Рідна мова Софія Русова

Про матеріал
На думку Русової, кожна школа повинна мати національний характер, в програмі навчання перше місце належить предметам національним — мова, література, історія, географія свого народу. Рідна мова в українській початковій школі повинна посідати друге місце після Закону Божого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль і місце рідної мови в системі української національної освіти

Номер слайду 2

«Навчання дітей з самого початку має бути збудовано в рідному ґрунті, на якому зростає дитина, щоб воно було міцно зв'язане з тими враженнями, що їх заклала в душу рідна сім'я, рідна хата» С. Русова

Номер слайду 3

“Національне виховання, — як зазначала українська громадська, культурно-освітня діячка, педагог Софія Русова (1856—1940), — забезпечує кожній нації найширшу демократизацію освіти, коли її творчі сили не будуть покалічені, а, значить, дадуть нові оригінальні, самобутні скарби задля вселюдного поступу: воно через пошану до свого народу виховує в дітях пошану до інших народів...”.

Номер слайду 4

 Рідна мова, — твердить С. Русова, — це є перша політична і соціально-педагогічна вимога кожного народу, який скидає з себе ланцюги,скидає кригу байдужості, якою було окуто його серце за часів утисків і пригноблення його вільної думки, його національної свідомості. Тільки рідна школа може виховати громадянську свідомість, почуття своєї людської гідності.

Номер слайду 5

У своїй творчості С. Русова особливого значення надає рідній(українській) мові як могутньому засобу загального розвитку дитини.

Номер слайду 6

Рідномовне виховання, на глибоке переконання С. Русової, повинне розпочинатися з сім’ї, логічно продовжуючись у рідній школі.

Номер слайду 7

 Серед рідної пісні й рідного слова здатна вирости свідома дитина. На думку Русової, кожна школа повинна мати національний характер, в програмі навчання перше місце належить предметам національним — мова, література, історія, географія свого народу. Рідна мова в українській початковій школі повинна посідати друге місце після Закону Божого.

Номер слайду 8

Русова радить, «щоб з дитиною більше розмовляли,викликали її на розмову вільну і невимушену, в якій дитина балакає своєю власною мовою , інколи робить граматичні помилки, але ці помилки не варто зараз же тут виправляти, бо від цього у дитини губиться бажання вільно безпосередньо висловлювати свої думки». Тільки тоді, стверджує видатний педагог, людська думка стає ясною, коли вона висловлюється рідною мовою.

Номер слайду 9

Початкова українська школа повинна розвинути думку й рідну мову учня, «котра по всіх школах повинна бути справді рідною учням, а за таку мову треба вважати тільки ту, якою учні балакають в своїй родині, в своїм селі.

Номер слайду 10

«На Вкраїні рідна мова —українська; нею й повинно вести активними творчими силами учнів» С. Русова

Номер слайду 11

Щодо російської мови, то, як радить педагог, її треба починати вчити не раніше другого або третього класу, уживати ті самі методи, як і при навчанні рідної мови, щоб досягти найкращого розуміння літературної російської мови й розуміння кращих творів

Номер слайду 12

Особливого значення надає мові рідної казки «Мова казки мусить бути чиста народня; це коштовна мова, якої не дасть ніяка друга книжка» 

Номер слайду 13

Навчання мови складається не лише зі слухання літературних творів, не тільки з навчання грамоти, а ще й з уміння викладати свої думки не тільки усно, а й письмово. І чим більше різноманітності в письмових вправах, тим вони цікавіші для дітей, — зауважує педагог.

Номер слайду 14

Успішно вирішувати ці завдання покликана рідна українська школа — школа рідної мови, гуманна й демократична, у якій вся структура, система, мета й завдання, зміст і методи, принципи й форми, сам дух наповнені ідеєю українства, забезпечення всебічного й гармонійного розвитку дитини.

Номер слайду 15

«Рідна мова - це перша умова, щоб учні проходили науку свідомо» С. Русова. Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Ольга Липовка
Пов’язані теми
Українська мова, Виховна робота
НУШ
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку