"Рідкісні рослини Рівненської області"

Про матеріал
Презентація допоможе розширити і поглибити знання про охорону рослинного світу Рівненської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідкісні рослини Рівненської областіПідготувала: Денека Г. А.

Номер слайду 2

Молодильник озерний Родина Молодильникові. Поширений на західному Поліссі. Росте на мілководді мезотропічних озер з піщаним дном, на глибині 0,5-1,8 м. Утворює зарості переважно монодомінантна. Відомо два місцезнаходження. Змінюється чисельність через забруднення озер та осушування болотних масивів, що їх оточують. Багаторічна трав'яниста рослина завишки до 20 см. Стебло бульбовидне, листки шилоподібні, темнозелені. Спорангії поодинокі, розміщені біля основи листків.

Номер слайду 3

Водяний горіх плавучий. Однорічна трав'яниста водяна рослина. Стебло підводне, довге (40 — 150 см). Листки (завдовжки 3 — 4 см, завширшки 3 — 4,5 см) плаваючі, широкоромбічні, зісподу вздовж жилок опушені, зібрані у розетку. Черешки завдовжки 3 — 10 см, циліндричні або з довгасто-еліптичним здуттям біля листової пластинки. Плоди (діаметр 6— 10 мм) з твердою оболонкою, чотирирогі. Цвіте у травні — липні. Плодоносить у серпні — вересні. Розмножується плодами.

Номер слайду 4

Горицвіт весняний (адоніс)Багаторічна трав’яниста рослина 10-60 см заввишки, з темно-бурим, трохи галузистим коренем, з якого виростають кілька стебел, деякі з них не квітконосні. Стебла численні, голі або злегка запушені, прості або розгалужені. Нижні листки бурі, лускоподібні; серединні — сидячі, тричіперисторозсічені, з вузьколінійними частками. Квітки великі яскраво-жовті, правильні, одиничні. Плід — суха сіро-зелена сім’янка. Цвіте з ранньої весни до половини травня. Розмножується горицвіт насінням і поділом куща.

Номер слайду 5

Азалія понтійська, або рододендрон жовтий. Азалія понтійська або рододендрон жовтий – рідкісна квітка багряно-жовтого кольору, яка цвіте переважно у червні, а тепер (через глобальне потепління)  вже й в травні. Під час цвітіння розповсюджує на цілі кілометри запаморочливий запах, який іноді може призвести й до втрати свідомості, якщо довго вдихати цей п’янкий аромат. Місцеві жителі остерігаються тривалих контактів з азалією під час цвітіння, а лісівники круглорічно оберігають ці непрохідні зарослі.  

Номер слайду 6

Вовчі ягоди пахучі (боровик)Вовчі ягоди пахучі – рідкісний зникаючий вид. Це реліктова рослина, одна з найдавніших на планеті. Занесена до Червоної книги України. Вічнозелений кущик вовчих ягід має висоту до 30 см. Темно-рожеві квіти зібрані на кінцівках стебел. Квітують вовчі ягоди пахучі у квітні – травні, розмножуються насінням та розростанням куртин.

Номер слайду 7

Підсніжник звичайний. Багаторічна трав’яниста цибулинна рослина заввишки 8-15 см, яка одна з перших квітує у нашій флорі. Підсніжник звичайний — це рослина з білосніжними квітами, що родом із півдня Європи, де він росте в гірських лісах на вологому ґрунті. Рано навесні з’являються з-під снігу молоді згорнуті листочки. Згодом над двома листочками підіймається циліндричне стебло з тендітною звислою квіткою. Квітка – сніжно-біла, з шести пелюсток – трьох зовнішніх та трьох внутрішніх, з зеленою смужкою по краю.

Номер слайду 8

Черевики справжні або зозулиніБагаторічна трав'яниста рослина заввишки 25–35 см. Стебло запушене, прямостояче, рівномірно облиснене. Листки великі, еліптичні, з дещо опущеними жилками. Квітка оригінальної форми, нагадує старовинний черевичок, губа світло-жовта, здута, оточена червонуватими листочками оцвітини. Зазвичай на рослині одна квітка, рідко — дві. Розмножується насінням та вегетативно (за допомогою кореневищ). Перші три роки паросток розвивається під землею, отримуючи поживні речовини в результаті симбіотичних відносин із грибами. Лише на 4-й рік розвивається перший зелений листок. Квітувати у сприятливих умовах починає через 8 років після проростання насіння, частіше — через 15–17 років.

Номер слайду 9

Лілія лісова або саранка. Лілія лісова Багаторічна трав’яниста рослина заввишки 50—150 сантиметрів. Її велика цибулина міститься у ґрунті. Прямостояче стебло зелене, іноді з червонуватими цяточками, знизу і під суцвіттям безлисте. Листки видовжені. Ароматні квітки повислі, на довгих квітконіжках, зібрані в негусту китицю. Вони ясно-пурпурові з фіолетовими цяточками. Цвіте рослина у червні — липні. Плодоносить у серпні. Плід шестигранна коробочка з гострими ребрами. Розмножується насінням і цибулинами. Цінний для науки вид, бо є єдиним представником роду, що трапляється в дикому стані у природі. Має багато декоративних форм.

Номер слайду 10

Меч трава болотна. Трав'яниста рослина заввишки 0,8-2,5 м, гемікриптофіт. Кореневище довге, горизонтальне. Стебло округле, гладке, завтовшки до 1 см. Листки сіро-зелені, широколінійні, шкірясті, знизу гострокілюваті, з країв та вздовж кіля пилчастошорсткі. При дотику до листків їхніми гострими краями можна порізати руку. Суцвіття являє собою складну волоть завдовжки до 30-70 см. Вона складається з 1-3-квіткових, яйцеподібно-ланцетних колосків, кожен до 4-5 мм завдовжки, зібраних у нещільні головкоподібні пучки. Квітки двостатеві, без оцвітини. Приймочок 3. Покривні луски ланцетні, бурі. Плід — обернено-яйцеподібний, лискучий, темно-коричневий горішок, 3-4 мм завдовжки.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
19 березня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку