Робоча картка уроку:"Чарльз Діккенс . «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Елементи фольклору (казки,пісні)

Про матеріал

Дидактичний супровід уроку. Робоча картка уроку Чарльз Діккенс (1812-1870). «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Елементи фольклору (казки,пісні)

Перегляд файлу

Робоча картка уроку №1

Тема: Чарльз Діккенс (1812-1870). «Різдвяна пісня в прозі». Сюжет і композиція повісті. Елементи фольклору(казки,пісні)

 

 

 

 

Завдання 1. За поданими ілюстраціями розкажіть  про Англію ( до вашої увагі – підказка вчителя !!!)                                                                        -  2 б.                                                                                                            

  1               2    3

  4    5                                6

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Підказка вчителя! Біг-Бен, Стоунхендж,Таверський міст, королева Єлизавета, замки…

 

Описание: 01012.jpg

Це цікаво!

Англія – найвеличезніша та найбагатіша частина Великобританії. Столиця Англії - Лондон, але існують і інші важливі міста, наприклад, Бірмінгем, Ліверпуль та Манчестер, також інші відомі цікаві міста, як Йорк, Честер, Оксфорд та Кембрідж.

Стоунхендж – одне з найвідоміших доісторичних місць у світі, це давнє коло з каменю, яке міститься на південному сході Англії. Його діаметр дорівнює 30-ти метрам, зроблено його з масивних кам'яних блоків до чотирьох метрів заввишки.Чому він був збудований — загадка. Неподалік від Стоунхенджа стоїть Салісбурійський Собор. Це чудовий зразок англійського готичного собору; усередині його перебуває одна з чотирьох копій Магна Карти та найстаріший годинник в Англії.

Честер – дуже важливе місто на північному заході Англії. У минулому це був римський форт; ім'я його походить від латинського слова "сазіга", що означає "укріплений табір".У Честері знаходиться відомий музей, в якому міститься більш, ніж 5000 давніх та сучасних іграшок.

Оксфорд -це батьківщина найстарішого університету Англії. Найвідоміший коледж – Крайст Черч.У ньому зберігся хол, збудований під час правління Генріха VIII, а його каплиця стала Оксфордським собором.

Кембрідж - батьківщина другого найстарішого британського університету.

Йорк був столицею ПівнічноїАнглії. Зараз це одне з середньовічних міст Європи, які найбільш збереглися. Він був збудований римлянами, завойований англосаксами та керувався вікінгами.

Бірмінгем часто звуть «містом 1500 ремесел» завдяки великій кількості галузей промисловості.

Як святкують Різдво у Англії?

У Сполученому Королівстві традицій, ритуалів, прикмет і іншого, пов'язаного із зимовими святами, напевно, більше, ніж у всій Європі. Причому є традиції старовинні, і відносно юні, але такі, що вже встигли міцно укорінитися в надрах британського менталітету.

Головним святом в Британії вважається саме Різдво, а не як прийнято у нас Новий рік.

Перед святковим обідом, всі англійці відвідують церкву. Напередодні Різдва на центральній Трафальгарській площі в Лондоні встановлюють головну ялинку Великобританії.

На другий різдвяний день в Англії святкують день Святого Стефана.Уцей день прийнято відкривати спеціальні ящики з пожертвами і роздавати всі гроші нужденним англійцям.

До Різдва вся Англія перетворюється до невпізнання. На деревах починає блищати різнобарвна мішура, виблискувати гірлянди, кольоровий папір в традиційному англійському стилі в клітинку. Будинки перетворюються у всілякі відтінки веселки, віщуючи різдвяні свята. Лужки і газони радують різними статуетками Отця Різдва, на дверях з'являються красиві різдвяні вінки, а вікна виблискують скандинавськими вогнями.

У Британії на Різдво прийнято всім дарувати сувеніри. Відзначають Різдво в Англії в тісному сімейному колі. На святковий стіл англійців традиційно подається запечена індичка.Головним тостом за різдвяним столом є тост за здоров'я всіх гостей.

Подарунки дітям приносить Батько Різдво (Father Christmas). За традицією діти пишуть листа з побажаннями і кидають його в камін, за допомогою диму список побажань потрапляє до Отця Різдва.

Дітей укладають спати в святвечір після того, як прочитають їм молитви і історії про Різдво. Для того щоб задобрити Отця Різдва, англійці готують для нього святковий пиріг з м'ясом і ставлять склянку з молоком. Вранці діти прокидаються і скоріше біжать в спальню батьків, щоб разом з ними прийти до вітальні за своїми подарунками, що лежать в спеціальнихшкарпетках або панчохах.

Ближче до ланчу в будинок приїжджають родичі і близькі друзі, всі починають один одного вітати, дарувати подарунки, захоплено обговорюють радість зустрічі, а потім господарі будинкузапрошують гостей до різдвяного обіду. За святковим столом панує атмосфера чарівництва і домашньої теплоти.Спочатку за обідом подають різні закуски, потім головне блюдо - індичку в смородиновому соусі, а на десерт радують всіх гостей різдвяним пирогом.

Так традиційно святкують Різдво в Англії.

 

Складіть асоціативне гроно «Різдво». Які асоціації виникають у вас зі словом “Різдво” :

 

 

 

Завдання 2. Знайомтесь  з дитинством Ч.Діккенса! Прочитайте  статтю з Вікіпедії.                                                                                                                                                              

* - слова , які потребують пояснення

Чарльз Діккенс народився в передмісті Портсмута Лендпорті в незаможній родині. Коли Чарльзу було три роки, родина перебралася до Лондона. Дитячі роки майбутнього письменника, схоже, були ідилічними, проте він уважав себе «малим не особливо доглянутим хлопчиком». Він проводив багато часу на вулиці, але також жадібно читав... Пізніше він пригадував, що мав чітку, ледь не фотографічну пам'ять, що прислужилося йому в подальшій роботі письменника. Батько певний час працював клерком в офісі королівського флоту, завдяки чому Чарльз провів кілька років у приватній школі Вільяма Джайлса в Четемі.

Спокійне життя раптово закінчилося, коли Джон Діккенс, батькоЧарльза, вліз у борги й був ув'язнений в борговій в'язниці. Незабаром до нього змушена була  приєднатися вся родина, крім Чарльза, якого взяла до себе приятелька родини Елізабет Ройленс. Потім він жив у прибудові будинку боргового агента.

У неділю, Чарльз із сестрою Фанні, яку відпускали з Королівської академії  музики, відвідували своїх батьків у в'язниці.  Щоб заплатити за проживання й харчі, а, також, допомогти родині, Чарлз почав працювати на складі вакси Воррена. Він заробляв  шість шилінгів на тиждень, 10 годин на день наклеюючи етикетки. Виснажливі, й часто навіть жорстокі, умови праці глибоко закарбувалися в душі Діккенса й вплинули на його прозу й нариси*, створивши основу інтересу до соціально-економічних реформ, особливо реформ умов праці, важкість яких, як він був переконаний, несправедливо лягали тягарем на плечі бідняків.

Джон Діккенс провів у борговій в'язниці тільки кілька місяців. Померла його бабуся, Елізабет Діккенс, і залишила йому в спадок 450 фунтів стерлінгів. Очікуючи спадку, Джон Діккенс домовився із кредиторами про виплати, разом із родиною вийшов на волю й переїхав до пані  Ройленс.

В тім, мати Чарльза Діккенса не квапилася відкликати його з роботи на виробництві вакси. Мабуть після цього випадку Чарльз закоренів на думці, що родиною повинен керувати батько, а мати повинна знайти своє місце у веденні домашнього господарства. «Я ніколи не забував, я ніколи не забуду, я ніколи не зможу забути, що моя мама не особливо переймалася тим, щоб забрати мене.» Це один із факторів, які зумовили його вимогливе й невдоволене ставлення до жінок. Невдоволення власним положенням і умовами, в яких доводилося жити робітничому класу, стало згодом однією з основних тем творів Діккенса.«Жодна людина не порадила мені, не наставила, не підбадьорила, не втішила, не допомогла, не пітримала, жодна, кого я міг би пригадати, коли, сподіваюся, піду на небо!». Все ж Діккенс продовжив навчання у Веллінгтонській домашній академії, яка не була доброю школою. Діккенс згадував, що навчання було там аби-яке, дисципліна погана, час від часу назовні проривалася садистська грубість керівника школи, й, загалом, панувала атмосфера запущеності.

Після школи, з травня1827, Діккенс почав працювати молодшим клерком в адвокатській конторі Елліса й Блекмора. Потім, вивчивши систему скоропису Герні, він покинув роботу й став вільнонайманим репортером.

Через деякий час він посів чільне місце серед англійських журналістів. 1833 року в газеті з’явилося його перше оповідання, підписане  ім’ям “Боз” ( це було жартівливе прізвисько його молодшого брата). “Нариси Боза” стали популярними. Так в англійській літературі зявилося нове імя: Чарльз Діккенс.В Англіїї існувала традиція : перед Різдвом у пресі публікували твори з різдвяною тематикою. Діккенс теж написав збірку “Різдвяні оповідання”, що побачила світ у 1843 році. У ній відбилися погляди автора на суспільство. Сам письменник  розглядав цей твір як соціальну програму, як заклик до єднання всіх верств населення: багатих і бідних. Одна з повістей*,  збірки називається “Різдвяна пісня* у прозі” і має підзаголовок “ Святвечірнє оповідання з привидами”

Вивчаємо теорію літератури!

Нарис –твір, у якому зображено дійсні факти, події  конкретних людей. Найчастіше нариси присвячуються відтворенню сучасних подій чи зображенню людей, яких особисто знав письменник.

Повість  середній за обсягом прозовий твір про важливий період із життя

   героя.

Пісня    це віршований ліричний твір, що складається зі строф ( куплетів)

  (ритмічно завершених частин твору).

Запитання для самоконтролю:    - Які труднощі довелося перебороти Діккенсові на шляху до слави? __________________________________________________________________________________________________________________________________     -Під яким псевдонімом він випустив свій перший твір?___________________

- Яка історія написання повісті «Різдвяна пісня в прозі»?  ____________________________________________________________________________________________________________________________________ Прочитайте епіграф уроку і скажіть, як Чарльз Діккенс ставівся до Різдва? __________________________________________________________________

Завдання 3. Користуючись опорною схемою, дайте відповідь на питання:Чи всі герої шанують Різдво? Укажіть  напрямком стрілочки, хто прагне до святкування Різдва.                                                                                                                         2б.

 

 

 

Чому Скрудж не радіє Різдву?________________________________________

Завдання 4. Поміркуємо разом!                                                     - 3б Як побудовано твір? Заповніть схему:

                           Композиція “Різдвяної пісні в прозі”

 

 

I  строфа (куплет):          II, III,IVстрофи( куплети) :      V строфа (куплет) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Як ви вважаєте, чому автор називає розділи строфами( куплетами)? Чи пов’язано це з  назвою твору?

__________________________________________________________________

- Чому твір названо “піснею”?

_____________________________________________________________________________

- До якого жанру літератури відноситься пісня?

_____________________________________________________________________________

- Чи є в повісті елементи фольклору? Наведіть приклади реальної і фантастичної складових повісті._______________________________________

_____________________________________________________________________________

Завдання 5. Виберіть неправильне твердження :       -1б

Фантастичні елементи в “Різдвяній пісні в прозі” Ч.Діккенса є засобом, який :

А) розважає читача цікавими ефектами;

Б) розкриває глибинні проблеми реальності;

В) дає можливість читачеві яскравіше уявити світ, зображений автором;

Г) пояснює незрозуміле й непізнане;

Д) допомагає письменнику доступніше передати читачеві свої думки.

Завдання 6. Робота в парах. Заповніть таблицю.                         -2 б 

Складові композиції

Ключові моменти сюжету твору

Експозиція

 

 

Зав’язка

 

Розвиток дії

 

 

Кульмінація

 

Розв’язка

 

 

 

 

docx
Додано
24 лютого 2018
Переглядів
2194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку