"Рідкісні тварини Рівненської області"

Про матеріал
Презентація допоможе розширити і поглибити знання про охорону тваринного світу Рівненської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідкісні тварини Рівненської областіПідготувала: Денека Г. А.

Номер слайду 2

Журавель сірий. Дуже сторожкий птах; на відміну від лелек, мостить гнізда на купинах серед болота. Живляться сірі журавлі різними ягодами, насінням, зеленими паростками рослин, комахами, молюсками, жабами. Належить до мисливських птахів, але через незначну кількість полювання на них заборонено. Занесені до Червоної книги У країни. Великий стрункий птах, гніздиться на відкритих болотах, здебільшого там, де ягідники журавлини. Поїдає жаб, ящірок, молюсків, жуків, комах, ягоди, злакові зернові. На місце гніздування сірі журавлі прилітають рано, в кінці березня - першій половині квітня і майже зразу ж приймаються до будування гнізда. Журавлі із року в рік займають одне і те ж місце, а інколи використовують старе гніздо, але частіше будують нове по сусідству з старим. Відкладення яєць починається в кінці квітня - початок травня. В кладці 2 яйця, рідше 1, які відкладаються з інтервалом в 2 доби.

Номер слайду 3

Змієїд. Ряд соколино подібні, родина яструбині. Живиться винятково зміями, рідко земноводними. Гніздяться у великих масивах лісу, ближче до країв. Зустрічається на території всієї області. Довжина тулуба 67-72 см, маса 1,5-2 кг. Самки більші за самців. Самки і самці мають однаковий колір пірʼя. Пірʼя на спині сірувато-бурого кольору, живіт світлий, зоб бурий. Гніздяться на деревах, в рідких випадках на скелях. Гнізда будують самі птахи; гнізда невеликі. В кладці 1-2 білих яйця. Насиджують обоє батьки, строк насиджування біля 40 днів. На крила пташенята стають у віці 70-80 днів. Харчуються змієїди в основному зміями (звідки і назва), рідше: жабами, дрібними звірами.

Номер слайду 4

Орлан білохвіст. Орлан-білохвіст – один з найбільших хижих птахів Європи. Оперення дорослої особини бурого кольору, голова і шия бувають світло-бурі, і тільки короткий клиновидний хвіст – чисто білий. Біле оперення хвоста з'являється у орланів з віком, у молодих птахів хвіст бурого кольору. Довжина тіла – 70 – 90 см. Розмах крил – 200 – 240 см. Вага – 3 – 7 кг. Тривалість життя – 30 років. Гнізда орланів дуже великі: можуть досягати 1 м у висоту і 2 м у діаметрі.

Номер слайду 5

Соня садова. Ряд гризунів, родина соневі. Рідкісний вид. Чимось нагадує білку. Оселяється в дуплах дерев або штучних гніздах у широколистяних лісах з добре розвинутим підліском. Живиться горіхами, жолудями, жуками, гусінню, миловидними. Соню садову помічали поблизу с. Глинне Рокитнівського району. Садовий вовчок активний з настанням сутінок і вночі. На зиму впадає в сплячку, яка триває до квітня. Влаштовує гнізда у схованках - дуплах дерев, серед коріння, а також зрідка - на відкритому місці. Живиться насінням дерев - жолудями, горіхами ліщини, буку, фруктами, молюсками, комахами, яйцями та пташенятами, дрібними гризунами. Вагітність триває 23-28 днів. Самка раз на рік (травень-липень) народжує 3-6 малят. Вороги - сова, куниця.

Номер слайду 6

Кіт лісовий. Загалом подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами (довжина тіла до 90 см) і відносно коротким притупленим хвостом, покільцьованим кількома (частіше 3–4) темними смугами. Кінчик хвоста чорний. Підошви лап чорні. Очі блакитні або сірі. Череп великий, довжиною 90–110 мм, звичайно без носового прогину. Веде прихований спосіб життя. Селиться поодинці. Активний у сутінках та вночі. Теплолюбна тварина. Водиться в місцях, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях. Живиться переважно мишоподібними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин. 

Номер слайду 7

Павичеве око. Розмір павиного ока становить 5 см. Він відрізняється яскравим малюнком, який нагадує око, на червоному, а іноді коричневому фоні. Метелик дуже ефектно виглядає з закритими крильцями – нагадує красивий, осінній опалий листок. А ось плями у формі очей схожі на плями в пір’ї хвоста павича. Саме тому павине око отримав таку назву. Коли метелика лякають хижаки, і він відчуває небезпеку – в хід йдуть ці самі «очі» – вони розгортають крильця і ​​навіть видають шиплячі звуки. Потенційні хижаки тоді думають чи варто їм їсти цю незрозумілу істоту

Номер слайду 8

Джміль. Джмелі вельми великі та яскраві комахи, причому цікаво, що самка джмеля більша за самця (що втім, не така вже рідкість у світі комах). Зазвичай довжина тіла самки джмеля становить від 13 до 28 мм, самця – від 7 до 24 мм. Тулуб дмеля товстий і важкий, як для комахи звісно. Крила джмеля невеликі, прозорі і складаються з двох синхронно рухомих половинок. Швидкість помаху крила становить 400 помахів в секунду. А швидкість польоту може при цьому досягати 3-4 метрів в секунду. Джмелі збирають пилок і нектар з багатьох рослин. А ось для годування своїх личинок використовують не тільки нектар, але й мед власного виготовлення

Номер слайду 9

Ропуха очеретяна. Тіло цих тварин незграбне: широка, дещо приплюснута голова ледь опущена, бо свою здобич вони ловлять не лише у повітрі, а й на поверхні землі. Передні і задні кінцівки майже однакової довжини, плавальні перетинки між пальцями розвинені слабо. Стрибають і плавають ропухи погано, пересуваються здебільшого кроками. Шкіра у цього виду земноводних горбкувата, сухіша за жабʼячу, оскільки клітини верхнього шару епідермісу роговіють. Птахи та ящірки при введені їм у кров отрути із залоз ропухи гинуть через кілька хвилин. Це робить ропух неїстівними для більшості тварин і це єдина їхня можливість захиститися від ворогів. Всю ніч трудяться ропухи в садах, лісах, на полях та городах, знищуючи величезну кількість безхребетних тварин, здебільшого шкідників.

Номер слайду 10

Зубр. Серед наземних ссавців нашої області від наймогутніший: до 3,5 м у довжину, до 2 м висотою, важить близько 1 т. Масивна передня частина тулуба, велика голова, завжди нахилена. Гострі короткі роги. Тіло вкрите густою темно- бурою шерстю, на ногах і череві вона майже чорна. На шиї та грудях шерсть видовжена у вигляді гриви, на підборідді є борода. Хвіст закінчується волосяною китицею. Ці дужі, на перший погляд, незграбні тварини рухаються легко і швидко. Вони можуть скакати галопом, долати перешкоди близько 2 м заввишки і 3 м завширшки. Добре плавають, вправно переходять багнисті болота. Спосіб життя їх сімейно-гуртовий. До складу гурту входять самки з телятами та молодь до 3 років - усього 15-20 особин.

Номер слайду 11

Пугач Пугач – одна з найбільших сов у світі (поступається тільки рибному пугачу) і найбільша сова в Україні. В природі легко впізнається за розміром, опереними до кігтів лапами та великими пір`яними “вушками”. Птахові властивий статевий диморфізм (самка більша за самця). Дорослий птах зверху має темно-руде, близьке до чорного забарвлення з темно-бурими і білуватими плямами і повздовжніми рисками. Нижня частина тіла білувата або жовтувата, з бурими повздовжніми плямами і чорними поперечними смугами. Хвіст темно-бурий, з світлими смугами. Дзьоб чорно-бурий. Довжина тіла – 60-70 см. Розмах крил – 150-190 см. Вага – 2-4 кг. Тривалість життя в природі – до 20 років, у неволі – до 60

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
19 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку