Роальд Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика». Зображення родинних стосунків у творі: сім’я Бакетів, інші родини.

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку , характеристики героїв твору, розкриває світ стосунків сім'ї Бакетів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роальд Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика». Зображення родинних стосунків у творі: сім’я Бакетів, інші родини.

Номер слайду 2

Дай усну відповідь. Про що твір « Чарлі і шоколадна фабрика »?– Коли відбуваються події, описані у творі?– Які проблеми порушуються у повісті-казці?– Які питання хвилюють автора?– Хто є головним героєм твору?– Що можете сказати про життя родини Бакетів, про їхні стосунки?– Хто такий Віллі Вонка? Який подарунок дітям він вирішив зробити?– Скільки щасливчиків отримали золоті квитки?Хто вони?– Якою була головна мета організованої власником фабрики екскурсії?– Хто виявився таким героєм?– Яку винагороду він отримав?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Слово вчителя: Маленький хлопчик Чарлі Бакет живе в дуже бідній сім’ї. Семеро людей (хлопчик, його батьки, два дідусі та дві бабусі - дідусь Джо та бабуся Джозефіна; батько й мати пані Бакет — дідусь Джордж і бабуня Джорджина.) туляться в маленькому будиночку на околиці міста, з усієї родини тільки батько Чарлі має роботу: він закручує пробки на тюбиках із зубною пастою. Сім’я не може дозволити собі найнеобхіднішого: в будинку тільки одне ліжко, на якому лежать найстарші члени сімї, вони живуть впроголодь, харчуються картоплею і капустою. Чарлі дуже любить шоколад, але отримує його тільки раз на рік, одну плитку на свій день народження, в якості подарунка.

Номер слайду 5

Слово вчителя: Митець змальовує життя Бакетів, їхню боротьбу з бідністю, стосунки в родині. На початку твору зображує світ, який поділяється на багатих і бідних. Бакетам не вистачало грошей навіть на харчування. Вони їли лише картопляні й капустяні страви. Чарлі постійно ходив голодний, і нерідко мати й батько віддавали йому свою їжу, але Чарлі ніколи цим не користувався, бо завжди дбав про інших. Бабусі й дідусі були змушені спати на старенькому ліжку. Однак стосунки в сімействі Бакетів були напрочуд теплими, довірливими, добрими.

Номер слайду 6

Якими ти бачиш стосунки в сім’ї?

Номер слайду 7

Цитатна характеристика стосунків у сім’ї Бакетів*«Чарлі було найгірше. І хоч батько з матір'ю часто за обідом чи вечерею віддавали йому свої порції, та хлопцеві все одно було мало, адже він ріс».*«Вечорами, досьорбавши водянистий капусняк, Чарлі завжди заходив у кімнатку до дідусів і бабусь, щоб послухати їх розповіді, а потім побажати їм на добраніч».*«От і сьогодні зранку мама спробувала непомітно підкласти йому свій шматочок хліба, та він до нього й не торкнувся. Змусив її забрати хліб назад.*« ... Він купить один запашний солодкий батончик і з'їсть його увесь, до крихти, просто отут, просто зараз ... а решту грошей віднесе додому і віддасть мамі» .«- Отака добра дитина,- додав дідусь Джордж.- Він вартий кращого».

Номер слайду 8

Бесіда:- Чим інші діти відрізнялися від головного героя? (Інші діти з багатих сімей, розпещені батьками, не мають міри й стриманості у задоволенні своїх бажань, не слухають батьків і не поважають їх.)- Схарактеризуйте батьків дітей, які були на екскурсії на шоколадній фабриці. (Батьки дуже люблять своїх дітей, усе їм дозволяють, підтримують навіть шкідливі звички, не розуміють, що своєю поблажливістю шкодять їхньому вихованню.)

Номер слайду 9

Як ти вважаєш, чи можуть атмосфера в сім’ї Бакетів і їхні стосунки вважатися зразком для наслідування?

Номер слайду 10

Асоціативна характеристика

Номер слайду 11

Як ви вважаєте, чому Чарлі на екскурсії по фабриці супроводжує дідусь, тоді як інших дітей супроводжував хтось із батьків?

Номер слайду 12

Оберіть серед пропонованих асоціацій три, що визначають найважливіше,на ваш розсуд, для відчуття щастя, та доберіть власні асоціації до цього слова. Дружба, море, пес, квіти, любов, праця, навчання, тато, книга, школа, мир, добробут, прогулянка, сім’я, весна, пісні, їжа, кіт, папуга,сілкування,перемога, враження, подорож…

Номер слайду 13

Що необхідно зробити для того, щоб подарувати щастя іншим і бути щасливим самому?13 травня – День кульбаб.

Номер слайду 14

Сенкан. Сім’я

Номер слайду 15

Сім’я. Згуртована, міцна. Люблять, підтримують, піклуються. Сім’я – мій тихий рай. Найдорожче.

Номер слайду 16

Домашнє завдання:-Складіть свій сенкан.-Доведіть, що автор твору впродовж розвитку подій уболівав за Чарлі Бакета. Знайдіть у тексті підтвердження авторської симпатії до малого Чарлі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лейба Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карчевська Світлана Тарасівна
    Щиро дякую за наданий матеріал! Творчих успіхів у подальшому!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Полонська Тетяна Альбертiвна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
14414
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку