Різноманітність тваринного світу України. Закономірності поширення тваринного світу в Україні. Тварини, занесені до Червоної книги України. Вплив людини на тваринний світ.

Про матеріал
сформувати в учнів уявлення про фауністичний склад території України та його різноманітність; сформувати знання про закономірності розповсюдження тварин, видовий склад основних фауністичних комплексів, тваринні ресурси України; з’ясувати основні напрямки збереження фауни країни; розвивати навички роботи з картою, уміння аналізувати, систематизувати дані; виховувати дбайливе ставлення до тваринного світу, відповідальність за збереження природного різноманіття Землі
Перегляд файлу

Тема. Різноманітність тваринного  світу України. Закономірності поширення тваринного світу в Україні. Тварини, занесені до Червоної книги України. Вплив людини на тваринний світ.

Мета: сформувати в учнів уявлення про фауністичний склад території України та його різноманітність; сформувати знання про закономірності розповсюдження тварин, видовий склад основних  фауністичних комплексів, тваринні ресурси України; з’ясувати основні напрямки збереження фауни країни; розвивати навички роботи з картою, уміння аналізувати, систематизувати дані; виховувати дбайливе ставлення до тваринного світу, відповідальність за збереження природного різноманіття Землі.

Обладнання: підручник, зошит, атлас, карта тваринного світу України, карта природних зон України, малюнки та фотографії представників тваринного світу України, Червона книга України.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

                             Епіграф: Все на Землі, все треба  берегти -

                                              І птаха й звіра, і оту рослину,                         

                                              Не чванься тим, що цар природи ти -

                                              Бо врешті, ти її частина.

                                                                                            Б.Лепкий

Хід уроку

 I.Організаційний  момент.

     Налаштування учнів на робочу атмосферу.

ІІ.Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

      Прийом "Географічний диктант"

-Чи однакові тварини проживають урізних куточках України?

-Назвіть найбільш поширені в нашій місцевості види тварин.

-Як пов’язані рослинність та тваринний світ? Наведіть приклади.

-Дайте визначення понять релікт та ендемік.

-Чи загрожує сучасним тваринам вимирання?

-Чи потрібно тварин охороняти? Від кого?

-Пригадайте, яких заходів вживають для охорони тварин.

-Висловіть свою думку щодо причин різкого зменшення або, навпаки, збільшення чисельності окремих видів тваринного світу України (наприклад, рись, журавель степовий, колорадський жук, польова миша тощо).

ІІІ.Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

     Вступне слово вчителя.

Тваринний світ України - найнепомітніша складова її природних багатств. Але від цього він не стає менш важливим для існування природи взагалі, адже навіть від маленької пташки можна провести ланцюжок залежності до рослин, а від них - до грунтів, кліматичних особливостей, водних ресурсів, геологічних процесів і, врешті-решт, до існування власне людини. Спробуйте побудувати такий ланцюжок.

ІV.Вивчення нового матеріалу.

      Прийом ”Словничок”.

З'ясуйте зміст понять ”тваринний світ” і “фауна”

        Розповідь учителя.

В Україні налічується майже 45 тисяч видів тварин. Територія України вкрита лісами не рівномірно. В деяких регіонах, зокрема в Карпатах, лісистість становить 38,8%, на Поліссі-26,1%. Найбільш заселені Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Житомирська та Волинська області. Дуже низька лісистість у степових областях: Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській. Молоді, посаджені людиною, ліси півдня України і вікові праліси Карпат населяють тварини. Великі, менші, зовсім малі, вони є невід’ємною складовою частиною лісового біогеоценозу - складного природного комплексу. Проте, не лише у лісі мешкають тварини. Вони є і у степу, і в горах, і у морі. Різноманітний тваринний світ України. Серед них близько 1800 найпростіших, понад 3300 червів, близько 39000 членистоногих, близько 270 риб, 17 земноводних, 20 плазунів, понад 400 птахів і понад 180 видів ссавців.

       Гра “Хто знає більше?”

Клас поділяється на кілька команд, які по порядку називають тварин України. Переможцем стає та команда, що назвала якомога більше тварин.

        Прийом “Еврестична бесіда”

-Чим обумовлене таке різноманіття тваринного світу України?

(Обширністю території, різноманітністю природних умов).

України за природними умовами?

(Зона мішаних лісів, лісостеп, степ, Українські Карпати, Кримські гори, Азово-Чорноморське узбережжя).

          Робота з підручником та атласом.

За допомогою підручника та атласа заповнюємо таблицю:

          Типи    фауни                          

 

                                 Типові тварини

     Мішані  ліси

Зубр, лось, благородний олень, дика свиня, бурий ведмідь, рись, дикий кіт, вовк, лисиця, білка, борсук, кріт, бобер, тетерун, глухар, дятел, рябчик, лелека чорний, лелека білий, дика качка, чапля та інші.

       Лісостеп

Козуля, дика свиня, лисиця, білка, кріт, бобер, хом’як, сліпак, хохуля, сіра палівка, горлиця, сорокопуд, жайворонок, перепілка, вівсянка, сіра куріпка та інші.

          Степ

Ховрах, хом’яки, бабан, тушканчик, дикий кріль, степовий тхір, тхір-перев’язка, ласка, кам’яна куниця, лисиця-корсак, хохуля, вухатий їжак, жайворонок, перепілка, вівсянка, сіра куріпка, дрохва, стрепет, степовий журавель, степовий орел, канюп, степова гадюка, жовто-черевий полоз та інші.

      Українські         Карпати

Дика свиня, білка, борсук, благородний олень, рись, дикий кіт, бурий ведмідь, тетерук, рябчик, глухар, гірський тритон, карпатський тритон, плямиста саламандра, гірська кумка та інші.

  Кримські гори

Благородний олень, козуля, дика свиня, муфлон, борсук, Білоголовий сип, чорний гриф, кримська чорноголова сойка, кримський гекон, леопардовий полоз та інші.

        Азово-    Чорноморське    узбережжя

Чайка, баклан, мартин, норець, дика качка, сіра чапля, руда чапля, плиска, бугай, бекас, кулик, лебідь-шипун, пелікан, сіра гуска та інші.

  Прісні водойми

Щука, карась, короп, лин, окунь, сом, форель, вугор, судак, лящ, сазан, товстолобик, білий амур та інші.

    Чорне море

Дельфін, афаліна, скумбрія, ставрида, сардина, кефаль, кілька, чорноморський лосось, оселедець, морський коник, мідія, устриця, гребінець, креветка, краб та інші.

  Азовське море

Керченський оселедець, пузанок, камбала, тюлька, бичок, хамса, осетер, севрюга, білуга, судан, кефаль та інші.

 

          Розповідь учителя

Тварини - це джерело духовного збагачення та виховання людей, об'єкт наукових досліджень, база для одержання промислової лікарської сировини, харчових продуктівта інших матеріальних цінностей. Люди використовують тваринні ресурси, тому часто впливають на фауну негативно. Для урізноманітнення, збереження та охорони тваринного світу вони проводять акліматизацію та реакліматизацію тварин.

        Прийом ”Словничок”

З’ясуйте зміст понять”акліматизація” та “реакліматизація”.

        Обговорення проблемного питання.

Які види діяльності людей впливають на тваринний світ? (Зміна людиною звичайних для тварин умов проживання внаслідок забруднення навколишнього середовища побутовими відходами, нафтопродуктами, отрутохімікатами; полювання, вирубування лісів, розорювання степів, осушення боліт; будівництво доріг, будівель).

           Розповідь учителя.

     У ХХ столітті вченим вдалося переселити до України (в основному на територію заповідників) ондатру, нутрію, муфлона, лань, єнотоподібну собаку, коня Пржевальського, страуса, плямистого оленя, американську норку, фазана, куріпку-кеклика, деяких риб: білого амура, товстолобика, а також акліматизувати деяких інших тварин.

     Для збільшення чисельності тварин, їх збереження в природних умовах створені заповідники; вченим вдалося повернути на територію України окремих тварин, які раніше населяли наші простори, а потім зникли. Це - дика свиня, лось, бабак, зубр, бобер. Таких тварин називають реакліматизованими.

     Інтенсивне  полювання на тварин, господарська діяльність людини, вирубка лісів, утворення полів, водосховищ, каналів, привели до зникнення у ХVІ столітті куланів, у ХVІІІ столітті - турів і зубрів, у ХІХ столітті - росомах та летючих білок.

      Тих тварин, яким загрожує зникнення, занесено до Червоної книги України. В Україні таку книгу було створено у 1976 році. До І видання Червоної книги було занесено 89 видів рідкісних тварин, до ІІ видання - 382 види (1994рік), до ІІІ видання - 542 види (2009рік). На сьогодні всім їм загрожує знищення. І цю загрозу тваринам несе людина. Червона книга кличе на допомогу!

      Тваринні ресурси - це вид природних ресурсів, представлених сукупністю всіх видів тварин, які використовуються людиною. Тварини відіграють надзвичайно важливу роль у природі. Вони беруть участь у грунтоутворенні, розмноженні рослин, знищують шкідників. Тварини також мають дуже важливе значення у житті людини.

V. Узагальнення, систематизація та контроль знань і вмінь учнів.

        Прийом ,,Географічний диктант” (,,так” чи ,,ні”).

1.На різноманітність тваринного світу України вплинули різноманітні природні умови та обширність території? (так)

2.За природними умовами територію україни можна поділити на природні комплекси: степ, гори, моря? (ні)

3.Червона книга України була створена 1976 року? (так)

4.Тваринний світ не змінювався протягом геологічних періодів? (ні)

5.В Україні налічується близько 44 тисячі видів тварин? (так)

6.Росомахи та летючі білки зникли у ХVІ столітті? (ні)

7.До І видання Червоної книги України було занесено 85 видів рідкісних тварин? (так)

8.Тваринний світ України має зональні та азональні типи фауни? (так)

9.Фауна Кримських гір належить до азонального типу фауни? (так)

10.Фауна лісостепу поєднує представників тваринного світу мішаних лісів і полісся? (ні)

            Чайнворд

Знайдіть назви тварин, які занесені до Червоної книги України.

о

п

е

л

і

к

а

н

а

б

г

д

є

з

к

щ

і

е

б

т

х

о

х

у

л

я

а

с

м

н

о

і

л

ж

е

с

а

с

н

є

д

о

е

а

і

л

р

е

м

л

р

е

п

о

м

ш

щ

а

к

л

р

е

с

р

к

с

к

щ

ю

я

ь

н

і

п

т

а

ю

л

а

н

м

б

у

р

о

з

б

к

а

ч

ш

м

н

е

к

ю

с

д

р

о

х

в

а

р

к

у

л

а

л

к

б

а

н

р

і

а

т

ч

е

с

а

е

ї

н

ж

а

н

у

д

л

н

л

з

у

б

р

к

о

р

д

й

к

е

о

о

п

с

м

ж

н

ї

о

е

р

і

р

ж

ь

д

к

ж

у

к

-

о

л

е

н

ь

в

а

а

х

и

н

й

 

VІ.Підсумок уроку.

        Заключне слово вчителя.

  • Тваринний світ України багатий і різноманітний;
  • Тварини будь-якої природної зони певним чином пристосовуються до навколишнього середовища та змін, що відбуваються у ньому;
  • Активна господарська діяльність людини та нераціональне природокористування призвели до зникнення певних видів тварин та різкого зменшення чисельності інших видів;
  • Червона книга України зазначає ті види тварин, саме існування яких залежить тількм від людини;
  • Охорона тваринного світу є справою не тільки природоохоронних закладів, але й кожного громадянина України.

   Рефлексія.

Ну ось і закінчилася наша подорож тваринним світом України. Ви працювали з різними джерелами знань.

       Чого ви навчилися під час подорожі?

       Сьогодні я дізнався ...

       Мене більше всього вразило ...

       Мене примусило замислитися ...

Наш урок мені б хотілося завершити такими словами:

                             Не полохай звірів, не полохай птахів!

                             Бережи мурашники, бережи мурахів!

                             Бережи дерева, квіти, трави, води!

                             Зробиш добру справу для свого народу.

VІІ. Домашнє завдання.

        1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.

        2. Підготувати повідомлення про рідкісних тварин нашого краю.

        3. Скласти кросворд (15 запитань) за темою ,,Рослини та тварини України”.

       

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Волошин Роман
Додано
25 січня 2022
Переглядів
5090
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку