо)

 Вчитель. Девізи складені, команди сформовані, отож, розпочинаємо!

Зараз ми побачимо чи готові наші славні рицарі до полювання, чи уміють вони володіти луками.

 Гарольди вивішують один плакат: « стрільба з лука».

Кожен представник команди вистрілює з лука і відповідає на запитання. Кожна правильна відповідь - 1 бал команді; Журі рахує бали, питання на картах і на аркушах з відповідями для суддів.

Вчитель.

 Перше випробування рицарі пройшли.

 Другий конкурс «Сила й розум!». Вчитель пояснює умови: по одному представнику від команди віджимають відповідають на 10 запитань. Завдання виконані тоді, коли є відповідь на запитання. Кожне завдання по1 балу.

Вчитель. Рицарі - «пани землі й селяни»,створили для своїх дітей систему світського виховання,в основу якого було покладень вивчення «вільних благочестій»: верхова їзда,стрільба з лука,метання списа,полювання,гра в шахи,вміння складати і співати пісні. Крім того,справжні рицарі не мали права на неблагородні вчинки,повинні були вміти гарно поводитися у товаристві дами,вміти танцювати.

Зараз ми дізнаємося,як наші учасники пройшли рицарське виховання.

 

III тур «Рицарські манери»

Гарольди вивішують плакат,вчитель пояснює умови

На вас чекає два випробування:

1.Пояснити середньовічний звичай.

2.Скласти оду для дами серця з поданими словами.

Судді виставляють загальнокомандні бали від одного до п’яти за кожне завдання.

Максимальна оцінка за два конкурси - 10 балів.(Завдання на картах і на аркушах для суддів )

Запитання для першої команди:

  •    Ми знаємо,що людина заходить у дів і знімає шапку. Звідки прийшов до нас цей звичай і що він означає?

Запитання для другої команди:

  •    Звідки до нас прийшов звичай знімати рукавичку при вітанні і що він означає?

Словадляоди:чарівність,квіти,краса,врода,вишуканість,загадковість,троянда,серце.

Доки команди готуються,іде гра із залом,судді роблять підрахунок балів,проміжний підсумок.

Вчитель. До початку турніру рицар,який посилав виклик,повинен був таємно з’ясувати у свого супротивника,чи згоден він прийняти куртуазний бій. У разі позитивної відповіді починалися публічні церемонії. Наші рицарі також визначилися і зараз вступлять в двобій,але не зі зброєю.

IV тур «Інтелектуальний двобій».

Учасники стають парами один проти одного і дають запитання супернику,якщо він не відповідає,автор запитання отримує 1 бал. За правильну відповідь теж 1 бал. Судді рахують.

Вчитель.

По завершенні турніру підводились підсумки,нагороджували переможців. Турнірним призом були коштовності,ловчі птахи,іноді,просто поцілунок прекрасної дами. Приз гравцеві вручала дама,яка обиралася суддями. У цей час гербовий король вигукнув бойовий клич (девіз) рицаря. Свято завершувалося танцями. Гарольди, оголошуйте завершення турніру, поки судді підводять підсумки

Гарольди.

 Вправно рицарі змагались,

Гості гарно розважались,

Зашарілись в дам рум’янці,

Оголошуємо танці!

Рицарі і дами танцюють,журі підводять підсумки.

Оголошення результатів,нагородження учасників. Рицарі дають клятву.

Гарольди.

Завершиться свято,музика стихне,

Свічі погаснуть і гості підуть,

А рицарі справжні нехай пам’ятають

Про доблесть і гідність і клятву дадуть!

Рицарі.

  1. Клянемось рицарями бути,

Завжди спасибі говорити!

  1. “Добрий день” та “До побачення”

Мають у житті велике значення.

  1. Клянемось рицарями бути,

І лінь і грубість позабути.

  1. Науки різні знати

Про етикет не забувати.

  1. Клянемось рицарями бути!

У боротьбі зі злом добро здобути,

  1. Завжди правду говорити,

Обов’язку вірно служити!

Клянемось рицарями бути!

 

docx
Додав(-ла)
Мороз Ірина
Додано
24 березня 2019
Переглядів
1165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку